Igår skrev jag om hur man lättare återhämtar sig efter sjukdom också lite tips att förhålla sig till nu på hösten. Läs här.
Det finns en soppa, Indisk Dal, som säkert många har ätit i olika former. Den är enkel att göra och passar de allra flesta. Inom Ayurveda har vi alla olika kroppskonstitutioner och därför bör också födan anpassas efter just dig.
Så om ni inte hittat på någon fredagsmiddag, förutom tacosbuffén 😉 testa att göra den själv hemma. Varsågoda, här kommer receptet! Jag gjorde den till middag igår.. mums
Recept för ca 3 personer:
4 dl röda linser röda linser
6-8 dl vatten
2 msk ghee (klarnat smör) eller rapsolja
1 tsk senapsfrön
2 tsk spiskumminfrön
½ tsk gurkmeja (pulver)
1 mellanstor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära
1 tsk hacka chili
4-5 curryblad eller lagerblad
1-2 dl kokosmjölk
Salt och peppar efter smak
En stor knippe färsk koriander (om du tycker om)
½ färsk lime
Tvätta linserna ordentligt i varmt vatten. Koka linserna med gurkmejan i 15-20 minuter i en liten kastrull.
Smält ghee på låg värme i en stekpanna och bryn kryddorna lätt i gheet. Blanda ner skivad lök och pressad vitlök, riven ingefära och chilli, rör om lätt tills de blir ljust bruna och mjuka. Häll över de kokta linserna i stekpannan och rör om väl. Tillsätt kokosmjölk och vatten efter önskad konsistens. Rör om och låt soppan koka på låg värme i 10 minuter. Salta och peppra efter smak. Tillsätt färskpressad limejuice precis före servering.
Garnera med färsk koriander. Det går också bra med persilja istället 🙂
Om du vet vilken kroppstyp du är kan du, undvika chili om du är Vata el Pitta, tillsätta mer kryddor om du är Kapha, men undvika kokosmjölk.
Det här receptet kommer från min Ayurvediska lärare Sangeeta
Lycka till och ha en fin helg!!
Själv ska jag på kurs hela helgen, jippiii, längtar…mer ayurveda kunskaper ♥
0 kommentarer