Annons

Rawfood brownie med segbotten

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
16 juli, 2013
Rawfood brownie med segbotten

rawbrownie

 

Såhär gott ser det ut när det är klart! Jag gjorde en segbotten och en mjukchoklad fyllning. Botten kan man använda och göra till bollar istället, då blir det som en segkola. Jag använder mycket dadlar, det är det som är hemlighet att få botten seg och kolaaktig.  Dadlar innehåller mycket kalcium så är ett bra alternativ till komjölken.

PhotoGrid_1373950882438

Annons

 

Du behöver till:

Botten:

2dl valnötter
2 dl dadlar
3 msk kakao
lite vatten, för att få din matberedare att orka gå runt.
en liten nypa salt

Lägg allt i matberedaren och kör till en massa. Smaka av. Klart.

Annons

Vill du göra brownie? Smörj en form med koksfett och tillsätt ev lite kokosflingor i botten. Lägg smeten i botten och ställ svalt.

Fyllningen:

20130715_080231

 

1 avokado
3 msk kako
1 dl solroskärnor
1 msk kokosfett
0,5 msk vaniljsocker
1 msk houng
en nypa salt

Annons

Mixa allt i din matberedare och smaka av. Mer sötma? För mig är det mycket skillnad på vilken sorts kakao man använder. En är jättebitter. När du har en bra balans, lägg på botten och ställ svalt en liten stund innan du skär iden.

Lycka till och ha en bra dag!

 

15 juli, 2013 0
Glutenfri nudelwok

Här kommer dagens köttfria måndagstips. En glutenfri vegansk nudelwok!

Det var första gången jag testade just den här sortens glutenfria pasta och ingen av mina matgäster, sambo eller barn, märkte någon skillnad.

20130715_172617

Alltid när jag wokar hackar jag upp allt och lägger i skålar, men alla hårda saker som broccoli, morot etc lägger jag i samma och mjuka saker som tomat, svamp eller nudlar lägger jag i en annan. Det är lite skillnad i stektid.

Annons

Man kan använda vilka grönsaker man vill  t ex

Pakchoy
Broccoli
Morot
Lök
Tomat
Svamp
Tofu, naturell

Skär alla grönsaker i bitar och lägg åt sidan.
Skölj av nudlarna och lägg i ett dukslag.
Värm upp woken och lägg i kokosfett, tomatpure, vitlök, soja och färsk chilipeppar. Rör

Lägg i alla hårda grönsaker och rör om, vänta några minuter innan du lägger i resten, de mjuka grönskerna, tofun och pastan.

Låt woka i minst 2 minuter, eller tills allt är genomvarmt.

Annons

Vid servering ringla över sesamfrön.

20130715_174131

Smaklig måltid.

I morgon bjuder jag på en efterrätt! Att dö för…:D

 

Annons

Dela inlägget
Annons
14 juli, 2013 0
Elin starkast i världen

Jag lånade den här boken till min dotter Elin och den är omåttligt populär:

20130714_084543

Den handlar om Elin som blir starkast i världen eftersom hon äter gröt och tränar en massa. Tack vare den här boken har morgongröten blivit populär igen. Just nu äter vi den här, och min Elin, starkast i världen åt två stora portioner.

20130714_091551

Annons

Mycket god!  Och nyttig!

Igår sade min lilla tvååring meningar som de här:
”Mitt internet funkar inte”

och

”tycket inte om ´klamen”

Hennes internet fungerar inte och hon tycker inte om reklamfilmen…..;D

Annons

Hahahahah!  Mycket internet hemma alltså.  Men vad ska man göra, det är ju så. Alternativet är att bosätta sig i en grotta och vara helt anti allt som kommer. Hela vår värld bygger på internet och det måste ju funka.

Jag personligen anser att vi har en bra balans mellan fysiska böcker och titta på paddan. Det finns många bra appar till tvååringar och ja det har hänt att jag använt paddan som barnvakt.  Hon har precis lärt sig att det finns allt på internet och att man kan välja och vraka och byta och titta när man vill. Det är mycket svårt att förstå att ett tvprogram kommer en VISS tid och man måste vänta och man kan inte pausa, spela tillbaka och så.

Idag har vi ingen plan utan tar dagen som den kommer. Blåbären är mogna så vi går kanske ner och plockar på oss några stycken. Vi var nere i skogen en sväng i går kväll med jag hade som avsikt att komma hem med hinken full, men så var det en liten tjej som smaskade i sig alla jag lade i hinken…. Helst skulle jag vilja skölja alla bären först för det kan vara hemskt mycket hundar som pissar på bären.

I morgon är det meatfreemonday igen och då kommer jag med ett köttfrittrecept.

Vi hörs.

Annons

 

 

 

Dela inlägget
Annons
11 juli, 2013 0
Grillad marinerad tofu med majssås

Behöver du inspiration till något nyttigare och fräschare på grillen? Är du helt trött på flintasteken, entrecoten, bean och den kokta nypotatisen?

Prova att grilla tofu! Gör en majssås och servera med andra grönsaker och matvete!

Marinerad tofu

Du behöver:

Annons

Till marinaden:
1 paket naturell Tofu
1 dl soja
0,5 dl naturell olja
peppar
torkad basilika
Skär tofun i 4-5 bitar stora nog att de klarar av att ligga på grillgallret. Lägg allting till marninaden i en påsen och lägg i tofun. Låt marineras minst 30 minuter.

Majssås

Du behöver:
1 burk konservburksmajs a 340gram
Lägg majsen i din mixer och mixa den slät, du kan ev behöva tillsätta lite vatten
Pressa majsen genom en finmaskig sil som du ställt en bunke under. Du ska alltså pressa bort allt majsskal.

20130709_172212

Majssåsen som ligger i buken är det som du ska använda. Krydda på ordentligt med salt, peppar, chilipeppar. Som naturell passar den som barnmat. Ställ åt sidan. Den är klar.

Annons

Förbered grönsakerna

Halvera tomter, dela majskolvar och dela en citron.

Koka matvete

Koka matvete enligt anvisning på paketet. Det tar cirka 12 minuter.

Nu är det dags att grilla

Annons

Lägg allt på grillen och vänta. Godast är tomaterna om de får ligga på längst så de blir riktigt mjuka.

20130709_172629
Majssåsen är klar!
20130709_175848
såhär ser det ut när det är klart

Servera allt rykande hett gärna tillsammans med kikärtor!

Smaklig måltid och lycka till med att servera något annat är kött i sommar.

Kram!

 

Dela inlägget
Annons
8 juli, 2013 0

Nu har jag haft lite semester i Värmland och tyvärr så låg jag inte i hängmattan hela tiden utan spenderad min tid inomhus framför brasan eller i sängen, eller i badhuset. För så kallt har det varit. Bläää!!

Jag läste nya Kureratidningen med stor lust och fastnade speciellt för en artikel angående AHDH och omega3.  Min mammas kusin hade just berättat av hennes barnbarn har ADHD och måste äta amfetamin som medicin i resten av sitt liv.  Min mammas kusin bor i värmland och så vi passade på att besöka henne med familj.

För mig är det ett självklart val att andra sin kost, mera fettsyror som omega3, ingen gluten och ingen mejeri och ingen socker och se upp med E ämnen istället för medicin. Jag vill inte vara någon kostpolis, men nu när det finns forskning och så mycket framsteg inom just den biten, finner jag ingen anledning att fortsätta att äta som man alltid gjort och ta amfetamin för att bli lugn.

Man kan ju alltid testa! Eller hur?  Känner du någon som är i riskzonen gå genast och hämta en tidning, den är gratis, och läs.

Annons

Hejdå och ha en bra dag nu!

Dela inlägget
Annons
4 juli, 2013 0
Glass i stora lass

IMG_20130702_163722

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons