Annons

Ditt lyssnande – en livboj för andra

Hans Mebius

Mänskligt
Om emotionell intelligens som betyder mycket för individens framgångar och utveckling i livet.
13 mars, 2020
Ditt lyssnande – en livboj för andra

Att lyssna globalt

Vid några tillfällen har jag fått höra att jag varit en viktig del i deras liv genom min närvaro och lyssnande. Några har sagt – “ du räddade mig från en katastrof, tack”. Fantastiskt tycker jag. Genom att endast ägna några minuter, ibland bara sekunder av min vakna tid till dessa människor genom att lyssna, har jag ibland varit med räddat dem från att kanske bryta ihop, ge upp eller tappa orken i livet. Jag har lyssnat globalt och med min närvaro. Min absoluta närvaro.

I mitt arbete och då speciellt i gruppsammanhang behöver jag fördela min tid över till alla individer i gruppen. Det behövs inte många sekunder av min odelade uppmärksamhet så känner vederbörande mitt intresse, respekt och acceptans. Den krassa sanningen är att alla (nästan) människor behöver känna att man bidrar och är accepterad av gruppen. Gruppen står för överlevnad, beskydd, mat, fortlevnad osv. Man bygger blixtsnabbt tillhörighet till en människa, genom att lyssna globalt.

Globalt lyssnande – när du hör på riktigt

Annons

Inom coaching pratar man mycket om det globala lyssnandet. Vad är det? Det finns flera nivåer av lyssnande men bara ett egentligt och riktigt lyssnande. Ett globalt lyssnande innebär att ha mer fokus på den du lyssnar på än på dig själv. Att lyssna aktivt och värderingsfritt till både ord, tonfall och kroppsspråk, samt att lita på din intuition. Det är ett lyssnande som inte bara kommer ge dig mängder av information utan också ett lyssnande som ger din motpart ditt odelade fokus vilket också skapar bra och värdefull relation.

Att träna och lära sig lyssna globalt

Påsken och andra ledigheter närmar sig. Kanske en möjlighet att använda din närvaro och lyssnande med din käraste, dina barn, syskon, föräldrar? Tiden går fort och vardagen tar ut sitt pris i alla måsten. Man hör mer än man lyssnar.Kan det vara nu som du ska ta möjligheten och fråga – Hur mår du, på riktigt? Får du inget svar som du tycker känns i magen så fråga igen och igen…Personen kan vara ovan att få frågan ställd och just från dig. Så när du menar allvar med din fråga kommer det efterlängtade svaret.

Ge den bästa handlingen som går att ge till en annan – ge ditt globala lyssnande!

Varma hälsningar,

/Hans

P.s. Att lyssna globalt är den enskilt viktigaste delen inom coaching

Annons

Är du intresserad av EQ-test som är en mycket värdefull test för effektiv coaching läs här

5 mars, 2020 0
Din EQ-nivå avgör hur Du stressar i livet – 5 bra tips!
                                                             Hantera stress med EQ

 

Annons

Beroende på hur väl utvecklad EQ du har så påverkas du i högre eller mindre grad i allt du gör och upplever i livet. Dina relationer,  fysiska hälsa, prestationer och speciellt stress upplevs och hanteras helt beroende på hur väl medveten du är och hur du reagerar och kan hantera olika situationer. Faktum är att detta är förmågor du kan träna och öva upp för att leva ett mer hållbart liv i arbetet och privat. 

Den mentala hälsan. Att inte ha kontroll och förstå sina känslor och stress kan också påverka din mentala hälsa, vilket kan skapa ångest och depression. Om du inte kan förstå, bli bekväm med eller hantera dina känslor kommer du också att kämpa ännu mer för att skapa starka relationer. Detta i sin tur kan göra att du känner dig ensam och isolerad och ytterligare förvärra eventuella mentala hälsoproblem vilket inte är hållbart i längden.

Dina prestationer i arbetet. En hög EQ kan hjälpa dig att navigera på arbetsplatsens sociala komplexitet, leda och engagera andra och också lyfta din karriär. I själva verket, när det gäller att hitta viktiga jobbkandidater, rankar många företag, speciellt i USA och Asien, nu emotionell intelligens lika högt som IQ-förmåga och använder EQ-tester innan de anställs.

Din fysiska hälsa. Är du inte medveten och kan handskas med dina känslor hanterar du förmodligen inte din stress speciellt bra heller. Detta kan leda till allvarliga hälsoproblem. En hög stressnivå höjer blodtrycket, sänker immunförsvaret, risken för hjärtattacker och stroke ökar, bidrar till infertilitet och påskyndar åldringsprocessen. Det första steget för att förbättra emotionell intelligens är att lära sig att hantera stress är att förstå hur du själv fungerar i olika situationer.

Dina relationer. Genom att förstå dina känslor och hur du kontrollerar dem kan du bättre uttrycka hur du känner och förstå hur andra känner. Detta gör att du kan kommunicera mer effektivt och skapa starkare relationer, både på jobbet och i ditt personliga liv. Här kan coaching hjälpa dig vidare för större förståelse kring dina känslor och hur du kan gå vidare med klarare målbild.

Annons

Din sociala intelligens. Att vara i samklang med dina känslor tjänar ett socialt syfte och skapar band till andra människor och världen omkring dig. Social intelligens gör att du kan känna igen vän från fiende, mäta en annans intresse för dig, minska stress, balansera ditt nervsystem genom social kommunikation och känna dig älskad och lycklig.

Läs mer om emotionell intelligens (EQ)

/Hans

Så lyckas du LAGOM med nyårslöftet!

8 januari, 2018 0
Så lyckas du LAGOM med nyårslöftet!

Jag älskar det svenska ordet ”lagom” då det utgår ifrån vad jag tycker är just lagom. Ordet ”lagom” har en unik betydelse för oss svenskar. Någonstans mitt emellan för mycket och för lite. Det är så jag försöker leva mitt liv. Lagom mycket utifrån mina gränser för vad som är för mycket och för litet. Att leva lagom sunt är att leva med alla tårtbitarna kärlek, träning, kost, sömn osv. Hur gör jag då för att t ex lyckas med nyårslöftet om att börja träna mera? För att ”lyckas” med sin träning bör man förstå vad som ligger bakom träning och varför vi bör och vill göra det.

Träning är bara kroppsrörelse och det finns naturligt i oss sedan vi föddes. Du kanske tycker det låter självklart men långt innan språk och tankar börjar ta form hos barnet så är det olika kroppsrörelserna som har högsta prioritet att utvecklas för överlevnad. Något som sen hela tiden utvecklas och förfinas. Jag tror det är avgörande att förstå att träning är just ”rörelse” och inget annat. Vi har isolerat kroppsrörelse till något vi kallar för, träning. Anledningarna till att träna är oftast råda bot på smärta, övervikt eller inskränkt rörlighet. Även mentala saker kan göra att träning kan ge lindring. Du kan lugnt utgå ifrån att rörelse är väldigt normalt för kropp och själ och därför bör du röra på dig. Frågan blir i alla fall för mig, hur kickar man igång ett lagom sunt leverne?

Soluppgång 2018 för dig!

Att komma igång med nyårslöftet

Annons

Hur är människan funtad egentligen? Vi vet vad som är bra men följer ändå inte alla råden om hur man når god hälsa. Svaret ligger nog mycket i våra grundläggande drifter. Sex, mat och sömn är drifter som styr hårt våra liv. Mat är en stor utmaning för många. Att titta på sig själv och vilken relation och beteende man har till mat är en bra början för att skapa en förändring. För mycket och ofta matätande står många gånger för andra saker som tristess, olycka, sorg, rädslor och så vidare.  Det är fascinerande att se barn äta. Ofta slutar de mitt i en tugga på mackan och är färdiga. De har många gånger en väldigt sund relation till mat. Troligen som det var tänkt från början. Man slutar när man är mätt.

Det samma är med barn och rörelse – det faller sig helt naturlig och de rör sig spontant. Alltså man kan säga att de tränar hela tiden:-) Om du vill komma igång med träningen, maten och nyårslöftet så kan du göra så här och svara på följande frågor. Begrunda svaren och fråga dig själv vad som står mellan dig och att lyckas. Tänk också vad som är ”lagom” för dig att mäkta med att genomföra din förändring.

  1. Varför vill jag göra en förändring?
  2. Vad krävs för att uppnå den?
  3. Vem kan hjälpa mig att komma igång?
  4. Vad känner jag spontant skulle vara rolig träning?
  5. Är jag beredd att rutinmässigt göra detta hela mitt liv för att bibehålla målet om bättre hälsa?
  6. Kroppen är livets största tillgång för allt du vill göra i livet – hur mycket är du beredd att investera i att den fungerar?

 

Det är aldrig för sent att börja – men alltid för tidigt att sluta!

Kroppen svarar direkt på rörelse och träning av bättre mående, generellt sett. Samma omvända förhållande gäller när du slutar. Kroppen anpassar sig snabbt efter den nya situationen och minskar muskelmassa, kondis och välmående. Det sker inte på en sekund men det kommer. Därför har du nytta att förstå att det här är aldrig något du kan sluta med om du vill må bra. Ju snabbare du inser att träning behöver vara en naturlig del av livet desto bättre och enklare kommer det bli att lyckas med din hälsa, din kropp och ditt välmående. Tycker du träning är tråkigt? Det finns alltid något för alla när det kommer till detta. Variera din träning, sök inspiration på nätet eller hos vänner. Utmana dig med nya träningsmetoder och sist men inte minst skaffa den en grundläggande kunskap hur du dels kan variera din träning men framför allt vad som fungerar för dig!

Annons

Ingen kan gör din träning åt dig men du kan ta hjälp av en professionell coach som hjälper dig att finna vad som motiverar på ett hållbart sätt över tid.

Och kan du ändå inte komma igång kan det vara idé att skaffa en personlig coach. Läs om coaching här

Lycka till

 

 

Annons

Skaffa dig tid att förstå hur du får lust att träna!

24 maj, 2016 0
Skaffa dig tid att förstå hur du får lust att träna!

Lusten, tiden och kunskapen är för mig avgörande för min träning. Efter flera år som aktiv och PT  är det dessa 3 saker jag kommit fram till är de viktigaste delarna om man vill få lust att träna. Tar du inte dig tid att röra på dig får du troligen för eller senare få avsätta tid i sjukdom. Saknar du lust att träna kommer inget att hända och skaffar du inte kunskap hur man tränar uteblir de efterlängtade resultaten. 

Tre enkla saker att tänka på, lusten, tiden och kunskapen. Alla har vi olika förutsättningar för sin träning men det är nästan lika viktigt för alla. Det är mycket enkelt att komma igång men desto svårare att träna regelbundet över tid. Så hur gör man för att lyckas? Här är mina bästa och övergripande tankar kring det hela.

Starta viljan att träna!
Starta viljan att träna!

 

Annons

 

 

 

 

 

Annons

Viljan att vilja träna med lust
Från den dagen barnen sätts i skolbänken börjar saker gå fel. Man kryper barnens rörligheten med dessa förkastliga stolar som de hänvisas till. Där börjar barnens vilja och naturlighet att röra på sig avtaga och det fortsätter med tv, datorer och plattor. Det är den försvunna rörelsen, spontana rörelsen man måste väcka igen inom sig. Den finns hos alla människor mer eller mindre!
Vi är skapta för rörelse. Så enkelt ser jag på min träning – Jag skall röra min kropp så pass mycket att det börjar bli jobbigt eller att jag börjar svettas ordentligt. Möjligheten till rörelsen finns över allt omkring oss om vi börjar titta. Dans är en mycket bra början att skapa lust till rörelse. Sätt på en låt och dansa till du får flås och börjar svettas och du är igång. Upprepa flera gånger och låt kroppen övertyga dina invanda mönster att den vill röra på sig mer!

Skapa en smidig kropp!
Skapa en smidig kropp!

 

 

 

 

Annons

 

 

Stryk onödiga göromål och få till träningen
Många skyller på att de inte har tid. De har tid till mycket annat men inte tid att träna. Det finns alltid tid. Många bra pass kan man göra man 3-15 minuter och få resultat. Det vill säga om man vet hur man skall göra. Skriv upp vad du gör under en hel dag och försök hitta saker som du kan dra ner på. Skippa internetsurfandet, stäng ner FB, gå upp tidigare på dagen är några saker. Titta sen på vad du kan tänka dig styrka på listan för att din kropp skall få lite kvalitetstid med dig i form av träning.

Skaffa kunskapen  och gör träningen rolig och lyckad!
Det är enkelt att börja lära sig träning. Internet är proppfullt med information kring olika träningsmetodiker. Att söka information med utgångspunkt vilka behov man tror sig ha är en bra början. Youtube erbjuder en bred samling videoklipp som erbjuder kort, långa, lätta, svåra, enkla och tuffa pass. Hittar du inget du gillar så börjar kolla upp olika idrotter eller fråga en vän som kan träning och som kan hjälpa dig att komma igång. Det kan också löna sig att kolla på motivationsvideos på nätet. Där finne en uppsjö med exempel på människor som vänt från inaktivitet till ett liv som är fullt av rörelse.

