Annons

Grönkålssallad på fem minuter

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
23 december, 2014
Grönkålssallad på fem minuter

En grön sallad på julbordet!

Grönkålssalladen gör du på under fem minuter. En fräsch sallad att bryta av med uppskattas alltid.

Grönkålsallad

Ansa grönkål från stammen, skölj. Låt rinna av.

Annons

Lägg i en skål tillsammans med valnötter.
Ringla över olivolja och salta.

20141222_121938
Grönkålsallad med valnötter

Tips! Prova att byta ut nötterna mot apelsinskivor!

22 december, 2014 0
Mina tankar inför julen

Såhär tänker jag kring julen och julens högtider

 

  • Man slakar inte en hel gris längre  ( eller jo på fabriken) Förr i värden när människan bodde på gård och slaktade grisen var det ju SJÄLVKLART att ta vara på alla djurets delar och göra köttbullar, skinka, korvar, fötter i gele….. Med mera. Då dignade julbordet av alla köttets läckerheter.
    Idag  går vi och KÖPER köttbullar, skinka, korvar och allt. ( En del gör ju, men de flesta har inte tid utan köper allt klart) Hur som helst köper de flesta av oss i allafall köttråvaran.
    Det känns fel, oäkta. Ska det vara så?Jag menar att du väljer ut dina köttfavoriter och håller dig till dem, ha inte av allt. Köp kött av bra kvalitet, ekologisk, självklart.  Ha inte allt – särskilt om ingen äter av det!  Har du egen gård, har du slaktat egen gris – då är det en annan sak. Ska du köpa allt? Välj dina favoriter.
Annons

 

  • Den som håller med  husrum ska slippa hålla med maten! Om ni ska ses hos någon, så har den någon städat överallt ( säkert även bakom spisen,  putsat silvret,  tvättat fönstren, kanske möblerat om för att alla ska få plats) ska denna stackare bli alldeles utkörd genom att behöva laga all mat också? För det förväntas ju det dignande julbordet! Nä det är inte rättvis, arrangera att alla tar med sig. Istället. Men, jag vet det är svårt att få någon att INTE göra något. Min mamma t ex har gjort allt innan någon annan har hunnit blinka.Så här låter det hemma hos oss:

Storebror: Men ska jag göra köttbullarna då?
Mamma: Nä de är redan klara och ligger i frysen
Storebror: Men, skinkan då?
Mamma: Den är klar och griljerad.
Storebror: Jag bakar bröd! Sånt man doppar julspadet i!
Mamma: Låt bli, jag har frysen full.
Jag: Jag gör sådan linsbollar, så vegetarianerna får något att äta förutom potatis
Mamma: Nej, Jag har köpt färdiga. Från Quorn. Jag har tänkt på alla.
Jag: Ja, på alla utom på dig själv.

groddar
Jag får väl ansvara för groddarna då!

Hur gör ni?

Dela inlägget
Annons
22 december, 2014 0

Jag vill bjuda er på ett gott recept, eller inspiration till recept för jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur mycket av varje jag hade i. Eller så hade Elin ätit upp halva matskeden innan den hamnade i matberedaren…

Hur som haver gjorde vi en grönkålspaj som jag gärna vill dela med mig av inspiration kring.

Jag experimenterade lite med själva pajskalet och jag blev mycket nöjd.

PAJSKALET, utan mejeri

Annons

1 dl solroskärnor, fint malda i din matberedare
2 dl siktad dinkelmjöl
1 msk olivolja
5 msk kolsyrat vatten
2-3 dl  ( känn efter själv) ekologiskt vetemjöl
0,75 dl ( inte så himla noga heller) vetegroddar ( någon typ av grodd måste alltid vara med i mina recept;)
Kanske mera vatten, känn efter hur din deg känns.

Jag körde allt i matberedaren till det blev en klump. Jag tycker det är kul att prova med nötter och / eller  fröer i pajskalen, så våga prova du med. Men se upp att ingen är allergiskt bara.

Lägg skalet i kylen.

FYLLNINGEN

Ett  helt grönkålsstånd, minst. Välsköljd och väl ansat. Jag hade gjort chips av andra halvan, och ångrade det när jag skulle göra pajen. Kålen krymper i vatten.
Lägg kålen i kokande vatten och låt den koka till den är mjuk.  Lägg åt sidan.
Valnötter
Fetaost

Coctailtomater, halverade

Annons

ÄGGSTANNINGEN

2 ägg
Blanda med vattnet från grönkålen.
Vispa
Krydda med salt och peppar.

MONTERING OCH GRÄDDNING

Jag kavlade ut pajdegen och lade den i en pajform.  Passa på att göra mera. Blir det deg över, går den bra att frysa. Eller passa på att gör någon annan paj.

Förgräddade 150grader, 10 minuter
Lade sedan på grönkålen och all den andra fyllningen och all äggstanning.

Annons

180grader cirka 45 minuter.

Den här ska jag servera på vårt julbord.

 

 

 

 

 

 

Dela inlägget
Annons
21 december, 2014 0
Bollar med smak av jul – perfekt till adventsfikat

IMG_7153

Prova dessa rawa bollar. Med julsmak som passar utmärkt nu i juletider.
Bollarna smakar kanel, ingefära och lite kryddnejlika.
Recept :
2dl cashewnötter, fint malda i matberedaren
2 dl dadlar, utan kärna

Annons

1 msk honung
1 msk kokosfett
Kanel
Ingefära
Malen kryddnejlika efter smak, men minst 1 tsk av varje
Kör allt till den massa, en boll.
Rulla till bollar och ställ svalt.
Klart!

Dela inlägget
Annons
19 december, 2014 0
Linsbollar på julbordet!

linsbollar

 

Lite inspiration till er som vill äta lite mer vegetariskt på julen. Linsbollar is da shit. Ser precis ut som köttbullar, så Herman blev väldigt förvånad att jag stod och gjorde ”köttbullar” i förmiddags.

Goda, nyttiga och mycket saftiga.  ( Ser lite torra ut på bilden, men icke!)

Annons

Receptet kommer från The Green Kitchen stories, men jag gjorde om det lite:

5 dl vatten
2,5 dl röda linser
Koka linserna mjuka i vattnet, tar cirka 15 minuter. Låt svalna något.
Lägg linserna i en skål / bunke och tillsätt:
3 msk tomatpuré
1,1/4 dl havregryn
cayennepeppar efter smak
salt efter smak

Blanda allt väl, ställ i kylen cirka 30 minuter. Ta ut rulla till bollar. Lägg på bakplåtsklädd plåt.
180 grader, 25-30 minuter
Vänd bollarna lite då och då.

Lycka till!

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
18 december, 2014 0
Omedelbar julstämning i sagoform

29688948_O_3

Jag har verkligen hittat en favorit i sagohyllan. Ni som har barn  kolla in den här boken. Första sagoskatten jul. Det är en antologi med flera kortare sagoberättelser från bland annat Mamma Mu, Babar, Pippi Långstrump,  Lilla Anna & Långafarborn och Lotta på Bråkmakargatan. Det är sagor blandat med musik – i mina ögon helt fantasiskt underbar.

Bra att inte bara mata ungarna med dagens populärkultur; Frost, Bilar och Flygplan utan något som känns äkta och genuint. Bara jag öppnar boken känner jag doften av trygghet och den ”gammeldags bondmore julen” – när man går ut och hugger gran, stöper ljus, och sätter upp kärve till fåglarna och barnen blir tacksamma över ett par skidor.

Har du något bra julbokstips i samma anda?

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons