Anna Ledberg

Vardagsmeny!

Annons
Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
21 augusti, 2025

Det jobbigaste med att äta mat kanske är att komma på vad man ska äta. Vissa är fortfarande på ”långsamt mode” och tar dagens om den kommer, medan andra har helt och hållet återgått till vardagen. Nu tänker jag presentera vad som fungerar hos oss som vardagsmeny

Några tips först innan jag presenterar menyn

  1. Man kan inte alltid äta det man är sugen på. Alltså det går inte. Inte som singelhushåll, inte som barnfamilj och inte som pensionär. Så då var det sagt. Här kommer varför, det blir dyrt i längden, det blir krångligt i längden. Tänk om alla barnen alltid ska få den maten just hen är sugen på varje dag till middag. Och det är 4 barn. Så nej, det går inte. Jag har dessutom hänt att folk som precis är på väg hem från en storhandling, där man planerat in en enkel middag för kvällen, säger – Nej jag är sugen på Thaimat istället. Och handlar det.
  2. Planera och prioritera. Planera in måltider och ät då. Även om du har mycket att göra. Nej, du ska inte bara göra klart något, för det kommer alltid in något nytt att göra när du ska avsluta det första. Och vips har 2 timmar gått helt plötsligt blir det försent för lunch. Om det här slår an i dig, sätt en klocka och gå och ät då. Inga men. Mycket kan vänta. Att planera och prioritera betyder också att du lätt kan få god och näringsrik mat snabbt på bordet. Här kan det vara smart att laga en rätt som blir som bas i flera rätter och dagar. T ex ugnsbakade grönsaker ena dagen mixas till soppa dag två. Om det finns intresse kan jag sätt i hop en och det underlättar mycket i din vardagsmeny.

Här är min inspirationsmeny till veckans vardagsmeny:
Torsdag – LinsSoppa och ungspannkaka.
Fredag – Tacos. Det är sedan gammalt. Mina barn vill ha det som det brukar vara, kött, majs, gurka, tomat, salsa, mjuka och hårda bröd. Vegetariska alternativ istället för kött: Kokt rött råris, röda linser, belungalinser, grönsaksfräs med mera. Jag brukar passa på och städa kylen på olika små saker och lägga i.
Lördag: Vitkålsgratäng och halloumi
Söndag: Spagetti och Färssås

Måndag – Falaffel / kebab i pitabröd/ tortilla . Såg ett roligt tips på falaffen, om du gör själv, istället att rulla till bollar, bred på ett tortillabröd och stek med smetsidan ner i en stekpanna. Därefter lägger du dina tillbehör och rullar i hop.
Tisdag – Halloumipytt med potatis, lök, zuccini och stekt ägg och rödbetor.

Mellan varven är detta något som serveras med god aptit hos oss. Gärna med jordnötssmör till.

Annons
5 augusti, 2025 0
En vänlig påminnelse till dig

som aldrig vill göra något, som hittar på ursäkter för att slippa, som inte vill träffa folk, resa, upptäcka och utforska, till dig som är nöjd med det du har och absolut inte vill göra något annat.

En dag kommer du inte längre kunna göra det som erbjuds dig, endag kommer du inte orka, inte kunna eller på annat sätt ha möjlighet att utföra det större eller mindre äventyr som du tackade nej till idag.

Skulle det inte vara synd? Vissa tror att de har oändligt med tid och kan göra allt sedan.
Jag vill med detta uppmuntra / utmana dig som helst slipper att göra något nytt under varje månad som kommer fram till nyår. Man vet inte vad man går miste om och en dag kan det vara försent. Försent med allt.

Det finns så mycket man kan göra. Och det behöver inte vara världsomvälvande.
Här är några saker som finns på min lista
Cykla på Utö
Gryningsritt i innerstan

Dela inlägget
Annons
Annons
4 augusti, 2025 0


Jag tänker ägna några minuter åt att sätta ord på vad jag har gjort den här sommaren, den är inte alls slut än, mer som en ”halvtidskoll”

Uppmanar dig att göra det samma, gå tillbaka och minns allt du gjort hittills. Dagarna går snabbt och att sätta sig ner och samla i hop isig och minnas och befästa är mycket bra. Vad har jag gjort egentligen.
Tack och lov att jag är bra på att ta bilder, jag tar mycket bilder för att minnas vad jag gör om dagarna och det är ett bra hjälpmedel nu när jag ska gå tillbaka.

För det första som jag vill nämna som grej är att vi, jag och min sambo, valde att ta ”styckad semester” . Nu i efterhand tycker vi att det har varit bra. Alltså det har sett ut så här. Ledig 2 veckor, jobba 1 vecka, ledig 2 veckor, jobba 1, ledig 1. ( Nu kanske det inte blev helt rätt, men ni fattar grejen) Varför gör man så?
För att inte det ska bli så jobbigt att komma tillbaka. Man betar av och saker samlas inte på hög


Så nu till vad jag / vi gjort:
JUNI:
Bakade mycket snoddas ( Säger du snoddas eller kärleksmums? ) till skolavslutningen, barnen har vattenkrig med kompisar på gatan, cyklar till min brors kolonistuga och hänger med hans familj.
Sätter en jordärtskocka. ( och den tar sig något enormt)
På midsommar åker vi till pappas stuga och klipper gräset och plockar av de bär som är klara.
Vi slänger / skänker möbler från barnens rum. Det är högtid att uppgradera sig.
Min äldsta dotter träffar kompisar.
Vi grovstädar bakom badkar och spis, lagar trasig små saker, som en hylla som rasade.

JULI
Åker till Eriksdalsbadet, går på 1 årskalas, går på långa promenader och upptäcker en pralinfabrik i min hemort.
Upptäcker mycket under juli, t ex att Uddbygård ligger nära Alby. Att Storkällan bara ligger ett mindre stenkast från Willys.
Hjälper mina föräldrar att städa. Åker till IKEA och köper nya möbler.
Åker till mammas stuga i Värmland och funderar över om hon ska sälja den eller inte. Vi städade alla småhus på gården.
Vi hade tur att torpet brevid hennes stuga var ledig och att vi kunde hyra den och vi kunde åka med många. När vi är där gör en en miljon saker som hör till livet som turist, plocka massa svamp, hjorton, går på hembygdsgården och kollar in kyrkan. Åker till Norge. Vi hade tur med vädret och vi badade varje dag. På Ingestrand och Perstopslandet.

Går på Gröna lund

Mina bästa mattips den här sommaren:
Sallad på riven morot, salladslök, broccoli, fetaost och kikärtor
Kokta småvita bönor, passar bra i det mesta, blandade som de är med persilja och olja och salt
Purjolök och majssallad
Potatissallad med kapris

Annons
Annons

Vad har du gjort i sommar?

Dela inlägget
Annons
Annons
6 juni, 2025 0

Så här på nationaldagen vill jag passa på och skriva en hälsning, vad gör ni en dag som denna? Här i Tyresö är det blåsigt och otrevligt väder, vad har ni för väder?
Som den friluftsmänniska jag är, så finns det inga dåliga väder – bara dåliga kläder. 🙂

Här kommer några sommartips från mig

Lokalpatriotiskt, så klart men Tyresöslott är väldigt vackert sommartid. Hela slottsparken är öppen för allmänheten och så Notholmen så klart. Det finns cafeer samt plats för egen picknick korg. Det går att gå in i slottet och titta för entreavgift och en guidad tur.
Har du båt så går det att lägga till vid notholmen och ta en paus. Kanske till och stanna över natten.

Tyresta nationalpark brukar omnämnas som värt en utflykt i guideböcker, och gillar du gamla träd och urskog så är det toppen. Vanligtvis går man in via huvudentren för där finns lite annat runt om kring som cafe, utställning, shop, och mer arrangerat och mer folk. Inget fel med det, men jag vill istället tipsa om entren vid Stensjödal, där finns en tältplats med dass och dricksvatten och går du en kort promenad kommer du till en sjö med grillrastplats och vindskydd. Ett magiskt ställe, tycker jag.
Fortsätter du kan du gå en längre vandring i kuperad terräng på ca 6 km tillbaka till huvudområdet.

Visste du att Tidigare kallades dagen för ”svenska flaggans dag”, men år 1983 blev den officiellt Sveriges nationaldag. Sedan 2005 är den dessutom en helgdag, vilket betyder att många är lediga – en perfekt anledning att fira lite extra!

Annons
Annons

Dela inlägget
Annons
Annons
23 mars, 2025 0

Idag den 23 mars är det matlådans dag och vad passar bättre än att mealpreppa för veckan!
Hos mig laddar jag upp för lasagne, paj, chilisincarne, smörgåsar och chiapuddning med frukt.

Jag brukar göra en stor laddning och lägga i frysen och plocka fram vid behov.
Lasagne med spenat och fetaost går snabbt och laga och passar super i lådan
Min favoritpaj just nu är den med purjolök och briost så den gör jag mycket av, så enkel att förbereda
Chilisincarne är en chiliconcarne fast utan kött och här brukar jag faktiskt bara ta bort köttet utan att ersätta med något annat, det är så mycket grejer i ändå, majs, paprika, bönor, tomater och kryddor.
Smörgås till lunch? Ja varför inte. Gör en rejäl dubbelmacka med massa grönsaker och stekt ägg. Den blir godast att montera på plats så ta med alla grejer( pålägget) i en burk och bygg mackan i lunchrummet. Eller med keso och avokado!

Chiapudding är så tacksam att göra en stor laddning av och ha redo i kylen. Så gott och lyxigt att ha på eftermiddagen med uppskuren frukt på toppen. Jag gör chiapudding på havremjölk och det funkar superbra tycker jag.

När jag gör t ex lasagne så fryser jag in den i folie och sedan lägger alla foliepaketet i en större påse som jag märker upp med datum och innehåll – så enkelt att bara ta med ett foliepaket på morgonen, eller ta fram på kvällen så den tinar upp i kylen.

Funkar gårdagens pizza i matlådan tycker du?

Dela inlägget
Annons
Annons
13 februari, 2025 0

Yes, återigen alla hjärtans dag. Som vanligt önskar jag att varje dag vore alla hjärtans dag.
Jag vill uppmana alla att :

+ göra en rejäl ansträngande motion, här kommer lite förslag; gå i trappor, en rask promenad, springa, dansafuldans, välj vad du vill men se till att du blir rejält varm och svettig. Du ska vilja duscha.

+ Lyssna på din intuition, din magkänsla – gör något ialla fall något litet som du håller varmt och kärt om hjärtat

+ Ät mat som är bra för ditt hjärta och dina kärl. T ex: avokado, olivolja, nötter och mandlar, fetfisk, baljväxter, tofu och sojaprodukter. Grönabladgrönsaker som grönkål, spenat, roccula, hallon, blåbär.
Välj havregryn , quinona, och fullkornsris, mörk choklad, chia och linfön och grönt te.

+ Drick vatten ( helst rent 🙂 ) och undvik processad mat, socker och transfetter.

Åtminstånde en gång om året kan man tänka på sitt hjärta.

Källa: Pixabay

Annons
Annons

Dela inlägget
Annons
Annons