Annons

Pepp till de som kämpar

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
13 oktober, 2015
Pepp till de som kämpar

Till dig som får upp barnen om morgonen, till dig som plockar, städar, dammsuger och svär.

Du som alltid gör iordning mer än dig själv på morgonen. Stor elog!

Till dig som lagar varierad kost sju dagar i veckan och till dig som får barnen att varje dag glatt äta varierad kost. ( Eller inte!)

screenshot-1438529486
Pannkaka flera gånger i veckan… Varför inte☺
Annons

Fan, vad bra vi är.

Till dig som alltid får byxorna nerdragna av en ettåring som vill bli buren.

Till dig som hinner borsta tänderna, till dig som bajsar med öppen dörr.

Fan vad bra vi är!

Till dig som fick hem ett skrikande barn från förskolan – du är bäst!

Annons

Du som fick mat på bordet idag med –  rawfoodlasagne, havregröt, mjölpasta eller smörgåsar  spelar ingen roll – du är ändå bäst!

Vi är bra, jag vågar säga att vi är bäst, och att man bör faktiskt berömma sig själv.  Ofta! Ge dig själv mer creed! Nu!

Vi småbarnsföräldrar kämpar och kämpar varje dag. Ge dig själv en stor klapp på axeln!

Ofta gör man saker som ”inte syns” och då måste man berömma sig själv.

 

Annons

29 september, 2015 0
Bakar bröd på vildjäst

Den senaste tiden har jag hållt på med en vildjäst och igår bakar jag bröd på jästen. Det var lite pyssligt, men förhållande lite arbetsinsats från min sida. Den ska mest vila. Och röras i då och då.

För att vara första gången är jag faktiskt stolt över resultatet, även om jag inte är någon mästerbagare. Använd enbart ekologiska produkter för bäst resultat.

Vildjäst

125 gram torkad frukt

Annons

50gram honung
1/4 dl socker
2 1/2 dl finger varmt vatten
Rör ihop allt och ställ på ett varmt ställe. Vårt varmaste ställe var under slasken, andra varma ställen kan vara på värmegolvet, ovanpå kylskåpet…

PhotoGrid_1443509554864

Såhär såg det ut för mig vid start. Låt burken stå tills frukten flytit upp till ytan, det luktar gott och surt ur burken. Det ska också ha bildats ett skum.  Tar cirka en vecka. Skaka burken morgon och kväll. Obs sätt inte på lock, det kan bildas tryck.

När jästen är klar silar du bort frukten, den kan du äta, men tänk på att den innehåller alkohol. Det är vätskan som du ska använda. ( Ej bild)

Steg 2

Annons

Rör ihop
25 gram vildjäst
40 gram vetemjöl
12 gram vatten
i ett glas och täck med plast. Låt stå framme, helst där det är varmt.

IMG_8325
Så här såg det ut från början
PhotoGrid_1443509446703
Efter cirka 8 timmar

Steg 3

Jag upprepade steg 2. Nu bör degen ha blivit stor, bullig och luftig. Fortfarande i glaset.

Steg 4

Nu har vi satt i gång jästen, nu ska vi dock mata den mer och låta den jäsa lite till…:)
Flytta jästen till en större bunke och tillsätt
540 gram vetemjöl
370gram vatten
Rör ner, behöver inte knådas. Täck med plast och ställ varmt.
Degen ska nu bubbla och öka i storlek. Låt stå minst 8 timmar.

Annons

IMG_8330

Steg 5

Nu ska vi börja knåda! Antingen för hand eller i maskin.
850 gram av bladningen
800 gram vetemjöl
450 gram vatten + 100 gram
25 gram salt
Kör allt på låg temperatur under tre minuter. Tillsätt resten av vattnet. (100gr) Fortsätt kör på låg hastighet. Låt degen vila i maskinen, kör sedan igen på medelhastighet i cirka 5 minuter.

Steg 6
Nu ska degen vila igen. I minst 4 timmar. Häll på lite olja och vik den ett par gånger under första timmen. Tag tag i kanterna så att degen sträcks ut. Detta gör att brödet blir segt.  ( ej bild)

Steg 7

Stälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar. Vik den försiktigt och lägg i rikligt mjölade jäskorgar. Jag gjorde en limpa i jäskorgen och resten gjorde jag baugetter av. Låt allt stå framme över natten. Vi har för kallt i vår kyl, annars hade jag ställt de i kylen.

Steg 8

Sätt ugnen på 250 grader. Vänd på korgen på en ordenligt varm plåt eller baksten. Kasta in lite vatten i ugnen för att skapa ånga. Lägg in brödet på 250 grader, efter 10 minuter sänk till 180 grader, grädda ytterligare 40 min.

Baguetterna gräddade jag på 180 grader i cirka 30 minuter.

 

IMG_8337
innan gräddning

IMG_8339

Klart!

Stort lycka till!

Brukar du baka med vildjäst? Hur blev det?

Dela inlägget
Annons
28 september, 2015 0
Mungbönsbiffar med kokos och ingefära – Vegan, glutenfri, lätt att göra
IMG_8331
Passar utmärkt som matlåda med sallad på matvete, morot och haricovert.
IMG_8335
Mungbönsbiffar med kokos och ingefära

Vill tipsa om ett gott recept jag hittade på igår. Superlätt och jättegott! Se receptet som inspiration och inte något som man slaviskt måste följa.

Mungbönsbiffar med kokos och ingefära.

Annons

Lägg mungbönor i blöt när du är på jobbet
Koka mungbönorna enligt paketet. Detta moment kan du ha klart och stående mise-en-place.
Häll bort vattnet, spara. Mixa / stöt bönorna med t.ex potatisstöten, Rör ner kokosflakes, färskriven ingefära, gurkmeja, buljong, tillsätt kokvattnet om biffarna känns torra. Smaka av.
Forma till biffar och stek i varm panna några minuter på varje sida.

Biffarna passar bra till en sallad, till kokt potatis, eller någonsorts gratäng.

Perfekt som köttfri måndag, tycker jag.

 

Dela inlägget
Annons
25 september, 2015 0
Linsoppa med kokos och ingefära

Hej hej!

Igår var det soppa och pannkaka hos oss och jag gjorde en linsoppa med kokos som blev jättegod.

IMG_8318
Buljong och ingefära fattas på bilden

Linsoppa med kokos

Annons

2 morötter, fint hackade
0,5 gul lök, fint hackad
vitlök
olivolja att steka i

Stek grönsakerna mjuka tillsätt
2 msk krossade tomater
2 dl röda linser
cirka 5 dl vatten
låt koka tills linserna är mjuka

buljong,
ingefära,
gurkmeja
smaka av med kryddorna

Låt en burk kokosmjölk koka med sista fem minuterna.  Klart.
Om du har, ha gärna i saften av någon sorts citrusfrukt, som apelsin, mandarin… Det ger ett spännande inslag. Men har du inte, blir det gott ändå.

Ha en fin dag.

Annons

Dela inlägget
Annons
16 september, 2015 0

Oavsettt vad du har för mål med livet så är det bra att sätta av tid varje dag åt att aktivt göra något åt det. Är dina drömmar drömmar eller är de mål? Ett mål har ett slutdatum.
Tänk efter hur du vill ha det och tänk efter vad du kan göra för att komma dit. Avsett tid varje dag / eller iallafall regelbundet för att föra processen framåt. Annars är det lätt att det inte händer någonting och att du känner dig misslyckad. Det händer inget av sig själv och du måste aktivt göra något för att föra processen framåt. Skriv in JAG-tid i kalendern. Och gör det NU.
(Ja, det kanske blir mer i din kalender just nu. Ett mål kanske är att få mer tid till familjen och då är den här processen ganska kort om man ser i det stora hela. Det kanske finns något i din vardag som någon annan kan göra, gå ut med hunden, tvätta, städa och så frigörs mer tid till dig) 

Använd gärna min verktygslåda och ta verktyg från om du behöver hjälp att komma igång eller få struktur. ( se längre ner)

Det sista jag behöver är en till självhjälpsbok med goda råd. Jag vill inte läsa ännu en historia om hur någon lyckades, nu vill jag lyckas med mina mål.

