Annons

Påskmat

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
26 mars, 2013
Påskmat

Har ni börjat funderat på vad ni ska äta till påsken?

Kanske blir det det gamla vanliga ägg, sill, kaviar, lammstek och den stora godispåsen?
Men varför inte variera lite på påskbuffens förrättsbord?

Idag tipsar jag om amaranthkaviar till ägget, auberigesill och en chokladkaka!

Annons

Amaranth köper du på hälsokosten och det är naturligt proteinrikt. Den finns som hel, flingor och poppade.

amaranth-580x434
Amarath, hel

Amaranthkaviar på ägg / avokadohalva
Koka hel amaranth i dubbel mängd vatten. Lägg gärna i en tepåse, tex Earl Gray under sista tiden. Låt svalna och lägg sedan upp på ägg eller avokadohalva. Dekorera med dillkvist.

Auberginesill, stark och sur
Dela en aubergine i sillstora bitar och koka sedan i cirka 7 minuter. Personligen behåller jag skalet på, eftersom jag tycker den håller ihop bättre. Låt svalna innan du blandar i hop med citronskivor, fint hackad chilipeppar, salt och olja. Låt gärna stå och dra några timmar, så verkligen auberginen tar åt sig alla smak. Servera med kokt potatis och gräddfil.
IMG_4429

Chokladkaka, Rawfoodstyle 2 skålar

Mixa 0,25 dl kokosflingor med 0,5 tsk chlorella eller spirulina. Fördela i portionsskålar och lägg sedan i frysen
Mixa under tiden 0,5 dl solrosfrön med 0,5 dl sötmandel till fint mjöl. Tillsätt sedan 4 dadlar, 0,5 flytande kokosfett, 1 tsk mortlade kardemummakärnor, 1 msk kakao och 1 tsk acai. Fördela över kokosbotten och ställ sedan i kylen ett par timmar för att stelna.
Vid servering toppa med rawkakaonibs eller gojibärs.

Annons

IMG_4439

 

Gott och nyttigt!

Vi ses sen så ska jag berätta om alternativ till det sockerstinna påskägget!

25 mars, 2013 0
Bovetegröt och nyponsoppa

Prova den här goda gröten! Nyttig, rå och mycket god.

Du behöver förbereda dagen innan genom blötläggning / groddning.
Dagen innan på morgonen:
Lägg 1 dl helt bovete i blöt.
Samma kväll:
Häll av vattnet och skölj bort slemmet. Låt bovetet ligga kvar i durkslaget över natten.

Annons

Lägg 1 dl valnötter i blöt

På morgonen:
Mixa ihop, i din matberedare, bovetet och nötterna med 3/4 äpple.
IMG_4425
Servera med valfri sylt – vi hade blåbärssylt kvar i frysen – och mortlade kardemummakärnor.

Till detta gjorde jag en nyponsoppa:
Mixa, i din starka blender –
3 blötlagda dadlar
1 dl av blötläggningsvattnet
0,5 nyponskalsmjöl
4 dl vatten
2- 3 tsk agavesirap

IMG_4422

Tatata!

Annons

I vecka bjuder jag dessutom på en vegansk påskförrättsmeny och tipsar om bättre godis till påskägget.

Håll ut.
Kram på er goa läsare.

Dela inlägget
Annons
23 mars, 2013 0
Gott lättlagat knäcke

Här kommer ett tips på ett snabblagat knäckebröd.

Det enda som du behöver göra är att röra och bre ut. Knäcke under kvarten!
IMG_4404

Lite likt det jag gjorde förut, men snabbare.
Blanda ihop

Annons

1msk pumpakärnor
1 msk sesamfrön
0,5 fiberhusk
1 msk linfrön
1 msk solrosfrön
och ett ägg

Bre ut på ett bakplåtspapper och grädda i 200grader i cirka 15 minuter.

Snabbt, enkelt och gott!

Dela inlägget
Annons
21 mars, 2013 0

Har ni ätit korngryn? Korn är ett fiberrikt spannmål och dessutom är en viktig  byggsten i det nordiska köket.  Korn, Råg, Havre och Vete är det som odlas mest av i Sverige. Vill du inte koka soppa på kornet går det såklart bra att koka gröt istället. (Koktid 30 minuter)
Näringsvärde per 100gram: Kcal 350, Protein 9gram, KH 65gram (varav sockerart 1 gram) Fett 3 gram, Fiber 11 gram, Järn 3,6 mg.

Korngrynssoppan mixas först och sedan kommer kornet i vilket gör att soppan får ett trevligt tuggmotstånd.

Receptet:  (3 skålar)
1 gul lök

Annons

1 morot
1 dl grovt riven zucccini
1 buljongtärning, ekologisk
8 dl vatten, kan behövas spädas efterhand
0,5 dl grädde
3/4 dl korngryn

Skala och hacka lök och morot och lägg i en kastrull  med zuccini med cirka hälften av vattnet. (För att spara energi)Låt koka mjuka. Lägg i buljongen, låt koka upp för att sedan mixa slät. Tillsätt resten av vattnet / grädden och korngrynen. Koka på låg tem i cirka 30 minuter. Späd med vatten om du vill ha en lösare soppa.
Servera med ett trevligt bröd.

Tjingeling!
Nu ska jag servera korngrynsgröt till mig och lilla damen!

 

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
20 mars, 2013 0

Jag har mycket svårt att gå till en vanlig affär och handla för de säljer ingen mat som jag vill äta. Är det jag som är konstig eller finns det mer som mig. Jag vill ha en yoghurt som är naturell, en mjölk utan extraprotein. Mat som den är FRÅN BÖRJAN.

Jag går snabbt förbi pastan, brödet,  många långa rader med sötade flingor  i gulliga paket, att hitta en yoghurt som är utan socker eller olika frukttillsatser är näst intill omöjligt. Den ekologiska frukten och grönsakerna ligger längst bort och gömt i en vrå. Tydligen ska vi äta italienska äpplen.
Att hitta en tandkräm utan sötningsmedel, glöm det!
Frysen är full av helfabrikat av alla dess slag. Jag vill inte ha mat som har gått igenom en process för att bli något annat än vad det var från början. Har folk inte tid att laga mat längre?
Varför är vi så stressade att köpa det billigaste hela tiden?

Annons

Precis som alla andra har jag inte mycket tid och visst kan jag också känna mig stressad och vill självklart åka till enochsammabutik för att köpa mat, blöjor , hygien, och papper. Men det är svårt.
Jag får kämpa för det jag vill äta. det är ofta jag som är knäpp och konstig och besvärlig. Men är det verkligen rätt? Är det mig det är fel på eller alla runt omkring mig som tycker att det är OK med helfabrikat? Jag har hela samhället emot mig.
Jag har precis lika lite tid som alla andra, men ändå hinner jag laga mat från grunden varje dag.

Jag måste vara stark för att orka stå för det jag tycker är rätt. Tack och lov finns det fler böcker i ämnet b la Äkta Vara och Den Hemlige kocken för att ämna några. Och bara för att jag är smal för jag ofta höra saker som ”det kan ju du äta, du som är så mager” eller ”vad spelar det för roll” eller  ”du ska ju verkligen inte säga något”  Och andra antydningar till att jag skulle ha någon sorts mat/ät sjukdom.

Håller ni med mig eller vill ni ha mer processad / blandad mat / färdiglagad mat?

 

Dela inlägget
Annons
19 mars, 2013 0
Frukosttips

Igår morse åt jag världens snabbaste och enklaste omelett. På 2,15 är den klar. Detta för utsätter att du har en micro.
Perfekt även som mellanmål!
Lyssna nu:

1  eko ägg
ungefär 1msk vatten
1 tsk persilja

Annons

salt
peppar
(riven ost)
Vispa ihop allt och lägg en en liten skål micra i 2 minuter på full effekt. Låt helst sätta sig innan du hugger in.

Den här rätten kom jag på när jag hade äggstanning över från när jag gjorde en paj. En liten äggröreskvätt blir en mättande omelett.

miniomelett

Som sagt jag är matinspiratör – inte matfotograf…..:D

Jag bryr mig inte om att säga något försvarstal för att jag äger en micro. Det som är så himla farligt, å all strålning och allt och maten förstörs och så vidare.

Annons

Mitt jobb är att inspirera andra människor att äta – det är bättre att äta micrad mat än ingen mat.
Jag vill inte vara en stenhård hälsoguru som är ljusår ifrån andra människor. Personligen blir jag avskräckt om jag kommer in i något cafe / yogastudio där det luktar rökelse och någon indisk yogagubbe har healat hela stället. Ni vet där gardinerna är tjocka och dammiga och på väggarna hänger någon gulnad plansch över chakrasystemet. Då går jag.

Nä… det var ju omeletten jag skulle berätta om.
Hej med er!

 

Dela inlägget
Annons
Annons