Annons

Halloween

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
30 oktober, 2013
Halloween

I morgon den 31 oktober är det Halloween och vi har pyntat och ätit pumpa mest hela vecka. Det är en av mina favoriter. Jag älskar pumpa och jag tycker den påminner om sötpotatis i smaken. Så passa på och ät upp innanmätet när du karvar ut och gör en figur.

20131026_185506
När vi skar ut tänderna på gubben, skar vi för mycket så vi fick limma fast dem med karlssons klister igen…;D

Det vanligaste att göra med ”pumpaköttet” är nog pumpasoppa skulle jag tro. Och det är urgott. Verkligen. En annan variant är att bara ugnsbaka dem med andra rotsaker, eller göra mos eller pumpapaj. Man kan också lägga in. Eller göra som dipp, koka mjuk, mixa, tillsätt olja och smulad fetaost.

Jag gjorde en pumpasoppa som jag gärna delar med mig av. Den här gången har jag kikärtor i soppan, det gör fyllighet, en nötigare smak och gör soppan om ännu, ännu nyttigare.

Annons

Pumpasoppa på mitt sätt

Innanmätet från en 3 kg pumpa, i bitar
1 liter vatten
1 msk ekologisk buljong
2 msk kokta kikärtor
Färskriven ingefära efter smak
(grädde)

Låt soppan sjuda 20 minuter. Mixa slät. Smaka av.
Jag tycker att kikärtor gör samma jobb som grädde, den blir fylligare och matigare. Jag använder hellre det än ersättningprodukter för jag tycker det är naturligare, godare.
Ha i kikärtor först, mixa sedan, låt koka samman om du sedan tycker att det behövs, ha i grädde. Helfet eller halvfet.
Om du har i grädde – låt soppan koka upp innan du serverar.

20131026_181755

Jag serverade soppan med filodegssticks, dettta är något som går att variera i det oändliga. Den här gången hade jag grönkål och fetaost.
Filodegssticks
500 gram grönkål, färsk eller fryst tinad
2 paket fetaost
Muskotnöt
Filodeg 1 paketStek kålen mjuk i en panna, tillsätt osten i smulor.
Krydda.
Lägg upp degen på en större skärbräda. Tag  ut 2 eller 3 filodegsark , lägg de på varandra (täck degen du inte använder med en fuktig handduk)
De 2-3 arken delar du i 6 bitar, lättast med sax.
Lägg på fyllning i mitten och rulla ihop. Fortsätt tills dela degen slut.
Pensla med vatten, toppa med tex svarta sesamfrön.
Grädda tills de har fått fin färg. Cirka 150grader 15 minuter
Kommer absolut göra dessa sticks på mitt adventsparty.

 

Annons

Äsch, nu ska jag gå och köpa gojibär som jag ska ge till barnen, om det kommer någon, och knackar på vår dörr i morgon. Det bor dock inte så många barn i dörrknackar ålder i vårt hus / område.

Just det, de ska ha fest på förskolan på fredag och lilla Elin ska vara utklädd till Robot. Vi hämtade en tom vinkartong från systemet och klädde den med folie, skar upp för huvud och armar. Det blir en lucka och även knappar / verktyg som vi ska sätta dit.

Det fick bli så, för hon älskar robotar! Vi hade först tänkt köpa en kostym men det finns inget passande i storlek 86.
Elin är 2,5 år och har kläder för 1,5 åringar och 1,5 åringar ska ju inte klä ut sig till häxor, monster….
Hon är prematur och kommer nog att vara petite tills hon börjar skolan.  Jag är dock väldigt glad att hon fortfarande väger lite när hon vill bli buren.

SÅ HAPPY HALLOWEEN!
Photo_8779_117691

Den här bilden tog jag när jag bodde och studerade i USA. Här kan vi snacka om att gå all-in på dekorationerna!

Annons

 

 

 

29 oktober, 2013 0

Jag tycker att det är mysigt att läsa julspecial tidningar och fixa och dona. Jag köpte en tidning här om dagen men blev så besviken för det var bara kött, grädde och flott  bland recepten.

Är det bara jag, eller är det någon annan som vill ha fräschare godis och ”nyttigare” jul. Är det någon som känner till något magasin / tidning som är bättre?  UTAN att det blir en bantningstidning. (Fast de brukar ju komma efter julen…;D)

Jag är ute efter mejerfritt, köttfritt, ( Jag förstår att det kan blir svårt att få till i ett julspecial nummer… Men man kan ju önska) glutenfritt och utan ersättningsprodukter. Sen vill jag ha pysseltips, knåp och sånt vanligt.

Hur är det med Kureratidningen? Ni kommer väl med ett julspecial?

Annons

Tjing

Dela inlägget
Annons
29 oktober, 2013 0
Dagens lunch!

20131029_113241

Chokladmousse till lunch, nyttig dessutom!

Jag toppade de med superfrukterna mullbär, gojibär, kakaopulver och valnötter.

Nu kommer jag inte exakt ihåg hur jag gjorde men på ett ungefär, och har du ingen witamix så gör den i matberedaren.

Annons

Lägg
0,5 avokado
1 dl solroskärnor
1-2 msk ekologisk, raw kakao
2 dadlar, blötlagda i minst 1 timme
1 dl blötläggningsvatten
0,5 kokosfett, rumstempererat.
Vatten

i din mixer eller matberedare.  TIllsätt vatten vid behov. Smaka av.  Mixa till en slät mousse. Se dock till att alla kärnorna är helt finfördelade.
Häll upp i skålar och ställ svalt tills den sätter sig. Minst 20 minuter.

Ciao finisar!

Dela inlägget
Annons
25 oktober, 2013 0

Idag blir det lite extra om B-vitaminet, B2, Riboflavin.

Jag kom på mig själv att jag behöver stärka upp min hud, hår och naglar och därför öka mitt intag av B-vitamin, och särskilt 2an.

Som vanligt letar jag redan på livsmedel som innehåller mer av den varan och äter mer under en period. Läste dock någonstans att om man äter för mycket, över 10mg/ dag, att urinen kan färgas gul. Det var dock helt ofarligt.

B-2frossa!                   (Per 100gram)

Annons

B-jäst                                   5,4 mg
Vetegroddar                        1 mg
Sötmandel                          0,78 mg
Ägg                                        0,44 mg
Pumpakärnor                     0,32 mg
Solrosfrön                            0,25 mg
Cashewnötter                     0,20 mg
Färsk Spenat                       0,17 mg
Valnötter                              0,15 mg
Mjölk 1,5 %                         0,14 mg
Rågmjöl                                0,13 mg

Vad behöver man då?
Kvinnor  31-60 år                        1,3 mg
Män         31 – 60 år                      1,7 mg
Gravida                                           1,6 mg
Ammande                                       1,7 mg

 

 

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
21 oktober, 2013 0

En smörgås har fått dåligt ryckte och fått maka på sig nu under alla GI och LCHF:ares framfart. Och många tycker att smörgås är dålig mat, och att man inte kan äta smörgås till lunch.  Många cafeer i stan erbjuder matiga smörgåsar till lunch med mycket pålägg.

Jag har kompisar som (fortfarande håller på att bantar fram och tillbaka) och bara äter smörgås till lunch och sedan säger att ”nää jag har inte ätit någon lunch, bara en smörgås”. Men då har du väl ätit något?  Och sedan går och köper en korv på stan. Men vad är ”bäst” en smörgås eller en korv? Och hur räknar man ut vad som är bäst?

För mig är smörgås bra mat om man jämför och du kan själv välja vad du lägger på din smörgås.
En ljus rostfranska med smör och marmelad är kanske inte ett jättebra val och om det är det som du väljer, när du gör ”en smörgås” får du tänka om.
Gör du smörgås så gör en riktig smörgås.

Annons

En smörgås för mig är :
En skiva surdegsbröd eller bröd med hela korn

Som pålägg väljer jag helst: (Något av)
Hummus, nöt eller frö smör
Keso
Spread på linser
Avokado
Solrosskott

Om du gör en sådan smörgås gör du ett bättre val än att välja genomsnittet val av lunch på den typiska restaurangen. Och hur kan då smörgås vara dålig mat?

Dela inlägget
Annons
18 oktober, 2013 0

Jag tycker att det är viktigt att man sätter ord på sina drömmar och sina mål. Vad jag längtar jag efter och vad vill jag. Jag brukar ofta leka med tanken att jag hade obegränsat med pengar och kunde göra vad jag vill. Och hade jag inte pengarna brukar jag sedan fråga vad det är som hindrar mig att göra det. Ofta är det ju pengar och tid som hindrar en att våga göra det man vill.

Min dröm:

Min högsta önskan är att flytta till landet. Helst till Norrland, till vintern, till årstiderna. Jag ser mig själv på en lantlig gård med många hus. Jag vill ha någon sorts spa-verksamhet, konferensgård eller motsvarande. Hela familjen ska arbeta på gården, det är inte meningen att min sambo ska ”åka till jobbet”- När jag berättar om min ide för honom svarar han, men då får jag JU ÄNNU längre att pendla.

Jag vill att huset ska vara nära skog och vatten. Det ska  vara lika lätt att åka och fiska som att gå en skogspromenad.

Annons

Mitt hus ska ha en walk-in-skafferi, fyra ugnar ( en tork, en ång, en ved, en el)  bra med förvaringsutrymmen….. och på området ska det finnas en badtunna, en lägereldsplats bland annat såklart.

Maten jag ska servera ska vara lokal, säsongsbaserad, raw, eller vegetarisk. Raw kan skrämma många noviser så blandar gärna med olika ”dieter”.
Hela hemmet / SPAT ska andas helhetshälsa. Gästerna ska få äta nyttig mat, göra yoga / pilates, stavgå/ springa, meditera, lyssna på mig när jag har föreläsningar.  Helst vill jag ha ett ekologiskt helhetstänk, från maten till byggmaterialen i huset. Ingen plast någonstans.

Miljön ska vare enkel, anspråkslös men samtidigt kännas lyxig.

Sedan länge har jag utformat ett ”dagsprogram” för jag tycker att det är viktigt med rutiner, och på mitt spa ska det vara tydliga rutiner. Men inget ska vara tvång.

Vad drömmer du om?

Annons

 

Dela inlägget
Annons
Annons