Annons

På mitt julbord! Vegetariskt för alla.

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
18 december, 2013
På mitt julbord! Vegetariskt för alla.

Vi vegetarianer / veganer har ju inte få mycket att hämta så här under köttets högtid. Inte matmässigt i allafall. Jag hör hur Herman ( sambon) diskuterar kött och kötträtter som ska serveras på det dignande julbordet. Åhh… han är sugen på det och det, grisfötter, skinka, sill, köttbullar… Nåväl han får sin mathögtid på samma sätt som jag får min, för jag och bror min som också är vegetarian ska bjuda på allt vi kan och ta med och ställa upp på bordet så julbodet dignar ännu mer. …:D

Är du sugen på något nyttigare och fräschare i år?  Läs nedan.  Behöver du recept på någon rätt, hojta till så fixar jag det.

Förrätt: 
Auberginsill ( Koka aubergin i sillstora bitar, lägg i glasburk med olivolja, salt, citron, och chilipeppar)

Annons

Småvarmt:

Ugnsbakad rotselleri
Olivson, som en Janson fast byt ut ansjovis mot oliver.
Falafelbollar
Lutad lök  ( = stekt lök i vitsås)
Kokt mjölig potatis
Brysselkål
Grönkålspaj med valnötter

Efterrätt

Äh det tror jag vi hoppar över, faktiskt. För hela helgen ägnar vi ju bara åt att äta. Men om jag skulle göra något skulle jag nog göra en Morotskaka eller en Chokladmoussekaka med nötbotten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annons

Som den här jag gjorde till min födelsedag i helgen. Den fick ett bra betyg av gästerna. Toppade med riven choklad och kokoschips och blåbär.  Det bästa med kakan var att man blev ”nyttigt mätt” med andra ord nöjd. Ofta har jag märkt att om man äter godis, eller vanlig tårta blir man däst och vill ligga på soffan och jäsa och äta mer godsaker.

Nu kommer jag inte exakt i håg hur jag gjorde kakan men på ett ungefär:
Botten: Mandel; valnötter, paranötter ,kokosfett och agavesirap mixas till en botten. Tryck ut i en form och ställ i frysen.
Fyllningen: Raw kakao, avokado, kokosfett, agave, (salt)
Lägg fyllningen över botten, ställ tillbaka i frysen. Bör serveras direkt från frysen. Går med andra ord att förbereda och ha ståendes i frysen.

Jag vet inte hur det är hos er men hos oss går hela dagarna åt att äta. Man går alltså från matbordet från fikabordet tillbaka till matbordet. Det finns liksom ingen hejd och i när ska man hinna bli hungrig emellan?

I år ska jag förespråka för en lång rask promenad innan ätandet börjar.

 

Annons

12 december, 2013 0
Osexigt salladstips.

Kakan är i ugnen och jag känner mig rätt nöjd men vi får se hur det blir när den är klar.

Jag kom på en annan sak, jag har fått dille på en sallad. Om man får säga så. Jag äter kilovis med pizzasallad! Hemmagjord. Hela veckan har jag stått och osthyvlat vitkål för att sedan blanda med äppelcidervinäger och olivolja. Salt och peppar.  Godast dagen efter, men jag har sällan tid att vänta..;D

IMG_5390

Visst ser det lite tråkigt ut. men jag måste faktiskt slå ett slag för detta stackars pizzatillbehöret. Billigt, isäsong och otroligt nyttigt.

Annons

Knäckebrödet lägst bak var Elin med och gjorde, nu i efterhand kan jag nog säga att det blev lite väl mycket kanel och gröt i ((havregryn)

Puss!

Dela inlägget
Annons
12 december, 2013 0

Så hörrni

Vi har mycket födelsedagar i december och Elin ju undrar när det är hennes tur. Vilket inte blir förrän i mars, men ändå man kan väl få längta….

För att hon ska förstå har jag lärt henne vilka som kommer före henne:

”Oscar

Annons

Leo

Mamma

Jesus

och sedan är det din tur.”

Om två dagar är det min tur och sedan kommer Jesus, Ni firar väl Jesusbarnets födelsedag, inte? Va? På hans födelsedag får alla paket. Så det är ganska bra.

Annons

På mitt kalas tänkte jag servera olika sorters tårtor, alla givetvis nyttigare än ”vanliga”. Om det är fint väder serveras kalaset utomhus och jag hade tänkt mig varma drycker.
Några förslag:
Varm blåbärssoppa med vanilj
Varm svartvinbärssaft med kardemumma, kanel, apelsinskal
Jag är inte jätte förtjust i att servera glögg med alkohol i till alla våra vänner som har barn och kör bil. Därför får alla samma. Det blir bäst så.

Som tårtor:
Morotskaka med smak av jul
Chokladtårta med nötbotten ( Raw)

Helst vill jag att att snön ska komma och vi ska tända en massa lyktor och marschaller  och gör så där ”Ernsigt-juligt”

Nu ska jag provlaga min morotskaka. Tjing på er! Självklart har jag inget recept utan gör ett eget medan jag bakar. Blir det bra delar jag med mig till er.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
6 december, 2013 0

Nu ska jag göra reklam för min webbutik med ekologiska barnkläder.  Den har precis lanserats och jag är jätte spänd på hur det kommer att gå.
De här kläderna är helt ekologiska och har en hållbart och säkert hantering med allt runtomkring.  Dessutom ges en gåva till behövande barn för varje plagg du köper. All har det inte så bra som vi.

Just nu och fram till 31/ 12 får du 20% på ditt köp ange kod ANNAE36LANS  i kassan.

Här är den

Annons

Välkomna in!

Dela inlägget
Annons
4 december, 2013 0
ChufaMix

img_home

 

Jag ska nog köpa mig en sån här i julklapp. Jag fick se och provsmaka apparaten under hälsomässan i höstas och blev grymt imponerad.  På en minut gör den frö och nötmjölker , ingen blötläggning behövs.

Herman skulle nog inte köpa den åt mig, med motivering att jag har så mycket grejer redan. Det är sant, men jag har ingen sån här.

Annons

Jag har en nötpåse som jag gör mjölk i ibland, men det blir så kladdigt och grisigt. Men med den här maskinen blir det inget kladd.
Kanske ett julklapps tips till någon därute?

Här är deras hemsida om ni vill läsa mer.

 

 

Dela inlägget
Annons
3 december, 2013 0
Min önskelista till tomten

I år är det faktiskt bara kokböcker på önskelistan, jag vet vilka jag vill ha så jag skickar den till Tomten bums…;D

Jag har turen, eller oturen, att fylla år i december också så jag får dubbelt så mycket presenter…(Nja snarare tvärtom)

Och brukar därför skicka ut önskelistan så här vid första advent.

Kära tomten så här ser min lista ut i år:

Annons

9789198056402_200_karins-grona-varld-livsstil-raw-food

foodforthought23

9789113047966_200

Vi hörs i morrn!

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons