Är det den här sommaren du hade tänkt bli vegetarian? Slippa lägga en svettig flintastek på grillen! Välja fräscha grönsaker istället för brasilianska biffar? Tips på bra sommarmat kommer i slutet av inlägget 😉 Kanske har du tänkt ta steget att bli vegetarian länge men inte vetat hur man börjar? Nu är det dags! Tycker jag! Men hur börjar man då:
1) Rensa hemma. Ta en vecka och ät upp alla charkuteri produkter, korvar och annat kött som finns hemma. Det ska inte finnas något animaliskt kvar.
2) Handla! Men vad ska man köpa då! Mycket grönsaker, frukter och bär, nötter, säd och gryn.. Det finns faktiskt mycket ”ful” produkter – i frysdisken. Vegetariska produkter som smakar och ser ut som kött. Kanske något för dig!
3) Men proteinet då? ”Man kan ju inte bara äta grönsaker och tro att man växer på det” Protein är lite av en folksjukdom och folk överäter alldeles för mycket. Det måste vara mycket kött, stora biffar – annars gills det inte, tycker många. Proteiner finns i mycket livsmedel, alltså inte bara kött. Hemma hos mig finns alltid rödalinser, quinoa och edamamebönor. Proteinrika livsmedel som dessutom innehåller mycket andra bra saker som man växer och blir stor och stark av.
Jag brukar ofta gömma proteiner i pajdeg eller i pannkakssmeten, förekommer ofta att jag t ex mixar solroskärnor eller kikärtor (torra/hårda) till mjöl och bakar på det. Finns även färdigt att köpa, iallafall kikärtsmjöl, solros – vet ej.
4) Hur man bygger en tallrik. Många jag känner är kockar, köttkockar, och de berättar om hur de bygger en tallrik på lunchrestaurangen där de jobbar. De börjar med proteinet, alltså vilket kött de ska ha, sedan potatis, sås och någon (ledsen) grönsak. Ganska vanligt att tänka så – jag tänker på ett annat sätt. Låter grönsaken ta huvudrollen, serverar säd/gryn istället för potatis. Tillbehöret kan vara proteinet. Eller så serverar jag proteiner till fördrinken. (T ex grönsaksstavar med hummusdip eller linsspread)
Bra sommarmat:
Grilla: Hallumi, majskolv, tomater, gör foliepaket, grillspett ( t ex med småtomater, svamp, majskolv, paprika) Tofu kan man grilla också. Behöver mycket marinad annars blir den ganska smaklös.
Sallader: Quinoasallad, Brocclisallad ( rå broccoli som du masserar med händerna tills fibrerna bryts) med olivolja, vinäger, salt, citronsaft och casewnötter.
Smörgåspålägg: Linsspread -koka sönder rödalinser mixa med olivolja, persilja och salt. På samma sätt kan du göra med tofu, hoppa över momentet att koka. Mixa direkt. Alla typer av nötter kan man mixa till smör. Godast är enligt mig pekannötssmör och mandelsmör. (Man behöver mixa länge minst 5 minuter)
Nu vaknade bebis! Vi hörs! Lycka till!