Annons

Vetegräs

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
17 juni, 2013
Vetegräs

vetegr_s

 

På vissa ställen i stan serveras färskpressad Vetegräs, bland annat på Lemuira på Nybrogatan vid Östermalstorg. Där kostar en shot 30kr.  Vetegräs är något av det mest näringsrika du kan dricka / äta. Det finns även som pulver, men det är lite sämre näringsmässigt än färskpressat.

 

Annons
14 juni, 2013 0
stora hälsokvällen mm

Igår var jag på Stora Hälsokvällen som anordnades av Rawfoodmiddagar.se och Brian och AnnaMaria Clemens var och talade.Det var urintressant och jag fick lära mig en massa nytt. Bland annat om hur hela kroppen fungerar hollistiskt och att det bästa du kan äta är gröna blad. Jag fick även lära mig ett kul sätt att grodda chiafrön, som jag kommer att testa och sedan berätta om.

Idag kom Brian och Annamaria och deras son till mitt jobb och åt råkostsallad och drack vetegräs och färskpressad gröna juicer. Det var spännande. Mina nya kollegor är väldigt bra kompisar med dem så det var därför, men ändå ganska kul att de tog sig tid från sin fullspäckade Europa turne att äta på ”min” restaurang.

20130614_143935
Hela gänget! Sonen, Brian, Gina, Kent och AnnaMaria

 

Annons

Eftersom jag hade fotat allt vi lagat under hela dagen så visste de att jag hade kameran med mig, så självklart frågades om jag kunde ta kort….:D Bilden skulle fort upp på facebook tyckte dem.

Vi höres senare ! Trevlig helg gänget!

 

Dela inlägget
Annons
12 juni, 2013 0

Jag är strax på väg till jobbet, i denna arla morgontimme. Det blir tidigare och tidigare för varje dag. Känns det som. Sedan gick jag upp extra tidigt idag för att alla skulle hinna duscha och göra sina morgonrutiner i lugn och ro. Elin börjar dagis kl 07:15 den här veckan.

Det ska bli kul att se vad det blir för recept som ligger på köksbänken på jobbet. Chefen lägger papper på bänken så det är den maten jag ska laga. Ibland kan det bli lite stressigt och om man känner sig trött i kroppen eller inte alls på humör att laga något komplicerat.
Ibland vill man bara göra något enkelt fast som även smakar gott. Linser är enklare / går snabbare  än att koka bönor.  Att använda något som redan finns förberett från dagen innan, eller som blev över går snabbare än att börja på något  nytt.

Herre gud vad det är svårt att beräkna mat – jag har ingen aning om hur många som hade tänkt äta just idag! Ibland gör jag för mycket mat och ibland för lite. Det är jättejobbigt att göra för lite!  Det kan bli lite stressigt i restuangbranschen ibland: Tänk att du behöver laga ny mat, samtidigt som kön ringlar lång och dessutom är alla tallrikar slut, någon ropar det finns inget vatten, och någon annan brödet är slut. Där utöver är diskberget på matborden enormt.  Du ska göra allt detta själv. Du måste först hämta all smutsig disk och diska innan du kan expidera kunder som vill ha mat, som inte finns. För den håller på att kokas. Sedan skära upp bröd och fylla på vatten…..

Annons

Men man får ta det som det är. Ha en bra dag nu ni där ute.

 

 

Dela inlägget
Annons
8 juni, 2013 0

Har något gjort något bra tala om det? Har någon gjort något sämre tala om det också, fast på ett snällt sätt?
Om maten man lagar smakar gott, om man gör på ett bra sätt, om det fattas något eller om det finns något att man ska tänka på. Alla vill få bekräftelse på att man gör bra saker, om man inte får någon feedback alls finns det ingen anledning att fortsätta.

Det gäller såklart alla branscher och yrken. Eller på facebook, eller instagram. Men egentligen, för mig, är det viktigare att få bekräftelse på att jag är bra / duktig i verkliga livet att få 100 likes på facebook.

Om någon gjort något bra, oavsett om jag känner den personen eller inte, ger jag beröm. Jag tackar kocken för maten om jag äter på fik / cafe / restaurang. Jag berömmer min sambo som får ta morgonrusningen med barnet. (Och  DET är inte det lättaste alla mornar, det vill jag lova!) eftersom jag börjar jobba tidigare. (utan att säga Men varför har du inte gjort…..?)

Annons

Det har hänt att busschauförren  har fått höra att de gör ett bra jobb, särskilt under rusningar, eller när tunnelbanan är avstängd av någon anledning, och det sätts in extra bussar, extra turer och det är allmänt kaos.

Jag har nu arbetat på mitt nya jobb i en vecka och jag har fortfarande ingen aning om jag gör ett bra jobb. Eller dåligt för all del.  Jag vet inte om de trivs med mig, jag vet inte om kunderna uppskattar mig. När jag kommer på morgonen är jag helt själv (tillsammans med en annan kock som har andra uppgifter) och när cheferna kommer har jag lagad klart all maten.  Nu gör jag ju på mitt sätt, och om det är ett sätt som passar de andra – det har jag ingen aning om ju.

Eller min kompis X  som också lagar mat i storkök. Hon får bara skit från sina chefer och funderar därför på att sluta. Varför ska man vara på en arbetsplats, som faktiskt är den största delen av ens dag, ens liv och inte trivas? Inte bli uppskattad för det jobb man gör eller hur man är som person. Eller inte ha någon kollega att tala med.

Eller vad tycker du?  Bra eller anus?

 

Annons

Dela inlägget
Annons
4 juni, 2013 0

Det blir lättare och lättare att känna igen våra stamkunder och deras särskilda öönskemål.  Endel som vill ha soppa och sallad först,  andra som inte vill ga dressing på salladen. Och så vidare.

Idag lagade jag sheperds pie, blomkålssoppa och tomatsås och kokade hirs till allt.

Sheperds pie:

Koka adukibönor och lägg på sidan. Hacka morot, vitkål, rotselleri, lök i cmstora bitar. Mjukstek i olja och tillsätt oregano, timjan och låt svettas. Lägg bönorna underst i en ugnsform och sedan rotsakerna och ett gott potatismos.Grädda 175 grader i 20 minuter.

Annons

Blomkålssoppa

Koka 1blomkålshuvd (imindre bitar) mjukt i buljong. Krydda med helt fänkålsfrö, salt och peppar och annat. Mixa soppan slät.

Först trodde jag aldrig att jag skulle hinna klart med all mat i tid, men jag hade faktiskt tid tillgodo innan lunchen öppnade.  Men jag fick nästan panik när jag fortfarande skalade alla rotsakerna och klockan var 09.

Jag får göra allt från grunden.  Blötlägga bönorna och koka dem. Skala potatis för att göra moset och så. Grymt stressigt ibland.

Vi ses! Hoppas att detta blir läsbart – jag skriver från mobilen.

Annons

Tack för idag alla goa!

Dela inlägget
Annons
4 juni, 2013 0

Jag är strax på väg till jobbet. Det nya, alltså. Det är mycket krävande och jobbigt. Det gäller för mig att ligga steget före och planera, planera. Blötlägga, grodda och så.  På morgonen /  förmiddagarn lagar jag mat och efter lunch plockar jag disk / förbereder.
Ju mer dagar som går desto bättre rutin får jag.  Den här morgon ser jag fram emot att skala 2 kg potatis, 1 kg palsternacka. Bland annat. Det var något som jag kunde ha förbett igår juh. Men jag kan inte klandra mig själv, det var ju bara första dagen igår.

Tänk vad tur jag hade som av alla ställen som finns hamnade på ett som är fokuserat på groddar, alger, surkål, vegan. Det ska ev bli rawinspirerat också.  Det finns faktiskt nästan inga här istan.

Vilka andra lunchrestauranger känner du till som är så?  (I stockholm)
Jag får bara hoppas att de tycker att jag är duktig så blir allt bra.  För man vill ju inte skrämma iväg kunderna. I en bransch som jag älskar.

Annons

Vi ses!

Dela inlägget
Annons
Annons