Annons

Matsvinnsdagen 29 september

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
4 september, 2024

Visste du att nästan en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo? Det är en chockerande siffra som inte bara påverkar våra resurser utan även miljön och ekonomin. För att uppmärksamma detta globala problem firas Internationella Matsvinnsdagen den 29 september varje år. Dagen är en påminnelse om att vi alla kan göra skillnad genom att minska matsvinnet, både i våra hem och i samhället.

Varför är matsvinn ett problem?

Matsvinn är ett omfattande problem som påverkar oss på flera nivåer. När vi slänger mat kastar vi bort de resurser som har använts för att producera, transportera och förpacka den. Det handlar om vatten, energi, arbetskraft och jordbruksmark – alla viktiga resurser som kunde ha använts på ett bättre sätt.

Miljömässigt bidrar matsvinn till ökade utsläpp av växthusgaser. När mat bryts ned på soptippar, genererar den metan, en potent växthusgas som bidrar till klimatförändringar. Dessutom, i en värld där miljontals människor går hungriga, är det oacceptabelt att så mycket mat går förlorad.

Vad kan vi göra för att minska matsvinnet?

Att minska matsvinnet är inte bara en fråga för företag och regeringar; det börjar i våra egna hem. Här är några enkla och effektiva tips för att bidra till en mer hållbar framtid:

  1. Planera dina inköp: Genom att planera veckans måltider och skriva en inköpslista undviker du impulsköp och minskar risken för att köpa mer än vad du behöver. Även bra för plånboken.
  2. Förvara maten rätt: Rätt förvaring av mat kan förlänga hållbarheten. Lär dig vilka frukter och grönsaker som ska förvaras i kylskåp och vilka som trivs bättre i rumstemperatur.
  3. Använd rester: Bli kreativ i köket genom att använda rester till nya måltider. Rester från gårdagens middag kan ofta omvandlas till en läcker lunch eller en annan rätt.
    Mjuka tomater blir lätt till en soppa, kanske har du andra grönsaker som kan passa att ugnsrosta och stoppa ner i en soppa.
  4. Frys in mat: Om du märker att du har köpt för mycket mat eller inte hinner använda allt, frys in det som kan sparas. Många livsmedel, inklusive bröd, frukt och grönsaker, kan hålla sig fräscha i frysen. Märk upp, och paketera ordentligt. Tänk att du ska äta maten senare, inte att frysen blir en förvaringsplats innan maten hamnar i soporna.
  5. Kolla datummärkningen: Bäst före-datum är en rekommendation, inte en absolut sanning. Många produkter är fullt ätbara efter bäst före-datumet om de har förvarats rätt och ser fräscha ut.
  6. Kompostera: Om du har möjlighet, överväg att kompostera matrester. Detta omvandlar avfallet till näringsrik jord som kan användas i trädgården
  7. Var inte sugen: Att bara äta mat som man är sugen på är dumt och du kan med fördel äta det som finns.

Här kommer en bild från sommarens läger på Vässarö, där vill jag inte ens tänka på hur mycket ”biogas det blev till bussen”.

Annons