Annons

Lite dryckestips!

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
3 maj, 2013
Lite dryckestips!

Nu när det är så här varmt vill man ju ha något gott att dricka. Ibland mer än bara vatten, även fast det är bäst.

Nu kommer lite festligare dryckestips för er som ska bjuda på grillparty till helgen. Tänk lite extra på de som inte dricker alkohol av någon anledning. Ofta blir det bara kranvatten till dem. (Talar av egen erfarenhet) Alla recept ger cirka 2 glas, förutom isteet som ger en kanna.

Ingefärselexir – stark smak
ingefärsdryck

Annons

5 cm färsk ingefära
5 dl vatten
Skala ingefäran och skiva i mindre bitar. Lägg i vattnet och i en kasttrull. Låt sjuda i cirka en timme. Ställ för att svalna.

3/4 dl honung
1 dl citronsaft, från en färsk citron
Blanda ut houngen och citronen
Sila bort ingefära och lägg i en karaff. Blanda i citronhonungen. Blanda väl och ställ sedan svalt. Servera med isbitar.

 

Iste
iste

Brygg en kanna svart te på vanligt sätt. Låt svalna ordentligt, sockra enligt önskemål, tillsätt citronskivor och en massa is.

Annons

Jordgubbsdrinken

Jordgubbananas1

2 dl ananasjuice, helst färskpressad
1 dl frysta jordgubbar
Mixa allt, klart. Garnera med valfri frukt. 
Lycka till!
30 april, 2013 0
Valborgsinspiration

Hej

Nu kommer lite matförslag utan recept – bara som inspiration till en  lite festligare valborg

Förrätter

  • Rödbetscarpaccio på ruccolabädd, getost och houng /( agave) sirap på toppen
Annons
  • Nässelsoppa med / utan ägg. På vissa ställen i Sverige har nässlorna redan kommit upp, som på vårt land.
  •  

    Varma ideer!

    • Potatisgratäng serverade i portionskålar tillsammans morot/ ärtbiff med smak av ingefära. Stor sallad
    • Fransk ost och pujolökspaj. Stek minst 2 pujolökar mjuka, lägg i pajskal med brieost och äggstanning. Servera med gurk och mynta rajita och ärtor; 1 liten burk matlagningsyoghurt, 1 bit gurka, salt, mynta. Skala gurkan, dela på mitten och gröp ur kärnhuset med en sked. Skär sedan i halvmånar. Lägg i ett durkslag låt vara ett tag. Krama ur gurkan innan du lägger den i yoghurten. Salta och lägg i hackad mynta.
    • Chili sin carne. Kanske inte jättefestligt, men har man varit vid brasan och frysigt (för det ser ut att regna och blåsa idag) vill man ha något varm och murrigt.
    • Polentagömma med ångad grönkål,marinerade blackeyed bönor och ingefärsyoghurt
      (Koka potenta enligt pkt, forma till bollar- gör en öppning och lägg i ”gömman” t ex fetaost, och sy igen, stek sedan i pannan.)

    IMG_2319-570x300

    Efterrätter:

    • Fruksallad
    • Fruktspett
      fruktspett
    prova att lägg på grillen!
    • Glass & bär

     

    Annons

     

    Baktanken med den här menyn är att man ska bli inspirerad och bara komma på vad man ska äta. Ibland skriver jag inte recept med flit för att man ska tänka själv, smaka och komma på vad man tycker är gott och vad som passar.

    Du! Glöm inte alla rätterna går att göra vegan eller glutenfria. Fråga gärna om du behöver hjälp med det.

    Trevlig valborg alla kompisar!

    Dela inlägget
    Annons
    29 april, 2013 0
    Hittat på landet.

    Vi var på landet i helgen och rensade en himla massa saker. Det är inte klokt vad det finns för grejer alltså.

    Vi hittade bland annat en symaskin:
    IMG_20130427_175300

    en stor koffert:

    Annons

    20130428_124448

     

    en cykel:
    20130428_144246

     

    ett par trälådor:  (dessa tog vi hem, trots att jag inte är så förtjust i varesig margarin eller öl.)

    Annons

    20130429_131137 20130429_131143-1

     

    jätte mycket porslin:

    20130427_173615

     

    Annons

    massvis med tavlor

    20130428_103301

    Dessutom en himla massa porträtt och skolfoton och andra typer av gruppfoton. Himla kul alltså!

    Vi flyttade alla saker till ladan så slipper de stå i bostadshuset. Till loppis, utställning m.m i sommar.   Skönt att få rensa.

    Jag skulle vilja bo på landet mer permanent. Jag är ingen stadsmänniska, jag tar inte vara på det utbud som finns i stan. En dröm jag har är att få öppna ett pensionat, vandrarhem, retreat eller motsvarande där vi bor och arbetar på gården. Och vi har gäster som bor hos oss.

    Min sambo går faktiskt med på vad som helst, bara han slipper sitta i bilkö i två timmar varje dag.

    Vi hörs.

     

    Dela inlägget
    Annons
    26 april, 2013 0
    Chokladmousse rawfoodstyle

    20130426_143541

     

    Den här nyttiga efterrätten slänger du ihop med saker du har hemma. Prova till helgen, du kommer inte bli besviken.

    Receptet kommer delvis från boken Karins gröna värld, som jag önskar mig – var jag än letar på internet hittar jag bara godsaker från den boken.

    Annons

    Chokladmousse 2, 5 skålar
    10 färska dadlar
    1 dl vatten

    1msk agave sirap
    1dl kakao
    1 avokado
    1msk kokosfett
    1tsk acai

    Mixa dadlarna med vattnet först.  Tillsätt sedan resten. Du kan behöva skrapa ner från kanterna i mixern.
    Mixa ordentligt tills och fördela sedan i portionskålar. Ställ svalt om du har tid. Annars ät direkt. Toppa t ex med gojibär.

    Trevligt helg!

    Dela inlägget
    Annons
    26 april, 2013 0
    Tips om Stora hälsokvällen

    Jag vill bara lite snabbt tipsa er om Stora hälsokvällen som kommer äga rum nu i sommar på olika ställen här i Sverige. Det är två rawfood monguler från Hippocrates Health institute som åker runt på Europaturne.

     

    Läs mer här  eller här: 
    Jag vill gärna sprida deras bra budskap för de är något som jag brinner för jag med. Jag vill att många fler ska få uppleva den fantastiska helhelhetskänsla som rawfooden ger.

    Annons
    clement_fril
    Det är dessa vi ska lyssna på!

     

    Dela inlägget
    Annons
    24 april, 2013 0

    Det förvånar mig fortfarande att vi vegetarianer fortfarande inte förväntas vara intresserad av mat. Vi är besvärliga och konstiga och svåra att förstå sig på. Vi äter bara gräs eller morötter.  Vi ska ju inte vara hungriga vid lunchtid. Det passar ju inte – då ska det ju serveras kött, sås och potatis. Eller raggmunk med fläsk.

    Flera gånger den här veckan har jag varit ute och ätit lunch på typiska lunchrestauranger. På ena stället tog de helt enkelt bara bort proteiner utan att ersätta med vegetariskt motsvarande.
    På andra stället har de en vegetarisk rätt som de serverar hela veckan. De andra rätterna varieras och känns fräschare. På denna oreangebricklunchservering där maten serveras via stora kantiner över disk, fick jag naturligtvis vänta på min mat så länge att alla andra redan hade ätit upp och börjat med kaffet. Saknas det kunskaper i mise en place eller? Varför tar det så långt tid.

    Flera gånger har jag också fått förmånen att få äta det som ”kocken kan hitta på”   åhh vad spännade! Verkligen.
    Och du.. skulle du bli sugen på:

    Annons

    Ett veg. alt  för 80 kr.  Vad är det? Visst vattnas det i munnen, men det låter ju hur gått som helst, ett veg,alt. Ja men det tar vi! Hela gänget.  Det är ju så spännande att läsa alla dess menyer, kött / fisk / kyckling är utförligt och trevligt formulerade och sedan kommer detta:

    veg. alt. De menar förstås det vegetariska alternativet. Men VA FAN! Ska inte vi få veta vad vi äter? Hallå skärpning!

    Hur skulle detta få dig, som köttätare att känna?

    • Tänk om den vegetariska rätten var klar och köttet fick man vänta på. Kötttätten kommer in när alla har ätit upp och rasten snart är slut.
    • Eller om du skulle få det som kocken hittar på?  Han kanske hittar en påse mammascan längst bak i frysen. Och blandar i hop med lite av varje som finns.
    • Skulle du köpa ett kött.alt för 80kr? Ärligt? Skulle du? Man har ju ingen jävla aning om vad man får.

    Dessutom är jag bekant med ganska många kockar som själva har sagt hur mycket det fuskar och myglas i kök. Så även att du beställt vegetarisk kan du ge dig sjutton på att det finns köttbuljong eller gelatin i din rätt.

    Jag blir trött. Bättring krogsverige!

    Annons

    Jag vill kunna gå ut och äta, bli mätt och ha kul. Jag vill vara säker på att jag får bra mat som är 100% vegetarisk och gärna helst ekologiskt.

     

     

     

     

    Annons

    Dela inlägget
    Annons
    Annons