Grönkålssmoothie!
Anna Ledberg
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
Tomater! Gott, nyttigt och i säsong.
Jag gör (nästan) raw kall soppa. Utan mejeriprodukter men ändå krämig och full med smak.
Tomatsoppa
6 hela mogna tomater, skållade och skalade, och kvisten borttagen
Vatten
Lantbuljong
I näve casewnötter
en liten vitlöksklyfta
isbitar
Gör så här
Lägg tomaterna, skållade och skalade i din mixer tillsammans med kryddorna, nötterna, vattnet och isen. Mixa helt slät. Ställ i kylen så den blir helt kall. Servera med isbitar.
Tomatsalsa
Hacka tomater grovt och tillsätt hackad rödlök. Olja, salt, citronsaft. Låt stå framme så smakerna gifter sig. Garnera med några svarta oliver.
Jag gjorde en cherrychiapudding med alla körsbär. Hur lätt som helst.
Cherrychiapudding
Körsbär, utan kärna
Chiafrön
Vatten
mixa allt med t ex stavmixern, häll upp i skålar och låt stå till den tjocknat lite. Över natten går bra. Klart att servera.
Mors!
Furikake är en japansk fröblandning som man strör över maten. Finns att köpa färdig att köpa i affären, men också enkel att göra själv. Egentligen ska det bara vara alger, svarta och vita sesamfrön i receptet men jag lade till lite solroskärnor och pumpakärnor och fick ett ”försvenskat recept.”
Furikake
1 ark nori, klippt i mindre bitar eller körd i matberedaren
2 kaffemått svarta sesamfrön
2 kaffemått vita sesamfrön
2 kaffemått solroskärnor
2 kaffemått pumpakärnor
Gör så här:
Rosta alla frön i en torr stekpanna. Låt svala och häll sedan upp i en vacker burk tillsammans med noribitarna.
Furikaken strös ovanpå maten och passar utmärkt på t ex lax, en asiatisk sallad, eller nudlar. Jag gillar det också på broccoli.
Våga prova.
Ett glassigt förslag! En hemgjord glass gjord på yoghurt och färsk frukt och bär.
Yoghurtglass 3 formar
1 banan
3/4 äpple
Nu är blåbären klara, i alla fall i våran skog. Passa på och plocka, tycker jag.
Jag gillar verkligen blåbärssmoothie så här kommer några recept:
Blåbär och Kiwismoothie
Blötlägg
0,5 dl havre och 5 incabär över natten
Låt rinna av i en sil under tiden du förbereder resten:
3 kiwis
1 dl frysta blåbär
2 tsk hampaproteinpulver
1 tsk agavesirap
Vatten
Börja med lagom vatten, det är lätt att fylla på mer om det behövs. Mixa. Klart.
En svensk klassiker 1 glas
1,5 dl mellanmjölk
0,5 banan
1dl frysta blåbär
1 dl havregryn
Vatten.
Mixa. Klart att servera.
Blåbärsglass
Mixa 1 avokado med cirka 200 gram frysta blåbär. Supergott och nyttigt.
Tips! Styckefrys blåbären redan när du plockar dem så blir de inte som en isklump utan lättare att hantera. Lägg ut bären en och en på en bricka, när de fryst flytta över till påsar.
Ha en underbar dag!