Annons

Min nya kompis: Rödbetan

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
23 augusti, 2013
Min nya kompis: Rödbetan

20130821_163632 20130822_133251 20130822_161145

 

Rödbetor är mer än tillbehör till pyttipannan! Den är underbar och i säsong just nu!  Ät mer rödbetor, det finns många varianter att göra:

Kokt och serverad med smör / kokosfett och salt

Annons

Ugnsbakad och tillsammans med en klick chevrefraiche (blanda chevre och creme fraiche)
Jag hade med mig en påse svarvad rödbeta till Elin att mumsa på efter föskolan och det var mycket uppskattat.
Blasten kokar jag och blandar sedan med olja och salt. Gott!

Har du något annat bra tips med rödbetan?

Rödbetor innehåller järn, mangan, kalium, zink, kisel, betacyanin och fibrer. Rödbetan fungerar även utrensande – alltså bra när du ska detoxa

Trevlig helg! I morgon ska vi på 2 årskalas!

 

Annons

22 augusti, 2013 0
Nötpesto med zuccinipasta

20130822_110049

 

Idag blev det nötpesto till lunch. Jag plockade fram min svarv och gjorde zuchinipasta till det.

I person

Annons

o,5 zucchini svarvad eller potatisskalad

Pesto:

1 msk solroskärnor
1 msk casewnötter
0,5 avokado
olivolja med citronsmak

Lägg allt i mixern och mixa till en pesto. Klart.  Servera med den andra halvan avokado, persilja och svarvade rödbetor.

Dela inlägget
Annons
19 augusti, 2013 0
God hemgjord müsli

20130818_183043

 

Prova den här  vettja. Gott och nyttigt med flera olika sorters fettsyror, havregryn och sötma från kokosflingor och gojibärs. Jag hade inte så många typiska ”flingor” i bara andra sorters nyttigheter.

Blanda i en glasburk

Annons

1 dl linfrön
1 dl vetegroddar
2 dl havregryn
0,5 dl chiafrön
0,5 dl hampafrön
1 dl gojibärs
1 dl kokosflingor
1 dl solroskärnor

Skaka om! Klart att servera.

 

 

Dela inlägget
Annons
17 augusti, 2013 0
Vegan till förskolan

Får man inget jobb får man skapa dem själv, så tänker jag.

Förut i somras jobbade jag som vegankock, men jag slutade av olika anledningar den största var att jag inte hade några kollegor, och har sedan dess sökt lite olika andra jobb. Jag jobbar  dock som hälsoskribent och kostochnäringsrådgivare, men det är så ensamt och jag behöver en säkrare inkomst.

Så… När mamma ringde mig helt förtvivlad i fredags kom jag på vad det är jag ska göra! Mamma jobbar som förskolekock  det har inte varit några konstigheter förrän nu:

på tisdag börjar några veganer på förskolan.

Annons

Så jag ska börja höstterminen med att skriva ihop ett litet kompenduim med recept, information och braattveta när det börjar veganer på förskolan.
Om ni har något jättebra recept eller tips som ni vill ska vara med kan ni hojta till. 
Ok, det ger fortfarande inte några kollegor men jag får göra något som är viktigt och som betyder något. Ett informationshäfte sätter jag ihop på en vecka, om jag får jobba ostört.

Finns det något intresse där ute i etern efter en veganinformationshäfte (med recept) till förskolan?

Ha en bra dag nu.

Dela inlägget
Annons
12 augusti, 2013 0

Matens Pris är ett radioprogram och en bok som granskar vad som döljer sig bakom de låga matpriserna och avslöjar en verklighet där människor skadas, djur lider och miljön förstörs.

På hemsidan finns mycket att läsa och flera program att ladda ner och lyssna på.

Här är länken!

Senaste programmet sändes 2011 och handlar om låghydratdieten som förstör vår planet….

Annons

Så ni hör det är fortfarande högaktuellt.

Ha en bra dag!

Dela inlägget
Annons
8 augusti, 2013 0

Nu är det strax dags att gå tillbaka till verkligheten och höstterminen och allt kul som det innebär, kul att börja jobba, gå tillbaka till vanliga rutiner och träffa folk igen. Just det sista kan vara lite jobbigt, när man varit ”isolerad i sin sommarstuga” i fem veckor och ska helt plötsligt blandas ihop med andra människor och andra människors baciller.

Det allra bästa är att boosta sitt immunförsvar redan innan, vara lite förberedd. Ni vet väl att 70 % av immunförsvaret kommer från magen. Så det gäller att tänka på vad man stoppar i sig. Ät probiotika  och prebiotika redan från början.

Probiotika – ett vanligt förekommande hälsotillskott. Probiotika behövs för att bygga upp den goda bakteriefloran som finns i magen. Bland annat  immunförsvaret. Du behöver inte gå till hälsokosten för att köpa dina tabletter utan detta finns naturligt i mat.
Välj: Filmjölk och (naturell) yoghurt ,  mjölksyradegrönsaker, surdegsbröd, (långtidsjäst)  Många väljer Proviva som alternativ – men personligen tycker jag den innehåller för mycker socker.
Hos oss serverar jag naturell yoghuth med flingor till frukost och 1 msk mjölksyrade grönsaker som tillbehör till middagen när jag ska boosta. Som innan terminstarter.

Annons

Prebiotika stöder probiotika och hjälper till att skapa goda bakterier. Man ”matar” probitikan med prebiotika så att säga.  Prebiotika finns i baljväxter, banan, havregryn, kronärtsskocka, lök, mjölk, tomater för att nämna några.

Sedan bara några allmänna råd som man bör tänka extra på så här års:

  • Tvätta händerna ofta och noga. (Jag har hört att man ska rabbla hela alfabetet innan man är klar med handtvätten. Det har jag sällan tid med….:C)
  • Jag tror på Cvitaminets verkan och tar mina gojibärs dagligen. Elin får också gojis och kanske det är det som är hemligheten då vi väldigt sällan behövt vabba. Andra barn på dagis är sjuka mest hela tiden, men sällan Elin.

Hur går det med min detox förövrigt kanske ni undrar?
Jo bra, fast jag har fuskat lite….. Men jag har inte glömt den raska promenaden och min gröna drink. Så jag ligger på plussidan..;D

Ha en bra dag nu!

Dela inlägget
Annons
Annons