Annons

Kikärtshamburgare

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
19 mars, 2016
Kikärtshamburgare

Hej alla!

Hoppas ni har haft det bra här, jag har varit lite frånvarande för jag har hållit på med ett annat projekt. Jag håller på  att hjälpa andra skapa ett liv som de älskar att leva genom passionen och intuitionen och har byggt upp en hemsida och facebook  Jag är inte riktigt klar – snart får ni se. Det kommer finnas en steg för steg, gör så här för att få ett liv som du älskar att leva.
En tanke jag har är att läsarna ska få följa mig, som skapar ett liv som jag älskar att leva, med bara två tomma händer.  Vet inte hur det ska få plats bara.

Så länge får ni hålla till godo med ett recept på kikärtsburgare.  Jag skickar ut receptet tidigt så ni hinner göra det till kvällen.

Annons

Kikärtsburgare ( 8-10 burgare) VEGAN

4 dl kikärtor ( torra)
1,5 gula lökar
1 dl soltorkade tomater
1 dl ströbröd
1 dl persilja
2 msk vatten, om du behöver för att få din matberedare att gå runt
salt, peppar och olja att steka i

Tillbehör

Sallad
Tomat
Groddar
Lök
Yoghurtsås med vitlök  / Byt ut till avokadomos om du vill göra hela rätten vegan

Gör så här

Annons

Lägg kikärtorna i blöt i cirka 8 timmar.
Hacka lök och de soltorkade tomaterna. Lägg kikärtorna i din matberedare tillsammans med lök och soltorkade, mixa lite. Tillsätt ströbröd, persilja, salt, peppar och lite vatten om det behövs för att din matberedare ska orka runt.
Mixa, smaka av.
Forma sedan till biffar, burgare och stek i olja i en varm panna . Stek några minuter på varje sida.

Gör i ordning tillbehören.
Skär upp tomater, lök och sallad.  Låt yoghurten rinna av, om det behövs. Blanda med vitlök och salt. Eller mosa en avokado. Lägg upp groddarna.

Servera med valfritt bröd och om du vill pommesfrittes. Det är gott att göra ”pommes” på morötter!

IMG_8930

Lycka till! Vi ses snart igen.

Annons

Receptet kommer från ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson 

 

19 februari, 2016 0
Äter ni tillsammans?

Ni som är en familj som lever och bor tillsammans  – äter ni tillsammans eller får var och en  komma och äta när det passar den enskilde individen?

Hur funkar det, hur gör ni? Sitter alla vid samma bord, eller får alla gå och hämta mat när det passar och sätta sig var man vill? Alltså när maten är tillagad och klar.  Hur viktigt är det för er att äta tillsammans?

Jag förstår att det kan vara olika med kvällsträningar och aktiviteter och sånt. Men frågan gäller när alla är hemma och ingen ska göra något.

Trevlig helg!

Annons

 

Dela inlägget
Annons
12 februari, 2016 0
Paprika fylld med råris och linser

Hej

Fyllda paprikor är bra och tacksam mat, passar till det mesta tycker jag, eller som ensamrätt med en sallad. Perfekta att servera på en buffe eftersom de går att förbereda. Dock bör det påpekas att ris särskilt kokt, bör hanteras med försiktighet och bör kylas ner noga innan det används. Om du kokar riset i förväg bör du ha det kylt. En vän till mig jobbar på kemikalieinspektionen och påpekar hur viktigt det är med hur man hanterar ris. Jag använder ett rött råris från Saltå kvarn och oroar mig inte särskilt med arsenik i ris.

Paprika fylld på råris och linser
Kokt råris
Röda linser

Annons

Morot, riven
Palsernacka, riven
Tomatpure
Kryddor
Vatten

Paprika
Ost

Gör så här:

Bryn morot och palsernacka i en kastrul i lite olja, tillsätt tomatpure och sedan vatten
Lägg i linserna och låt koka tills linserna är mjuka. Rör ner det kokta riset och blanda ordentligt. Lägg i paprikahalvor och garnera med en ostskiva eller två. Grädda i ugnen 200 grader i cirka 20 minuter.

