Annons

Nötpesto med zuccinipasta

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
22 augusti, 2013
Nötpesto med zuccinipasta

20130822_110049

 

Idag blev det nötpesto till lunch. Jag plockade fram min svarv och gjorde zuchinipasta till det.

I person

Annons

o,5 zucchini svarvad eller potatisskalad

Pesto:

1 msk solroskärnor
1 msk casewnötter
0,5 avokado
olivolja med citronsmak

Lägg allt i mixern och mixa till en pesto. Klart.  Servera med den andra halvan avokado, persilja och svarvade rödbetor.

19 augusti, 2013 0
God hemgjord müsli

20130818_183043

 

Prova den här  vettja. Gott och nyttigt med flera olika sorters fettsyror, havregryn och sötma från kokosflingor och gojibärs. Jag hade inte så många typiska ”flingor” i bara andra sorters nyttigheter.

Blanda i en glasburk

Annons

1 dl linfrön
1 dl vetegroddar
2 dl havregryn
0,5 dl chiafrön
0,5 dl hampafrön
1 dl gojibärs
1 dl kokosflingor
1 dl solroskärnor

Skaka om! Klart att servera.

 

 

Dela inlägget
Annons
17 augusti, 2013 0
Vegan till förskolan

Får man inget jobb får man skapa dem själv, så tänker jag.

Förut i somras jobbade jag som vegankock, men jag slutade av olika anledningar den största var att jag inte hade några kollegor, och har sedan dess sökt lite olika andra jobb. Jag jobbar  dock som hälsoskribent och kostochnäringsrådgivare, men det är så ensamt och jag behöver en säkrare inkomst.

Så… När mamma ringde mig helt förtvivlad i fredags kom jag på vad det är jag ska göra! Mamma jobbar som förskolekock  det har inte varit några konstigheter förrän nu:

på tisdag börjar några veganer på förskolan.

Annons

Så jag ska börja höstterminen med att skriva ihop ett litet kompenduim med recept, information och braattveta när det börjar veganer på förskolan.
Om ni har något jättebra recept eller tips som ni vill ska vara med kan ni hojta till. 
Ok, det ger fortfarande inte några kollegor men jag får göra något som är viktigt och som betyder något. Ett informationshäfte sätter jag ihop på en vecka, om jag får jobba ostört.

Finns det något intresse där ute i etern efter en veganinformationshäfte (med recept) till förskolan?

Ha en bra dag nu.

Dela inlägget
Annons
12 augusti, 2013 0

Matens Pris är ett radioprogram och en bok som granskar vad som döljer sig bakom de låga matpriserna och avslöjar en verklighet där människor skadas, djur lider och miljön förstörs.

På hemsidan finns mycket att läsa och flera program att ladda ner och lyssna på.

Här är länken!

Senaste programmet sändes 2011 och handlar om låghydratdieten som förstör vår planet….

Annons

Så ni hör det är fortfarande högaktuellt.

Ha en bra dag!

Dela inlägget
Annons
8 augusti, 2013 0

Nu är det strax dags att gå tillbaka till verkligheten och höstterminen och allt kul som det innebär, kul att börja jobba, gå tillbaka till vanliga rutiner och träffa folk igen. Just det sista kan vara lite jobbigt, när man varit ”isolerad i sin sommarstuga” i fem veckor och ska helt plötsligt blandas ihop med andra människor och andra människors baciller.

Det allra bästa är att boosta sitt immunförsvar redan innan, vara lite förberedd. Ni vet väl att 70 % av immunförsvaret kommer från magen. Så det gäller att tänka på vad man stoppar i sig. Ät probiotika  och prebiotika redan från början.

Probiotika – ett vanligt förekommande hälsotillskott. Probiotika behövs för att bygga upp den goda bakteriefloran som finns i magen. Bland annat  immunförsvaret. Du behöver inte gå till hälsokosten för att köpa dina tabletter utan detta finns naturligt i mat.
Välj: Filmjölk och (naturell) yoghurt ,  mjölksyradegrönsaker, surdegsbröd, (långtidsjäst)  Många väljer Proviva som alternativ – men personligen tycker jag den innehåller för mycker socker.
Hos oss serverar jag naturell yoghuth med flingor till frukost och 1 msk mjölksyrade grönsaker som tillbehör till middagen när jag ska boosta. Som innan terminstarter.

Annons

Prebiotika stöder probiotika och hjälper till att skapa goda bakterier. Man ”matar” probitikan med prebiotika så att säga.  Prebiotika finns i baljväxter, banan, havregryn, kronärtsskocka, lök, mjölk, tomater för att nämna några.

Sedan bara några allmänna råd som man bör tänka extra på så här års:

  • Tvätta händerna ofta och noga. (Jag har hört att man ska rabbla hela alfabetet innan man är klar med handtvätten. Det har jag sällan tid med….:C)
  • Jag tror på Cvitaminets verkan och tar mina gojibärs dagligen. Elin får också gojis och kanske det är det som är hemligheten då vi väldigt sällan behövt vabba. Andra barn på dagis är sjuka mest hela tiden, men sällan Elin.

Hur går det med min detox förövrigt kanske ni undrar?
Jo bra, fast jag har fuskat lite….. Men jag har inte glömt den raska promenaden och min gröna drink. Så jag ligger på plussidan..;D

Ha en bra dag nu!

Dela inlägget
Annons
5 augusti, 2013 0

Nu får det vara nog med semestertider, jag orkar inte en sekund till. Jag är trött på färskpotatis, grillad mat, gräddfil och köpe-såser.  Jag är sjuktligt trött på vindrinkar och att ligga i hängmattan. Jag är trött på att aldrig känna mig utvilad. Jag vill komma igång, jag vill göra något, jag är rastlös och min kropp skriker:

Lyssna på vad jag säger till dig, ta en rask promenad, drick ljummet vatten, ät ekologisk mat, reparera kroppens alla celler med gröna drinkar (Flera liter om dagen!!!)  Reparera mig!

Vi har tre veckors semester kvar! Lyssna, tre veckor kvar av semestern och jag är sjukligt trött redan nu. Hur ska jag orka?

Jag måste göra en detox, jag måste komma igång igen. Med start nu!

Annons

Mitt program:
Jag börjar dagen med  ljummet vatten och en rask promenad, i cirka 2o minuter. Min familj sover gärna till minst 10 och jag går upp vid 06:30 så jag har gott om tid.  Promenaden gör jag själv, utan inblandning av familjen. Det är bara att göra utan att vänta på att de ska få lust, ork. Jag har gjort mitt och är ”klar”.
(2 åringen går försakta och 34åringen vill inte bli svettig när han precis har duschat!)
Flytande Sallad /  Gröndrink till frukost. Minst en liter. Bara en massa blandade grönablad, spenat, salladssorter, grönkål, selleri, äpple och så. Om jag börjat min dag så bra får jag vara nöjd. Då kan det bara bli bättre.

Lunch vid 12
Mellis vid 15

Middag 18
Godnatt 20.

Helst skulle jag vilja undvika all gluten och all mejeri och bara äta ekologiskt i största mjöliga mån. Helst också undvika upphettning. Vi är ingen fikafamilj så att ta bort fikabrödet är inget svårt. Vi väljer hellre mellanmål.

Hur känner du dig efter semestern? Redo att börja jobba?

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons