Annons

yoghurtglass

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
21 juli, 2015

Ett glassigt förslag! En hemgjord glass gjord på yoghurt och färsk frukt och bär.

Yoghurtglass 3 formar

1 banan

3/4 äpple

Annons

2 dl  naturell yoghurt 3%

Mixa allt  slätt med tex en mixerstav. Lägg i lite färska bär som smultron och blåbär i glassformarna häll sedan ”smeten” över  och ställ sedan i frysen helst över natten.

PhotoGrid_1437463680772

14 juli, 2015 0
Blåbärsmoothies och glass

Nu är blåbären klara, i alla fall i våran skog. Passa på och plocka, tycker jag.

Jag gillar verkligen blåbärssmoothie så här kommer några recept:

Blåbär och Kiwismoothie

Blötlägg

Annons

0,5 dl havre och 5 incabär över natten
Låt rinna av i en sil under tiden du förbereder resten:
3 kiwis
1 dl frysta blåbär
2 tsk hampaproteinpulver
1 tsk agavesirap
Vatten
Börja med lagom vatten, det är lätt att fylla på mer om det behövs. Mixa. Klart.

En svensk klassiker 1 glas
1,5 dl mellanmjölk
0,5 banan
1dl frysta blåbär
1 dl havregryn
Vatten.
Mixa. Klart att servera.

Blåbärsglass

blåbärsglass

 

Annons

Mixa 1 avokado med cirka 200 gram frysta blåbär. Supergott och nyttigt.

Tips! Styckefrys blåbären redan när du plockar dem så blir de inte som en isklump utan lättare att hantera. Lägg ut bären en och en på en bricka, när de fryst flytta över till påsar.

Ha en underbar dag!

 

Dela inlägget
Annons
12 juli, 2015 0
Toffinoff – gott och värmande regniga sommardagar

Det känns som om sommaren regnar bort. Hela förra veckan regnade det! När det regnar vill jag ha varm mat som värmer gott i kroppen.

Som en ”Toffinoff” – Herman gjorde en korvstrognaoff och jag en Toffinoff. En stroganoff gjord på tofu!

Toffinoff cirka 2 personer

1 gul lök, fint hackad

Annons

0,5 morot, fint hackad
olja att steka i

Vitlök
1 – 2 msk Tomatpure
Gurkmeja
vatten
1-2 dlGrädde
3/4 paket Tofu i strimlor
Salt, Peppar

Mjukstek löken och morot i oljan. Tillsätt vitlök och tomatpure. Sedan vattet, grädde och tofun. Krydda. Låt koka cirka 10 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs. Enheterna i recpetet är inte viktigt utan bara ett riktmärke – smaka av själv och se efter vad du behöver tillsätta.

Servera med ett ris, jag tycker faktiskt att ett vitt passar bäst till den här typen av rätt.

toffinoff1

Annons

Dela inlägget
Annons
10 juli, 2015 0
Tips att göra på hemmaplan ( sthlm) Gratis eller billigt!

Vår hemester har börjat och vi är inne på ungefär 1,5 veckan. Första veckan var det strålande sol och underbart badväder den här veckan har det varit lite sämre väder.

Vi semestrar på hemmaplan i år och det känns faktiskt väldigt bra. Inget fläng, ingen jäkt och alla kan vila ut, man hinner göra klart saker i lugn och ro, alla hinner landa.

Några gobitar som jag vill rekommendera:

Vid bra väder:

Annons

Hågelbyparken
ett underbart ställe för barn och vuxna, ligger mellan Tumba och Alby i Stockholm. Här finns 4h gård, cafe / restaurang, lekpark, teater, vikingaby, ”trafiklek”  – barnen kan köra en bilar runt i en anläggning. Kostar 10kr per åktur.
Det finns gott om gräsmattor om man vill ta med sin egen picnic.
När vi var där var det hett och då plockades en vattenspridare fram som barnen fick springa runt i .

Vättersparken 
en fint ordnad plaskdamm som faktiskt även passar lite större barn. Skön svalka för barn och vuxna – badet ligget lite gömt som en lummig oas i hjärtat av Årsta. Soliga dagar kan det vara fullt, men annars finns det gott om plats att bre ut sin handduk.
Gungor och liten lekpark i form av ett dagis. Det finns ingen toalett eller affär / kiosk. Men ICA ligger ganska nära.
Hitta hit: Buss 160 från Gullmars eller Årstaberg. Gå av Vättersvägen. Gå förbi Thaistället ”Asia Garden” och följ gångstigen in ”i skogen”

Vid dåligt väder
Museum!  ( Rätt dyrt om man jämför med de andra tipsen!) 
Vi var på Tekniska museet och det fanns en hel avdelning för barn. De hade en rätt kul utsällning för oss som vuxit upp i IT-teknikens frammarsch. Gamla datorer, tv-spel från förr, tvapparater, telefoner och så. Nostagli! Det gick att spela Supermario och andra gamla klassiker.

Pyssla
Vi älskar att pyssla, bygga saker som djur. Vi blandar vanliga pysselsaker med saker man hittar i naturen. 
————————————————————————————————

Något helt annat! Jag gillar sådana turkiska badhandukar och har letat lite efter de, men de  IMG_8191

Annons

är väldigt dyra. 400-500kr för en handduk!
Igår såg jag en affär som sålde handgjorda turkiska  för 160kr i Hammarbysjöstad.
Också väldigt dyrt för en handduk, men jag har trånat efter dem länge – Så kunde inte motstå! Handdukarna är tunna, lätta men har bra uppsugningsförmåga. Torkar supersnabbt och fungerar som nästan allt. Filt, pläd, sarong, duk, picknicfilt….

Tja hörrni. Nu inväntar vi bara bättre väder så jag kan använda min nya handduk.

 

Dela inlägget
Annons
3 juli, 2015 0
Pizza med svamp, päron och chevreost

Här om dagen testade jag att göra en pizza med svamp, päron och chevreost och det blev mycket gott.

Jag hade ingen tomatsås utan ringlade lite olja över degen och lade på själva toppingen direkt. Inte heller någon extra ost. Gott blev det och något sött i smaken från päronet.

IMG_8183

 

Annons

Vad gör ni?

 

Dela inlägget
Annons
26 juni, 2015 0
Savoykålschips, marinerad tofu, nektarinremmar och broccoli! It’s Friday!

Idag blir det bara lite enkelt till mat.Vi kör allt på engång. Förrätten, efterrätten och varmrätten.  ( jag har även en potatisgratäng i ugnen, som inte är med på bild)
Förrätt:
IMG_8173
Marinerad tofu
Blanda samman tomatpuré, soja, olja  gurkmeja, ingefära och salt. Lägg i bitar av tofu. Låt stå till servering. Helst en god stund.

Varmrätt

Annons

Potatisgratäng och masserad broccoli.
Broccolin är endast masserad och marinerad i citron, olja och salt.
Potatisen skivade jag tunt tillsammans med gullök, grädde, vitlök och massvis med svartpeppar. Den är i ugnen och ska där förbli minst 15 minuter till.
Vi har dock sällan ost på toppen. Och en gång ska jag göra potatisgratäng på buljong istället för grädde. Inte för kalorierna utan för jag är  nyfiken på hur det kan smaka.

Efterrätt

Savoykålchips och nektarinremmar
Savoykålschips
Skölj och ansa kålen, bryt i chipsstora bitar. Lägg i en skål och blanda i olja och salt.  Bred ut på papper och torka i ugnen en dag eller en och en halv. Se till att din ugn är på cirka 40 grader. Svårt att veta i en vanlig varmluftsugn.  Jag hittade en torkugn i mitt garderobsförråd, en som jag hade glömt bort och jag använde till dessa chips. En sån från OBH och som jag bara förut har  torkat svamp i och sedan glömt bort att jag hade. ://

Nektarinremmar
Mixa samman 5 nektariner med 1 banan. Bred ut på papper och torka i ugnen ( cirka 40 grader)  cirka en dag. De känns som läder när de är klara. Självklart kan du använda de frukt eller bär du har hemma. Hallonremmar brukar bli jättegott. Det gör vi annars.

Tack och hej!

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons