Annons

Jo jag överlevde

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
30 maj, 2013

Eftersom jag inte har skrivit på några dagar kanske ni tror att jag dog under vårruset. Men icke! Jag gick i mål på prick 30 minuter. Åhhh det var så kul att springa om alla andra, och där är 1 km skylten, jag ska springa till nästa och så höll jag på. Och ja det var en folkfest. Det var faktiskt lite synd att alla de andra inte var där, för vilken stämning det var. Ett tag tänkte jag att jag även skulle springa dagen efter, eftersom jag hade biljett till bägge loppen och då ta med Elin- gå runt banan och bara chilla i området. Men det blev inte så.

Av någon anledning har jag blivt så himla stel bak i benen. Det är fruktansvärt och nästan hugger då och då. Hoppas att det går över snart, det är liksom värt när jag springer till förskolan på morgonen.

Nu är klockan 05:32 och näää det är inte för att skryta som jag berättar det. Det är i stort sätt den enda lediga tid jag har, nu ligger jag också efter med så mycket adminstration, jag har heller inte betalat mina räkningar än. Vi går hellre och lägger oss vid 20, hela familjen och går upp tidigt. Ialla fall jag och det är min egentid. Och värre kommer det bli, eftersom jag kanske ev är på väg att få ett heltidsjobb. Jag är oroligt för det, men också glad att jag har fått chansen i en bransch som jag älskar.  (Jag faktiskt fram emot att få arbeta heltid och så att säga få semester från hemmet. Som det är nu jobbar jag MER än heltid om man räknar med allt obetalt arbete i hemmet. Nu är det min tur att komma hem till ett städat hem och att middagen står på bordet klockan 18.00!)

Som frukost tipsar jag om en smoothie som Shirley Clamp via viktväktarna satt sitt namn på:

Annons

Jordgubbssmoothie med lime och ingefära:
Häll 2 dl yoghurt  (0,5%) och 2 dl frysta jordgubbar i en mixer. Riv i skalet från 1/2 lime och 2 cm färsk ingefära. Mixa igen.

GOD MORGON!

 

 

27 maj, 2013 0

Det är i dag det är dags, juh. Något som jag helt hade glömt bort. Det är i dag jag ska springa vårruset. TJOHOHOHO! Vad glad jag är. (Obs ironi!)

Jag hade smidigt bra planer – jag skulle ta med Elin i vagnen och på så sätt förflytta min startpossiotion från ”tidtagning” till ”strosa”. Det hade varit kanon, jag hade få gå  i lugn och ro och strosat och ingen hade märk min urusla kondition.

Vid målgången skulle alla vänta och hejja på mig när vi kommer in. Alla mina fem vänner. Men nu så händer det något märkligt, Josefin ringer och erbjuder sig att passa Elin medan jag springer. MEN VA??

Josefin har en son i Elins ålder och de bor PRECIS vid området, så de skulle vara hemma hos henne och leka. Och så försvann alla mina påhejjare också. De ville hellre vara hos Josse.

Annons

Snälla Josse säger att det blir bättre,  jamen då kan du ju springa och hålla på och sen kommer du upp till oss.
Nu kan Herman parkera bilen hos dem, eftersom han kommer direkt från jobbet. Att parkera vid området är lönlöst.

Så, nu utan mitt förkläde (aka min vagn) får jag förpassas till tidtagningsgruppen, till vilken jag är anmäld.
Eftersom mina privata påhejjare försvann i ett nafs, kan väl du hejja på mig. Om du är där förståss. Det skulle hjälpa! Fast tala inte om för någon att jag är i dålig kondition är du snäll.

Dela inlägget
Annons
27 maj, 2013 0
Grönsaksbiffar

I helgen var vi hemma hos mamma / mormor och stannade på middag. Hon hade som vanligt knappt någon (veg) mat hemma men jag är ju bra på att hitta på och göra av vad som finns. Så att ingen ska behöva gå till butiken.

I botten på grönsakslåsan hittade jag en morot och 2 palsternackor som bara nästan dallrade jag beslöt att göra biffar:
GRÖNSAKSBIFFAR I PERSON
1morot
2 palsternackor
1ägg

Annons

persilja, salt, peppar (vitlök)
ev vetemjöl

Riv grönsakerna på grövsta sidan på rivjärnet. Blanda i resten och blanda ordentligt.  Forma till biffar,  2st och stek på mellanvärme tills de är genomvarma.
Lätt och bra sätt att ta vara på skrumpna grönsaker.
Naturligtvis går det att göra på de rotsaker du har hemma. Har du en potatis, en kålrot, en morot istället? Prova att riva ner de till biffar.

wpid-IMG_20130526_161024

 

Vi serverade med potatissallad, kokt potatis, rödlök, tomater, kidneyböner,  färsk rosmarin. Vinegrett på olja, äppelcidervinäder, vitlök och salt / peppar.