Ibland kan motivationen vara det största hindret. Då kan personlig coaching vara lösningen där du gemensamt med coachen hittar vad som driver dig och får dig att sätta egna mål som är ordentlig förankrade. Läs mer om coachning här

 

9 goda råd för män som lever nära PMS

4 maj, 2016 0
9 goda råd för män som lever nära PMS

PMS är något vi borde prata betydligt mer om för att öka vår förståelse, tycker jag. Jag visste väldigt lite om detta innan jag kom i samtal med en vän som har svår PMS. Något som starkt väckte mitt intresse. Har sedan dess pratat med gynekolog, flera kvinnliga bekanta och även gått med i FB-gruppen – ”Vi som lever med PMS och PMDS” och frågat frågan – hur kan jag som man på bästa sätt stötta en kvinna med PMS? Det var inte helt okej att fråga.

För det första fick jag snabbt lära mig att det inte var helt okej att som man komma in och ”snoka” i en grupp för PMS-kvinnor. En del tyckte rätt och slätt att det var fel att jag frågade. Fel forum skrev några, fel frågeställare skrev andra. Kanske hade de rätt i sin kritik? Vem är jag att skriva om PMS? Jag är ju man! Men jag gör det ändå!

Så här är det – enligt vad jag kan förstå
Minst 60 000 – 90 000 av Sveriges kvinnor lever med PMS. De har relationer, med sin kära, sina kollegor, sin arbetsgivare med flera. Alla dessa personer måste också förstå.
Så ämnet känns för mig rätt naturligt att skriva om. Till och med greken Hippokrates såg ett samband med humör och menstruationer. Det gör oss i alla fall till två män med intresse för detta. Ett ämne som jag menar fler män borde bli pålästa om.

Annons

image

Inget man önskar sin värsta fiende eller vän
PMS tar sig många uttryck enligt min vän. Hon beskrev livet med PMS så här ”Tänka dig, år efter år, varje månad,  under flera dagar så är livet både kroppsligen och mentalt helt upp och ner. Jag själv har väldigt ont i magen som är stor som en basketboll. Livet känns grått och trist och jag är konstant ledsen. Minsta lilla händelse kan skapa en flodvåg av tårar. Det goda humöret lyser med sin frånvaro och jag vill inget annat än att ligga mig under täcket och försvinna från jordens yta. Man kan säga att min kropp och själ är i ett kaostillstånd”. När hon sa det  kom jag ihåg att jag tänkte: ”Undrar hur många som fattar hur jobbigt det här? Måste blogga!

 

Woman Suffering From Stomach Ache

Så kan du hjälpa en kvinna med PMS
Det finns många konkreta saker du kan stödja henne i när hon har PMS eller besvär under sin menscykel.

Annons

  1. Acceptera läget – Min kvinna har PMS! Lär dig mer om vad PMS är och hur det kan yttra sig. Läs även på om PMDS.
  2. Var närvarande och ta henne på allvar när väl perioden börjar. Känn till att den många börjar strax efter ägglossning.
  3. Notera i din almanacka när hennes nästa period troligen börjar så du kan förbereda dig.
  4. Ta det inte personligt, det här är hennes lidande. Ha tålamod. Något du kommer bli uppskattad för då hon kan slappna av mer genom ditt engagemang och förståelse. Både under och efter.
  5. I perioderna då allt är mer normalt ta dig tid och prata med henne. Ta reda på så mycket som möjligt vad som kan underlätta för henne under sin PMS-period. Vad hon vill ha hjälp med? Vad som är extra jobbigt för henne? Planera att motionera tillsammans vilket också har visat sig kan ha god effekt.
  6. Var inkännande hela tiden. En varm kram av ren kärlek kan vara stor tröst i en svår stund även om hon stunden innan hon kan ha visat upp en sida som mer påminner om en klösgalen katt. Våga fråga!
  7. Ju mer stöd du ger i form av närvaro, inkännande och stöd desto bättre kommer ni hantera detta framledes. Hon är en förutsättning för reproduktion av livet och tar den absolut största rollen arbetet kring detta. Belöna henne med att visa stor medmänsklighet. Tänk så!
  8. Att ha en bra gynekolog är viktigt för förtroende och rätt hjälp. Uppmuntra henne att söka tills hon är nöjd.
  9. För dagbok för att få bättre förståelse kring olika delar i hjälpen. Ett glas vin, att älska är några otippade hjälpande förslag jag fått till mig i den här resan att lära sig mer om kvinnor med PMS.

Lite kort om den en mystiska hormonkarusellen!
Lever du nära människor med PMS kan du som man göra bäst i att förstå de bakomliggande orsakerna. Du kommer då att bättre möta henne då det faktiskt inte är personligt mot dig och det finns en förklaring. Forskningen har faktiskt inte kunna bevisa alla samband med ägglossning, menstruation och orsakerna till PMS. Observera ”samband” inte lika med att det inte skulle existera.

  •  Vid ägglossningen höjs hormonet progesteron snabbt. Blir det ingen befruktning så sjunker det undan väldigt snabbt. En teori är att vissa är känsligare för hormonsvängningarna än andra trots samma nivåer av progesteron.
  • Vissa brister kan uppstå i samband med ägglossning och menstruationen. Serotonin, magnesium, kalciumbrist kan leda till olika yttranden för kvinnan.
  • En annan uppfattning och förklaring kan vara att nedbrytningsprodukterna pregnanolon och allopregnanolon som uppkommer kan orsaka symptomet

Så, är du partner, arbetsgivare, kollega, vän eller annat kan du göra mycket för människor med PMS. Att det är ett lidande är odiskutabel men du kan göra mycket för att lindra problematiken. Utan naturens gåva och underbara möjlighet till människan att reproducera sig hade detta inte varit ett problem. Men vi som människor hade å andra sidan då inte existerat. Tacka din kvinna för hon allt går igenom och hjälp henne.

Kureras artiklar i ämnet PMS hittar du här.

/Hans

7 april, 2016 0

Jag tror psykosomatiska tillstånd kan botas med mod över sina egna rädslor. Med psykosomatiska tillstånd menar jag ett fysiskt sjukdomstillstånd som tillkommit efter oftast en lång mental ohälsa. Vår tids största hälsofara, enligt mig. Mental ohälsa skördar fler offer än något annat.

Det händer inte ofta men nyligen blev jag starkt påverkad av ett fantastiskt videoklipp om en kvinna som mirakulöst överlevt sin cancer mot alla odds. Läkarna hade förberett hennes man att hon endast hade några få timmar kvar i livet. Den sjuke Anita Moorjani låg sedan flera dagar i koma och hennes man och mor satt vi sängkanten och bad för hennes liv. 30 timmar senare vaknade hon upp och efter 4 dagar hade cancersvulsterna gått tillbaka med 70 %. Cancersvulster stora som apelsiner – ett mirakel hade skett. Hur är detta möjligt tänker jag? Det är galet att en förändring kan ske så snabbt. Efter 5 veckor och 2 års lång kamp var hon helt friskförklarad på sjukhuset i Hong Kong.

 

Annons

Uträknad och med döden som närmaste granne
Jag tänkte, vad skiljer sig henne mot andra människor som inte klarar sig? Hur kunde Anita vända ett redan förväntat slut till en sådan total oväntad fortsättning? Ett massivt frågebatteri väller upp inom mig och min hjärna närmar sig härdsmälta. Jag letar snabbt upp fler videos för att stilla mina frågeställningar kring henne. En tanke lopar inom mig, varför klarade hon sig? Svaret klarnar ju fler videos jag ser och svaret är förbluffande och viktigt. Svaret smög sig på mig likt en tiger och ett nyckelord dök upp. Rädsla! Rädslor av olika slag som sakta bryter ner människokroppen. Hon menade att hennes egna rädslor hade skapat sjukdomen något som försvann under tiden hon låg i koman.
Anita berättar ” om mänskligheten fokuserade mer på hälsa än att bara titta på det som är farligt som i sin tur skapar rädslor skulle mänskligheten se helt annorlunda ut.”

Vi är själva våra egna sjukdomsfällor
Genom det mänskliga intellektets tankar skapar vi våra egna sjukdomsfällor. Det människan själv producerar i tankevägar kring rädslor om vad som är farligt är farligare än t ex de gifter vi utsätts för i besprutad matvaror, även detta är vetenskapligt bevisat enligt Anita Moorjani. Så stark är rädsla och oro. Vi är våra egna ”farligheter”. Ja, jag vet det verkar ju rätt konstigt. Men tänk på hur dit liv skulle se ut om du gick din egna väg utan att vara rädd för att bli t ex sjuk, avvikande, göra som du vill eller annat som skapar rädslor?
Nu reser hon världen runt och berättar om sitt mirakel. Nyfiken som jag är surfar jag runt efter fler klipp med denna kvinna som fångar mig totalt framför datorn. Någonting starkt väcks inom mig. Ett hopp, en tro och en ny energi. En ny tilltro till människans egna enorma kraft att läka sig själv. Jag ser varje tillfälle att bli av med en rädsla som något som gör mig friskare i sin helhet som människa. Något som också blir min uppmaning till dig som läst detta.

Läs mer i hennes bok – ”Dying to be me” som finns på svenska. Fick mycket fina lovord av läsarna. En billig investering tycker jag som beställt den nu. Pocketbok under 100-lappen.

/Hans

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.