Annons

Linsbiffar med honungsyoghurt

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
14 november, 2012
linsbiffar med honungsyoghurt
linsbiffar med honungsyoghurt
Foto: Mia Hagenmalm

Mina underbara före detta grannar, Ingrid och Erik, kom och besökte mig på jobbet i dag. Åh vad roligt det var att se och träffa dem. De bjöd på lunch, och jag föreslog Aya Beach Club som ligger alldeles vid vattnet här i Nynäshamn. Det visade sig vara ett bra val. Vi hade en mycket trevlig lunch. Det var länge sen vi träffades så här, så det var fint att få prata och umgås en stund. Och Aya Beach Club hade en överraskande god lunchbuffè.
Jag frossade i inlagd strömming som var otroligt god och åt massor av råkost till. Grönsaksfaten var välfyllda och enormt fräscha. Och så smakade jag deras kycklinggryta. Man har utsikt över vattnet när man äter. Underbart! Där kommer jag absolut att äta lunch igen vid tillfälle.

Eftersom att jag skrev om selen igår, och jag såg att Rawfood-familjen hakade på med att blogga om selenrika paranötter, så tänkte jag bjuda på ett recept med linser som också är rika på selen.

Annons

Har ni för övrigt sett vilka underbara recept Rawfoodfamiljen har lagt upp? Jag ska prova att göra några av deras recept och är mycket sugen på att testa deras tårta nästa gång någon i familjen fyller år. Har aldrig vare sig smakat eller gjort en rawfoodtårta förr. Tycker det är spännande med nya smakupplevelser. Helst när det är nyttiga.

 

Linsbiffar ca 8 st:

2 dl röda linser
1/2 ekologisk buljongtärning
1 liten finhackad gul lök
2 morötter finrivna, hackade
1 dl finhackade solroskärnor, rostade
100 g fetaost
3 msk tartex med vitlökssmak
1 msk fiberhusk
0.75 dl pofiber
salt och peppar

Gör så här:

Annons

Koka linserna i 4 dl vatten tillsammans med buljongtärningen enligt anvisningar på paketet. Låt svalna lite.
Riv och hacka morötterna tillsammans med löken. Hacka solroskärnorna. Smula ner fetaost och tartex. Blanda samman alla ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar. Jag testade med pofiber, ett potatisextrakt som är glutenfritt och som finns att köpa på dagligvaruhandeln, samt fiberhusk, för att biffarna skulle hålla ihop. Testade lite i taget, men man behövde mer än jag trodde. Ett tips är att provsteka en liten biff för att kolla om den håller ihop, innan man gör och steker normalstora biffar.

Stek på svag värme i ca 5 minuter sida i rapsolja eller kokosfett utan smak.

Honungsyoghurt:

3 dl Turkisk yoghurt
2 tsk flytande monukahonung
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak

Blanda och rör om.

Annons

Servera med en grönsallad och kanske råris eller quinoa. För att få lite sötma kan man blanda i tex russin eller aprikoser i riset.

 

 

 

13 november, 2012 0

Läste någonstans att man driver ett forskningsprojekt angående om att man kanske har hittat ett biverkningsfritt alternativ till cellgifter inom cancervården. Då pratar man om selen. Selen har i laboratorieförsök, utan
att skada friska celler slagit ut tumörceller. Väldigt intressant tycker jag.

Jo visst har man hört förr att selen ska minska risken för prostatacancer och nu har forskning visat att det även gäller bröstcancer.

Jag som har många vänner och nära och kära som senaste åren drabbats av cancer blir förundrad över att man inte gör något åt det!? Varför upplyser man inte människor mer, att äta Selen? Selen är svårt att få i sig via kosten.
I Svergie och i Norden, har vi selenfattiga jordar, och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sen början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Smart av finnarna.

Annons

Selen är inte bara bra för att förebygga cancer, det kan även bidra till bra hjärthälsa, immunförsvar, förebygga diabetes och bidrar till att skydda cellerna mot att oxidera.Se där! En bra antioxidant med andra ord. Bra källor till selen i kosten är nötter, mjölk, kött, ägg, fisk, bovete och linser som ett exempel.

Jag äter selen som kosttillskott och har gjort i många år. Blir glad att få bekräftat att jag gör rätt val.

Dagsdosen av Selen bör enligt EU:s rekommendationer inte överskrida 300 mikrogram. I USA kan dock människor få i sig upp till 600 mikrogram genom kosten utan några kända biverkningar. I Svergie rekommenderar livsmedelsverket 40 mikrogram selen till kvinnor och 50 till män. Vill också varna att för stora mängder Selen kan leda till förgiftning. Men att överdosera selen genom mat från Svenska livsmedel är i stort sätt omöjligt.

