Annons

Ska baka surdegsbröd

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
12 september, 2013
Ska baka surdegsbröd

För cirka tre år sedan bakade jag detta surdegsbröd och kommer ihåg hur gott det var. Och lätt att baka.

Recept kommer från Saltå Kvarn och kan du inte läsa min bild så finns det att hitta på deras hemsida. (Titta under baka bröd)20130912_072220 20130912_072157

Båda bildern visar samma recept men all text fick inte plats på översta bilden.

Det finns ett recept till om hur man bakar med denna start. Men det bjuder jag på om några dagar….

Annons

Det finns ju olika tips på hur man startar en kultur, endel med äpple andra med russin. Jag väljer detta eftersom jag har en massa äpplen från mammas äppelträd.  En annan anledning är att det inte innehåller något jäst alls. Många av ”dagens” recept innehåller ju lite jäst men inte detta och det är jag glad över.

Kram!

3 september, 2013 0
Groddar bockhornsklöverfrö
20130903_123036
Så här ser de ut. Doftar jättemycket curry.
20130903_123059
Från Biofood.
20130903_123122
Nu får vi se hur det går…..:D

 

Annons

För länge sedan groddade jag bockhornsklverfrö och idag gör jag det igen. Bockhornsklöverfrön är en ingrediens i curry så det både doftar och smakar curry. Det tycker jag om.

Tydligen ska fröt reglera insulinhalten och alltså vara bra för diabetiker. Jag kommer ihåg att Brian och Anna-Maria Clemments från Hippocrats heatlh insitut berättade att man även kan göra lavemang av fröt, men det tänker jag INTE göra…. hehhehehe. Nä det ska ätas den naturliga vägen.

Nu ska jag spendera eftermiddagen att jämföra proteininnehåll i olika veganska livsmedel och köttprodukter. För det är intressant. ( Till mitt Vegan- till förskolan häfte)

 

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
1 september, 2013 0
Hur man kombinerar frukt och bär

423100_340019166050706_280111562041467_1045090_2013473896_n

 

Vet du hur man ska kombinera frukt och bär för att få bästa ”smältningseffekt” i magen?

Syrliga frukter och söta frukter ska man inte äta i samma måltid, tex. Jag tycker sånt här är jätte inttressant. På internet hittar man flera olika skyltar med information.

Annons

Ha en bra söndag.

Dela inlägget
Annons
30 augusti, 2013 0
Folsyrafrossa!

PhotoGrid_1377847827924

 

I dag vill jag tipsa lite om folsyran, om du är gravid är det ett måste att äta 500ug folsyra per dag. Annars kan bebisen bli missbildad.   Folsyra är ett Bvitamin finns naturligt i mat. Det gäller att känna till var man ska leta bara.

Man ska äta gröna bladgrönsaker, frukt, fullkorn och bär och andra goda grejer. Jag har satt ihop en liten lista på några livsmedel  som man kan plocka ihop livsmedel från. Blev själv förvånad över att vetekli knep förstaplatsen. Det är det ingen som säger någonting om.  Fast iofs det blir nog ganska torrt att ära 100gram vetekli.  Vet du något som är ännu bättre än vetekli?

Annons

Per 100gram:

Vetekli                                 260ug

Färsk spenat                       202 ug
Färsk Broccoli                    175 ug

Brysselkål                             159 ug

Sparris                                     119 ug
Avokado                              116 ug

Annons

Frysta jordgubbar                 99 ug

Kokta kikärtor                       94 ug

Rå blomkål                              88 ug

Förvällda nässlor                  83ug

Kokta röda linser                   73ug

Annons

Rödbetor                                   69 ug

Gröna ärter                           51 ug

Kidneybönor                       29 ug

(Källa slv.se)

Annars sitter jag och jobbar på mitt Vegan till förskolan- häfte och det var därför jag blev inspirerad av att göra lite för gravida också.

Dela inlägget
Annons
27 augusti, 2013 0
Fylld paprika med linser

20130827_105303

 

Världens enklaste och godaste (?) paprika. Använd helst ekologiska produkter då särskilt paprikan eftersom den är hårt besprutad.

Du behöver

Annons

2 paprika halvor / per person,
1 gul lök, fint hackad
2 champjoner, fint hackade
1 burk krossade tomater
1 dl röda linser
(1 dl vatten)
vitlök, buljong, basilika

Sätt ugnen på 200 grader.

Mjukstek löken och champjonerna i kokosfett eller olivolja. Tillsätt tomaterna, linserna och kryddorna. Låt linserna koka mjuka, det tar cirka 10 minuter. ( Om det blir röra över kan du spara det och göra en lasagne eller passar utmärkt som pastasås.)
Lägg allt i paprikan och grädda i 15 minuter.

Gott att servera kokt broccoli till.

Lycka till så hörs vi senare.

Annons

Dela inlägget
Annons
23 augusti, 2013 0
Min nya kompis: Rödbetan

20130821_163632 20130822_133251 20130822_161145

 

Rödbetor är mer än tillbehör till pyttipannan! Den är underbar och i säsong just nu!  Ät mer rödbetor, det finns många varianter att göra:

Kokt och serverad med smör / kokosfett och salt

Annons

Ugnsbakad och tillsammans med en klick chevrefraiche (blanda chevre och creme fraiche)
Jag hade med mig en påse svarvad rödbeta till Elin att mumsa på efter föskolan och det var mycket uppskattat.
Blasten kokar jag och blandar sedan med olja och salt. Gott!

Har du något annat bra tips med rödbetan?

Rödbetor innehåller järn, mangan, kalium, zink, kisel, betacyanin och fibrer. Rödbetan fungerar även utrensande – alltså bra när du ska detoxa

Trevlig helg! I morgon ska vi på 2 årskalas!

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons