Idag håller vi på att förbereda oss för kalaset som ska äga rum i eftermiddag. Min stora tjej har fyllt 2 år och det ska så klart firas.
Det kommer att bli fiskdamm, dans och tårta.
Nu har jag inte tid längre. Hej hej.
Idag håller vi på att förbereda oss för kalaset som ska äga rum i eftermiddag. Min stora tjej har fyllt 2 år och det ska så klart firas.
Det kommer att bli fiskdamm, dans och tårta.
Nu har jag inte tid längre. Hej hej.
Hej alla goa!
Ni som gillar att doppa grönsaker eller vill ha en god sås till er grillade biff (gud förbjude!) lyssna noga nu.
Detta är en av mina bättre såser – och det är ju självklart inte jag som kommit på den, väldigt poppis i mellanösten och runt de länderna.
En röra som är mild i smaken från början och behöver kryddas på lite. Det finns inget som är rätt eller fel i matlagning – så även om det inte står i receptet så prova att lägga till vitlök och ta bort citronen.
Jag hade bråttom till förskolan när jag gjorde detta så jag han inte grädda auberginen tillräckligt länge, men ni förstår principen.
Aubergineröra 1 skål
2 auberginer
2 msk matyogurth, 8%
citronsaft (eller vitlök)
salt
Här kommer recpetet i steg-för-steg:
1. Börja med att sätta ugnen på det varmaste du har, i mitt fall 280grader. Hacka / gör små stick i auberginen med en kniv, lägg den i en form, tråkigt att behöva städa en ugn i fall den läcker. Grädda auberginen i minst 30 minuter, den ska bli svart i skalet, bucklig och mjuk. På bilden har de varit i ugnen i 32 minuter – där efter fick jag springa med ilfart för att inte komma försent till förskolan.
2. Låt de svalna innan du delar och skrapar ur innanmätet.
3. Lägg i mixern med yoghurten och kryddorna. Mixa till en slätsås. Smaka av. Jag skrev med flit inga mått på kryddorna för det är ditt jobb att smaka av och prova vad som är gott i din mun.
4. Klart för servering!
Ha en urmysig lördag! Vi ses!
Hej
Igår bakade jag ett gott bröd som jag gärna delar med mig av:
Som vanligt blev jag inspirerad av andra matbloggar – och kör mitt egna race med de råvaror jag har hemma. Läste att man kunde göra sitt egna kikärtsmjöl och det ville ju jag med göra. Sedan stoppade jag i det jag hade hemma.
Receptet ger en plåt
Du behöver:
2 dl kikärtor (torra och hårda, inte från en konservburk, utan från en påse)
0,25 dl chiafrön
0,25 dl solrosfrön
0,25 dl svarta sesamfrön
0,25 dl vita sesamfrön
0,25 dl linfrön
0,25 dl pumpakärnor
3 dl kokande vatten
Börja med att rosta kikärtorna i ugnen. 180grader i 10 minuter. Låt de kalla innan du lägger de i matberedaren. Mixa i flera minuter (jag fick ta några pauser för att inte överhetta min matberedare). Det ska bli ett mjöl av kikärtorna.
Under tiden blandar du ihop de torra varorna tillsätt sedan kikärtsmjölet och häll över 3 dl kokande vatten. Tryck ut på en bakplåtsklädd plåt. Detta gjorde jag med fuktiga händer och slickepott – glöm kavlen för smeten är kladdig! Den bör vara omkring 0,5 cm hög, annars blir den för tunn.
Grädda i 180grader – 45 minuter. Känn under brödet om det är torrt, annars grädda lite till.
Brödet blir en även kul gåbortpresent!
Detta får inte fattas i mitt skafferi. Har ni några favoriter som ni inte kan vara utan?
Ha en bra måndag!
Hej alla vänner!
Nu har jag gjort en veckomeny som ni gärna får låna / inspireras av. Ha så kul i köket! Jag är matinspiratör och inte matfotograf så ni får visualisera hur gott det ser ut. Alla recept är för 2 personer om inget annat anges.
Grönsaksgryta med råris 4 portioner.
Du behöver:
1 gullök, fint hackad
1 morot, i medaljonger
6 blomkålsbuketter
1 burk krossade tomater
190 gram kikärtor, dvs 1 tetra från ett trepack
1 dl gröna ärter, om du använder frysta låt de tina upp innan du lägger i dem.
Kryddor
Tomatpuré, 1 msk
Vitlök 1-2 klyftor
Gurkmeja 1 tsk
Salt och peppar efter smak
Börja med råriset. Koka enligt anvisning på paketet.
Hetta upp kokosfett eller olja i en större gryta. Lägg i kryddorna, men inte salt och peppar. Det gör du mot slutet. Se upp så inte kryddorna bränns. Lägg sedan i löken, moroten och låt steka några minuter. Lägg i resten, utom ärtorna. Späd med vatten om du tycker det behövs. Smaka av såsen och krydda mer om det behövs. Sjud i cirka 20 minuter. När allt är klart lägger du i ärtorna
Servera med riset. Jag gjorde med flit extra mycket gryta, så det räcker till lunch dagen efter.
Quinoa fylld paprika med morot&nötbiffar
2 portioner quoina
1 msk soltorkade tomater
0,5 dl fetaost
2 paprikor
0,5 dl naturella casewnötter
2 morötter.
Koka quinoa , gärna med buljong. Om du har tid – låt svalna. Blanda i bitar av tomaterna och fetaosten. Dela paprikan i halvor och ta bort kärnhuset. Fyll blandningen i paprikan och grädda i ugnen i cirka 20 minuter
Mixa nötterna till fint mjöl. Lägg i en bunke. Mixa morötterna till strössel. Blanda nötterna och morötterna och forma till biffar. Stek i varm panna några minuter på varje sida.
Servera med kokt broccoli toppat med sesamfrön.
Ugnspannkaka och broccolisoppa
3 ägg
1 dl vetegroddar
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 225 grader
Vispa ihop smeten och lägg i en smord ugnsform. Häll smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter.
Soppa
0,5 gul lök, fint hackad
1 broccolibukett, i mindre bitar
5 dl vatten
0,5 buljongträning, helst Kung Markatta
Lägg att i en kastrull. Låt koka mjukt och mixa sedan med mixerstaven.
Servera soppan som förrätt och pannkaka med sylt till efterrätt
Pärlcouscous med grönt strössel, marinerad morot, falafel och yoghurt
1 bit broccoli
2 portioner pärlcouscous
1 morot
olivolja
1 msk fint hackad persilja
Falafel, djupfrysta
Yoghurt
Mixa broccolin till strössel i din matberedare. Koka couscousen enligt förpackningen. Blanda ihop broccoliströssel och couscousen. Ställ åt sidan.
Strimla moroten fint med potatisskalaren, lägg i en skål, ringla över olja och persilja. (och salt) Värm falafel enligt paketet och servera allt tillsammans med yoghurt.
Linsburgare 4 burgare
3 dl röda linser
2 större morötter
hackad persilja
Servera med bröd och dina vanliga handburgare-tillbehör
Lägg linserna i blöt i minst 3 timmar. Häll av vattnet. Mixa linserna tillsammans med moroten och persiljan. Forma till biffar och stek i panna.
Servera med bröd och dina vanliga ”handburgare” tillbehör.
Idag är vi lediga och har det skönt. Meningen var att vi skulle åka på Playdate till våra vänner som har barn i samma ålder, men de var sjuka. Vi får fara till dem en annan dag. Min dotter fyller 2 år i nästa vecka om någon undrar.
Idag har vi redan hunnit med:
”Mam-ma, hjälpa dig” Det där med refexiva verb är inte det lättaste. Hon säger alltid dig när hon menar mig.
Såå… måste sluta, det är visst nån som behöver hjälp.