Annons

Detta är ett superbra recept om det helt plötsligt kommer en vegetarian på middag. Kanske har du en son som får för sig att bjuda hem sin nya flickvän på middag och han säger  i förbifarten att hon är vegetarian. Du står helt lamslagen och får panik för de är ju på väg och som den goda mor du är vill du alltid bjuda på det bästa.

Tack å hej för mej!

Dela inlägget
Annons
25 maj, 2013 0
Grattis på morsdag!

946780_534156976620617_1780787902_n

 

Ett litet tips på mors dags ska firas. Detta är från 1921 men va fan… Jag ser främst fram emot punkt 4 och 3:an frulle på sängen!

Och märk redan på den tiden var modern hemmets sammanhållande kraft,  någon som känner igen sig…LOL!

Annons
Dela inlägget
Annons
24 maj, 2013 0
Handlat och fråga

wpid-IMG_20130522_143938

 

Jag älskar verkligen att shoppa mat! Se vad jag kom hem med för någon dag sedan. Att mycket dessutom var till halva priset ser jag som en liten bonus…..:D

Sobanudlarna är gjorda av bovete och smakar mycket bra. Goda rumstempererade och varma, tex i nudelsoppa, i en sallad, som vanlig pasta.

Annons

Det som ligger längst bak är gula morötter, inte bananer.
Rawbiten har jag som ”muta”.
Jag kom och tänka på en sak. 
Ni som har barn i ”kastamatenpågolvet-åldern” ger ni barnet samma mat som ni äter, eller t ex makaroner och köttbullar eftersom det är BILLIGARE.  Jag får slänga en massa s. k dyr mat men jag skulle aldrig i livet servera mammascan.
Serverar ni alltid särskild mat till barnet?  Hade ni tänkt servera olika rätter isåfall livet ut?

Jag är nyfiken!

 

Dela inlägget
Annons
22 maj, 2013 0
Proteinkombinationer

Du kanske har tänkt  eller känner någon som har tänkt bli vegetarian eller vegan. Eller är du som mamma orolig över din tonårsdotter som plötsligt fick för sig att bli vegan? Hur ska den stackars männsikan, (för vi är ofta stackars människor) få i sig all protein. Att bli vegetarin eller vegan kräver lite kunskap och mod. Man kan inte bara ta bort proteinet ur en måltid. (Hur många gånger har inte jag fått äta potatis, sallad, bröd och sås när vi är på kalas? Kanske känner du igen dig.)  Utan det måste ersättas med ett vegetabiliskt alternativ. Det är viktigt och det kan vara bra att känna till hur man kombinerar maten för att få ut maximalt med protein ur en måltid. 

Det är det jag ska presentera idag:

Idag utgår jag från en VEGANkost.

Annons

Det som visas på bilderna är kombinationer som är utmärkta för maximalt proteinupptag. Det finns olika kombinationer och du får naturligtvis servera sås och sallad till.

Längre ner kommer en lista på vad som är en sädesprodukt, en baljväxt och en grönsak.

Grupp 1 ) Potatis. Dessa kombinationer passar bäst tillsammans med potatisar:

potatis,balj,svamp
A) Potatis, baljväxt och svamp
potatis,grönsak,svamp
B) Potatis, grönsak och svamp
potatis,grönsak,sädes,svamp
C) Potatis, grönsak, sädesprodukt och svamp

 

potatis,sädes,balj
D) Sädesprodukt, baljväxt och potatis
sädes,potatis,grönsak,svamp
E) Potatis, sädesprodukt, grönsak och svamp

Grupp 2 Sädesprodukter Dessa produkter passar bäst med sädesprodukter

Annons

sädes,balj
A) Sädesprodukt och baljväxt
sädes,balj,grönsak
B) Sädesprodukt, baljväxt och grönsak
sädes,balj,majs
C) Sädesprodukt, baljväxt och majs

En annan bra kombination är hirs, grönsak, sesam och bovete (+ näringsjäst)

Vad räknas som
Sädesprodukt: Fullkornsprodukter av de fyra sädeslagen – alltså bröd, gröt, gryn, flingor, pastaprodukter. Vete och vetegroddar anses vara viktigast

Baljväxt: Främst sojabönor eller produkter från sojabönan, även edamame. Andra bönor, ärtor och linser är också bra, men sojabönan är bäst.

Grönsak:  Mörkgröna bladgrönsaker; spenat, grönkål, broccoli, gröna ärter, brysselkål, nässlor, maskrosblad, perslja för att nämna några.

Exempel på  mat:
Frukost: Råggröt med sojamjölk, toppa med vetegroddar, bär, och hackade casewnötter  (Bild: Grupp 2 bild A)
Bröd med tartex eller jästextrakt

Annons

Lunch: Potatis med kantarellsås, gjord på lök och sojagrädde. (Bild:Grupp 1, bild A)

Middag: Pasta med frästa grönsaker, tex babyspenat, kikärtor, broccoli, ingefära och vitlök.  (Bild: Grupp 2 bild B)

Lycka till!

 

 

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons