Det jobbigaste med att äta mat kanske är att komma på vad man ska äta. Vissa är fortfarande på ”långsamt mode” och tar dagens om den kommer, medan andra har helt och hållet återgått till vardagen. Nu tänker jag presentera vad som fungerar hos oss som vardagsmeny
Några tips först innan jag presenterar menyn
- Man kan inte alltid äta det man är sugen på. Alltså det går inte. Inte som singelhushåll, inte som barnfamilj och inte som pensionär. Så då var det sagt. Här kommer varför, det blir dyrt i längden, det blir krångligt i längden. Tänk om alla barnen alltid ska få den maten just hen är sugen på varje dag till middag. Och det är 4 barn. Så nej, det går inte. Jag har dessutom hänt att folk som precis är på väg hem från en storhandling, där man planerat in en enkel middag för kvällen, säger – Nej jag är sugen på Thaimat istället. Och handlar det.
- Planera och prioritera. Planera in måltider och ät då. Även om du har mycket att göra. Nej, du ska inte bara göra klart något, för det kommer alltid in något nytt att göra när du ska avsluta det första. Och vips har 2 timmar gått helt plötsligt blir det försent för lunch. Om det här slår an i dig, sätt en klocka och gå och ät då. Inga men. Mycket kan vänta. Att planera och prioritera betyder också att du lätt kan få god och näringsrik mat snabbt på bordet. Här kan det vara smart att laga en rätt som blir som bas i flera rätter och dagar. T ex ugnsbakade grönsaker ena dagen mixas till soppa dag två. Om det finns intresse kan jag sätt i hop en och det underlättar mycket i din vardagsmeny.
Här är min inspirationsmeny till veckans vardagsmeny:
Torsdag – LinsSoppa och ungspannkaka.
Fredag – Tacos. Det är sedan gammalt. Mina barn vill ha det som det brukar vara, kött, majs, gurka, tomat, salsa, mjuka och hårda bröd. Vegetariska alternativ istället för kött: Kokt rött råris, röda linser, belungalinser, grönsaksfräs med mera. Jag brukar passa på och städa kylen på olika små saker och lägga i.
Lördag: Vitkålsgratäng och halloumi
Söndag: Spagetti och Färssås
Måndag – Falaffel / kebab i pitabröd/ tortilla . Såg ett roligt tips på falaffen, om du gör själv, istället att rulla till bollar, bred på ett tortillabröd och stek med smetsidan ner i en stekpanna. Därefter lägger du dina tillbehör och rullar i hop.
Tisdag – Halloumipytt med potatis, lök, zuccini och stekt ägg och rödbetor.

Mellan varven är detta något som serveras med god aptit hos oss. Gärna med jordnötssmör till.