Goodmorning gullungar!
Anna Ledberg
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
Tror ni att man kan göra risotto på svartris? Någon som har provat och lyckats. Jag tänkte mig svartris och sedan toppar med chevreost. Tror ni det blir gott?
Au Revoir!
Jag hittade det här receptet när jag skrev mitt vegan till förskolan häfte och bjuder det till er!
Chokladmousse, 4 personer
1-2 mogna avokado
1 dl kakao
2 msk vatten
cirka 1 dl lönnsirap
saften av 1/2 citron
Mixa allt till en jämnsmet. Häll upp i portionskålar och ställ svalt en stund.. Ät!
Idag när jag gjorde potatisskivor till min gratäng blev det potatis över och kom på att jag kunde göra chips. Och det blev världens godaste chips. Såklart
Jag använder en mandolin för att få potatisen räfflad.
Mandolera potatis, massera in olivolja och salt. Bre ut på bakplåtspapper och grädda i 15-20 minuter 200 grader. Chipsen blir mjuka och goda och inte knapriga som de man köper. Men det går säkert att ordna med högre temperatur i ugnen.
Naturligtvis kan man ju även göra med andra rotsaker, som morot, palsernacka, sötpotatis eller vad du har hemma.
Fridens mina vänner!
Jag blev faktiskt inspirerad av ICA reklam ”drick mer frukt och grönt” ( Bra va?) och juicade lite dricka.
Du behöver till 1 större glas
500 gram svenska äpplen. (Helst eko, Men det finns ju inte att få tag på i butik och det är ju så förkastligt att de Svenska äpplerna kostar 10 kr mer / kg. Jag plockar helst från mor och fars trädgård)
500 gram eko morötter
minst 1 cm ingefära, helst mer
Jag juicade ingefäran samtidigt med resten av frukten, annars känns det som den smetas ut i juicepressen.
Jag tycker det är synd att vi inte har en kompost, för det blir så himla mycket rester när man juicar. Vår förening hade en förut, alltså innan vi flyttade hit. Men de fick problem med råttor så den togs bort….:///
————————————————————————————————————————————————
Ikväll ska jag åka och köpa en ny mobil. Ser fram emot att kunna arbeta mer mobilt igen. Nu efter cirka en vecka utan en smartphone har jag både sparat tid och förlorat tid. Förut hade jag kunnat blogga på tunnebanan och det var supersmidigt, kolla mailen, instagram och facebook och annat viktigt. Att plocka fram datorn, ladda över bilder från kameran tar mycket tid. Att ha allt i mobilen var ju mycket bra.
Jag har varit mycket mer närvarande när vi varit i lekparken, tittat på barnet istället för på mobilen. Jag har blivit ”avsmartphonifierad” jag har förstått att jag inte behöver updatera hotmail var tionde minut, jag behöver inte slösurfa…. jag är typ den enda som läst metro på tunnelbanan. Ändå vill jag ha en ny, eftersom jag ändå tjänar på att ha internet och alla mina jobbgrejer i mobilen. Men jag kommer inte plocka upp mobilen när jag inte har något att göra.
I morse gjorde jag världens godaste chiagröt och delar gärna med mig med receptet. Chiafröt sväller i vätska och du behöver därför inte något annat stabliseringsmedel. 1 msk chia frön ger dig ditt dagsbehov av omega 3.
Rör ihop
3 msk chiafrön
5 msk sojamjölk, (eller frö / nötmjölk för raw)
Ställ svalt i cirka 10-15 minuter. Jag serverade med hallon, gojibär och mullbär. En annan smakkombination som jag tror är gott till är kardemumma, kanel och ingefära.
Chiamättar mer än vad man tror. Jag skulle servera denna frukost en gång när jag vet att jag inte hinner äta lunch min vanliga tid. Alternativt ta med till jobbet och äta som mellanmål.
Snabbmat som heter duga! Du blandar ihop i skålen du ska äta ur.
Imorse slog jag även på stort och färskpressade äpplejuice till barnet. Till mig gjorde jag en ingefärsdrink:
2 dl färskpressad äppeljuice
1 cm, minst, färsk ingefära
en rejäl knippe rödbetsblast
Lägg allt i mixern, om du inte har en mixer med kraftig motor kan du riva ner ingefäran först. Mixa tills allt är finfördelat.
Ha en mysig söndag! Vi ska ut och cykla!