Detta är Raggmunk och Fläsk och serveras på ganska många av landets lunchrestauranger. Detta är inget jag rekommenderar, men visst är det så här dagens lunch ser ut?
Under steg 1 är det meningen att du ska se efter hur din mat ser ut och vad det är du äter. Ser det fräscht ut eller som en grådaskig blandning?
Maten ska ge dig energi, njutning, och stärka dig inifrån. Jo, faktiskt; Du blir vad du äter. Ha det i bakhuvudet, utan att det blir krav och stress.
Vad äter du? Vad handlar du? Vad ger du dina barn? Äter de samma som du?
Grunden i mitt tänkande när det gäller maten, går ut på att
äta allt, men inte alltid.Vi håller inte på med några ”larviga” dieter utan äter riktig mat på bestämda tider. Någon annan dag kan jag berätta varför det är SÅ viktigt med dina dagliga rutiner och ”matklockan”
Jag kräver inte att ni ska bli
100% vegetarianer och helt slå om på matvanorna, utan att du skaffar dig ett öppet sinne och eventuellt lägger till några goda vanor.
Jag rekomenderar riktig mat, inget som heter light, diet eller lätt. Observera att ordet DIE finns i DIET och det säger ganska mycket eller hur? När tillverkarna tog bort fettet och sockret, vad stoppade de in i stället?
SÅ HÄR TÄNKER JAG:
Uppgift 1: 4 färger. Försök att äta minst 4 färger till varje måltid. Konstgjorda färger räknas inte. Så försök inte smälla i dig ett paket nonstops och tro att det räknas D:)
Färger finns i grönsaker, rotsaker, bär, fruk, bönor, linser, och gryn.
Uppgift 2: I affären: Köp inte hem mat, godis, chips etc om du inte ”får” äta dem. Köp bara hem saker som är OK att äta. Finns det gott hemma är det lätt att det slinker ner.Exempel på OK snack är nötter, torkad frukt, frukt, mandel, mörk choklad, bär, och frukt. Handla aldrig hungrig. Då är du ett lätt byte för handlaren som bara vill åt dina pengar. Du går även ”lättare på” erbjudande som köp 3 för 10, och annat som verkar billigt.
Det brukar underlätta att skriva matsedel för veckan och handla en gång i veckan. Dessutom vet den som kommer hem först, vad som behöver förberedas etc.
Uppgift 3: 20 minuter En måltid ska ta minst 2o minuter! Tugga, Tugga, Tugga! Kastar du i dig maten? Du måste tugga maten! Bra med grönsaker för då måste du tugga och då tar det längre tid att äta. Men varför ska det ta tid att äta? Jag har inte tid att sitta still i 20 minuter? Kastar du i dig maten är det större risk att du letar i skåpen efter godsaker, du förlorar näringen från maten och du hinner inte uppfatta att du blir mätt!
Vet du med dig att du äter för mycket? Skaffa mindre tallrikar. Det finns forskning som visar att du äter mer om du har en större tallrik.
Uppgift 4: Vardag vs Fest? Välj ut en dag i veckan där du får äta det där lilla extra som du tycker om. Spara godsakerna till din festdag och njut då! Äter du alltid godis, blir det inte lika festligt på lördagen.
Uppgift 5: Rutiner Ät på bestämda tider! Rucka helst inte mer än en timme fram eller tillbaka. Kroppen lär sig snabbt och du kommer lära dig att bli hungrig på dina ättider.
Lycka till!