Anna Ledberg

Vecka 1 med maskinen

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
24 november, 2024

Jag har ju köpt en maskin som omvandlar vanligt kranvatten till ”kangenvatten” – kangen betyder tillbaka till källan och maskinen gör vattnet med likt med ursprungsvattnet, dvs renare och nyttigare.

Om sanningen ska fram så fick maskinen inte det varma välkomnade och den kärlek som en ”ny familjemedlem bör få”, många av mina barn uttryckte sin avsky för klumpen och kallade det för en sjukhuspryl. Håller med den är stor, klumpig och tar mycket plats och ser ut som något som bör och ska finnas på sjukhus. Men nu har det gått en tid och alla har förllikt sig med att den finns och nu mer ser den riktigt snygg ut på diskbänken. 🙂

Jag personligen vill att saker bara ska funka och vill inte hålla på att mecka med sladdar och kablar, packningar och sånt. Och när den kom så var vi lite rädda för att koppla in den, men det var absolut inga problem, vi ( jag och sambon) gjorde det på nån minut. Nu behöver vi koppla bort den för att kunna diska stora saker och det är inga problem. Så det var nog bara hjärnspöken som talar…:)

Har jag märkt nån skillnad?
Jag har varit illamående och haft huvudvärk, vid tinngen och bakom örat. Jag kunde inte kolla på telefonen och åka bil / buss för då blir jag åksjuk och det har jag alltid kunnat göra tidigare. Känner att det är någon process på gång.

Jag ser framemot att se vad som kan hända med oss och jag är helt säker på att jag har gjort ett bra val åt mig och min familj.

Blid från Pixabay

13 november, 2024 0

Som det inte vore nog med köksmaskiner jag äger, nu har jag försett mig med en ny. Så för utom Airfryer, torkugn, och 34 olika mixtrar, råsaftare, och olika knivar, mandoliner har jag nu precis unboxat mitt nya paket.
En maskin som omvandlar kranvattnet och ändrar phvärdet och joinserar det.
Så, varför? Det kan man verkligen undrar. Av flera anledningar, men för att jag menar att det ”nya vattnet” blir renare och nyttigare.

Tidigt i våras när jag var på Gastronord, en mat/ dryck mässa, fick jag för första gången smaka detta vatten och jag blev helt till mig och tänkte att ”en sån maskin ska jag ha” . Jag personligen tycker att det smakar godare än vanligt kran.

Man kan få huvudvärk och känns sig ”sjuk” första dagarna man använder det vattnet, men vet inte vad som är vad för pga mörket och regnvädret har jag haft huvudvärk ändå

Här kommer några andra anledningar som jag ser framemot ska hända med mig:
– Att inte ha sån torr hud
– Att kroppen tar upp vattnet bättre i kroppen, och återfuktar inifrån
– Att bli detoxad, renad.
– Att bli pigg ( ser framemot det under den mörka årstiden) ! och orka mer, ha mer lust.
– och andra bra saker.

Jag tänker att jag kommer skriva om detta här på bloggen och att den här bloggen kommer vara den plats där jag berättar om mina erfarenheter och om det märks någon skillnad.

Dela inlägget
Annons
4 september, 2024 0

Visste du att nästan en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo? Det är en chockerande siffra som inte bara påverkar våra resurser utan även miljön och ekonomin. För att uppmärksamma detta globala problem firas Internationella Matsvinnsdagen den 29 september varje år. Dagen är en påminnelse om att vi alla kan göra skillnad genom att minska matsvinnet, både i våra hem och i samhället.

Varför är matsvinn ett problem?

Matsvinn är ett omfattande problem som påverkar oss på flera nivåer. När vi slänger mat kastar vi bort de resurser som har använts för att producera, transportera och förpacka den. Det handlar om vatten, energi, arbetskraft och jordbruksmark – alla viktiga resurser som kunde ha använts på ett bättre sätt.

Miljömässigt bidrar matsvinn till ökade utsläpp av växthusgaser. När mat bryts ned på soptippar, genererar den metan, en potent växthusgas som bidrar till klimatförändringar. Dessutom, i en värld där miljontals människor går hungriga, är det oacceptabelt att så mycket mat går förlorad.

Vad kan vi göra för att minska matsvinnet?

Att minska matsvinnet är inte bara en fråga för företag och regeringar; det börjar i våra egna hem. Här är några enkla och effektiva tips för att bidra till en mer hållbar framtid:

  1. Planera dina inköp: Genom att planera veckans måltider och skriva en inköpslista undviker du impulsköp och minskar risken för att köpa mer än vad du behöver. Även bra för plånboken.
  2. Förvara maten rätt: Rätt förvaring av mat kan förlänga hållbarheten. Lär dig vilka frukter och grönsaker som ska förvaras i kylskåp och vilka som trivs bättre i rumstemperatur.
  3. Använd rester: Bli kreativ i köket genom att använda rester till nya måltider. Rester från gårdagens middag kan ofta omvandlas till en läcker lunch eller en annan rätt.
    Mjuka tomater blir lätt till en soppa, kanske har du andra grönsaker som kan passa att ugnsrosta och stoppa ner i en soppa.
  4. Frys in mat: Om du märker att du har köpt för mycket mat eller inte hinner använda allt, frys in det som kan sparas. Många livsmedel, inklusive bröd, frukt och grönsaker, kan hålla sig fräscha i frysen. Märk upp, och paketera ordentligt. Tänk att du ska äta maten senare, inte att frysen blir en förvaringsplats innan maten hamnar i soporna.
  5. Kolla datummärkningen: Bäst före-datum är en rekommendation, inte en absolut sanning. Många produkter är fullt ätbara efter bäst före-datumet om de har förvarats rätt och ser fräscha ut.
  6. Kompostera: Om du har möjlighet, överväg att kompostera matrester. Detta omvandlar avfallet till näringsrik jord som kan användas i trädgården
  7. Var inte sugen: Att bara äta mat som man är sugen på är dumt och du kan med fördel äta det som finns.

Här kommer en bild från sommarens läger på Vässarö, där vill jag inte ens tänka på hur mycket ”biogas det blev till bussen”.

Annons

Dela inlägget
Annons
Jag såg ett tips på min social kanal om att använda kokt potatis som pajdeg, givetvis blev jag nyfiken och ville testa...
20 augusti, 2024 0
Västerbottenpaj med potatis

Givetvis var jag ju tvungen att testa, jag kokade lite potatis och skalade och tryckte ner i en pajform. Detta förgräddade jag i 180 grader i cirka 10 minuter under tiden rev jag osten ( mest västerbotten, men även andra ostar)  och blandade med grädde, ägg och kryddor. Jag har som vanligt inget recept utan slänger i hop lite hur som helst, vill ju att du ska bli inspirerad att våga testa och experimentera i köket.
Det blev absolut bra, men till nästa gång ska jag grädda potatisen längre, så att den får färg samt ha mer potatis i botten. Nu var det precis så att det räckte, kanske lite för lite. På mina social medier har de skalet kvar på potatisen, men det väljer inte jag – för enligt mig är ”skal skräp”.

Våga testa detta till kräftorna kanske.  Det doftade underbart i köket och smakade bra. Servera med sallad. Godast varm, men funkade i kall i matlådan.

Dela inlägget
Annons
Så här i sommartid kommer jag med två spaningar och ett recept, men recept vet jag inte riktigt - mer ett varför har jag inte tänkt på detta tidigare. En spaning är min tolkning av radioprogrammet Spanarna där kända personer talar om vad de sett under föregången tid. Så det detta sagt säger jag bara Julia, Bär och grillat i bröd.
14 juli, 2024 0

Julia
Jag hade aldrig träffat Julia innan vi sågs i slutet av maj men jag blev så tagen av hennes person. Hon är urtypen av tacksamhet, ödmjuk och snäll men hade samtidigt integritet så att ingen gick över hennes gräns, hennes personliga utrymme. Julia kom från Ryssland till Sverige för 11 år sedan och hade väl anpassat sig till Sverige, till våra regler och lagar. Varför säger jag det här, därför att jag lärde mig något om mig själv, jag såg mig, hur jag beter mig och hur jag är, vad jag tycker är viktigt och vad mina mål är. Har jag mål? Jag insåg att varje dag, varje sekund är viktig och att ha mål, gör något, vill något, längta efter något. ”Var mer”  Så länge dagarna bara går så glömmer man bort och behöver påminnas, behöver repetera, behöver se över vad man gör om dagarna.

Bär
”Nu när bären är mogna kan barnen gå ut och in och plocka bär, jag vill kunna ge den det”, min mamma sa det till mig här om dagen och ”barnen” i texten syftar på hennes barnbarn.
Ja bären är mogna men och jag vill faktiskt slå ett slag för hur viktigt det är att enkelt kunna gå ut och in och plocka bär. Hela den grejen, kanske åter igen komma tillbaka till det enkla, det äkta, det sanna, här och nu – stanna upp. Om man tänker efter så är texten om Julia även den om back to basics.  Och att bry sig, att orka bry sig.  Att värdesätta tiden och inte tycka det är viktigt att titta på någon på youtube hela dagarna.

Grillat i bröd
Jag hade en påse med grillade grönsaker från helgens grillkvällar på landet över nu när vi kom hem till stan.  Släng äcklet sa dottern, men icke. Jag skar grönsakerna, halloumi i bitar och skalade av kornen från majskolven och fyllde sedan ett pitabröd ( går även med tortilla tänker jag) och grillade i smörgåsgrillen. Det blev mycket bra och jag fick en ny favorit, men när jag tänker efter så är det ju vanligt att ha grillade grönsaker på pizzan. Känner mig påhittig men samtidigt ”sist på bollen”

Glad sommar!

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Jag blev varse om detta precis nu, att det är stressfria dagen - vilket är passande eftersom jag verkligen har stressat järnet idag. Insikten slog ner som en spik rätt in i mig. Varför stressar jag, vad leder det till?
28 maj, 2024 0

Min Att-göra lista är enorm i dag, vissa dagar är det ju så och  lustigt att just idag har jag betat av sak efter sak och lagat, jagat och fixat.

Ett bra tanke sätt slog mig plötsligt,

Vad är du på väg att göra och vad leder det till?

Äh, nu räcker det, eftersom blogga inte stod på min lista.

Dela inlägget
Annons
Annons