Ha en trevlig helg

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
5 februari, 2016 0
Nutella dagen – 5 februari

Visste du att det är Nutella dagen idag den 5 februari? Och vad passar bättre än ett recept på hemgjord Nutella? Nutella är en hasselnötskräm som passar till det mesta, tycker jag. Jag har dock aldrig varit ett stort fan av den man köper.  Men den här var GOD!

Jag har faktiskt socker i min, men eftersom jag hade det hemma, men du kan ju prova med något annat sötningsmedel om du hellre vill det. Jag har ingen direkt erfarenhet av sötningsmedel, men det kanske du har?

 

IMG_8871
Nutella på rawfoodknäcke
Annons

Nutella – Hasselnötskräm

200 gram hasselnötter
1 dl socker eller valfri mängd sötningsmedel
1 dl kakao
2 msk olja av neutral smak
vatten – för att mixern ska orka gå runt.

Gör så här:

Rosta nötterna i ugnen 175 grader cirka 10 minuter, låt svalna. Lägg de i en handduk och gnugga bort skalet.  Skalet är bittert.
Lägg allt sedan i en höghastighetsmixer och mixa, tillsätt vatten om din mixer kräver det. Mixa till en slät kräm.
Låt svalna.

 

Annons

IMG_8881
Som dipp till grönsaker

IMG_8884

Lycka till med din hasselnötskräm!

Dela inlägget
Annons
4 februari, 2016 0
Raw kolasås

Mmmmm! Den här var god!

En kolasås som är god och nyttig ( are) än köpt!

Raw kolasås

10 dadlar

Annons

2 msk kokosolja
1,5 -2 dl havremjölk  eller annan nöt/ frömjölk
1 krm vanlijsocker

Mixa allt i din höghastighetsmixer till en slät sås.
Det är inte mitt recept utan kommer från vegorätt på svt

 

 

Dela inlägget
Annons
4 februari, 2016 0
Gör din egen ost!

I förra veckan var jag i Saltå Kvarn och lagade en massa mat! Det var super trevligt och jag lärde mig bland annat att göra egen ost (superlätt, varför har jag inte gjort det tidigare?)
Vi gjorde osten, marinerade i yoghurt och grillade på spett tillsammans med grönsaker. Tips!  Ju längre osten får vila desto fastare blir den.

Annat som jag tog med mig därifrån är Tempeh – fermeterad ”ost” av bland annat sojabönor, man kan tydligen gör den av olika orters bönor. Men man ska vara försiktig när man gör den hemma – den ska mogna / fermenteras i rätt temperatur. Finns att köpa på t ex Goodstore och Paradiset eller andra  specificerade affärer

Jag lärde mig också att man kan grodda mandlar, och det håller jag på att prova här hemma. Går inte så bra – har du gjort det och lyckats? Berätta gärna.

Annons

Men nu ska jag berätta om hur man gör osten!

OST 

4 liter eko standard mjölk
3/4 dl – 0,5 dl ättika
Ostduk eller handduk
Koka upp mjölken, precis när den kokat upp lägg i ättikan. Osten ska skära sig. Rör.
Lägg allt i en handduk över en sil, låt vattnet / vasselen rinna bort ( men spar, till t ex brödbak)
Pressa ur allt vatten. Lägg gärna en plåt med en tung mortel över ostklumpen så allt vatten verkligen pressas ur. Låt vara  så i minst en timme.
Den ska bli fast.

IMG_8837
Ostmassan klar för användning!

Vi skar i bitar och marinerade och satte på spett.

IMG_8839
Här är bitarna innan marinaden.

Den passar även att steka eller äta som den är. Lycka till!

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons