Annons

Prova smarta adzukibollar – billigt, nyttigt, gott

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
13 november, 2015
Prova smarta adzukibollar –  billigt, nyttigt, gott

Hej å hå i höstmörket!

Vad sägs om att slänga ihop några adzukibollar till kvällen?

Billigt, nyttigt, gott och full av massa god smak.  Adzukibollar är goda små saker som lätt kan för växlas med köttbollar, men de här är helt veganska. Och glutenfria.

Jag brukar ofta göra såna här typer av bönbollar. De är så lätt och tacksamt.

Annons

Adzukibollar

5 dl blötlagda och kokta adzukibönor
2 dl vatten
1 msk buljong
1 msk bovetmjöl
Några drag med svart och vitpepparkvarnen

Gör så här:

Lägg allt i din matberedare. Kör tills det är som en playdouhliknande massa. Forma till bollar eller varför inte biffar och stek i varm panna på alla sidor.

Servera med valfri pasta och tomatsås. Supersmaskens.

Annons

Jag tänker mig något liknande med kryddpeppar, vitpeppar eller kanel till jul. Hur låter det?

IMG_8422

11 november, 2015 0
Nyttig soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Här kommer ett gott, nyttigt, värmande recepttips på en soppa. Vad passar egentligen bäst så här års, och rotsaker som är i säsong! Soppan är helt baserad på rotsaker, quinoa, vatten och lite olja och buljong.  Alltså helt mejeri och mjölfri!

Quinoa är glutenfritt så det här är verkligen en soppa som passar alla. Och smaken är djup, intensiv och mycket mättande.

IMG_8408
I princip allt du behöver!

Soppa med rostade rotsaker och svart quinoa

Annons

Du behöver:

5 dl rotsaker, blandat med morot, rotseller och potatis
2 dl svart quinoa
cirka 1 liter vatten, värmt från t ex vattenkokaren
buljong

Gör så här:

Rosta rosakerna i ugn, cirka 175 grader – 20 minuter. Ta bort bitar som bränns.
Lägg åt sidan  ( Detta moment kan man göra tidigare och ha stående i kylen)
Koka quinoa enligt anvisning på paketet

Lägg allt i en mixer, eller matberedare och tillsätt cirka 1 liter kokt avsvalnat vatten och 1 msk buljong.  Min mixer tål inte varmare vätska än 65 grader så koka upp vattnet i god tid, annars går det bra att späda ut med kallt från kranen.  Mixa till en slät soppa.

Annons

Jag serverade med strimlad morot och Furikake

Tips! Soppan är god varm, ljummen och kall.

IMG_8410

Varmt lycka till!

Dela inlägget
Annons
7 november, 2015 0
Krämig och god grönkålssoppa RAWstyle

Prova den här soppan och du kommer inte blir besviken. God, krämig och NYTTIG, kan det bli bättre?  (Jag tror inte buljongen är rawfood, så jag skrev raw-style. )

Klar på ett kick så suverän snabblunch.

Allt du behöver är detta:
2 dl blötlagda naturella casewnötter
färsk grönkål, repad från kvisten

Annons

buljong
ljummet vatten

grönkålssoppaRAW1

Lägg allt i din höghastighetsmixer och mixa slät. Klart!
Ja, mycket krämig, Ja, mycket smak, Ja, mycket mättande. Helt klart helt perfekt!

Trevlig helg!

Dela inlägget
Annons
5 november, 2015 0
Snabba och nyttiga grönkålsbiffar

Här kommer ett gott och snabbt recept på grönkålsbiffar. Dessa biffar går snabbt och lätt att göra och smakar jättegott.
Passa på att ät grönkål nu när det är säsong.

Grönkålsbiffar 4 stycken

2 stora morötter, grovtrivna
0,5 zucchini, grovtriven

Annons

cirka 2 dl grönkål, klippt eller hackad i mindre bitar
1 ägg
Örtkryddor, som persilja, oregano
Salt, peppar

Gör så här:

Blanda samman allt i en bunke. Klicka ut som 4 biffar i en varm stekpanna. Stek några minuter på varje sida. Klart att servera. Gärna tillsammans med grönkålssallad eller rotsaksgratäng.

Lycka till och smaklig måltid.

IMG_8398

Annons

Dela inlägget
Annons
30 oktober, 2015 0
Pumpasoppa med kikärtor och grönkålssticks – Nyttigare halloween

Happy Halloween. Pumpor hör hösten till och passa på och ät, gör tillexempel den här goda soppan. Gott, värmande en kylig höstdag.
Den här gången har jag kikärtor i soppan, det gör fyllighet, en nötigare smak och gör soppan om ännu, ännu nyttigare.
Pumpasoppa på mitt sätt
Innanmätet från en 3 kg pumpa, i bitar
1 liter vatten
1 msk ekologisk buljong
2 msk kokta kikärtor

Annons

Färskriven ingefära efter smak
(grädde)
Låt soppan sjuda 20 minuter. Mixa slät. Smaka av.
Jag tycker att kikärtor gör samma jobb som grädde, den blir fylligare och matigare. Jag använder hellre det än ersättningprodukter för jag tycker det är naturligare, godare.
Ha i kikärtor först, mixa sedan, låt koka samman om du sedan tycker att det behövs, ha i grädde. Helfet eller halvfet.
Om du har i grädde – låt soppan koka upp innan du serverar.

Servera soppan med filodegssticks, dettta är något som går att variera i det oändliga. Den här gången hade jag grönkål och fetaost.
Filodegssticks
500 gram grönkål, färsk eller fryst tinad
2 paket fetaost
Muskotnöt
Filodeg 1 paketStek kålen mjuk i en panna, tillsätt osten i smulor.
Krydda.
Lägg upp degen på en större skärbräda. Tag ut 2 eller 3 filodegsark , lägg de på varandra (täck degen du inte använder med en fuktig handduk)
De 2-3 arken delar du i 6 bitar, lättast med sax.
Lägg på fyllning i mitten och rulla ihop. Fortsätt tills dela degen slut.
Pensla med vatten, toppa med tex svarta sesamfrön.
Grädda tills de har fått fin färg. Cirka 150grader 15 minuter
Kommer absolut göra dessa sticks på mitt adventsparty.

Dela inlägget
Annons
29 oktober, 2015 0
Frukt och bär remmar / läder.

Det här måste vara bland det godaste jag vet. Remmar eller fruktläder som det också kallas.

Untitled-1
Jordgubbsremmar

Jag vet att det inte är jordgubbssäsong just nu. Men de går självklart att göra med andra bär, frukter och dyligt.

Hur som helst, jag var här om dagen tvyngen att frosta av min frys och där fanns hela mitt jordgubbslager från i somras då vi var på självplocket. Och då passade det att göra remmar.

Annons

Fruktremmar / fruktläder

Mixa frukt eller bär i din matberedare till en slät massa. Om frukten är sur tillsätt någon banan eller dadel. Bred ut på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på cirka 40 grader. Var noga med att du brer ut tunt och jämt.

Äppelremmar / läder

Skala, kärna ur och koka äpplen mjuka, tillsätt kryddor, ( kanel, malen kryddnejlika eller annat. ) Använd en tesil / teboll om du vill låta de hela kryddorna vara med kastrullen när du kokar. 
Häll bort vattnet. Bred ut på bakplåtspapper och torka i ugnen på cirka 40 grader.  För mig tog det cirka 30 timmar och mitt i allt fick vi en ny ugn.
Bred ut tunt, max 1,5 mm och jämt annars torkar den ojämnt. ( Gäller för alla remmar du gör) 

IMG_8392 IMG_8393

Jag är sugen på att göra något med saffran, vilket bär / frukt skulle passa tror du? ( Som är i säsong) 

Annons

Varmt lycka till att skapa ett nyttigt godis.

Dela inlägget
Annons
Annons