Annons

Hur mycket är 500 mikrogram folsyra?

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
16 september, 2013
Hur mycket är 500 mikrogram folsyra?

Hej på er!

Idag riktar jag uppmärksamheten åt alla som är eller planerar att bli gravida.Det rekommenderas att äta mellan 400-500 ug folsyra per dag, särskilt viktigt i början av graviditeten och fram till vecka 11-12 .

Folsyra finns natruligt i mat, men livsmedeln innehåller ju olika mycket. Men hur mycket av ett livsmedel ska man äta för att komma upp i rekommendationen? För skojs skull har jag valt ut några vanliga livsmedel och räknat ut hur mycket man behöver äta av just de livsmedlen för att komma upp i rekommendationen.

Jag förstår att man inte bara äter potatis en dag, (och det skulle bli tröttsamt, 2,6 kg potatis för 500ug folsyra…)  och självklart går det att kombinera. Bara jag som är nyfiken och går ett steg längre. Äter man ordentligt med frukt och grönt (alltså minst 500gram / dag) så finns det ingen anledning till oro.  Och skulle du vara orolig så finns det folattabletter att köpa

Annons

Kolla in listan och hur mycket det innehåller:

190grvetekli
190 gram vetekli! Hur mycket jag än skulle försöka skulle jag nog ha svårt att få ner allt detta. Trots blanda i gröten, i yoghurten, i brödet….
290grambroccoli
290 gram broccoli är så här mycket. Äter du det?

190gram vetekli
250 gram färsk babyspenat
290gram broccoli
314 gram brysselkål
420 gram sparris
430 gram avokado
500 gram kokta bruna bönor
505 gram frysta jordgubbar
980 gram gröna ärter
1,6 kg apelsiner
1,6kg champinjoner
2,5 kg gul lök
2,6 kg kokt höstpotatis
2,6 kg kokta morötter
12,5 kg kokt råris
eller om du är riktigt sugen på ……bacon…
25 kg bacon

Sedan är det ju viktigast att äta varierat så låt bli 25 kg bacon om dagen….;D

 

14 september, 2013 0

I väntan på att min surdeg ska mogna så bakade jag ett bröd med vanligt jäst och vanligt mjöl. Jag var så sugen på nybakade frallor till lördagsfrukosten. Fördelen med det här receptet är att du gör allt jobb på kvällen och på morgonen bakar du den bara i ugnen.

Du behöver:

5 dl rumstemperat vatten
25 gram jäst
1 dl vetegroddar

Annons

1 dl vetekli
1 grovt eller fint riven morot (Nästa gång river jag fint, så inte Elin ser och vill pilla bort)
russin
1-1,3 liter mjöl

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Knåda ihop till en smidig deg. Forma sedan till bullar / frallor och lägg på en plåt. Pensla med vatten / olja / uppvispat ägg och strö på sesamfrön eller pumpakärnor.

Ställ plåten i ugnen över natten.
På morgonen, värm ugnen till 200grader
Grädda i 20-30 minuter, beroende på hur stora frallor du gjort.

Jag älskar nybakat på morgonen.

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
12 september, 2013 0
Ska baka surdegsbröd

För cirka tre år sedan bakade jag detta surdegsbröd och kommer ihåg hur gott det var. Och lätt att baka.

Recept kommer från Saltå Kvarn och kan du inte läsa min bild så finns det att hitta på deras hemsida. (Titta under baka bröd)20130912_072220 20130912_072157

Båda bildern visar samma recept men all text fick inte plats på översta bilden.

Det finns ett recept till om hur man bakar med denna start. Men det bjuder jag på om några dagar….

Annons

Det finns ju olika tips på hur man startar en kultur, endel med äpple andra med russin. Jag väljer detta eftersom jag har en massa äpplen från mammas äppelträd.  En annan anledning är att det inte innehåller något jäst alls. Många av ”dagens” recept innehåller ju lite jäst men inte detta och det är jag glad över.

Kram!

Dela inlägget
Annons
3 september, 2013 0
Groddar bockhornsklöverfrö
20130903_123036
Så här ser de ut. Doftar jättemycket curry.
20130903_123059
Från Biofood.
20130903_123122
Nu får vi se hur det går…..:D

 

Annons

För länge sedan groddade jag bockhornsklverfrö och idag gör jag det igen. Bockhornsklöverfrön är en ingrediens i curry så det både doftar och smakar curry. Det tycker jag om.

Tydligen ska fröt reglera insulinhalten och alltså vara bra för diabetiker. Jag kommer ihåg att Brian och Anna-Maria Clemments från Hippocrats heatlh insitut berättade att man även kan göra lavemang av fröt, men det tänker jag INTE göra…. hehhehehe. Nä det ska ätas den naturliga vägen.

Nu ska jag spendera eftermiddagen att jämföra proteininnehåll i olika veganska livsmedel och köttprodukter. För det är intressant. ( Till mitt Vegan- till förskolan häfte)

 

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
1 september, 2013 0
Hur man kombinerar frukt och bär

423100_340019166050706_280111562041467_1045090_2013473896_n

 

Vet du hur man ska kombinera frukt och bär för att få bästa ”smältningseffekt” i magen?

Syrliga frukter och söta frukter ska man inte äta i samma måltid, tex. Jag tycker sånt här är jätte inttressant. På internet hittar man flera olika skyltar med information.

Annons

Ha en bra söndag.

Dela inlägget
Annons
30 augusti, 2013 0
Folsyrafrossa!

PhotoGrid_1377847827924

 

I dag vill jag tipsa lite om folsyran, om du är gravid är det ett måste att äta 500ug folsyra per dag. Annars kan bebisen bli missbildad.   Folsyra är ett Bvitamin finns naturligt i mat. Det gäller att känna till var man ska leta bara.

Man ska äta gröna bladgrönsaker, frukt, fullkorn och bär och andra goda grejer. Jag har satt ihop en liten lista på några livsmedel  som man kan plocka ihop livsmedel från. Blev själv förvånad över att vetekli knep förstaplatsen. Det är det ingen som säger någonting om.  Fast iofs det blir nog ganska torrt att ära 100gram vetekli.  Vet du något som är ännu bättre än vetekli?

Annons

Per 100gram:

Vetekli                                 260ug

Färsk spenat                       202 ug
Färsk Broccoli                    175 ug

Brysselkål                             159 ug

Sparris                                     119 ug
Avokado                              116 ug

Annons

Frysta jordgubbar                 99 ug

Kokta kikärtor                       94 ug

Rå blomkål                              88 ug

Förvällda nässlor                  83ug

Kokta röda linser                   73ug

Annons

Rödbetor                                   69 ug

Gröna ärter                           51 ug

Kidneybönor                       29 ug

(Källa slv.se)

Annars sitter jag och jobbar på mitt Vegan till förskolan- häfte och det var därför jag blev inspirerad av att göra lite för gravida också.

Dela inlägget
Annons
Annons