Annons

Maränger gjorda på kikärtsspad! Veganmaränger!

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
14 mars, 2015
Maränger gjorda på kikärtsspad! Veganmaränger!

veganska maränger veganska maränger1
I morse gjorde jag något coolt och häftigt. Jag gjorde veganska maränger. Alltså maränger utan ägg!

Veganska maränger:

I tetra  kikärtor, 380 gram – (Jag använde mig av Garants. Vet inte om det spelar roll. Det går inte att göra med hemkokta i viket fall. Det är något med tetran.)
1 dl socker

Annons

1 tsk limesaft

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150grader
  2. Sila av spadet från kikärtorna. Lägg ärtorna åt sidan och vispa spadet kraftigt med en visp, helst elvisp. Vispa hårt och länge. Det ska vi bli ett skum, och du ska kunna vända skålen upp och ner över huvudet, som med vanligt vispade ägg.
  3. Rör försiktigt ner sockret och limesaft.
  4. Smörj pappret ordentligt  med olja
  5. Klicka ut maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda cirka 1 timme. Håll lite koll.
  7. Låt marängerna svalna helt på plåten innan du tar bort dem.

Go Crazy!

14 mars, 2015 0
Nyttigare plättar eller pannkakor

IMG_7467

I tordags överraskade jag min familj med plättar och cashewnötsgrädde.

Nyttigare och supergoda. Alla i familjen åt med god aptit och ingen kunde ens ana den hemliga ingrediensen…
Pannkakorna mättar mer och Elin sade inte att hon var hungrig när hon låg i sängen för att sova. Som hon annars brukar göra.

Annons

Vad är nyttigt? Jag anser att de här pannkakorna är nyttiga om man jämför med traditionellt pannkaks recept eftersom de innehåller mer NPT. Näring per tugga. Ja, jag vet att vi har vanligt vetemjöl i. Men vi har inga mjölmagar.

 Nyttigare plättar/ pannkakor:
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 dl kolsyrat vatten (vi har alltid det i eftersom vi har soda streamer hemma)
4 msk sönderkokta röda linser  – hemligheten. Perfekt om du har lite röda linser kvar som rest, eller koka nya. 
0,5 dl vetegroddar

Vispa ihop och tillsätt mer vätska eller mjöl.  Stek i kokosfett som pannkakor eller plättar.

Casewnötsgrädde

3 dl cashewnötter, blötlagda i minst 8 timmar
vatten
vaniljsocker

Annons

Mixa nötterna med vatten tills de är fint fördelade. Tillsätt mer vatten tills du uppnår en gräddig konstisent. Smaksätt med vaniljsocker.
IMG_7463

 

Dela inlägget
Annons
12 mars, 2015 0
Matmuffins med kokosmjöl – fyllda med broccoli & fetaost

matmuffins

Jag slängde ihop en snabblunch idag. Blev så sugen på matmuffins, det går snabbt och är gott och nyttigt.

Jag provade att göra degen på kokosmjöl och det gick faktiskt bra! Bättre än jag trodde.

Matmuffins med broccili & fetaost cirka 12 stycken

Annons

2 dl kokosmjöl
1 dl naturellyoghurt
1 dl fint rågmjöl
1 dl vatten
1 tsk bakpulver

Äggstanning
2 ägg
3 sekunder vatten
1 matsked lantbuljong, Renee Voltiare

Fyllning
I knippe broccoli, masserad och lagd i citronsaft
fetaost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, pensla 12 muffinsformar med flytande kokosfett eller olja. Lägg helst formarna i en muffinsbricka annars välter de lätt.
  2. Rör i hop sakerna till degen. Med händerna går bra.
  3. Rör i hop sakerna till äggstanningen.
  4. Tryck ner i boll deg i muffinsformarna, gör en grop och fyll på med broccoli & fetaost.
    Häll över äggstanningen.
  5. Ställ in i ugnen. 20 – 25 minuter. Eller tills fyllningen har stannat.
    20150312_115149
Dela inlägget
Annons
11 mars, 2015 0
Cashewnöts & kalamataolivstapenade

Här kommer tips på en tapenade att göra! Min kompis Anna, veganen som inspirerar mig med goda veganrecept gjorde detta som fyllning på en ( vegan) smörgåstårta på ett kalas här om helgen och givetvis ville jag ha receptet:

Cashewnöts & kalamataolivstapenade
2 dl cashewnötter, blötlagda i minst 8 timmar
1,5 dl kalamataoliver, urkärnade
Lite vatten  (cirka 0,5 dl)
Persilja på toppen

Annons

Gör så här
Lägg allt i en höghastighetsmixer eller en matberedare och mixa tills de är en jämnsmet. Jag mixade i min mixer och blev tvungen att tillsätta vatten för att smeten skulle orka gå runt.

Passar utmärkt till:
Som smörgåspålägg, som dipp till grönsakerna, till rawfoodknäcket, ungefär till vad som helst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
kanon gott
Dela inlägget
Annons
11 mars, 2015 0
Konsten att så gojibär – vecka 2 – Del 4

20150311_094212

Nu har jag planterat om! Lite, lite har den tagit sig. Är dock lite orolig att den inte skulle klarat flytten.  Den lilla växten behöver ljus. Så hon står i fönstret.

Annons
Dela inlägget
Annons
10 mars, 2015 0

I dag är det första dagen i skolan efter LIA 1, Jag har varit på en webbshop  och lärt mig grundligt hur det fungerar.

Idag ska vi redovisa vad vi lärt oss under dessa 6 veckor på fältet. Vi använder oss av en presentationsteknik som heter Petcha Kutcha och det är 20 slides ( i Power Point ) på 20 sekunder var.  Det ska bli kul att se / höra av kompisarna gjort.

På fredag har vi dock TENTA – hjälp! i CSS och HTML – inte kul för mig – alls!

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons