Annons

vecka 33

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
10 mars, 2014

Idag blir det bara ett kort inlägg för jag har hållt igång hela dagen. Jag var på ett gravid &baby event på Junibacken hela dagen. Det var fixat av Loppi och var jättefint arrangerat. Skriver mer om det i morgon.

Jag ville bara rapportera om vecka 33:

Cravings: Isvatten! Helst med kolsyrat vatten. Jag dricker stora /enorma mängder isvatten.

Sover inget på nätterna! Alls! Hur ska detta sluta?

Annons

Skönt att slippa undan? Många tycker att det är skönt att slippa undan sina barn och lämnar bort till barnvakt för jämna mellanrum. Jag ser inte mitt barn som en uppoffring och jag ser fram emot att lämna /hämta på dagis. Jag ser framemot eftermiddagen med Elin när vi gör saker tillsammans. Jag känner inget behov att lämna bort henne. Men inte sagt att jag inte gjort det, hon har varit med olika barnvakter och trivs bra med andra människor. Redan från början har hon varit en s.k Angelbaby. Alltså nöjd och glad.

Svårt för mig att förstå? Hur man kan jobba på ett företag där ingen friskvård /hälsa uppmuntras – där man alltså sitter 8 timmar på rumpan. Man blir psykiskt och fysiskt slut av att arbeta och orkar inte göra något allt med sitt liv när man kommer hem. Att ta hand om sina anställda betyder så mycket och som chef är det lätt att göra något litet som faktiskt räcker. Ex: uppmana promenader på lunchen, gemensam stretch någon eftermiddag i veckan,  en inhyrd massör som kommer och masserar, eller varför inte morgongymnastik?

So long blogglovers!

 

 

Annons

9 mars, 2014 0
Elins kalas! Råpower

Idag firade vi treåringen  med kalas för våra släktingar och jag gjorde rawa chokladbollar och en jordgubbsmoussetårta med nötbotten.

20140309_140800

20140309_143102

Tårtan var väldigt enkel att göra! Botten: 200gr sötmandlar och 20färska urkärnade dadlar. Mixa nötterna först lägg sedan i dadlarna och mixa vidare. Tryck ut i springform ( 23cm i diameter) Ställ i frysen. Mixa 3 dl jordgubbar, 2 mogna bananer och agasvesirap. Lägg på botten. Och frys. Kakan bör serveras fryst annars smälter den bort.  Toppa med jordgubbar.

Annons

Till kakan serverade jag en chokladsås: Mixa chokladpulver, kokosfett, vatten och agave till en sås. Såsen stelnar i kylen, så förvara den framme.

Sambon gav kakan 4/5 i poäng. Hade den varit mer fryst hade det blivit en solklar femma.

20140309_140745

 

Dessa bollar är av klassiskt chokladbolle recept, där jag bytt ut smör och socker mot bättre alternativ.

Annons

Lägg i din matberedare:

Dadlar, kokosfett, havregryn, chokladpulver och mixa till en smet. Rulla till bollar, rulla den sedan i kokos flingor eller hampaflingor. Godast kalla.

Så godnatt mina vänner!

Dela inlägget
Annons
8 mars, 2014 0

”Alla har klarat tentan, det är så lätt”

Det som lärare sa för att skapa mod och hopp inom oss studenter gör mig bara mer desperat och förtvivlad. Jag har räknat i en timme och inte lyckats klara ETT tal.

Fan, vad dum jag känner mig nu. Jag förstår inte heller hur denna förberedelse kurs kan ha något  att göra med den utbildning jag ska söka sedan. Det är ljusår ifrån varandra.  Finns ingen koppling alls! Om jag skulle läsa forpackningsdesign  kan jag förstå att det finns en koppling till att lära sig räkna ut ytor och areor men bryta ut och förenkla och pqformen?  Det finns ingen logik i detta.

Annons
Dela inlägget
Annons
7 mars, 2014 0
Rispappersrullar med grönsaker och sötsursås!

20140307_165310

20140307_164240

IMG_20140307_163125

Egentligen är kommentaren överflödiga! Riv / strimla grönsaker och fyll i rispapper. Servera kalla / ljumna. Passar därför perfekt på picnic, fester, som mingelmat och så vidare. Lagom pyssligt / festligt för en fredagkväll.

Annons

Dock kan rispappret vara ett kritiskt moment, man måste koka dem först i varm vatten. Blir de för varma krullar de ihop sig och går inte att använda. Bästa är nog att hålla pappret i handen och doppa ner i det varma vattnet.

I dippsåsen hade jag soja, honung, lime, ingefära, vitlök och chilipeppar.

Så nu är det färdigbloggat för ikväll!

Elin har som sagt varit sjuk och hemma från dagis. Hela dagen kämpade hon för att hålla sig vaken, fast hon var urtrött och jag provade det ena efter det andra. Men inget funkade. Nu somnade hon kl 15 och sover än (17:30)
Hela dagen har vi varit inne, tråkigt, först för att få henne att sova och sedan när hon sover.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
7 mars, 2014 0

Vi överröses av information och fakta och råd från experterna om hur vi ska äta för att bli smala. För det är ju det det handlar om, och det är det som tidningarna tjänar lösnummer på.  Jakten på att bli smal (och lycklig?) har blivit så hetisk och våra kroppar och trasiga själar blir lätta byten. Det är GI, det är fett, absolut inga kolhydrater med gärna extra fett, för det är ju SÅ nyttigt.  Ju mer knasigare desto bättre och ju snabbare du går ner desto bättre.  Varje gång jag är sugen på att köpa en tidning så slutar det med att jag kommer hem med skvaller   för jag orkar inte höra mer om dieter och bantning.  Jag hoppar av hälsokarusellen, jag har fått nog.  Till och med jag, som har varit med i branschen ett tag orkar inte. Hur är det då för en ny, som precis kommit på att hen ska banta och dieta? Vem ska man tro på, vad ska man följa, nu när man blir så stressad av all information att man inte längre orkar höra sitt hjärtas mening och sin inre röst om vad som är bäst för sig själv?

Vi ska äta hälsosamt i vardagen, men är det samma sak om hälsosamt i längden? Och vad är hälsosamt? Vad har hänt med lagom mat i lagoma portioner och lagom med träning? Vad har hänt med det sunda förnuftet, det försvann med alla ”experter” som syns i rutan?

Enligt en undersökning som Life har gjort så tycker 8 av 10 att det är svårt att laga hälsosam och allsidig mat från grunden i vardagen.  Det måste vara stressande att känna så. Det måste vara fullkomligt jätte jobbigt och gå runt och tänka på att det är svårt att laga hälsosamt och allsidigt i vardagen. ( Jag tänker hela karusellen, många av de 8/10 kanske går till Life för att köpa något hälsosamt, ett piller eller pulver – för det är det som Life säljer. Men inte tänka över vad som finns i varukorgen i affären.) Det börjar i affären, kolla ner i din kundkorg. Vad handlar du?

För mig är det hälsosamt med grönsaker och fullkorn och lagom med kolhyrater, proteiner och fetter – för det mår jag bra av.  Och dricka vatten, inte någon dryck det står diet, bantar, hälsosam, nyttig, braval på. Behöver man tala om att det är nyttigt, ljuger de! ( oftast)

Annons

Så OKAY. Min mamma är min totala motsats och jag tar faktiskt hennes som exempel för det hon säger är SÅ vanligt.

Jag köper hem en massa frukter, grönsaker och rotfrukter som ingen äter och som sedan skrumpnar så jag måste kasta allt.
Lösning: Ät de innan de skrumpnar, passa på och ugnsbaka  grönsaker, gör juice / smoothie av gammal frukt. Riv ner rot/grönsaker och gör till biffar som ni steker. Köp inte hem mer än du behöver. 10 kg potatis kanske är lite onödigt för bara två i hushållet.  ”Gammal” frukt som blivit för mjuk att äta som den är, skär jag i bitar och lägger  i frysen. Det gör jag sedan smoothie av. Jag brukar styckefrysa bitarna först innan jag lägger de i påsar, annars blir det bara en klump av allt som är omöjligt att mixa.

Jag blir så dålig i magen av fullkorn
Lösning: Detta kan lösas med mer vatten, inte funlight, och promenader. Är man dessutom inte van att äta något så klart att kroppen reagerar.

Jag tycker inte om vatten
Prova olika sorters vatten, gör en kanna med is, gurka, apelsin, mynta.
Drick kokt vatten som svalnat av.
Prova att filtrera vattnet först. Vi har jätte mycket smuts i våra vatten, så det kanske är det som gör att du inte gillar det.

Ju mer moment, desto mindre frekvent
Ju mer man lägger på sin hälsosamma livstil desto större chans är att det misslyckas. Tillbaka till stressen och pressen över att bli smal, man vill gärna göra allt på engång. PT, Dieter, Instagramma nyttiga maten, powerwalks och yoga, helst samtidigt. Men det brukar ju inte fungera så bra. Gör en sak i taget tills du har fått in rutin på den och då kan du börja lägga på nästa nyttiga sak.  T ex börja införa mera grönsaker i nästa vecka.  4 färger per måltid. Det räcker så. För en ovan är detta en jätte bedrift! Sen kan du lägga på rörelse. Om du vill och är mogen för det.

Annons

Ha en bra och mysig helg!

Dela inlägget
Annons
6 mars, 2014 0
Nya produkter: Skalis och Strimlis

20140306_130333

Dessa två är produkter som är rätt så nya på marknaden och är väl som en bättre potatisskalare;D Skalis skalar och gör remsor medan strimlis gör grönsaken mer änglahårslik.  Bra produkter om man funderar på en mandolin, en  grönsakssvarv och en potatisskare,  Dessa är ju mycket mindre, tar mindre plats i skåp / låda och kanske används oftare för att de kan ligga framme.

Om jag ska välja EN skulle jag välja skalis, men de är SYLVASSA så gör inte mitt misstag, genom att försöka skala en rund rödbeta med strimlis – det gick bättre när jag delat rödbetan så den låg platt först…;D

( Plats för efterbild, men jag kunde inte ladda upp den…)

Annons

I morgon ska jag ge mig på att använda dessa och fylla grönsaker / tofu i rispapper och en sötsur dippsås till.

Elin är hemma idag, sjuk, torsdagar är egentligen hennes sena dag på förskolan ( till 18) eftersom jag går på kvällskurs och pappa hämtar. Hur vi skulle lösa detta med barnvakt hade förbryttat oss hela dagen – men nu äntligen löst.
Sambon kunde inte gå tidigare från jobbet och jag kunde inte missa en till lektion. Det är faktiskt tur att båda våra familjer bor nära och kan ställa upp på kort varsel.
Nu ska jag faktiskt passa på och förbereda mig för kvällens lektion nu när hon äntligen sover!

 

Dela inlägget
Annons
Annons