Annons

Nyårsafton – Gott nytt år!

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
30 december, 2014

Snart nyår! Jag gillar känslan av det nya året, men inte själva nyårsafton. Inte alls min favorithögtid, om jag ska vara ärlig.

Jag gillar att gå och lägga mig tidigt och föredrar att ha det tyst. Känner  inte heller att åka någonstans för ”hur ska vi ta oss hem sen”  Inte riktigt hundra med att åka nattbussen med två små tillsammans med en massa fulla ungdomar!

 

Jag har ett löfte som jag ska göra att göra allt för att komma ihåg. Jag är född i skyttens tecken och har lätt att ”skjuta ut pilar lite varstans och inte förstå hur de tas emot”  Jag säger saker fort utan att tänka på hur det tolkas eller tas emot. Det kan bli konstigt ibland. Finns det någon annan skytt som känner igen det där!

Annons

Mitt löfte blir att lyssna! Sen tänka. Sen prata.

Ett till löfte: Ägna tid åt det jag gör! Alltså vara i nuet! Om lär oss något  i skolan ska jag vara närvarande ( i kropp och själ) och också göra det. Inte göra saker ”sen”.

Har du något löfte du vill dela med dig med?

GOTT NYTT ÅR!

28 december, 2014 0

Ska du börja året med att föra in bra och sunda vanor i ditt liv kan det vara bra att redan nu se över och se till att det finns bra råvaror hemma. Rensa ut och köp nytt. Med bara saker hemma blir det enklare att laga god och hälsosam mat.

Men vad ska man köpa hem då och vad ska man ha det till kanske du undrar. Jag gillar basvaror som man kan köpa på sig och ha hemma

Min lista bygger på varor med bättre näringsvärden och mindre socker än vanligt traditionell mat.

Råvara 

Bovetemjöl – glutenfritt, fantastiskt att göra pannkakor, tortillas eller annat bröd på. 

Annons

Annons

Helt bovete – glutenfritt, prova att göra gröt på. Jag brukar använda dem groddade i t ex granola, eller i bröd- Gott även som bas i rawfoodknäcke. (Blanda ihop med blötlagdt linfrön och frön / nötter / kryddor, bred ut på bakplåtspapper, torka på svag värme i ugnen. 
Majsmjöl, rismjöl – har jag i bak eller i pannkakor.
Hirs – Prova att koka gröt med kanel. Godare än tomtegröt. Låt hirsen få ett uppkok, byt vatten och koka sedan som vanligt. Annars blir det bittert.

 Quoina – liten ört med kraftfulla egenskaper.  Under varma dagar gör vi kall quinoasallad med gröna blad, avokado och tomater.
Rött råris – Gott och nyttigt!
Mungbönor
 – Grodda! Till nyår ska jag göra mungbönsbiffar!
Ägg – bra mat, snabbt mellanmål. Ha ett par färdigkokta i kylen.
Hela tomater i burk –  Köp alltid hela eftersom de är i bättre kvalitet än krossade. 
Pekannötter
Casewnötter – 

Solroskärnor –  Alla nötter / kärnor är kanon är kanon att blanda till pesto, äta som de är och så vidare.

Rödalinser – Snabbt gör du en linsröra till pastan eller ett nyttigare pålägg. Proteinrikt och gott! Ibland gömmer jag sönderkokta och mosade röda linser i pajskal eller pannkakassmet!
Belungalinser – SÅ himla snygga! Gör sig bra i sallader!
Kikärtor i burk eller tetra – Bra att ha hemma!

 

Vår medicin

Annons

Gojibär –  c-vitaminboost deluxe
Manukahonung –  
Manuka är urinvånarna på Nya Zeealands egna namn på Tea Tree. En riktigt dunderhoung. Förhållandevis dyr men har lång hållbarhet och du tar bara lite åt gången.

Färska varor

Färsk spenatblad – Ha i smoothien eller  fräs lätt och servera med bönpasta.
Färsk paprika – välj ekolgisk!
Surkål –  Innehåller bra probotika som stärker innunförsvaret inifrån
Avokado – Bra till allt, som smörgåspålägg, i hemgjord rawfood glass, som guccamole, att äta som den är, som ansiktsmask…..
Blomkål – Tydligen är blomkålet en riktig uppstickare och klassas som superhet 2015. Elin brukar få en liten skål med rå blomkål innan middagen. En favorit hos oss.
Grönkål – Bra till allt, god, nyttig. Prova i paj med valnötter, i smoothie, i rå i sallad med apelsin…
Zuccihin  – bra att göra spagetti av eller som lasagneplattor.
Kokosfettet –  det enda fettet du behöver. Gudomligt att poppa popcorn i, att woka i, att steka i. Baka på. Eller ha en sked i kaffet / teet. Bra mot sötsug sägs det.

