Du kanske har tänkt eller känner någon som har tänkt bli vegetarian eller vegan. Eller är du som mamma orolig över din tonårsdotter som plötsligt fick för sig att bli vegan? Hur ska den stackars männsikan, (för vi är ofta stackars människor) få i sig all protein. Att bli vegetarin eller vegan kräver lite kunskap och mod. Man kan inte bara ta bort proteinet ur en måltid. (Hur många gånger har inte jag fått äta potatis, sallad, bröd och sås när vi är på kalas? Kanske känner du igen dig.) Utan det måste ersättas med ett vegetabiliskt alternativ. Det är viktigt och det kan vara bra att känna till hur man kombinerar maten för att få ut maximalt med protein ur en måltid.
Det är det jag ska presentera idag:
Idag utgår jag från en VEGANkost.
Det som visas på bilderna är kombinationer som är utmärkta för maximalt proteinupptag. Det finns olika kombinationer och du får naturligtvis servera sås och sallad till.
Längre ner kommer en lista på vad som är en sädesprodukt, en baljväxt och en grönsak.
Grupp 1 ) Potatis. Dessa kombinationer passar bäst tillsammans med potatisar:
Grupp 2 Sädesprodukter Dessa produkter passar bäst med sädesprodukter
En annan bra kombination är hirs, grönsak, sesam och bovete (+ näringsjäst)
Vad räknas som
Sädesprodukt: Fullkornsprodukter av de fyra sädeslagen – alltså bröd, gröt, gryn, flingor, pastaprodukter. Vete och vetegroddar anses vara viktigast
Baljväxt: Främst sojabönor eller produkter från sojabönan, även edamame. Andra bönor, ärtor och linser är också bra, men sojabönan är bäst.
Grönsak: Mörkgröna bladgrönsaker; spenat, grönkål, broccoli, gröna ärter, brysselkål, nässlor, maskrosblad, perslja för att nämna några.
Exempel på mat:
Frukost: Råggröt med sojamjölk, toppa med vetegroddar, bär, och hackade casewnötter (Bild: Grupp 2 bild A)
Bröd med tartex eller jästextrakt
Lunch: Potatis med kantarellsås, gjord på lök och sojagrädde. (Bild:Grupp 1, bild A)
Middag: Pasta med frästa grönsaker, tex babyspenat, kikärtor, broccoli, ingefära och vitlök. (Bild: Grupp 2 bild B)
Lycka till!