I morgon är det 30 april och valborgsmässoafton, och det är flera anledningar till varför detta firas t ex
1) Att välkomna våren
och därmed samlas utomhus i ett socialt sammanhang mellan åldrarna och äta och dricka gott tillsammans. Fira ljuset och värmens återkomst.
2) Att skrämma bort ond andar och spöken, traditionellt tänk och ur ett hedniskt perspektiv
3) Valborgsmässoafton är uppkallad efter missionären Valborg av Winchster som levde på 700 talet. Hon var en anglosaxisk missionär som reste till Tyskland för att sprida kristendomen, hennes minne firas den 1 maj och valborgsmässoafton firas som förbredelse till det.
I modern tid tänker nog att många att det är praktiskt och smart att elda upp trädgårdens bös, kvistar och gamla julgranar innan sommaren varma väder gör det svårare att få till en större brasa utan att den sprider sig.
———————
Jag tänker äta samosas på valborg, av flera anledningar – har läst flera böcker om Indien och blivit inspirerad av deras matkultur, samt att jag vill ha något som är värmande för kropp och själ. Det har ju varit tråkigt väder på sistonde.
Jag anser att det låter jättegott och kryddigt med hemgjorda samosas. ( En sorts pirog med potatis, ärtor och mycket indiska kryddor. )
Om du inte äter samosas så antar jag att det serveras någon sorts mat och dryck där brasan är, det hör liksom till stämningen.
Är det någon här som är tacksam och tänker efter hur vi hade det för fyra år sedan? Hur alla sociala aktiviter var inställda och brasan blev ersatt med en från youtube. Kommer vi ens i håg hur det var under covid?
Ha en underbar dag och kväll.