I förra veckan var jag i Saltå Kvarn och lagade en massa mat! Det var super trevligt och jag lärde mig bland annat att göra egen ost (superlätt, varför har jag inte gjort det tidigare?)
Vi gjorde osten, marinerade i yoghurt och grillade på spett tillsammans med grönsaker. Tips! Ju längre osten får vila desto fastare blir den.
Annat som jag tog med mig därifrån är Tempeh – fermeterad ”ost” av bland annat sojabönor, man kan tydligen gör den av olika orters bönor. Men man ska vara försiktig när man gör den hemma – den ska mogna / fermenteras i rätt temperatur. Finns att köpa på t ex Goodstore och Paradiset eller andra specificerade affärer
Jag lärde mig också att man kan grodda mandlar, och det håller jag på att prova här hemma. Går inte så bra – har du gjort det och lyckats? Berätta gärna.
Men nu ska jag berätta om hur man gör osten!
OST
4 liter eko standard mjölk
3/4 dl – 0,5 dl ättika
Ostduk eller handduk
Koka upp mjölken, precis när den kokat upp lägg i ättikan. Osten ska skära sig. Rör.
Lägg allt i en handduk över en sil, låt vattnet / vasselen rinna bort ( men spar, till t ex brödbak)
Pressa ur allt vatten. Lägg gärna en plåt med en tung mortel över ostklumpen så allt vatten verkligen pressas ur. Låt vara så i minst en timme.
Den ska bli fast.
Vi skar i bitar och marinerade och satte på spett.
Den passar även att steka eller äta som den är. Lycka till!