Annons

Påskpussar och grisfrittgodis i mitt ägg

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
27 mars, 2013
Påskpussar och grisfrittgodis i mitt ägg

I år tänkte jag variera mitt gebort-påskägg med något annorlunda. Näää… det handlar inte om trisslotter, biocheckar, eller har ni hört om den stackaren som fick en lapp i sitt ägg. På den stod ”gå till badrummet” och där inne fanns en splitterny våg. Men så avtändande…

Min ide handlar också om en lapp! Men lite mer trevligare och mysigare, man kan ju alltid hoppas..:D

IMG_2181

 

Annons

Först när pussarna är slut får man diska och städa..

Jahah… det passar sig inte med påskpussar? Du vill ÄNDÅ ha godis? Va;D Jasså… det vill du ha. Okejrå men kolla in dessa producenter. Grisfrittgodis – något som inte fanns på min tid. Men nu kan även jag njuta av sega godisbitar.
images SourFruitSalad_large

Jag brukar inte så jättegärna göra reklam men innan ni går till mataffären och köper påsarna fulla av 4,90kr/kgsgodis  kom ihåg att det finns andra producenter. Var uppmärksam bara på Ekorrens Ekologiska godis- alla deras produkter är inte vegetariska (men det står på baksidan av påsen! TACK!)  och alla Good stuffs produkter är inte veganska.  Jag hittade faktiskt Ekorrens på Pressbyrån vid Gullmarsplan.  (Särskilt de här tre nya som visas på bilden)
Tips till er som bor i Malmötrakten, ScandiCandi producerar också grisfrittgodis och de har fabriksförsäljning och extraöppet så här under påsk.

Nä nu är det nog med reklam – men det här är saker som jag brinner för och gärna vill sprida vidare. Även fast jag inte tjänar en krona på det.

Tack för idag.

Annons

 

26 mars, 2013 0
Påskmat

Har ni börjat funderat på vad ni ska äta till påsken?

Kanske blir det det gamla vanliga ägg, sill, kaviar, lammstek och den stora godispåsen?
Men varför inte variera lite på påskbuffens förrättsbord?

Idag tipsar jag om amaranthkaviar till ägget, auberigesill och en chokladkaka!

Annons

Amaranth köper du på hälsokosten och det är naturligt proteinrikt. Den finns som hel, flingor och poppade.

amaranth-580x434
Amarath, hel

Amaranthkaviar på ägg / avokadohalva
Koka hel amaranth i dubbel mängd vatten. Lägg gärna i en tepåse, tex Earl Gray under sista tiden. Låt svalna och lägg sedan upp på ägg eller avokadohalva. Dekorera med dillkvist.

Auberginesill, stark och sur
Dela en aubergine i sillstora bitar och koka sedan i cirka 7 minuter. Personligen behåller jag skalet på, eftersom jag tycker den håller ihop bättre. Låt svalna innan du blandar i hop med citronskivor, fint hackad chilipeppar, salt och olja. Låt gärna stå och dra några timmar, så verkligen auberginen tar åt sig alla smak. Servera med kokt potatis och gräddfil.
IMG_4429

Chokladkaka, Rawfoodstyle 2 skålar

Mixa 0,25 dl kokosflingor med 0,5 tsk chlorella eller spirulina. Fördela i portionsskålar och lägg sedan i frysen
Mixa under tiden 0,5 dl solrosfrön med 0,5 dl sötmandel till fint mjöl. Tillsätt sedan 4 dadlar, 0,5 flytande kokosfett, 1 tsk mortlade kardemummakärnor, 1 msk kakao och 1 tsk acai. Fördela över kokosbotten och ställ sedan i kylen ett par timmar för att stelna.
Vid servering toppa med rawkakaonibs eller gojibärs.

Annons

IMG_4439

 

Gott och nyttigt!

Vi ses sen så ska jag berätta om alternativ till det sockerstinna påskägget!

Dela inlägget
Annons
25 mars, 2013 0
Bovetegröt och nyponsoppa

Prova den här goda gröten! Nyttig, rå och mycket god.

Du behöver förbereda dagen innan genom blötläggning / groddning.
Dagen innan på morgonen:
Lägg 1 dl helt bovete i blöt.
Samma kväll:
Häll av vattnet och skölj bort slemmet. Låt bovetet ligga kvar i durkslaget över natten.

Annons

Lägg 1 dl valnötter i blöt

På morgonen:
Mixa ihop, i din matberedare, bovetet och nötterna med 3/4 äpple.
IMG_4425
Servera med valfri sylt – vi hade blåbärssylt kvar i frysen – och mortlade kardemummakärnor.

Till detta gjorde jag en nyponsoppa:
Mixa, i din starka blender –
3 blötlagda dadlar
1 dl av blötläggningsvattnet
0,5 nyponskalsmjöl
4 dl vatten
2- 3 tsk agavesirap

IMG_4422

Tatata!

Annons

I vecka bjuder jag dessutom på en vegansk påskförrättsmeny och tipsar om bättre godis till påskägget.

Håll ut.
Kram på er goa läsare.

Dela inlägget
Annons
23 mars, 2013 0
Gott lättlagat knäcke

Här kommer ett tips på ett snabblagat knäckebröd.

Det enda som du behöver göra är att röra och bre ut. Knäcke under kvarten!
IMG_4404

Lite likt det jag gjorde förut, men snabbare.
Blanda ihop

Annons

1msk pumpakärnor
1 msk sesamfrön
0,5 fiberhusk
1 msk linfrön
1 msk solrosfrön
och ett ägg

Bre ut på ett bakplåtspapper och grädda i 200grader i cirka 15 minuter.

Snabbt, enkelt och gott!

Dela inlägget
Annons
21 mars, 2013 0

Har ni ätit korngryn? Korn är ett fiberrikt spannmål och dessutom är en viktig  byggsten i det nordiska köket.  Korn, Råg, Havre och Vete är det som odlas mest av i Sverige. Vill du inte koka soppa på kornet går det såklart bra att koka gröt istället. (Koktid 30 minuter)
Näringsvärde per 100gram: Kcal 350, Protein 9gram, KH 65gram (varav sockerart 1 gram) Fett 3 gram, Fiber 11 gram, Järn 3,6 mg.

Korngrynssoppan mixas först och sedan kommer kornet i vilket gör att soppan får ett trevligt tuggmotstånd.

Receptet:  (3 skålar)
1 gul lök

Annons

1 morot
1 dl grovt riven zucccini
1 buljongtärning, ekologisk
8 dl vatten, kan behövas spädas efterhand
0,5 dl grädde
3/4 dl korngryn

Skala och hacka lök och morot och lägg i en kastrull  med zuccini med cirka hälften av vattnet. (För att spara energi)Låt koka mjuka. Lägg i buljongen, låt koka upp för att sedan mixa slät. Tillsätt resten av vattnet / grädden och korngrynen. Koka på låg tem i cirka 30 minuter. Späd med vatten om du vill ha en lösare soppa.
Servera med ett trevligt bröd.

Tjingeling!
Nu ska jag servera korngrynsgröt till mig och lilla damen!

 

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
20 mars, 2013 0

Jag har mycket svårt att gå till en vanlig affär och handla för de säljer ingen mat som jag vill äta. Är det jag som är konstig eller finns det mer som mig. Jag vill ha en yoghurt som är naturell, en mjölk utan extraprotein. Mat som den är FRÅN BÖRJAN.

Jag går snabbt förbi pastan, brödet,  många långa rader med sötade flingor  i gulliga paket, att hitta en yoghurt som är utan socker eller olika frukttillsatser är näst intill omöjligt. Den ekologiska frukten och grönsakerna ligger längst bort och gömt i en vrå. Tydligen ska vi äta italienska äpplen.
Att hitta en tandkräm utan sötningsmedel, glöm det!
Frysen är full av helfabrikat av alla dess slag. Jag vill inte ha mat som har gått igenom en process för att bli något annat än vad det var från början. Har folk inte tid att laga mat längre?
Varför är vi så stressade att köpa det billigaste hela tiden?

Annons

Precis som alla andra har jag inte mycket tid och visst kan jag också känna mig stressad och vill självklart åka till enochsammabutik för att köpa mat, blöjor , hygien, och papper. Men det är svårt.
Jag får kämpa för det jag vill äta. det är ofta jag som är knäpp och konstig och besvärlig. Men är det verkligen rätt? Är det mig det är fel på eller alla runt omkring mig som tycker att det är OK med helfabrikat? Jag har hela samhället emot mig.
Jag har precis lika lite tid som alla andra, men ändå hinner jag laga mat från grunden varje dag.

Jag måste vara stark för att orka stå för det jag tycker är rätt. Tack och lov finns det fler böcker i ämnet b la Äkta Vara och Den Hemlige kocken för att ämna några. Och bara för att jag är smal för jag ofta höra saker som ”det kan ju du äta, du som är så mager” eller ”vad spelar det för roll” eller  ”du ska ju verkligen inte säga något”  Och andra antydningar till att jag skulle ha någon sorts mat/ät sjukdom.

Håller ni med mig eller vill ni ha mer processad / blandad mat / färdiglagad mat?

 

Dela inlägget
Annons
Annons