Anna Ledberg

Grattis på nationaldagen

Annons
Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
6 juni, 2025

Så här på nationaldagen vill jag passa på och skriva en hälsning, vad gör ni en dag som denna? Här i Tyresö är det blåsigt och otrevligt väder, vad har ni för väder?
Som den friluftsmänniska jag är, så finns det inga dåliga väder – bara dåliga kläder. 🙂

Här kommer några sommartips från mig

Lokalpatriotiskt, så klart men Tyresöslott är väldigt vackert sommartid. Hela slottsparken är öppen för allmänheten och så Notholmen så klart. Det finns cafeer samt plats för egen picknick korg. Det går att gå in i slottet och titta för entreavgift och en guidad tur.
Har du båt så går det att lägga till vid notholmen och ta en paus. Kanske till och stanna över natten.

Tyresta nationalpark brukar omnämnas som värt en utflykt i guideböcker, och gillar du gamla träd och urskog så är det toppen. Vanligtvis går man in via huvudentren för där finns lite annat runt om kring som cafe, utställning, shop, och mer arrangerat och mer folk. Inget fel med det, men jag vill istället tipsa om entren vid Stensjödal, där finns en tältplats med dass och dricksvatten och går du en kort promenad kommer du till en sjö med grillrastplats och vindskydd. Ett magiskt ställe, tycker jag.
Fortsätter du kan du gå en längre vandring i kuperad terräng på ca 6 km tillbaka till huvudområdet.

Visste du att Tidigare kallades dagen för ”svenska flaggans dag”, men år 1983 blev den officiellt Sveriges nationaldag. Sedan 2005 är den dessutom en helgdag, vilket betyder att många är lediga – en perfekt anledning att fira lite extra!

Annons
23 mars, 2025 0

Idag den 23 mars är det matlådans dag och vad passar bättre än att mealpreppa för veckan!
Hos mig laddar jag upp för lasagne, paj, chilisincarne, smörgåsar och chiapuddning med frukt.

Jag brukar göra en stor laddning och lägga i frysen och plocka fram vid behov.
Lasagne med spenat och fetaost går snabbt och laga och passar super i lådan
Min favoritpaj just nu är den med purjolök och briost så den gör jag mycket av, så enkel att förbereda
Chilisincarne är en chiliconcarne fast utan kött och här brukar jag faktiskt bara ta bort köttet utan att ersätta med något annat, det är så mycket grejer i ändå, majs, paprika, bönor, tomater och kryddor.
Smörgås till lunch? Ja varför inte. Gör en rejäl dubbelmacka med massa grönsaker och stekt ägg. Den blir godast att montera på plats så ta med alla grejer( pålägget) i en burk och bygg mackan i lunchrummet. Eller med keso och avokado!

Chiapudding är så tacksam att göra en stor laddning av och ha redo i kylen. Så gott och lyxigt att ha på eftermiddagen med uppskuren frukt på toppen. Jag gör chiapudding på havremjölk och det funkar superbra tycker jag.

När jag gör t ex lasagne så fryser jag in den i folie och sedan lägger alla foliepaketet i en större påse som jag märker upp med datum och innehåll – så enkelt att bara ta med ett foliepaket på morgonen, eller ta fram på kvällen så den tinar upp i kylen.

Funkar gårdagens pizza i matlådan tycker du?

Dela inlägget
Annons
Annons
13 februari, 2025 0

Yes, återigen alla hjärtans dag. Som vanligt önskar jag att varje dag vore alla hjärtans dag.
Jag vill uppmana alla att :

+ göra en rejäl ansträngande motion, här kommer lite förslag; gå i trappor, en rask promenad, springa, dansafuldans, välj vad du vill men se till att du blir rejält varm och svettig. Du ska vilja duscha.

+ Lyssna på din intuition, din magkänsla – gör något ialla fall något litet som du håller varmt och kärt om hjärtat

+ Ät mat som är bra för ditt hjärta och dina kärl. T ex: avokado, olivolja, nötter och mandlar, fetfisk, baljväxter, tofu och sojaprodukter. Grönabladgrönsaker som grönkål, spenat, roccula, hallon, blåbär.
Välj havregryn , quinona, och fullkornsris, mörk choklad, chia och linfön och grönt te.

+ Drick vatten ( helst rent 🙂 ) och undvik processad mat, socker och transfetter.

Åtminstånde en gång om året kan man tänka på sitt hjärta.

Källa: Pixabay

Annons
Annons

Dela inlägget
Annons
Annons
14 januari, 2025 0

Jag har blivit så berörd av bränderna i Los Angeles som pågår just nu och tycker att det är så hemskt och mycket av min tid går ut på att tänka vad ska de göra nu? Hur går man vidare? Var börjar man? Var ska alla dessa ta vägen? Många svenskar kanske flyttar hem igen och börjar om här – branden påminner om krigshärjade områden
Och tankar slog mig

  1. Är du beredd att fly inom 10 minuter? Har du ens tänkt tanken, ofta är det något som vi inte väljer att tänka på, ju för det händer inte oss. Har du sett över allt runt om kring? Försäkringar? Var skulle du ta vägen? Ägna nån minut att tänka över sånt.
  2. För fem år sedan kom Covid 19 till Sverige och vände upp och ner på våra liv. Det nya normala och under omständigheterna talades det om mycket då. Kommer du i håg hur du hade det då?
  3. En av anledningarna till att jag investerade i Kangenmaskinen var att kunna ”stå stabilt även om det stormar utanför” och nu, även fast branden är en ocean ifrån oss så är de ändå påtagligt för mig vilket bra val jag gjorde då. Målet är att jag inte ska vara beroende av någon eller något.

Bara en lite hälsning från Tyresö – nu ska jag gå vidare.

Dela inlägget
Annons
Annons
13 december, 2024 0

Nu har jag haft min vattenmaskin ett par veckor och den är mer än en kran som levererar rent vatten till mig och min familj. Jag har precis börjat lära mig om alla de olika ph varianterna och vad de är bra till. Jag brukar använda de olika för olika saker jag ska göra. Tvättar sår på kroppen med 2,5, tar bort fettfläckar på kläder med 11,5 – använder 7- 9,5 för att dricka.

2.5pH – STARKT SURT VATTEN
Detta vatten, känt som hypoklorsyra, är en kraftfull och naturlig desinfektionslösning. Det är giftfritt och används för att rengöra och desinficera köksredskap, bänkskivor och andra ytor. Det är inte avsett för konsumtion. Jag brukar tvätta sår med denna varianten.

6.0pH – SKÖNHETSVATTEN
Med ett pH som liknar hudens naturliga balans har detta vatten sammandragande egenskaper. Det används för ansiktsvård, som ansiktsvatten eller för att återfukta huden under dagen, gärna med hjälp av en sprayflaska. Det fungerar också utmärkt för hårvård på både människor och husdjur, och till och med växter uppskattar detta vatten. Ej för att drickas.

7.0pH – RENAT DRICKSVATTEN
Detta neutrala vatten är fritt från klor, rost och andra föroreningar, vilket gör det till ett utmärkt val för dricksvatten. Det passar perfekt till måltider, barnmat och välling. 7.0 används om du tar mediciner.

Annons
Annons

8.5pH – 9.5pH – KANGENVATTEN® (MOLEKYLÄRT VÄTE)
Detta väteberikade, elektrolytiskt reducerade vatten är idealiskt för drickande och matlagning. Det hjälper till att djupt återfukta kroppen och är rikt på antioxidanter som stödjer god hälsa. Vatten med pH 9.5 är särskilt väteberikat och rekommenderas för optimal återhämtning vid träning.

11.5pH – STARKT ALKALISERAT VATTEN
Med sina kraftfulla rengöringsegenskaper är detta vatten utmärkt för att lösa upp fett och ta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker vid blötläggning. Det kan även användas som ett miljövänligt alternativ till diskmedel och tvättmedel. Det är inte lämpligt att dricka.

Är du nyfiken, eller har frågor är du välkommen att höra av dig.

Dela inlägget
Annons
Annons
4 december, 2024 0

Jag gillar konceptet ”spaning” som en berättelse om vår tid just nu. I dag tänker jag på mat, mat som man äter och hur man äter. Jag har märkt att många äter lite här och där och som min mamma skulle ha sagt ” det är ingen ordning”. Man går och tuggar, äter lite hur som helst. Men sällan sätter sig ner och äter. Det har jag märkt i min ”sfär” hur är det hos dig?


Det blir ingen riktigt lunch utan man tar en energibar istället. Många av jobbet som finns i dag gör det dessutom svårare att sätta sig ner och äta. Kanske finns det inte tid eller pengar till det? Jag tycker fortfarande att det är viktigt att äta på klockslag, att ge sig själv den rutinen. ( som en kärleksförklaring till sig själv) men jag märker att det blir svårare och svårare att hålla.

Att laga flera rätter tycker jag är sedan gammalt till middagen. Nu tänker jag inte på förrätt, huvudrätt och efterrätt utan det serveras ”fiskpinnar, chikybits och hemgjord palak paner, ris, potatis OCH pasta”. Samtidigt. Nu är det kanske inte så extremt, men jag erkänner att det ofta blir anpassningar.

Och någon annan som bara äter smörgås.

Har ni upplevt det med maten som jag beskriver? Främst att det med måltiden suddas ut och ersätts av något enkelt som man kan ta med sig?

Glad andra advent. Hoppas att allt är bra med er. Och glöm inte att du är värdefull, du är älskad och önskad.




Annons
Annons

Dela inlägget
Annons
Annons