Annons

Jaget framför laget

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
28 juni, 2014

eller laget framför jaget?

Hur är det hos dig? Hörs det ofta ”Nä jag har inte lekt med leksakerna (alltså behöver inte jag städa) ”   Nä, jag har inte ätit – jag behöver inte plocka undan”

Nä, jag behöver inte tvätta, handla eller städa alltså kan jag åka och fiska” (och vara borta hela dagen)

Av någon anledning ser jag faktiskt framemot skiftbytet i augusti.  För då ska jag ta bilen med mig och han själv får upptäcka hur ”ledig” man är,  själv med två småbarn.

Annons

Är det kvinnligt att skynda sig hem när man är borta från familjen för att komma hem och se att allt gå ”rätt till”  eller hjälpa till med att sätta på ett av barnen overallen. Skulle en karl göra det, skulle han avbryta det han gör för att åka hem till sin familj. Och vem vill avbryta något? En kvinna!

Ungefär så här kommer jag säga och bete mig i August och ett år framåt:

”Men jag har inte ätit – alltså behöver jag inte plocka undan”   ( de gånger jag inte har ätit) Jag har pluggat /jobbat en hel vecka jag är helt slut!  ”Du får ta barnet!” och lassa över barnet på H.

Sticka iväg, med bilen, en lördag på kortvarsel och lämna kvar familjen med tvätt, städ och en helt tom kyl.

Eller kommer jag?

Annons

26 juni, 2014 0

Är det den här sommaren du hade tänkt bli vegetarian?  Slippa lägga en svettig flintastek på grillen! Välja fräscha grönsaker istället för brasilianska biffar? Tips på bra sommarmat kommer i slutet av inlägget 😉 Kanske har du tänkt ta steget att bli vegetarian länge men inte vetat hur man börjar? Nu är det dags! Tycker jag! Men hur börjar man då:

1) Rensa hemma. Ta en vecka och ät upp alla charkuteri produkter, korvar och annat kött som finns hemma. Det ska inte finnas något animaliskt kvar.

2) Handla! Men vad ska man köpa då! Mycket grönsaker, frukter och bär, nötter, säd och gryn.. Det finns faktiskt mycket ”ful” produkter – i frysdisken. Vegetariska produkter som smakar och ser ut som kött. Kanske något för dig!

3) Men proteinet då? ”Man kan ju inte bara äta grönsaker och tro att man växer på det”  Protein är lite av en folksjukdom och folk överäter alldeles för mycket. Det måste vara mycket kött, stora biffar – annars gills det inte, tycker många. Proteiner finns i mycket livsmedel, alltså inte bara kött.  Hemma hos mig finns alltid rödalinser, quinoa och edamamebönor. Proteinrika livsmedel som dessutom innehåller mycket andra bra saker som man växer och blir stor och stark av.

Annons

Jag brukar ofta gömma proteiner i pajdeg eller i pannkakssmeten, förekommer ofta att jag t ex mixar solroskärnor eller kikärtor (torra/hårda) till mjöl och bakar på det. Finns  även färdigt att köpa, iallafall kikärtsmjöl, solros – vet ej.

 

4) Hur man bygger en tallrik. Många jag känner är kockar, köttkockar, och de berättar om hur de bygger en tallrik på lunchrestaurangen där de jobbar. De börjar med proteinet, alltså vilket kött de ska ha, sedan potatis, sås och någon (ledsen) grönsak. Ganska vanligt att tänka så – jag tänker på ett annat sätt. Låter grönsaken ta huvudrollen, serverar säd/gryn istället för potatis. Tillbehöret kan vara proteinet. Eller så serverar jag proteiner till fördrinken. (T ex grönsaksstavar med hummusdip eller linsspread)

Bra sommarmat:

Grilla: Hallumi, majskolv, tomater, gör foliepaket, grillspett ( t ex med småtomater, svamp, majskolv, paprika) Tofu kan man grilla också. Behöver mycket marinad annars blir den ganska smaklös.

Annons

Sallader: Quinoasallad, Brocclisallad ( rå broccoli som du masserar med händerna tills fibrerna bryts) med olivolja, vinäger, salt, citronsaft och casewnötter.

Smörgåspålägg: Linsspread -koka sönder rödalinser mixa med olivolja, persilja och salt. På samma sätt kan du göra med tofu, hoppa över momentet att koka. Mixa direkt.  Alla typer av nötter kan man mixa till smör. Godast är enligt mig pekannötssmör och mandelsmör. (Man behöver mixa länge minst 5 minuter)

Nu vaknade bebis! Vi hörs! Lycka till!

Dela inlägget
Annons
25 juni, 2014 0
Åhh mitt sommarlov

Nu är det snart dags för sommarlov. 3 dagar kvar på förskolan och sedan är Elin ledig i fyra hela veckor. Jag känner mig klyven till detta, visst det ska bli skönt och vilken bra mamma jag är  som låter Elin var ledig så länge och bara vara med mig.

Den andra sidan känns lite panikartad – hur ska jag som den bara mamman jag är kunna inspirera, motivera och vara en bra lekkamrat i 4 hela veckor när jag samtidigt har den lilla att ta hand om. Allt blir svårare – vi kan liksom inte bara sticka och bada. Även fast vi har en underbar plaskdamm 400 meter från vårt hus.  Fina sommardagar är det fullt med barnfamiljer där. Vilket gör det svårare att hålla koll på den stora att hon inte springer iväg eller drunknar samtidigt som jag måste se till den lilla. H har ingen semester så jag blir själv.

När jag frågar Elin vad hon vill göra på sitt sommarlov så svarar hon leka med Melker, Melker är bästa kompisen på förskolan.  Och så känns det faktiskt rätt taskigt att låta henne vara hemma så länge. Utan Melker. Eller någon annan kompis. Som bra mamma vill man göra det som är bäst för sitt barn och i det här fallet skulle det nog vara att låta henne gå på förskolan under sommaren. 20140625_073836En bild från i morse!  Syskonkärlek och morgonmysigt!

Annons
Dela inlägget
Annons
20 juni, 2014 0
Sista minuten tips! Nyttig marmelad

Hej!

Jag förstår att ni har fullt upp med groddans och sillätning men jag bara måste dela med mig detta tips på marmelad.

Jag gjorde det i veckan och Elin åt upp hela laddningen till mellanmål; )

Du behöver:

Annons

Hallon, jag valde frysta

Gojibär

Honung

Chiafrön

Koka upp hallon och gojibär. Söt med honung.  Låt sjuda. Mixa slät. Pressa igenom en finmaskig sil.  Låt svalna och rör ner chiafrön.  Låt vila minst 20 minuter.

Annons

Urgod på nybakade scones!

Glad midsommar på er!

 

Dela inlägget
Annons
17 juni, 2014 0

Nu så här innan midsommar svämmar butiker över med färsk potatis och jordgubbar – för vi vill ju ha det så! Konsumenten kräver dessa potatisar och dessa jordgubbar. Producenter pressas att leverera snabbt och med kvalité. Alltså besprutas dessa godsaker med gifter!

Var finns det eko jordgubbar och ekofärskpotatis?? Jag frågade på min ICA, som har ett stort sortiment EKO, men de säger att det inte finns, alls. VA? säger jag. 

Det finns visst, men var? 
Jag läser och fasar

Annons

Den förgiftade jordgubben
Inför jordgubbssäsongen beställer jag Jordbruksverkets information 2014 om växtgifter i bärodling. Det är ingen rolig läsning för den som tycker om jordgubbar. För jordgubben är vid sidan av potatis den i särklass mest besprutade. För att bekämpa svampangrepp finns 14 olika preparat, 11 olika insektsmedel, 14 preparat mot kvalster och 12 olika växtgifter mot ogräs. Sammanlagt 51 preparat. Varav 8 nya sedan i fjol.
Livsmedelsverkets provtagning på jordgubbar innehöll inte mindre än 83 procent av all prover restgifter. I något prov upp till tio olika växtbekämpningsmedel. Varav flera cancerframkallande.
Lantbruksuniversitet tycks främst utbilda kemister i takt med att GMO-företag som Monsanto och andra gifttillverkare sponsrar utbildningen. Agronomerna tycks bara se hot och tar till alla slags kemiska medel. De ser inte vilka risker de utsätter konsumenterna och odlarna för eller den obalans de skapar i jorden och naturen som faktiskt bidrar till att på sikt öka angreppen.
Odling av jordgubbar har tyvärr antagit ren industrikaraktär där hela armadan av gifter används.I Jordbruksverkets förteckning över skadegörare räknar man upp alla hot mot jordgubbarna. Allt från Gråmögel, Svartröta, Ludet ängsstinkfly, svartfläcksjuka, ögonfläcksjuka, rödröta, kronröta till Nålnematoder. Och allt ska sprutas bort. För hobbyodlaren måste det framstå som ett under att det utan alla dessa preparat går att odla jordgubbar överhuvudtaget.
Det är inga ofarliga preparat. Har själv en skadad lunga efter att ha ätit jordgubbar som besprutats med ett växtgift som enligt tillverkaren kan ge obotliga lung- och njurskador. Gifterna kan också bidra till ökad allergi, astma och cancer. Värst utsatta är förstås de som arbetar i jordgubbsodlingarna. Även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder.
Så här beskriver fabrikanten själv ett av sina farligaste preparat BetanalSC. Det verksamma medlet heter Fenmedifam. Under Riskupplysningar kan man läsa:
”Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer. Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan, kontakta omedelbart läkare. Giftig för fjärilar, bin, humlor och andra pollinerande insekter.”
LRF som vill framställa sig som miljövänligt har även i år begärt och fått dispens av KEMI (Kemikalieinspektionen) för det förbjudna starka växtgiftet BetanalSC. Det behöver kanske inte nämnas att Lantmännen som ryms under LRF-paraplyet är storsäljare av växtgifter.
Det är LRF som har märket Svenskt Sigill som tillåter både konstgödsel och växtgifter medan många luras tro att det är något slags kravmärke.
Ska vi då inte kunna få äta våra älskade jordgubbar till midsommar? Jo, tack vare allt fler vakna konsumenter finns i dag fler som Kravodlar jordgubbar. Sök Krav och giftfria jordgubbar så kommer sajten upp. Köper du ekologiska jordgubbar hjälper du också till att rädda utrotningshotade humlor och bin.
Rune Lanestrand
Tidigare redaktör för Småbrukaren
Lantbrukare som fått nog!

Dela inlägget
Annons
16 juni, 2014 0
2månader

20140615_151226

Idag fyller min Bebis 2 månader och vi passade på att bjuda hem våra vänner Micke och Frida på fikakalas det blev så trevligt att de stannade på middag också. Men sedan var alla barnen helt slut!

20140615_141550

Elin och jag hade gjort morots och chokladcupcakes! Hon gjorde chokladevarianten nästan helt själv. Och stolt som en tupp blev hon. Gjorde något viktigt under tiden, smakade på smeten, för att försäkra sig om att smeten blev god!

Annons

Hon fick välja vad hon ville ha i av sakerna jag hade lagt fram

Hon valde:

Ägg och kokossocker som vi vispade, bakpulver och bovetemjöl och kokosfett och kakao som vi till vispade ihop sedan. Hällde i formar och gräddade.

I morotsvaranten är det kokosmjöl istället för bovete och fintrivna morötter.

20140615_163623

Annons

Frida och Bebis.

Nu måste vi ses oftare! Eller hur Frida?

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons