Annons

Vegan sushi på råris och avokado

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
18 september, 2014
Vegan sushi på råris och avokado

wpid-20140918_113411

Dagens tips!

Gör en god och nyttig sushi  – Snabbt och smidigt. Bra att ta med till skolan eller jobbet. Elin hjälpte mig igår när jag gjorde i ordning och frågade ” Måste man ta med mat till skolan? ”  Och tyckte det var jättekonstigt att man inte får mat i skolan. Och när jag hade packat ihop påminde hon mig om min dricka. Ska du inte ha någon dricka med dig? Sötkorv!

Jag hade soja med mig i en lite burk och hade jag haft tid hade jag gått till sushistället här i korkarna och bett och få köpa den inlada ingefäran.

Annons

Sushi på råris och avokado
Du behöver
Noriark ( finns i asiathyllan i butik)
Rött Råris
Avokado
Ruccola

Koka 1 portion råris. Låt svalna.
Lägg riset på noriarket, lägg över skivad avokado och lite ruccola.
Rulla ihop. Går lättast om du har en bambumatta ( finns i asiatiska affärer)
Skär mumsbitar med en vass kniv.
Klart!
Lycka till!

17 september, 2014 0
Husmorstips

72-uses-for-simple-household-products-to-save-money-avoid-toxins-600x589

Jag älskar sånt här och vill gärna dela med mig av alla tips och trix jag kommer åt.

Castile soap är såpa och Castor oil är ricinolja.

Ha en bra dag!

Annons

Bilden kommer från den här siten (healthtyfoodhouse)

Dela inlägget
Annons
14 september, 2014 0

Har du provat bankakan? Den har lite olika namn i olika matbloggar, men var det handlar om är en ”pannkaka” på banan och ägg.

Jag gjorde själv här hemma för en vecka sedan och betyget blev varierande:
( Dock från en och samma person)

Från:

Annons

Jag ÄLSKAR de här pannkakorna

till lätt viskande

Jag tycker inte om de här pannkakorna

Gillar du smaken av banan tycker jag du ska testa själv. Du har frukosten / melliset klart på några minuter.

Mitt recept:
1 mjuk banan
3 ägg
Mosa bananen riktigt slät med hjläp av en gaffel, tillsätt äggen och rör tills allt är blandat. Stek som plättar. Vi serverade med sylt.
I andra recept förekommer kanel eller kardemumma.

Annons

Lycka till.

Dela inlägget
Annons
11 september, 2014 0
Blogg på schemat

Sitter just nu i plugget. Vi ägnar hela eftermiddagen åt att skapa blogg, lära oss wordpress, skriva inlägg och så.

Jag driver och har två bloggar  som jag skriver på i princip dagligen. Därutöver har jag två som bara ligger och som jag väcker liv i lite då och då. Jag tycker det ändå är intressant så jag sitter kvar och lyssnar. Rätt som det är så lär jag mig något nytt.

Nu sitter alla och skriver på sina nya bloggar. Jag tror faktiskt inte att jag har tid eller ork att skapa och hålla liv i en till.

MIOnsdag_annaledberg_aldrigattjaglåterdemvinnaövermig

Annons

På tal om energi  – Här springer Stortjejen sitt första springlopp, det första hon sa när hon var klar var:

Jag vill springa mera. 

400 meter! Underbart.

Idag gråter vi en skvätt för det är mormors födelsedag. Mormorn som dog helt oväntat nyligen. Kram mormorn. Vi saknar dig. Hoppas du har det bra där du är och kom när du vill och hälsa på oss.

Vi hörs!

Annons

 

Dela inlägget
Annons
10 september, 2014 0
Tanke till er som väljer lågfet eller fettfri

IMG_35155106630529

Annons
Dela inlägget
Annons
8 september, 2014 0
Några mattrender som jag upptäckt!

Förra veckan hade vi i uppgift att studera mat, mattrender på nätet. ( Några av mina trender presenterade jag inte för klassen, utan bara här)

Jag hittade två större trender få se om ni också har upptäckt dem

Trend 1) ”Lek med maten / Barnsligt lätt med omelett”

Alla spel och tävlingar med klar avsändare. De handlar om att sätta ihop en taco, en handburgare, eller Magnums Modometer. Filmer om hur man tvättar toaletten med cocacola eller hur man enklast skär upp en melon eller en ananas sprids på alla sociala medier.

Annons

Och nu ska man släppa in ungarna i köket! Många kokböcker släpps riktade direkt till barn, de ska snabbt kunna fixa mellis utan föräldrarna. Och Sveriges yngsta mästerkock lägger ribban högt för deras kulinariska experiment.

screenshot-1407248822

Trend 2) ”Eko-Reko”

OMG! Detta är nästintill hysteriskt, fast bra förståss

I den här trenden hittar vi drick din sallad / den gröna smoothien. Den är överallt. Här finns också den färskpressade trenden. Till och med nere på min ICA finns ett apelsinjuicepress. Men trenden är ju större och innefattar fänkål, äpplen, selleri, rödbetor och lite annat. Som man helst ska juica hemma.

Annons

Jag har också märkte ett större intresse för våra rester; lokala kampanjer blandas med riks. En kampanj som har ett coolt namn Vinn på Svinn är ett skolprojekt där ungdomarna lär sig kost medvetenhet och vad man gör med ”gammal mat”

Secondhandmat är en annan ide där krogarna tar hand om butikens sämre mat.

Den här coola appen, ( Feedapp) visar dig var det finns butiker som har varor som har gått ut eller är ”på utgående”

Eller Love food hate waste  Trevlig sida som ger miljösparande tips och trix. Finns som app också.

For Resten är en dansk sida som ger dig trevlig inspiration om vad du kan göra med dina rester.

Annons

Att odla här och där är också mycket vanligt. Växtbaseradkost, vegan, raw – man ser sambandet med vad man äter och hur man mår. Förra årets vinnare i stora matbloggspriset var Våra Oköttsliga Lustar och på listan med vinnare återfinns många veganska bloggar.

2014 är året då alla har mjölmage! Asnajs tycker jag och hälsar bovetemjölet varmt välkommet till mitt kök. Och inte tar det slut där utan vi hittar på andra varianter. Pizza  botten på blomkål eller kikärtor är inget konstigt heller. Eller brownies på svartabönor!

Vad jag tror kommer hända i framtiden. ( OBS endast mina egna reflektioner, dock baserat på vad jag läst)

DNA -mat ( detta läste jag nånstans så är inte endast mina egna idéer) DNA mat utgår från din DNA uppsättning och ger dig bäst förutsättningar på vad som passar dig bäst. Du slipper chansa med LCHF, VV, banta, GI, 5:2…. Här anpassar du maten till vad som passar din genitik bäst.  ( Känns dock väldigt skrämmande)

Mer val! Menyerna på restaurangerna kommet behövas köras in på en skottkärra. Varje alternativ ska gå att få glutenfritt, veganvänligt, med extra fett, mindre fett.  Eller på kafé: Ingen vet längre vad en kaffe är, utan det ska vara en koffeinfri, mager och laktosfrilatte.

Jag gissar även att vi får tillbaka våra svenska sädesslag. Mer Råg i finrummet! Och varför gå efter ån för superbären? Kinesiska gojibär får ge plats för lingonet!

Idag hade jag visst mycket att säga:)

Men bara en kort sak till: Det som återfinns i studentköket?

Plast och pasta! Det kommet vi aldrig komma ifrån, eller vad tror du?

 

Dela inlägget
Annons
Annons