Dela inlägget
Annons
12 november, 2012 0
Wokgryta med nudlar

 

Wokgryta med nudlar
Foto: Mia Hagenmalm

Det var en omtumlande dag i går! Jag och min dotter var hundvakt åt en liten valp. Och hjälp vilken energi den lilla hade. Det var nästan som att ha hand om ett litet barn. Jag kände mig helt slut när hundens matte kom och hämtade henne. Men jag engagerade mig väldigt. Och vovven var så söt och busig. Blev riktigt sugen på att skaffa en själv. Men då behöver man ha tiden, och det har jag inte. Inte min dotter heller.

Kvällen tillbringades hos ena dottern och mina små barnbarn. Riktigt mysigt. Lilla babyn som är bara 9-månader, går redan. Ser lite märkligt ut när en så liten tultar omkring. Och pojken som är två och ett halvt år ville ha hela uppmärksamheten från sin lilla syster och visade upp alla konster han kunde, och alla sina leksaker. Men han är så fin med sin lillasyster. Barn är så härliga.

Annons

Eftersom att jag var hundvakt , var ju inte allt som det brukar vara en ledig söndag som igår. Gjorde pannbiff till middag, men glömde planera för morgondagens middag. I kväll repar jag med kören, och hinner inte hem mellan jobb och aktivitet. Så när klockan var halv elva igår kväll, puttrade därför en wokgryta på spisen. Till den kommer jag att servera nudlar som jag köpte på Allt För Hälsan Mässan i fredags: Shiratakinudlar eller Änglahår. Tillverkad av mjöl från Konjacroten. Den innehåller knappt några kolhydrater och är kalorifri. Det finns också att köpa som mjöl för redning och i tablettform vilket som kan bidra till viktnedgång. Tabletterna finns att köpa på hälsokosten. De här nudlarna låg i påsar med vatten. Men jag har köpt dem förut, torkade, på dagligvaruhandeln. Då kallas de glasnudlar.

Wokgryta a la Mia

2 portioner:
300 g kycklingfilè
250 g frysta ekologiska wokgrönsaker
1 1/2 Ekologisk Grönsaksbuljong
3 msk tomatpurè
3 msk mango chutney
1 msk vitvinsvinäger
2 msk majsenamjöl
2 msk kokosfett med smak
5-7 dl vatten
salt och peppar

Gör så här:

Skär kycklingfilèn i mindre strimlor och bryn dem i kokosfettet i en stekgryta.
När köttet fått färg, häll på vatten, lägg i buljongtärningar, tomatpurè, vitvinsvinäger och mango chutney.
Koka upp, sänk värmen och låt stå och småputtra ca 30 minuter. Red av såsen med majsenamjöl och smaka av med peppar och ev salt om det behövs.
Såsen ska vara lite sötsur, så smaka ev. av med mer sötma från chutney eller mer surt från vinäger.
Bryn wokgrönsakerna i lite kokosfett eller rapsolja i en stekpanna. Lägg ner grönsakerna direkt i grytan. Koka snabbt upp. Godast är om grönsakerna är lite krispiga tycker jag. Men det är ju en smaksak. Servera med nudlarna.

Annons

Dela inlägget
Annons
10 november, 2012 0
Isabelle och Malin
Foto: Mia Hagenmalm

Var på Allt för hälsan och hälsade på Kureragänget i går! Alla var där och Sigrid Bernson kom också på besök. Kul att stanna en stund och prata.

Isabelle och Malin
Foto: Mia Hagenmalm
Daniel och Sigrid
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Foto: Mia Hagenmalm

 

Gick runt lite och kollade i olika montrar också. Hittade en monter med Rawfood och handlade lite grejer som jag kommer att använda mig av nästa gång jag delar med mig ett matrecept . Det ska bli spännande.

Diskuterade kolhydrater och socker, och hur svårt det är att hålla koll på vad barnen äter när man inte ser. Min dotter som ett exempel, köper ofta godis efter skolan. Fast hon inte får! Hur ska man kunna ha koll på det? Det är ju jätte svårt. Hörde också av min dotter att många barn i hennes klass, (hon är 11år), köper energidrycker som Red Bull osv efter skolan. Hemskt! Läste för ett tag sen om en fjortonårig flicka i England som dog efter att ha druckit två stycken energiläsk. Nu hade den flickan ett hjärtfel som de inte visste om, men hur farligt är det inte? Tänk om mitt barn har hjärtfel? Eller ditt barn? Hur som helst. En dryck som påverkar hjärtat så hårt skulle egentligen förbjudas, när folk kan dö av det. Jag tycker att det åtminstonde ska sättas 18-års gräns på energidrycker! Men sånt görs inte! Däremot är man inne med pekpinnar och förbjuder te x kosttillskott trots att det visat ha en bra inverkan på människors hälsa. Snacka om dubbelmoral.

 

I dag har vi bakat ca 100 lussekatter på morgonen! Min dotter ska samla in pengar till en klassresa och vi ska stå och sälja vid Sjötelegrafen i Nynäshamn i dag.

Annons

Foto: Mia Hagenmalm

Senare blir det födelsedagsfest igen. I dag fyller min dotter Jennifer år. Grattis älskade dotter på födelsedagen!

Dela inlägget
Annons
7 november, 2012 0
Favorit i repris med ny ingrediens!

 

Foto: Mia Hagnemalm

I morse gjorde jag min favoritsmoothie till frukost!

Annons

Har haft två hektiska dagar och kvällar och behövde lite extra uppiggande energi i dag, kände jag.

I förrgår ringde min dotter mig på jobbet och var helt utom sig av förtvivlan. Hennes älskade hamster hade fastnat med sin lilla tass i knäppet där man spänner fast burens lock och min dotter fick inte loss henne då hon var rädd att skada henne ännu mer. Jag fick ringa efter hjälp och min särbo ryckte turligt nog ut och fick loss den lilla stackarn. Tyvärr dog den lilla av utmattning och chock, senare på kvällen. Det blev stor sorg och en traumatisk upplevelse både för mig och min dotter.

Igår kväll hade vi stjärnjuls-repetion igen. Det kommer att bli så bra! Har du inte sett oss så lovar jag att du missar decembers i särklass bästa julkonsert. En upplevelse du kommer att minnas länge. Här kommer ett smakprov från tidigare jular. http://stjarnjul.se/index.php/se-smakprov

Foto: Lotta Hagenmalm

Dogge Doggelito och Mia Hagenmalm stjärnjul 2011

 

Annons

Vill även återvända till ett av mina tidigare recept av en smoothie som är en av mina favoriter. I dag testade jag att blanda ner ännu mer nyttigheter:
Mighty Berries från Alpha Plus. Ett fruktpulver som innehåller ett mycket högt intag av antioxidanter. Jag som tyckte smoothien var god innan, fick nu en ny smakupplevelse. Den blev väldigt god! Och Mighty Berries är så bra att ta till, för då vet man att man får i sig bra med antioxidanter som kan vara svårt att få genom kosten.

Superfräsch Smoothie i repris! Nu med mer antioxidanter.

2 glas:
1/2 banan
1 dl frusen mango
25 g babyspenat
ca 2 cm färsk ingefära
2 -3 dl äppel eller apelsinjouise
1 msk Mighty Berries
Gör så här:

Skala och skiva ingefäran. lägg ner alla ingredienser i en mixer. Fyll på
med jouise. Mixa till en slät drink och servera genast.

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
5 november, 2012 0
Spökligt 6-års kalas

 

Foto: Jennifer Lundberg

I förrgår fyllde mitt äldsta barnbarn Noelle 6 år. Det var inte länge sedan hon föddes tycker jag. Men det är på barnen man ser att tiden går. Själv är man ju 25 år hela livet! 🙂

Dagen till ära hade två av mina döttrar, mostrar åt födelsedagsbarnet, bakat en tårta, och eftersom att vi samtidigt ville fira Halloween, vilket vi gör varje år, blev det en spöktårta. Pappa i familjen gjorde tre pizzor: barnpizza och vuxenpizza! Supergoda! Och så serverades det bål förstås!

Annons
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

 

Noelles 6-års tårta var bakad med vetemjöl och socker. Ibland får man fuska och äta lite onyttigt. Men om denna underbart goda tårta varit en gluten- och sockerfri, hade receptet kunnat sett ut så här:

Tårtbotten:
6 ägg
1 1/2 sukrin melis
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Vispa ägg och sukrinmelis fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål och blanda sedan ner det i äggsmeten.
Grädda i mitten av ugnen på en bakplåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna.

Annons

Vaniljkräm:

1 1/2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl sukrin
1 dl vispad grädde

Gör så här:

Koka upp grädden i en kastrull, skär enskåra i vaniljstången och låt den koka med i grädden.
Sjud grädden i ca 10 minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.
Under tiden du visparillsätt äggulor en i taget och rör sedan ner sockret. Värm sedan vaniljkrämen på svag värme under omrörning.
När du ser första bubblan tar du genast av kastrullen. Rör till vaniljsåsen svalnat, och ställ den kallt. Rör sedan ner den vispade grädden i vaniljkrämen.

Fyllning 2:
200 g bär av vafri sort ( Vi hade hallon och jordgubbar)
4 dl hårt vispad grädde
ev lite sukrin

Marängspöken:
2 äggvitor
0,75 dl sukrin
några droppar citronsaft

Annons

Gör så här:
Vispa äggvitor, sukrin och citronsaft till ett hårt skum.
Blanda i lite svart pastafärg. (Finns att köpa på panduro)
Sprista ut avlånga korvar ca 20 st, på ett bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.

ca 3 dl vispad grädde till topping.

Ta ut sex delar av tårtbottnen. Lägg på fyllning med bär och grädde på den första bottnen och vaniljkräm på den andra. Varva så tills du lägger på den sista bottnen överst. Blanda en del av grädden med saften av hallonen. ( Jennifer och Evelyn använde rosa karamellfärg). Bre grädden över tårtan. ”Måla” ögon på spök-korvarna med pastafärgen, och tryck fast dem runt tårtan. 🙂

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons