Så gojibär vecka 4 del 5
Anna Ledberg
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
Man måste lära sig att se det stora i livet, helheten. Stanna upp, backa. Se helheten.Ett sätt att göra det är att göra det som sägs i bilden. Och förstå att livet är en komplex maskin med flera dimensioner.
Jag hittade den bilden i mitt facebookflöde och det är ju så sant. Men folk har glömt bort det elementära, att se helheten i att vara människa.
Allt hänger ihop.
I påsk bjuder jag hem mina vänner och serverar ostpaj gjord på teff och havremjöl, en sallad på belungalinser, rädisor och oliver samt marinerar champinjoner.
Jag älskar mat som är lätt att förbereda, är smidigt att bjuda många på och som många gillar. I det här receptet vinner både ostpajen och champinjonerna på att förberedas någon dag innan.
Ostpaj med teff och havremjöl
2 dl ljust teff ( ett glutenfritt, ekologisk mjöl som ofta används i Etiopien, finns i vanliga affärer och på internet
1 dl havremjöl ( ett mjöl som gjorts av havre)
1,5 dl kolsyratvatten
1 msk olivolja
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda ihop allt till en kladdig deg. Tryck ut i en välsmord pajform. Om degen kladdar doppa händerna i mjöl innan du trycker ut degen i formen. Förgrädda skalet i cirka 5 minuter.
Ostfyllningen
2 dl riven ost, helst av smakrik sort
2 ägg
1 dl vatten
Lägg osten i pajskalet, Rör i hop ägg och vatten. Häll över.Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 30-40 minuter
Sallad på belungalinser, rädisor och oliver
2 dl kokta belunga linser
1 påse ekologisk blandade salladsblad
3-4 rädisor
10-20 oliver
Lägg salladen på ett fint fat, toppa med tunt skurna rädisor, linserna, och oliverna. Vid servering ringla över en god olja.
Marinerade champinjoner, gott istället för t ex sillen
7-10 champinjoner, i mindre bitar
0,5dl tamari, soja, eller shoyo
0,5 dl olivolja
1 msk tomatpuré
vitlök
färsk chili
Gör så här
Lägg champinjonerna i en fin burk.
I en skål, blanda i hop sakerna till marinaden. Blanda ordentligt. Häll marinaden över svampen och sätt på locket. Klart.
Tips! Gör gärna dubbelsats, eller tredubbel för den här försvinnande god. Servera då en vacker skål istället.
Lycka till.
Jag är fullständigt övertygad över att du tar hand om din kropp på bästa sätt, genom att ge den mat och att ge den motion. Eftersom du läser min blogg har du ett intresse för mat, naturlig mat och att må bra i allmänhet. Du motionerar säkert lagom och lever hyggligt sunt. Eller har en önskan om det iallafall. Och det är en bra början.
Men brukar du ta hand om din själ? Hur gör man då? Väldigt förenklat kan man säga att man då lyssnar på sin intuition, den känslan i magen som talar om saker för dig. Personligen har jag hållt på med själslig utveckling i 7 år och har viss förståelse för hur allt hänger i hop. För allt hänger ihop. Kroppen och själen. Själen och kroppen. Själen är svår och flummig. Det är konstigt – för det finns inga facit. Det finns inga rätta svar, än de som är rätta för precis just dig. Därför är det så viktigt att man verkligen lyssnar på vad ens själ vill. För den vill dig bara väl.
Det finns flera sätt att lära sig lyssna på sin själ, genom meditation, dvs sitta helt still och inte tänka på något. Jag är ingen hejjare på att meditera och skulle verkligen behöva öva mer på det. ( Känner mig för stressad att bara sitta still och har dessutom för mycket tankar som far runt – saker som jag måste göra…)
Andra sätt är att läsa mycket. Men vilka böcker ska man välja då? Det märker du, när du kommer in i ett bibliotek eller bokhandel. Kanske du dras åt en viss bok. Varför dras man åt vissa böcker och inte andra? Ja, det kan säkert också vara en viktig fråga att ställa.
Nu får det räcka med själen idag. Var detta intressant? Vill ni veta mer?
Är det jag som är knäpp eller världen som är galen? Jag känner mig som en ensam kämpe i en värld där ingen bryr sig.
Förstår ni inte att det är viktig, vill jag skrika!
”Det är så” ”alla gör så nu” sägs det ”Jag MÅSTE, för jag ensamstående, säger en, ”det är så bra pedagogiska program” säger den andre och sen har vi det därmed lugn stund! De vuxna vill ha en lugn stund, de vill chilla och softa och inte passa upp några ungar. Vilken är din egna ursäkt?
I går blev jag rädd, när mitt eget kött och blod, min Elin säger högt och tydligt till mig:
– Kan inte du vara i skolan länge i morgon så jag kan titta på min platta!
(FYI – hon har absolut ingen egen platta, men hon verkar tro det när hon och pappan är hemma själva)
Det här inlägget handlar om ungarnas (föräldrafria) plattsurfande!
De vuxna tycker detta är asbra med plattorna, för då är barnen lugna, de sitter där de sitter och de vuxna slipper vara med. De kan göra något annat.
För mig är detta så konstigt och egendomligt, att man:
- Låter barnen ha fri tillgång till hela internet!
- Vill, som förälder, skapa den vanan av passivisering hos sina barn
- Inte vill vara, leka, umgås med sina barn
- Inte lägger bort sin mobil, och slutar GLO in i en skärm när ens barn pratar. Detta är vedervärdigt och avskyvärt, fruktansvärt respektlöst och jag hatar det av hela mitt hjärta.
- Ingen som tänker på de fysiologiska och psykologiska bitarna i långa loppet? Barn har redan ”gamnackar” , barn orkar inte /vill inte gå ut. Nä, de vill hellre hålla på med sin platta. Vad leder det till i slutet?
- Lär barnen att byta hela tiden. Aldrig titta klart utan ständigt tröttna och byta film / spel. Varför inte vara tacksam för det som finns utan byta hela tiden?
I allt det hela är jag ändå glad att jag lärt min dotter stänga av! För så fort jag kommer hem så stänger hon av plattan och kommer rusande till mig och säger ”jag har stängt av nu” och vi gör highfive!
( Väldigt dubbeltydligt om det är bra eller inte, för jag blir ”surfpolisen” och jag vill inte ha några förbud, jag vill hellre ha gemensamma inställningar till livet)
Lär dig styra över tekniken och inte tekniken styra över dig!
Jag är nyfiken på hur ni gör hos er!
Säg den barnfamilj inte har halvätna bananer liggandes lite överallt. Vi har det ialla fall. Herman blir tokig på att han hittar bananskal med lite banan kvar i på bord, stolar, i kylen, under sängen….
Så jag gjorde slag i saken och skar upp alla bananrester ”i pengar” lade på en plåt och torkade i cirka 6 timmar i cirka 40 grader, det är svårt att veta exakt på en vanlig varmluftsugn.
Bananerna blir sega och mjuka – men kanske hårda om du torkar dem längre. Smaken är kola / toffeaktig. Söt, tydlig banansmak.
Alltså inte som de bananchips som man köper i butik.