Annons

Två spaningar och ett recept

Så här i sommartid kommer jag med två spaningar och ett recept, men recept vet jag inte riktigt - mer ett varför har jag inte tänkt på detta tidigare. En spaning är min tolkning av radioprogrammet Spanarna där kända personer talar om vad de sett under föregången tid. Så det detta sagt säger jag bara Julia, Bär och grillat i bröd.
Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
14 juli, 2024

Julia
Jag hade aldrig träffat Julia innan vi sågs i slutet av maj men jag blev så tagen av hennes person. Hon är urtypen av tacksamhet, ödmjuk och snäll men hade samtidigt integritet så att ingen gick över hennes gräns, hennes personliga utrymme. Julia kom från Ryssland till Sverige för 11 år sedan och hade väl anpassat sig till Sverige, till våra regler och lagar. Varför säger jag det här, därför att jag lärde mig något om mig själv, jag såg mig, hur jag beter mig och hur jag är, vad jag tycker är viktigt och vad mina mål är. Har jag mål? Jag insåg att varje dag, varje sekund är viktig och att ha mål, gör något, vill något, längta efter något. ”Var mer”  Så länge dagarna bara går så glömmer man bort och behöver påminnas, behöver repetera, behöver se över vad man gör om dagarna.

Bär
”Nu när bären är mogna kan barnen gå ut och in och plocka bär, jag vill kunna ge den det”, min mamma sa det till mig här om dagen och ”barnen” i texten syftar på hennes barnbarn.
Ja bären är mogna men och jag vill faktiskt slå ett slag för hur viktigt det är att enkelt kunna gå ut och in och plocka bär. Hela den grejen, kanske åter igen komma tillbaka till det enkla, det äkta, det sanna, här och nu – stanna upp. Om man tänker efter så är texten om Julia även den om back to basics.  Och att bry sig, att orka bry sig.  Att värdesätta tiden och inte tycka det är viktigt att titta på någon på youtube hela dagarna.

Grillat i bröd
Jag hade en påse med grillade grönsaker från helgens grillkvällar på landet över nu när vi kom hem till stan.  Släng äcklet sa dottern, men icke. Jag skar grönsakerna, halloumi i bitar och skalade av kornen från majskolven och fyllde sedan ett pitabröd ( går även med tortilla tänker jag) och grillade i smörgåsgrillen. Det blev mycket bra och jag fick en ny favorit, men när jag tänker efter så är det ju vanligt att ha grillade grönsaker på pizzan. Känner mig påhittig men samtidigt ”sist på bollen”

Glad sommar!

 

Annons

Jag blev varse om detta precis nu, att det är stressfria dagen - vilket är passande eftersom jag verkligen har stressat järnet idag. Insikten slog ner som en spik rätt in i mig. Varför stressar jag, vad leder det till?
28 maj, 2024 0

Min Att-göra lista är enorm i dag, vissa dagar är det ju så och  lustigt att just idag har jag betat av sak efter sak och lagat, jagat och fixat.

Ett bra tanke sätt slog mig plötsligt,

Vad är du på väg att göra och vad leder det till?

Äh, nu räcker det, eftersom blogga inte stod på min lista.

Dela inlägget
Annons
Snart är det dags för valborgsmässoafton igen, visst går tiden fort? Första maj, välkommen...
29 april, 2024 0
Valborg

I morgon är det 30 april och valborgsmässoafton, och det är flera anledningar till varför detta firas t ex

1) Att välkomna våren
och därmed samlas utomhus i ett socialt sammanhang mellan åldrarna och äta och dricka gott tillsammans. Fira ljuset och värmens återkomst.

2) Att skrämma bort ond andar och spöken, traditionellt tänk och ur ett hedniskt perspektiv

3) Valborgsmässoafton är uppkallad efter missionären Valborg av Winchster som levde på 700 talet. Hon var en anglosaxisk missionär som reste till Tyskland för att sprida kristendomen, hennes minne firas den 1 maj och valborgsmässoafton firas som förbredelse till det.

I modern tid tänker nog att många att det är praktiskt och smart att elda upp trädgårdens bös, kvistar och gamla julgranar innan sommaren varma väder gör det svårare att få till en större brasa utan att den sprider sig.
———————
Jag tänker äta samosas på valborg,  av flera anledningar – har läst flera böcker om Indien och blivit inspirerad av deras matkultur, samt  att jag vill ha något som är värmande för kropp och själ. Det har ju varit tråkigt väder på sistonde.

Annons

Jag anser att det låter jättegott och kryddigt med hemgjorda samosas.  ( En sorts pirog med potatis, ärtor och mycket indiska kryddor. )

Om du inte äter samosas så antar jag att det serveras någon sorts mat och dryck där brasan är, det hör liksom till stämningen.

Är det någon här som är tacksam och tänker efter hur vi hade det för fyra år sedan? Hur alla sociala aktiviter var inställda och brasan blev ersatt med en från youtube. Kommer vi ens i håg hur det var under covid?

Ha en underbar dag och kväll.

Dela inlägget
Annons
Grattis alla damer, tjejer och annat folk av kvinnligt kön - den 8 mars är det kvinnodagen.
7 mars, 2024 0

Dock trist att det måste behövas en dag för något som är självklart, ALLA människors lika värde.

Internationella kvinnodagen firas för att uppmärksamma kvinnors sociala, ekonomiska, kulturella och politiska prestationer och framsteg, samtidigt som man uppmärksammar de utmaningar och ojämlikheter som kvinnor fortfarande möter runt om i världen. Dagen fungerar som en påminnelse om behovet av jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Vi behöver ständigt påminnas och saker behöver upprepas – även det som vi anser vara självklart. Det som är självklart i morgon ( på kvinnodagen) ska vara lika självklara den 28 juli, den 4 november som den 12 december. Vi kvinnor vill inte ha några ”sympatigratulationer”, eller rosor  – vi vill ha lika lön, lika behandling ALLA dagar. ALLTID.

Slut på meddelandet. 

Dela inlägget
Annons
Ibland känner jag mig så ensam för jag vill inte ha några rosor eller nya trosor, ej heller blader eller choklader...
14 februari, 2024 0

Men vet ni vad, en rejäl portion motion gör kroppen glader

Tillhör du släktet som aldrig tränar så gör din kropp en tjänst och ialla fall en gång om året gör ditt hjärta glatt.

Ha en fin kväll.

Dela inlägget
Annons
8 februari är ägghalvans dag och vad är det då? Tydlig har den uppkommit som ett spratt, en protest till alla konstiga temadagar som finns i vårt land. Men egentligen spelar det ingen roll, ursprunget alltså. Ägg är gott och ett bra livsmedel och nu vill jag inspirera dig till mer äggrätter. Och du, glöm inte att köpa ekologiska ägg
8 februari, 2024 0

Ägg är ett av naturens mest mångsidiga och näringsrika livsmedel. Oavsett om de används till frukost, lunch, middag eller som en del av en bakverk, har ägg en särskild plats i många människors kök runt om i världen.

Näringsvärdet hos ägg:

Ägg är en utmärkt källa till högvärdigt protein, vilket är avgörande för att bygga och reparera vävnader i kroppen. De är också rika på vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, D, E, B-vitaminer och järn. Dessutom innehåller ägg hälsosamma fetter och antioxidanter som lutein och zeaxantin, som är bra för ögonen.

Lite tips och receptideer:

För att ge dig lite inspiration i köket, här är några härliga recept med ägg som huvudingrediens:

  1. Avokadomacka med pocherat ägg: Ett näringsrikt frukostalternativ. Skiva en avokado och lägg den på rostat bröd, toppa med ett pocherat ägg och lite chili flakes för lite extra krydda.
  2. Vegetarisk omelett med fetaost och spenat: Vispa upp ägg med lite mjölk, tillsätt fetaost och färsk spenat, stek i en stekpanna tills omeletten är fast och gyllenbrun på båda sidor.
  3. Äggfylld paprika: Skär av toppen av en paprika och ta bort fröna. Knacka ett ägg i paprikan och grilla eller baka i ugnen tills ägget är tillagat enligt önskad konsistens.
  4. Spenatsoppa och ägghalva: Gör en spenatsoppa och toppa med kokt ägghalva. Glöm inte muskoten i soppan.

Ägg är verkligen en fantastisk ingrediens som kan förvandlas till en mängd olika läckra rätter. Med deras näringsvärde och mångsidighet är det lätt att se varför de är en så omtyckt favorit i köket. Så nästa gång du är ute efter en enkel, näringsrik och läcker måltid, varför inte ge ägg en chans? Du kommer inte att bli besviken!

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons