Annons

Rispappersrullar med grönsaker och sötsursås!

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
7 mars, 2014
Rispappersrullar med grönsaker och sötsursås!

20140307_165310

20140307_164240

IMG_20140307_163125

Egentligen är kommentaren överflödiga! Riv / strimla grönsaker och fyll i rispapper. Servera kalla / ljumna. Passar därför perfekt på picnic, fester, som mingelmat och så vidare. Lagom pyssligt / festligt för en fredagkväll.

Annons

Dock kan rispappret vara ett kritiskt moment, man måste koka dem först i varm vatten. Blir de för varma krullar de ihop sig och går inte att använda. Bästa är nog att hålla pappret i handen och doppa ner i det varma vattnet.

I dippsåsen hade jag soja, honung, lime, ingefära, vitlök och chilipeppar.

Så nu är det färdigbloggat för ikväll!

Elin har som sagt varit sjuk och hemma från dagis. Hela dagen kämpade hon för att hålla sig vaken, fast hon var urtrött och jag provade det ena efter det andra. Men inget funkade. Nu somnade hon kl 15 och sover än (17:30)
Hela dagen har vi varit inne, tråkigt, först för att få henne att sova och sedan när hon sover.

 

Annons

7 mars, 2014 0

Vi överröses av information och fakta och råd från experterna om hur vi ska äta för att bli smala. För det är ju det det handlar om, och det är det som tidningarna tjänar lösnummer på.  Jakten på att bli smal (och lycklig?) har blivit så hetisk och våra kroppar och trasiga själar blir lätta byten. Det är GI, det är fett, absolut inga kolhydrater med gärna extra fett, för det är ju SÅ nyttigt.  Ju mer knasigare desto bättre och ju snabbare du går ner desto bättre.  Varje gång jag är sugen på att köpa en tidning så slutar det med att jag kommer hem med skvaller   för jag orkar inte höra mer om dieter och bantning.  Jag hoppar av hälsokarusellen, jag har fått nog.  Till och med jag, som har varit med i branschen ett tag orkar inte. Hur är det då för en ny, som precis kommit på att hen ska banta och dieta? Vem ska man tro på, vad ska man följa, nu när man blir så stressad av all information att man inte längre orkar höra sitt hjärtas mening och sin inre röst om vad som är bäst för sig själv?

Vi ska äta hälsosamt i vardagen, men är det samma sak om hälsosamt i längden? Och vad är hälsosamt? Vad har hänt med lagom mat i lagoma portioner och lagom med träning? Vad har hänt med det sunda förnuftet, det försvann med alla ”experter” som syns i rutan?

Enligt en undersökning som Life har gjort så tycker 8 av 10 att det är svårt att laga hälsosam och allsidig mat från grunden i vardagen.  Det måste vara stressande att känna så. Det måste vara fullkomligt jätte jobbigt och gå runt och tänka på att det är svårt att laga hälsosamt och allsidigt i vardagen. ( Jag tänker hela karusellen, många av de 8/10 kanske går till Life för att köpa något hälsosamt, ett piller eller pulver – för det är det som Life säljer. Men inte tänka över vad som finns i varukorgen i affären.) Det börjar i affären, kolla ner i din kundkorg. Vad handlar du?

För mig är det hälsosamt med grönsaker och fullkorn och lagom med kolhyrater, proteiner och fetter – för det mår jag bra av.  Och dricka vatten, inte någon dryck det står diet, bantar, hälsosam, nyttig, braval på. Behöver man tala om att det är nyttigt, ljuger de! ( oftast)

Annons

Så OKAY. Min mamma är min totala motsats och jag tar faktiskt hennes som exempel för det hon säger är SÅ vanligt.

Jag köper hem en massa frukter, grönsaker och rotfrukter som ingen äter och som sedan skrumpnar så jag måste kasta allt.
Lösning: Ät de innan de skrumpnar, passa på och ugnsbaka  grönsaker, gör juice / smoothie av gammal frukt. Riv ner rot/grönsaker och gör till biffar som ni steker. Köp inte hem mer än du behöver. 10 kg potatis kanske är lite onödigt för bara två i hushållet.  ”Gammal” frukt som blivit för mjuk att äta som den är, skär jag i bitar och lägger  i frysen. Det gör jag sedan smoothie av. Jag brukar styckefrysa bitarna först innan jag lägger de i påsar, annars blir det bara en klump av allt som är omöjligt att mixa.

Jag blir så dålig i magen av fullkorn
Lösning: Detta kan lösas med mer vatten, inte funlight, och promenader. Är man dessutom inte van att äta något så klart att kroppen reagerar.

Jag tycker inte om vatten
Prova olika sorters vatten, gör en kanna med is, gurka, apelsin, mynta.
Drick kokt vatten som svalnat av.
Prova att filtrera vattnet först. Vi har jätte mycket smuts i våra vatten, så det kanske är det som gör att du inte gillar det.

Ju mer moment, desto mindre frekvent
Ju mer man lägger på sin hälsosamma livstil desto större chans är att det misslyckas. Tillbaka till stressen och pressen över att bli smal, man vill gärna göra allt på engång. PT, Dieter, Instagramma nyttiga maten, powerwalks och yoga, helst samtidigt. Men det brukar ju inte fungera så bra. Gör en sak i taget tills du har fått in rutin på den och då kan du börja lägga på nästa nyttiga sak.  T ex börja införa mera grönsaker i nästa vecka.  4 färger per måltid. Det räcker så. För en ovan är detta en jätte bedrift! Sen kan du lägga på rörelse. Om du vill och är mogen för det.

Annons

Ha en bra och mysig helg!

Dela inlägget
Annons
6 mars, 2014 0
Nya produkter: Skalis och Strimlis

20140306_130333

Dessa två är produkter som är rätt så nya på marknaden och är väl som en bättre potatisskalare;D Skalis skalar och gör remsor medan strimlis gör grönsaken mer änglahårslik.  Bra produkter om man funderar på en mandolin, en  grönsakssvarv och en potatisskare,  Dessa är ju mycket mindre, tar mindre plats i skåp / låda och kanske används oftare för att de kan ligga framme.

Om jag ska välja EN skulle jag välja skalis, men de är SYLVASSA så gör inte mitt misstag, genom att försöka skala en rund rödbeta med strimlis – det gick bättre när jag delat rödbetan så den låg platt först…;D

( Plats för efterbild, men jag kunde inte ladda upp den…)

Annons

I morgon ska jag ge mig på att använda dessa och fylla grönsaker / tofu i rispapper och en sötsur dippsås till.

Elin är hemma idag, sjuk, torsdagar är egentligen hennes sena dag på förskolan ( till 18) eftersom jag går på kvällskurs och pappa hämtar. Hur vi skulle lösa detta med barnvakt hade förbryttat oss hela dagen – men nu äntligen löst.
Sambon kunde inte gå tidigare från jobbet och jag kunde inte missa en till lektion. Det är faktiskt tur att båda våra familjer bor nära och kan ställa upp på kort varsel.
Nu ska jag faktiskt passa på och förbereda mig för kvällens lektion nu när hon äntligen sover!

 

Dela inlägget
Annons
5 mars, 2014 0
Elin 3 år och bra förskoletänk.

Så här började det:

P1050436

 

På bilden är Elin 5 dagar gammal och har kläder i storlek 44.

Annons

Idag fyller hon tre och är en stor och frisk tjej.

Hon såg fram emot att gå till förskolan i morse, för alla som fyller år får en egen dag. I flera dagar har hon funderat ut vilka sånger hon ska välja på samlingen ( sista budet var Årstarock  – förskolans egen sång, Bäbälamm och Jag må hon leva)  inte bara det, alla födelsedagsbarn får äta på en GULDtallrik och får sitt foto uppsatt i korridoren.  ( Dvs ingen tårta, glass, godis, mat…..)

Tänk att vi valde en så otroligt bra förskola med fantastiskt tänk och ideal. Jag hade inte ens kunnat tänka mig. Detta är mycket bättre än andra förskolor som firar med mat.
Jag skickar ut detta i etern och vill bara poängtera hur bra jag tycker att det är.  Firar med uppmärksamhet sånt gillar jag!

Grattis stora skruttan säger jag!

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
3 mars, 2014 0
köttfri måndag

20140301_180038

 

Här är maten klar på kvarten! Eller snabbare!

Pasta med spenat och kikärtssås!

Annons

Koka pasta

Tina fryst bladspenat och klipp den i mindre bitar.  Krama ur överflödig vätska. Värm tillsammans med kikärtor,  valfri grädde och valfria kryddor. Tips vitlök, ingefära och gurkmeja!

Toppa med fetaost! Klart. Jag skulle i första hand välja en pasta från a la Eco och ingen vanlig mjöl pasta.

Deras pasta kokar på 4 minuter och är gjord av sojabönor och andra sorts bönor. Finns på hälsokosten. Hoppas jag, har varit slut länge nu.

Nu: Lunchrast!

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
3 mars, 2014 0

Så nu går vi in i slutspurten och det är cirka två månader kvar till leverans av bebis.  Nu känns det ordentligt! Jag tänkte passa på att skriva om några påståenden och kommentarer som jag möts med:

Va, är du…? Men du har ju bara fått mage!  (Det stämmer!)

Hur mycket har du gått upp?  (Med en mycket ödmjuk och beskyddade underton, med förhoppning att jag måste vägas varje dag och att ”ni, ungdomar inte tar det så allvarligt med saker och ting”)

Nu måste du äta mer fett! Du vill väl inte ha en liten bebis. Så passa på och vräk i dig gräddsåser och bakelser. Det är särskilt viktigt i slutet – så att bebisen får ordentligt med fett!  (Skönt med tydliga direktiv!)

Annons

Vill inte sova i egen säng! (Lite off topic men varje natt när jag ska flytta över Lill-Mojängen till sin egna säng vaknar hon och gallskriker. Så, vi är 3,5 som delar på 140cm. Inte jättelyckat alla gånger särskilt de när någon lagt sig på tvären och lämnat en så där 10cm kvar till mig)

Man måste ha alkohol och kött för att det ska vara festligt. Ju dyrare desto festligare!  (Jasså? Är det fortfarande festligt när du inte kommer ihåg när /hur du kommer hem? Är det fortfarande festligt dagen efter? Och dagen efter när festen är slut för länge sedan, hur festligt är det då att fortsätta själv?)

Var det gäller köttet så är jag tveksam, bara för att det är dyrt behöver det inte vara festligt. Personligen är det en fråga om smak och tycke. Min sambo tex älskar kött, men han ogillar verkligen blodiga ”lyxiga” entrecotebitar.

Har du någonsin sett mig dricka en söndagkväll? Jag skulle aldrig komma bakfull till jobbet! ( Visst, självklart, olika folk är olika ”värda”. Och med detta påstående är det OK att både dricka och vara bakfull en lördagdag? Och chefen /kollegorna är viktigare än sin familj? Jag tolkar påståendet som det, personen tar mer hänsyn till chefen än sina barn.  Det är en självklarhet att inte komma bakfull till jobbet -man ska inte ens behöva tala om det!  En person som är föräldraledig då,  får hen dricka på en söndagkväll? Det finns ju inget ”jobb”att gå till. Ingen chef att lyckas inför.  Enligt påståendet, hur tolkar du det?

Jag vill inte hänga ut någon, utan stöter på detta påstående titt som tätt både irl och i media. )

Annons

 

Nu är klockan 04:15 och jag ska försöka flytta undan någon så jag får plats i min säng! Trevlig måndag gänget! 

Jag har ett gott recept på pastasås som passar bra till meatfree monday. Och ett tips på nyttigare pasta, fast vill helst inte avslöja det – för då kanske tar de slut igen! Produkten har varit slut hos tillverkaren länge nu, men de har lovat att i mars ska de finnas åter.

God dag!

Dela inlägget
Annons
Annons