Annons
Annons

Yoga & Handstående ur en Naprapats perspektiv

Bella G. Håkansson

Yogan i livet och på mattan
2 april, 2024
Yoga & Handstående ur en Naprapats perspektiv

Om Rebecca Carlowitz

Jag vill presentera Rebecca som är naprapat, PT, yogini och föreläsare. Hennes behandlingar är det bästa du kan tänka dig, så mycket kunskap och känsla! Rebecca brukar yoga hos oss på Yogin Sthlm och vissa dagar har vi även lyxen att kunna boka behandlingar på plats.

Jag tänkte vi kunde lära känna Rebecca lite bättre och höra vad hon tänker om Yoga.

– Hur kom yogan in i ditt liv?
Yogan gjorde sitt intåg i samband med 40årskris, skador och en känsla av hopplöshet. Det var Ashtangan som drog i mig, men på den tiden trodde jag mer att den handlade om en träningsform för att få snygga armar än det jag vet idag att den innehåller, allt!
– Vad är det som gör att du ställer dig på mattan kl 5:30 varje morgon?
Vetskapen att känslan av förnöjsamhet kommer som ett brev på posten efter min praktik. Det går inte att lura någon, det handlar om karaktär, vilja och rutin också.
– Hur påverkar yogan dig i ditt yrke?
Den påverkar mig mentalt, min syn på mina patienter, hur jag utför mitt yrke, den genomsyrar hela mitt professionella liv.
– Hur ser du på yoga utifrån din roll som naprapat?
Varandes naprapat ser jag att yogautövandet behöver regelbundenhet, medvetenhet och närvaro i kropp och själ. Många tror att det handlar om att vara vig, men som naprapat vet jag att de som låter sig smickras av sin vighet i sin yogapraktik och strunta i styrka, andning och kroppsmedvetenhet kommer få skador.

Föreläsning i Yogans Anatomi

Rebecca föreläser i många olika sammanhang och håller i anatomin i flera olika yoga utbildningar.

Det var så vi träffades, jag var så glad att du kunde förklara vad som händer i kroppen på ett sätt där man inte behöver kunna alla latinska termer.

– Vad tycker du är roligast med att föreläsa?

I början trodde jag att föreläsningarna skulle vara så faktaspäckade och teoretiska som möjligt, men ack så fel! Idag efter 10 års föreläsande inom anatomi och fysiologi i kombination med yoga vet jag att det är enkelhet som är ledordet. Anatomi och fysiologi kan alla ta till sig, det är inte bara hokuspokus på latin, det är en värld av sanningar som det ständigt forskas på och där nya rön dyker upp vart och vartannat år.
Det är att kunna förmedla för lyssnaren min fascination över våra kroppar som vi har lyckan att bo i ett liv.

Att försöka väcka nyfikenhet samtidigt som ödmjukhet inför dessa fantastiska rörelseapparater vi är, och alla olika system som fungerar inom oss, utan att vi ens behöver tänka på det. Och i slutänden hoppas jag så ett frö för att vi som har kroppar som fungerar, att vi ska ta hand om dessa, vårda dessa och lyssna på kroppen – för den talar med oss!

Fördelar med handstående

Du och jag ska ha en workshop i handstående nu i April. Det ska bli så himla spännade tycker jag, att få höra dig förklara handståendet ur ett anatomiskt perspektiv.

Handstående är inte direkt yoga, men kan vara en del av en Ashtangis praktik. Det har även så många andra positiva effekter på kroppen. Kan du berätta lite kort om dom?

Jovisst – svårt att berätta kort om fördelarna bara 🙂

  1. Det kommer att göra din överkropp superstark. För att hålla dig upp och ner under en längre tid behöver man en stor dos av axel-, arm- och övre ryggstyrka. Kul att träna på den och se resultaten.
  2. Du kommer att få en bättre balans. Särskilt fristående handstående som kräver full kontroll över muskler och att hela tiden göra små justeringar för att undvika att trilla. Balans ska alla träna på, även om man inte står på händer, då det är en färskvara.
  3. Att stå på händer kan höja ditt humör! Detta eftersom blodflödet till hjärnan har en energigivande och lugnande effekt, särskilt om man känner sig stressad.
  4. Det bygger kärnstyrka, Core! Men det finns ingen anledning att spendera timmar på att bara fokusera på magmuskler – du måste aktivera och stärka andra muskler också. Man arbetar ständigt med magmuskler, såväl som andra viktiga muskelgrupper som höftböjare, hamstrings, inre lårmuskler, säte och nedre delen av ryggen medan man står på händer.
  5. Det hjälper till med ben/skeletthälsa, din cirkulation och din andning. Detta eftersom handstående tekniskt sett är en viktbärande övning. Inte nog med det, den upp och nervända ställningen i ett handstående ökar cirkulationen till din överkropp, samtidigt som du avlastar trycket på dina fötter och ben och sträcker ut din diafragma på samma gång, vilket i sin tur kan öka blodflödet till dina lungor.

Slutsats: Handstående kommer inte bara att gynna din hälsa; Du kommer att ha kul när du gör det.

Tack snälla Rebecca att du tog dig tid ♥

Vill ni veta mer om Rebecca, gå in på hennes hemsida.

Rygg & Muskler

Handstående & Anatomi – Praktik & Teori Workshop

Den 14 April kommer Rebecca Carlowitz till YOGIN Sthlm, hon kommer att teoretiskt förklara hur vi enklare kan hitta ett bra och stadigt handstående.

Sedan kommer vi träna massor med Bella som kommer att ge tips och rent fysiskt hjälpa till ytterligare med att förbättra ditt handstående.

Förmiddagen blir superintressant, rolig och utmanande när vi får en bättre förståelse för eventuella begränsningar och samtidigt hittar nya perspektiv – upp och ner!

Vi kommer kommer ha tid för paus med te/kaffe och liten godbit för att fylla på energi.

Boka din plats på Yogin Sthlm

Varmt Välkommen!

Rebecca & Bella

Annons
Annons