Annons

Jag behöver göra saker, jag behöver hitta vad jag ska göra. Strukturerat och analyserat.  Att läsa en till bok hjälper inte mig just nu.

Många tvekar inte en sekund att åka på konferens med jobbet och bestämma / komma överens om hur jobbet ska se ut om 1, 5, 10 år. Var står jobbet då? På konferensen kommer ni överens om hur ni ska komma dit, ni gör strategier och målbilder. Många tycker alltså att jobbet är viktigare än livet.

På samma sätt är det viktigt göra för livet. Vad ser du dig själv göra om 1, 5 eller 10 år. Vad har du för strategi för att komma dit? Vad behövs för att komma dit? Hur mår jag då?

Om du vill använd min verktygslåda för att få bättre överblick av dina mål. Att skriva ner vad man vill av livet är viktigt. Att prata om det är också viktigt, få då   ser man lättare att det är rimligt. Har du lätt att prata om dina mål eller tvekar du?

Mål – vad är det?

Annons

Det där med mål är ju faktiskt ganska luddigt. Och kan tolkas hur man vill. En del har inga mål och är nöjda med det, men andra / de som gnäller har oftast en önskan efter något annat. En annan verklighet, som ett mål. Någons mål kan vara att springa marathon, en annans är att vara ute minst en timme varje dag. En vill byta jobb, någon annan vill inte jobba alls.

Kopiera och klistra in i ett worddokument och skriv ut verktygslådan. Har du flera mål, välj en per ”verktygslåda”

Verktygslåda

Mitt mål är att____________________________ och det ska vara uppnått den ______________.
Finns det något som hindrar dig att nå dina mål? Vad isåfall______________________________________________________________________________________________________________( pengar, tid, ork, folks förutfattade meningar, mina förutfattade meningar…..

Vad kan jag göra för att inte låta hindret hindra mig i processen?
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Annons

Tänk noga. Vad behöver jag göra för att nå mitt mål. Använd mer papper.
1)                                              ( När ska det vara klart?)

 
2)                                             ( När ska det vara klart?)

 
3)

 
4)

 

 

5)

 

 

 

osv…

Om ditt mål handlar om större förändringar i livet…
Svara på frågorna:

Vad är den största skillnaden i mitt liv om 1 år? om 5 år, om 10 år

__________________________________________________________________________________________________________________

Hur ser jag på livet om 5 år
__________________________________________________________________________________________________________________

Vad behöver jag göra ? ( använd mer papper)

1)
2)
3)
4)

Vad kan jag göra IDAG? NU? För att nå dit jag vill.

 

 

Du kommer säkert på mer att svara på och mer att fylla i nu när du är i gång. Gör allt som står i din makt för att nå dina mål. Viktigt är att du ständigt påminns om ditt mål och aldrig glömmer bort det. DVS lägg inte pappret i en byrålåda för att ta hand om det senare.

Lycka till!

Dela inlägget
Annons
15 september, 2015 0
Raw chokladpraliner!

Hej!

Jag provade att göra chokladpraliner här om dagen  och de blev faktiskt riktigt bra. En av ingredienserna är kakaosmör och det köpte jag på Paradiset, men borde finnas på bättre hälsokoster eller på Internet.

De här pralinerna var lätta att göra, ger lite disk och jag gjorde mina i en plastlåda som man gör is i. ( Min hjärtform är i silikon och man kan lätt trycka ur varje pralin / isbit individuellt)

Raw chokladpraliner

Annons

1 dl kakaosmör, smält på låg värme
1 dl kakaopulver
2 msk solroskärnor
3 msk agavesirap eller annat sötningsmedel
1 tsk vaniljpulver

Blanda ihop allt och häll i formar, ställ i frysen i minst 30 minuter.  De ger en stark, fyllig chokladsmak och passar bra om du har chokladcravning…!

Nästa gång jag har bjudning gör jag dessa igen och serverar till kaffet.

IMG_8301

Dela inlägget
Annons
Annons