Kryddor

Vitlök – gott till allt, oerhört nyttig!
Gurkmeja – sägs  vara bra för stela leder.
Ingefära – Värmande och stärkande

Annons

Lycka till. Hoja gärna om det är något jag har glömt!

 

 

 

Dela inlägget
Annons
26 december, 2014 0

Lite bonusinformation om mig att läsa som variation när ni tröttnat på julmaten.  Vi har alla våra egenheter och här bjuder jag på lite smaskig personlig information.

1) Jag förstår mig inte på folk som måste vila efter vilan. Efter en natts god sömn borde man vara utvilad och alltså inte börja dagen med att vila. Jag känner flera som gör så – något som för mig är helt obegripligt och mycket förvånande. Är man inte utvilad på morgonen och vill börja dagen med att vila bör man tänka över sin sovsituation. Tycker jag. Ord och inga visor här alltså.  Ok, klart man kan ha dåliga sovnätter ibland, men detta handlar om folk som har för vana att vila efter vilan.

2) Jag har ungefär 200 kokböcker, men använder de sällan när jag lagar mat. För ofta om jag kommer på att jag är sugen på att laga en viss rätt kan jag omöjligtvis komma ihåg vilken kokbok det stod något om just det receptet. Därför använder jag hellre google istället för att ägna flera timmar åt att leta efter ett särskilt recept.  Kokböckerna använder jag som inspiration och för att titta på vackra bilder.
Jag skulle vilja ha en (gammaldags) ”tallrikshållare” att ställa kokböckerna i i köket.  Några i taget.

Annons

3) Jag måste, MÅSTE, MÅSTE ha ordning i ”sällan-använda-utrymmen”  ( som vind, källar, förråd) Allt ska ligga i ( helst ) orginalkartongen, eller annan kartong som är tydligt märkt. På hyllor. Inte på golvet. Jag har lite ont i magen eftersom hyllsystemen ligger här uppe i lägenheten ( ommonterat)  och H har själv rumstrerat i källaren på sista tiden. I källaren / vinden / förrådet ska man lätt hitta det man söker.
Jag ogillar när man skriver ”Blandat” på en kartong.

4) Kalla mig kärring, eller präktig moraltant men jag ogillar tecknade barnfilmer som har samma ”ingredienser” som en Bond eller Beck-film.  Nu snackar vi explosioner, vapen som riktas mot personer eller djur, laserstrålar som riktas mot djur, saker som går sönder, elaka personer som ska döda andra till varje pris.( Elin och jag var och såg ”Pingvinerna” idag och jag blev faktiskt upprörd av att det är detta som barn tittar på.)  Tecknat eller inte, det spelar ingen roll. Innehållet är direkt olämpligt för alla under 18 år. Inte undra på att världen är grym!

5) Jag kan inte kasta saker om jag inte vet hur jag ska kasta det. Andra människor kan kasta äppelskrutt, bananskal med mera i naturen, men det kan inte jag. ( NEJ, det förmultnas inte om ni bara kastar det på asfalten, inte eller i skogen. På komposten, ja! Men det finns få komposter i stan)
Jag kan inte heller  kasta halvanvända skönhetsprodukter i soporna, eller piller från hälsokosten, så de tar upp plats i mitt badrumsskåp. Var slänger man sånt?

6) Jag älskar sagor av Astrid Lindgen och både läser och lyssnar på henne själv när hon läser sina sagor. Till mig själv alltså.

7) Ibland får jag dåndimpen på att vi bor så trångt och vill bara ta och flytta till ett stenhus på landet. Nära vattnet och skogen. Vi bor så trångt att vi har möblerna placerade framför varandra. Vi har en lekhyllan stående precis framför vuxenbokhyllan. Vi bor så trångt och har så mycket grejer att om man tar en sak så följer 17 andra saker med av bara farten.  För att komma ta ett plagg ur barnens garderob måste man flytta på bebissängen och kontorsstolen!

Annons

Gonatt!

I morrgon kommer jag bjuda familjen på en grönkålssmoothie med kokos. Och blir det gott får ni ett recept  ni med.

 

Dela inlägget
Annons
23 december, 2014 0
Grönkålssallad på fem minuter

En grön sallad på julbordet!

Grönkålssalladen gör du på under fem minuter. En fräsch sallad att bryta av med uppskattas alltid.

Grönkålsallad

Ansa grönkål från stammen, skölj. Låt rinna av.

Annons

Lägg i en skål tillsammans med valnötter.
Ringla över olivolja och salta.

20141222_121938
Grönkålsallad med valnötter

Tips! Prova att byta ut nötterna mot apelsinskivor!

Dela inlägget
Annons
22 december, 2014 0
Mina tankar inför julen

Såhär tänker jag kring julen och julens högtider

 

  • Man slakar inte en hel gris längre  ( eller jo på fabriken) Förr i värden när människan bodde på gård och slaktade grisen var det ju SJÄLVKLART att ta vara på alla djurets delar och göra köttbullar, skinka, korvar, fötter i gele….. Med mera. Då dignade julbordet av alla köttets läckerheter.
    Idag  går vi och KÖPER köttbullar, skinka, korvar och allt. ( En del gör ju, men de flesta har inte tid utan köper allt klart) Hur som helst köper de flesta av oss i allafall köttråvaran.
    Det känns fel, oäkta. Ska det vara så?Jag menar att du väljer ut dina köttfavoriter och håller dig till dem, ha inte av allt. Köp kött av bra kvalitet, ekologisk, självklart.  Ha inte allt – särskilt om ingen äter av det!  Har du egen gård, har du slaktat egen gris – då är det en annan sak. Ska du köpa allt? Välj dina favoriter.
Annons

 

  • Den som håller med  husrum ska slippa hålla med maten! Om ni ska ses hos någon, så har den någon städat överallt ( säkert även bakom spisen,  putsat silvret,  tvättat fönstren, kanske möblerat om för att alla ska få plats) ska denna stackare bli alldeles utkörd genom att behöva laga all mat också? För det förväntas ju det dignande julbordet! Nä det är inte rättvis, arrangera att alla tar med sig. Istället. Men, jag vet det är svårt att få någon att INTE göra något. Min mamma t ex har gjort allt innan någon annan har hunnit blinka.Så här låter det hemma hos oss:

Storebror: Men ska jag göra köttbullarna då?
Mamma: Nä de är redan klara och ligger i frysen
Storebror: Men, skinkan då?
Mamma: Den är klar och griljerad.
Storebror: Jag bakar bröd! Sånt man doppar julspadet i!
Mamma: Låt bli, jag har frysen full.
Jag: Jag gör sådan linsbollar, så vegetarianerna får något att äta förutom potatis
Mamma: Nej, Jag har köpt färdiga. Från Quorn. Jag har tänkt på alla.
Jag: Ja, på alla utom på dig själv.

groddar
Jag får väl ansvara för groddarna då!

Hur gör ni?

Dela inlägget
Annons
22 december, 2014 0

Jag vill bjuda er på ett gott recept, eller inspiration till recept för jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur mycket av varje jag hade i. Eller så hade Elin ätit upp halva matskeden innan den hamnade i matberedaren…

Hur som haver gjorde vi en grönkålspaj som jag gärna vill dela med mig av inspiration kring.

Jag experimenterade lite med själva pajskalet och jag blev mycket nöjd.

PAJSKALET, utan mejeri

Annons

1 dl solroskärnor, fint malda i din matberedare
2 dl siktad dinkelmjöl
1 msk olivolja
5 msk kolsyrat vatten
2-3 dl  ( känn efter själv) ekologiskt vetemjöl
0,75 dl ( inte så himla noga heller) vetegroddar ( någon typ av grodd måste alltid vara med i mina recept;)
Kanske mera vatten, känn efter hur din deg känns.

Jag körde allt i matberedaren till det blev en klump. Jag tycker det är kul att prova med nötter och / eller  fröer i pajskalen, så våga prova du med. Men se upp att ingen är allergiskt bara.

Lägg skalet i kylen.

FYLLNINGEN

Ett  helt grönkålsstånd, minst. Välsköljd och väl ansat. Jag hade gjort chips av andra halvan, och ångrade det när jag skulle göra pajen. Kålen krymper i vatten.
Lägg kålen i kokande vatten och låt den koka till den är mjuk.  Lägg åt sidan.
Valnötter
Fetaost

Coctailtomater, halverade

Annons

ÄGGSTANNINGEN

2 ägg
Blanda med vattnet från grönkålen.
Vispa
Krydda med salt och peppar.

MONTERING OCH GRÄDDNING

Jag kavlade ut pajdegen och lade den i en pajform.  Passa på att göra mera. Blir det deg över, går den bra att frysa. Eller passa på att gör någon annan paj.

Förgräddade 150grader, 10 minuter
Lade sedan på grönkålen och all den andra fyllningen och all äggstanning.

Annons

180grader cirka 45 minuter.

Den här ska jag servera på vårt julbord.

 

 

 

 

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons