Annons

Man måste tydligen hata måndagar!

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
17 mars, 2015
Man måste tydligen hata måndagar!

Jag gillar alla dagar! Vad tråkigt det måste kännas om hela livet, alla vardagar bara är en transportsträcka till helgen.  Fem av sju dagar känns som avgrunden och man kan inte göra något för man jobbar. Vilken inställning! Fy vilket tråkigt liv?

20140730_121425
Glass till frukost

Varför begränsa sig, varför bara äta godis på lördagar, varför inte få äta glass till frukost? Varför spara allt till helgen?

Jag frågade Elin vilken hennes favoritdag var och hon sa fredag och lördag för då är det fredagsmys och lördagsgodis. Varpå jag snabbt frågade om hon inte ville äta godis varje dag. Eller glass innan middagen – självklart ville ju hon det. ( Rawfood baserad glass och godis är ofta nyttigare än vanlig mat, särskilt den mat som serveras som standard i ett familjekök. Viktigt om man tänker NPT)

Annons

Vad vill jag säga med detta inlägget egentligen?

Börja leva nu. Spar inte allt till helgen, njut av livet. Gör saker som är kul, det kanske kräver att du går upp två timmar tidigare så att du har tid att göra din hobby på morgonen innan jobbet. Njut av dagen. Tänk på hur du spenderar din tid; Jobbar hela dagen, äter, kommer hem ser på TV hela kvällen?

Finns det tid för något annat än bara det vanliga? Vad skulle det vara för något som får dig att börja leva?  ( Saker som inte går ut över andra utan som du kan göra ganska lätt, tvinga inte någon vara barnvakt för att du ska dra iväg och fiska och vara borta helger)

Jag förstår att man måste jobba men känn dig inte fast, som ett kugghjul i maskineriet där du tjänar din chef. Känn dig fri, känn att du gör det du vill! I alla fall tillräckligt ofta.

16 mars, 2015 0
Kikärtsburgare!

kikärtsburgare

Festligt, fenomenalt och köttfrimåndag!

Överraska med kikärtsburgare till kvällen, varför inte?
Saftiga och oemotståndliga!

Annons

Kikärtsbugare 4 st

 

380 gram kikärtor från en tetra
1 msk solrosfrön
1 liten morot, riven
1 ägg
1 msk olivolja
ingefära
gurkmeja
salt, peppar

Rör i hop smeten, mixa eller stöt med potatisstöten. Smaka av.
Värm en stekpanna. Klicka i kokosfett, Klicka ut 4 biffar i pannan. Stek gyllene på varje sida.

Servera med pommesfrittes, eller andra grönsaker i ugn.
Serveringstillbehör:
Yoghurt, gurka, tomat, skivad avokao

Annons

Bre ut yoghurt på brödet, lägg på gurka, tomat och avokado skivor.

Gott, nyttigt och MeatfreeMonday. Varför spara hamburgaren till helgen?

Dela inlägget
Annons
16 mars, 2015 0
Mandel och Cashewnötsmjölk med choklad

Har du testat att göra mandelmjölk? Det är superenkelt och jättegott.

Jag gjorde mjölk på mandlar och på cashewnötter. För att göra mjölk på mandlar, hasselnötter och andra nötter behöver man en nötmjölkspåse, de finns att köpa på hälsokosten eller på internet. 10143_S

Mandelmjölk

1, 5 dl sötmandel

Annons

4 dl vatten
en något sötningsmedel, som en banan, agavesirap.

Lägg mandeln i blöt i cirka 8 timmar, mixa de i  en höghastigthetsmixer tillsammans med vatten. Söta vid behov.
Pressa igenom en nötmjölkspåse och häll upp i flaska.

IMG_7478

IMG_7479

Passade också på att göra en cashewnötsmjölk, till den behövs ingen nötmjökspåse så kanske kan vara något att börja med.

Annons

Cashewnötsmjölk med choklad, som PUCKO
2,5 dl naturella casewnötter
7 dl vatten, använd gärna blötläggningsvattnet från dadlarna.
3 st dadlar
ev lite vaniljsocker

————————————–
2- 4 msk kakao ( smaka av)
( några tsk socker)

Mixa allt i din höghastighetsmixer. Smaka av. Jag mixade mjölken först, och tillsatte sedan kakaon och lite socker.
Det här smakade som Pucko sa Herman förtjust och ville ha mer!

 IMG_7485 IMG_7484

Våga prova!

Dela inlägget
Annons
14 mars, 2015 0
Maränger gjorda på kikärtsspad! Veganmaränger!

veganska maränger veganska maränger1
I morse gjorde jag något coolt och häftigt. Jag gjorde veganska maränger. Alltså maränger utan ägg!

Veganska maränger:

I tetra  kikärtor, 380 gram – (Jag använde mig av Garants. Vet inte om det spelar roll. Det går inte att göra med hemkokta i viket fall. Det är något med tetran.)
1 dl socker

Annons

1 tsk limesaft

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150grader
  2. Sila av spadet från kikärtorna. Lägg ärtorna åt sidan och vispa spadet kraftigt med en visp, helst elvisp. Vispa hårt och länge. Det ska vi bli ett skum, och du ska kunna vända skålen upp och ner över huvudet, som med vanligt vispade ägg.
  3. Rör försiktigt ner sockret och limesaft.
  4. Smörj pappret ordentligt  med olja
  5. Klicka ut maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda cirka 1 timme. Håll lite koll.
  7. Låt marängerna svalna helt på plåten innan du tar bort dem.

Go Crazy!

Dela inlägget
Annons
14 mars, 2015 0
Nyttigare plättar eller pannkakor

IMG_7467

I tordags överraskade jag min familj med plättar och cashewnötsgrädde.

Nyttigare och supergoda. Alla i familjen åt med god aptit och ingen kunde ens ana den hemliga ingrediensen…
Pannkakorna mättar mer och Elin sade inte att hon var hungrig när hon låg i sängen för att sova. Som hon annars brukar göra.

Annons

Vad är nyttigt? Jag anser att de här pannkakorna är nyttiga om man jämför med traditionellt pannkaks recept eftersom de innehåller mer NPT. Näring per tugga. Ja, jag vet att vi har vanligt vetemjöl i. Men vi har inga mjölmagar.

 Nyttigare plättar/ pannkakor:
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 dl kolsyrat vatten (vi har alltid det i eftersom vi har soda streamer hemma)
4 msk sönderkokta röda linser  – hemligheten. Perfekt om du har lite röda linser kvar som rest, eller koka nya. 
0,5 dl vetegroddar

Vispa ihop och tillsätt mer vätska eller mjöl.  Stek i kokosfett som pannkakor eller plättar.

Casewnötsgrädde

3 dl cashewnötter, blötlagda i minst 8 timmar
vatten
vaniljsocker

Annons

Mixa nötterna med vatten tills de är fint fördelade. Tillsätt mer vatten tills du uppnår en gräddig konstisent. Smaksätt med vaniljsocker.
IMG_7463

 

Dela inlägget
Annons
12 mars, 2015 0
Matmuffins med kokosmjöl – fyllda med broccoli & fetaost

matmuffins

Jag slängde ihop en snabblunch idag. Blev så sugen på matmuffins, det går snabbt och är gott och nyttigt.

Jag provade att göra degen på kokosmjöl och det gick faktiskt bra! Bättre än jag trodde.

Matmuffins med broccili & fetaost cirka 12 stycken

Annons

2 dl kokosmjöl
1 dl naturellyoghurt
1 dl fint rågmjöl
1 dl vatten
1 tsk bakpulver

Äggstanning
2 ägg
3 sekunder vatten
1 matsked lantbuljong, Renee Voltiare

Fyllning
I knippe broccoli, masserad och lagd i citronsaft
fetaost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, pensla 12 muffinsformar med flytande kokosfett eller olja. Lägg helst formarna i en muffinsbricka annars välter de lätt.
  2. Rör i hop sakerna till degen. Med händerna går bra.
  3. Rör i hop sakerna till äggstanningen.
  4. Tryck ner i boll deg i muffinsformarna, gör en grop och fyll på med broccoli & fetaost.
    Häll över äggstanningen.
  5. Ställ in i ugnen. 20 – 25 minuter. Eller tills fyllningen har stannat.
    20150312_115149
Dela inlägget
Annons
Annons