Annons

Midsommar i Björkan, färskpotatis paj medmera.

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
26 juni, 2016
Midsommar i Björkan, färskpotatis paj medmera.

Hej!

Hur mår ni så här i midsommar?  Vi mår bra, var i Björklunds hage i Bromma och firade midsommar. Det är min barndomslekplats och har firat där i alla år, det var tydligen en av de enda för många hade åkte långväga till just det firandet. Träffade flera från stan, Sthlm.

20160624_140459
Stång påväg upp

Herman fick ont i tanden och gick hem från parken, veckan innan hade han varit på akuten med samma tand, inte bra. När jag och flickorna kom hem var han i ett ”midsommar”skick.  Tanden, och vara uttråkad hade kräft sitt.

Annons

??

Vi hade mycket midsommar mat kvar så gjorde en färskpotatis, brie och persiljepaj

20160625_192847

Paj deg:

Vetemjöl +havregryn + olja + vatten

Annons

Fyllning

Kokt färskpotatis + brieost + persilja (gräslök istället? )

Äggstanningen

3 ägg + mjölk + salt +peppar ( Gräddfil och mjölk nästa gång ?)

Ugn 200 grader cirka 30 minuter

Annons

Nu börjar semestern för oss! Jag kommer skriva ett inlägg om semester lite senare – hur som helst jag ser inte fram emot den.

Nu ska jag göra kaffe. Vi hörs.

Kram.

16 juni, 2016 0

Hej alla fina vänner

Jag håller på med ett projekt och söker folk som kan hjälpa mig – jag skriver en handbok i konsten att skapa ett liv som du älskar att leva. Hur man gör verklighet av sina mål. Vilka mål man än kan tänkas ha.

det som driver  mig är att hjälpa andra människor må bättre kroppsligt och mentalt och för mig är bland annat  den här ”jobbsituationen” i samhället ohållbart. I handboken lär du dig sätta dig själv i förarsätet i livet och inte bara åka med.

Att vara med är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något. Det går ut på att jag skickar ut mail som tillexempel innehåller en text du får ta ställning till, eller en undersökning.

Annons

Låter det som något du vill vara med i ?  Alla som är med kommer att premieras på något sätt.

Vi hörs

Dela inlägget
Annons
4 juni, 2016 0
Granskottssirap

I grevens tid. Jag har tänkt att göra detta, granskottsspirap, alltså.  länge nu men tänkt göra det sen, det finns inget sen snart.
Detta är ett mattips som cirkulerat hejvillt på mina flöden, facebook och instagram och nu tänkte jag att nu 17 ska jag också testa.

Tänk på att granskott inte ingår i allemansrätten, så fråga markägaren om lov.  Ta inte alla skott från samma träd, det är inte snällt mot trädet.

Granskottsirap!

Annons

2 dl granskott
2 dl socker, rårörssocker, kokossocker eller houng.

Lägg allt i en burk och ställ i ett soligt fönster i cirka 2-3 veckor. Sockret ska ha smält, om det inte gör det kan man värma sockret i en kastrull. Sila bort skotten. Klart.

Nu har jag ju precis börjat detta projekt, eftersom det är i slutskedet av granskottssäsongen.

Granskottssirap har man till pannkakor, på rostad bröd, i teet som sötningsmedel överlag.

IMG_9141

Annons

Dela inlägget
Annons
26 maj, 2016 0
Bovetevälling

Min lilla Elsa är en storkunsumet av välling så varje dag en ny. Oftast gör jag den på havregryn men har på senare tid bytt sädeslag. Bovete är en av hennes favoriter just nu. Har jag inget att göra hemma experimenterar jag med nya vällingsmaker.  I eftermiddag ska jag göra på helt vete. Har aldrig gjort det förut så det blir spännande.

I går gjorde jag bovetevälling med kokosmjölk – en favorit

Bovetevälling

Mixa dadlar, blötlagt bovete, kokosmjölk och vatten. Klart. Smaka av.

Annons

Lycka till.

IMG_9138

Dela inlägget
Annons
18 maj, 2016 0
Maskrossalt

Jag provade att göra maskrossalt häromdagen och det blev faktiskt jättebra. Annars är jag ganska dålig på att veta vad man kan äta i naturen. I morgon ska jag lära mig mer om ätbart i vår herres hage. Jag tillsammans med en kunnig ska träffas och jag ska få kurs och lära mig och mening är att vi ska göra en liten film eller dyligt så att alla får lära sig om vad som är vad.  Maskroser vad vad det är ialla fall så vi börjar där 😀

 

Maskrossalt
Plocka maskroser och torka blomman i ugnen. Ha sönder den och blanda med fling eller havssalt. Till den här burken gick det åt en blomma.

Annons

Lycka till!

 

IMG_9122 IMG_9125

Dela inlägget
Annons
27 april, 2016 0
Rispappersnudlar med zuccini, rostade hasselnötter och groddat bovete

Jag har fått dille på rispappersrullar! Gör olika flera gånger i veckan, och de är faktiskt bra ”rensmat” . När man behöver rensa kylen och har små pryttlar med grönsaker och så snart måste kastas.

Här gjorde jag några på zuccini, rostade hasselnötter och groddat bovete.

Rispappersrullar
Fyllningen
Tunnt skivad zuccini, t ex med potatisskalare

Annons

Rostade hasselnötter, grovt hackade
Groddat bovete

Gör så här

Koka rispapper några sekunder spola kalla under kranen. Väckla ut och lägg på en skärbräda och lägg på fyllningen, vik i hop. Klar. Fortsätt tills alla rullarna är klara.

Dippsås

Blanda ihop sojasås, chiliflakes, citrongräs, koriander och späd ev med vatten.

Annons

IMG_9109

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons