Jag skulle vilja tipsa om ett bra och gott recept på en rödbetspaj. Rödbetor är i säsong, billigt och supernyttigt. Rödbetor brukar jag annars göra i ugnen, och det är ju gott det med, men jag ville göra något annat med samma typ av råvaror; rödbetor, chevre och pinjenötter så jag gjorde en paj.
Och det blev ju supergott. Som vanligt har jag inget exakt recept för jag vet att du grejar det här:
Pajdeg:
Annons
Mjöl
Vetegroddar
Vatten
Olivolja
Jag har ofta i något annat ”bättre mjöl” i också, kikärtsmjöl, teff, bovetemjöl. Våga prova!
Använd händerna och rör ihop degen till en fast deg.
Fyllning Färska rödbetor, rivna på den grövsta sidan på rivjärnet.
Chevreost
Pinjenötter, helst rostade i en torr stekpanna.
Äggstanning Rör i hop ägg och vatten, buljong eller andra kryddor
Gör så här
Tryck ut pajdegen i en form, lägg i de rivna rödbetorna, osten och nötterna. Häll över äggstanningen och grädda i ugnen 200grader – cirka 30 minuter.
Jag undrar många gånger vilket samhälle våra barn kommer leva i när de blir vuxna. Hur är samhället, hur är mentaliteten. Vad är viktigt och vad är mindre viktigt. Vi styr ju redan nu mot ett förändrat allmäntillstånd:
Där ont i axlar, rygg är standard.
Man låter någonannan ta hand om ens problem. ( Det är vanligare att låta doktorn skriva ut antidepressiva medel istället för att ta reda på grundläggande problemet)
Man sitter hela dagarna
———————————————————————————-
Annons
Vilken verklighet är det om 10-20?
Barnen, tonåringarna, idag som inte vet att man ska visa respekt för äldre, utan kallar vuxna för tant och gubbjävel
De älskar plattan / mobilen. Den viktigaste saken i livet.
Alla dessa val barnen har, redan i tidig ålder ska det väljas. Prinsessan eller pirat tallrik på kalaset? Mjölk eller vatten? Hur påverkas barnen av det? Hela utbudet på t ex Youtube.
Barn som har föräldrar som är lite dåliga på att sätta gränser eller säga stopp – hur påverkas de?
Annons
Annons
All skärmtid – som barnen får för föräldrarna vill ”chilla och softa” – hur påverkas barnen av det?
De barnen som aldrig får gå ut och leka för föräldrarna har inte tid, de måste jobba, hur påverkas de?
Kommer vi få fira jul i kyran, eller har alla kyrkor blivit moskéer? Kommer våra svenska traditioner finnas kvar och kommer det vara någon som bryr sig om det överhuvudtaget?
Redan nu har barn / ungdomar så stora egon att de känns uppblåsta. De alltid rätt i alla frågor. De kan allt, de är bäst och de skiter i andra. Det ska köpas nytt – helst det senaste – hela tiden.
Finns det vuxna som kan ta hand om de barnen. Finns det vuxna som vågar och lyssnar barnen på de vuxna? Bryr de sig? Ska det vara småskitar som bestämmer över de vuxna?
Annons
Detta blogginlägg är till största delen baserat på egna observationer på nätet och i verkligheten.
Den senaste tiden har jag hållt på med en vildjäst och igår bakar jag bröd på jästen. Det var lite pyssligt, men förhållande lite arbetsinsats från min sida. Den ska mest vila. Och röras i då och då.
För att vara första gången är jag faktiskt stolt över resultatet, även om jag inte är någon mästerbagare. Använd enbart ekologiska produkter för bäst resultat.
Vildjäst
125 gram torkad frukt
Annons
50gram honung
1/4 dl socker
2 1/2 dl finger varmt vatten
Rör ihop allt och ställ på ett varmt ställe. Vårt varmaste ställe var under slasken, andra varma ställen kan vara på värmegolvet, ovanpå kylskåpet…
Såhär såg det ut för mig vid start. Låt burken stå tills frukten flytit upp till ytan, det luktar gott och surt ur burken. Det ska också ha bildats ett skum. Tar cirka en vecka. Skaka burken morgon och kväll. Obs sätt inte på lock, det kan bildas tryck.
När jästen är klar silar du bort frukten, den kan du äta, men tänk på att den innehåller alkohol. Det är vätskan som du ska använda. ( Ej bild)
Steg 2
Annons
Annons
Rör ihop
25 gram vildjäst
40 gram vetemjöl
12 gram vatten
i ett glas och täck med plast. Låt stå framme, helst där det är varmt.
Steg 3
Jag upprepade steg 2. Nu bör degen ha blivit stor, bullig och luftig. Fortfarande i glaset.
Steg 4
Nu har vi satt i gång jästen, nu ska vi dock mata den mer och låta den jäsa lite till…:)
Flytta jästen till en större bunke och tillsätt
540 gram vetemjöl
370gram vatten
Rör ner, behöver inte knådas. Täck med plast och ställ varmt.
Degen ska nu bubbla och öka i storlek. Låt stå minst 8 timmar.
Annons
Steg 5
Nu ska vi börja knåda! Antingen för hand eller i maskin.
850 gram av bladningen
800 gram vetemjöl
450 gram vatten + 100 gram
25 gram salt
Kör allt på låg temperatur under tre minuter. Tillsätt resten av vattnet. (100gr) Fortsätt kör på låg hastighet. Låt degen vila i maskinen, kör sedan igen på medelhastighet i cirka 5 minuter.
Steg 6 Nu ska degen vila igen. I minst 4 timmar. Häll på lite olja och vik den ett par gånger under första timmen. Tag tag i kanterna så att degen sträcks ut. Detta gör att brödet blir segt. ( ej bild)
Steg 7
Stälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar. Vik den försiktigt och lägg i rikligt mjölade jäskorgar. Jag gjorde en limpa i jäskorgen och resten gjorde jag baugetter av. Låt allt stå framme över natten. Vi har för kallt i vår kyl, annars hade jag ställt de i kylen.
Steg 8
Sätt ugnen på 250 grader. Vänd på korgen på en ordenligtvarm plåt eller baksten. Kasta in lite vatten i ugnen för att skapa ånga. Lägg in brödet på 250 grader, efter 10 minuter sänk till 180 grader, grädda ytterligare 40 min.
Baguetterna gräddade jag på 180 grader i cirka 30 minuter.
Vill tipsa om ett gott recept jag hittade på igår. Superlätt och jättegott! Se receptet som inspiration och inte något som man slaviskt måste följa.
Mungbönsbiffar med kokos och ingefära.
Annons
Lägg mungbönor i blöt när du är på jobbet
Koka mungbönorna enligt paketet. Detta moment kan du ha klart och stående mise-en-place.
Häll bort vattnet, spara. Mixa / stöt bönorna med t.ex potatisstöten, Rör ner kokosflakes, färskriven ingefära, gurkmeja, buljong, tillsätt kokvattnet om biffarna känns torra. Smaka av.
Forma till biffar och stek i varm panna några minuter på varje sida.
Biffarna passar bra till en sallad, till kokt potatis, eller någonsorts gratäng.
Igår var det soppa och pannkaka hos oss och jag gjorde en linsoppa med kokos som blev jättegod.
Linsoppa med kokos
Annons
2 morötter, fint hackade
0,5 gul lök, fint hackad
vitlök
olivolja att steka i
Stek grönsakerna mjuka tillsätt
2 msk krossade tomater
2 dl röda linser
cirka 5 dl vatten
låt koka tills linserna är mjuka
buljong,
ingefära,
gurkmeja
smaka av med kryddorna
Låt en burk kokosmjölk koka med sista fem minuterna. Klart.
Om du har, ha gärna i saften av någon sorts citrusfrukt, som apelsin, mandarin… Det ger ett spännande inslag. Men har du inte, blir det gott ändå.
Ha en fin dag.
Annons
Annons
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.