Färgglada grönsaker i ratatouille ger massor av antioxidanter!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
29 januari, 2013
Färgglada grönsaker i ratatouille ger massor av antioxidanter!

I lördags blev det äntligen lite mildare. Visst är det ganska mysigt när det är kallt och snö, men sista dagarna har det varit iskyla som har gått in i ben och märg här i Nynäshamn och i Stockholm. Och nu ser man att ljuset återvänder. Underbart! Vi går mot våren! Äntligen!

I helgen gjorde jag ratatouille med massor av grönsaker och serverade tillsammans med pannbiff, lök och vitlökssmör. En härlig färgsprakande rätt som är fullproppad med antioxidanter. 🙂

Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Ratatouille 2 portioner:

Annons

1/2 zucchini
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1 gul lök
1/2 abergine
2 vitlöksklyftor
2 krm malen spiskummin
1 lagerblad
1/2 tsk timjan
örtsalt och svartpeppar
1/2 chilifrukt
200 g krossade tomater
1 dl vitt vin
1/2 msk balsamvinäger
2 dl bönor ( Jag köpte färdiga i tetraförpackning, blandade, kidney, vita bönor och kikärtor)

Gör så här:
Skär zucchini, abergine och paprika i bitar och hacka löken. Stek aberginen tillsammans med lök i lite olivolja i ca 5-7 minuter, och lägg därefter i paprika och zucchini och stek ytterligare några minuter.
Pressa över vitlöken och krydda med örtsalt och övriga kryddor. Häll på tomater och vinet, lagerblad, balsamvinäger och finhackad chili. Låt småputtra på svag värme ca 15 minuter. Lägg i bönor mot slutet och låt de bli varma. Servera som ett tillbehör till en bit kött eller fisk. Eller ät som ensamrätt.

25 januari, 2013 0
Räk&avokadopaj på smördegsbotten gjord på mandel- och kokosmjöl
Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Till förra helgen gjorde jag en paj som smakade helt fantastiskt gott. Gjorde en smördeg av mandel- och kokosmjöl och fyllde med creme fraiche och philadelphiaost och som jag förgräddade innan jag fyllde den med grönsaker och räkor. Den här pajen blev sååå himla god! Smördegen tillsammans med ostblandningen blev en riktig hit. Jag kommer att använda mig av den i andra pajer också framöver, för nu har jag hittat en favorit. Man kan ju fylla den med vad man vill egentligen, och jag valde att ta av det som fanns i kylen. Jag valde att använda råa grönsaker, då jag vill ha det raw, på grund av PH-balansen. Råa grönsaker är mer basiska än kokta.

Smördeg på mandelmjöl:
200 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl

Annons

1 dl kokosmjöl
0,75- 1 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk fiberhusk

Fyllning 1:
1 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost

Fyllning 2:
500 g skalade räkor
400 g champinjoner, hackade
2 st mogna avokado
8 st körsbärstomater, halverade
2 msk färsriven pepparrot
1 dl creme fraiche
200 g stenbitsrom
1/2 röd lök finhackad
Dill till dekoration.
salt och svartpeppar
ev. lime i klyftor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Mosa avokado tillsammans med creme fraiche och blanda ner den hackade löken. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på de hackade chapinjonerna och räkor, strö över den rivna pepparroten och dekorera med körsbärstomater, klickar av stenbitsrom, eventuellt några klickar creme fraiche och dillvippor. Servera med ett glas citronvatten.

Annons

Trevlig helg!

Dela inlägget
Annons
23 januari, 2013 0
Jag bjöd in Johan Lundberg- proffskock till mitt kök, för att laga en GI-måltid till Kureras läsare!

Jag bjöd in min svärson Johan Lundberg, som är kock och jobbar med köksbemanning, att bistå med lite goda GI-recept i min blogg! Det ville han gärna! Jätte kul tycker jag!

Johan arbetar som ansvarig rekryteringskonsult, samt är VD och driver Chef United AB, ett kocknätverk med över 5000 kockar i Svergie och 1500 stycken i olika brodernätverk i Europa och USA.

Foto: Johan Lundberg
Foto: Johan Lundberg

 

Annons

Som VD i Chef United AB har han hela restaurangnäringen som sitt arbetsbord. Man kan också beställa hem honom med flera, till sitt eget kök, så lagar Johan eller andra kockar maten. Och!!! Tar hand om disken efteråt. Inte illa.
Anlita en kock: Johan@chefunited.se

Johan är en kille som brinner för sitt yrke och verkligen har stor passion för matlagning.
Jag glömmer aldrig när vi var på Gotland och han hade plockat strandkål, något som ortsborna gav till sina grisar förr. I allafall är det ju ingenting man tänker på som människoföda. Men han tillredde en jätte god kålstuvning av den som vi åt till grillat kött. Underbart! När Johan är med är det alltid fest. Han kan koka soppa på en spik ta-me-sjutton!!.

Han har en gedigen utbildning och arbetslivserfarenhet, och har arbetat jorden runt, bland annat som eventchef och även TV-kock/eventansvarig på restaurang Aquavit i New York. Han har varit köksmästare på Gyldene Freden i Stockholm, arbetat i Österriket och som headchef i West Indies. Han har också startat upp en restaurang från grunden i Thailand, bara för att nämna några arbetsplatser Man blir väldigt imponerad av hans arbetserfarenhet och arbetsdrift, då han är så ung. Nu är han gift med min dotter Jennifer, som också arbetar som kock. De fick en liten flicka i somras, så jag hoppas att vi får behålla dem på svensk mark ett tag.

Johan har ett hjärta av guld. Han var en av de kockar som drog igång insamlingar från restauranger och allmänheten till Stockholms hemlösa, och delade ut mat på 3 olika härbärgen kopplade till Statsmissionen förra julen. Ett kanonjobb! 🙂

Här vill Johan bjuda Kureras läsare på ”Jerked” Kyckling, och har tilldelat 3 stycken tillbehör, så det är bara att välja det man tycker passar bäst. Eller varför inte bjuda dina vänner i helgen och köra alla tillbehören? 🙂

Annons

Foto: Johan Lundberg
Foto: Johan Lundberg

 

”Jerked” kyckling
1st färsk hel kyckling
1 påse ”jerkkrydda” ca 30gr (kolla så den inte innehåller socker)
1 dl Soya avredd med maizena
Svartpeppar

Marinera hela kycklingen med jerkkrydda, soya och svartpeppar över natten i en plastpåse. 2 timmar innan du ska äta kycklingen, lindar du in hela påsenmed kycklingen i aluminium folie och gör ett paket.

Baka på 150c i 1 timme. Ta sen av folien och öppna påsen. Lägg upp kycklingen på ett galler med plåt under. Baka vidare, men nu på 225c, tills insidan av lårbenet har en temperatur på 68c.

Öppna ugnen och stäng av den. Låt kycklingen ”vila” tills låret har 82 c i temperatur.
Ta ut ur ugnen och servera med något av tillbehören.

Annons

Tillbehör:
Rose’sallad med jalapèno och rostade solrosfrön
1st huvud rose’sallad , brutet i munsbitar
2 msk avrunnen jalapèno på burk, hackad
1 st rödlök, skivad
1 st lime, pressad
1 st vitlöks klyfta, finhackad
4 msk olivolja
100gr solrosfrön,torrrostade i en stekpanna avsluta med flingsalt.

Blanda alltsamman och smaka av med lite salt och svartpeppar.

Foto: johan Lundberg
Foto: johan Lundberg

Rotsellerislaw
½ skalad rotselleri, tunnt hyvlad(ca 400gr)
4dl majonnäs(sockerfri)
2 st vitlöksklyfter finhackade
2 msk harissasås
½ apelsin, pressad

Gör så här:
Blanda allt och smaka av med salt och vitpeppar

Foto: Johan Lundberg
Foto: Johan Lundberg

Foto: Johan Lunberg

Isbergsallad med grapefrukt, paprika och dijondressing
1 huvud isbergsallad, rivet i bitar
1 stor grapefrukt, skalad med kniv och köttet skuret i munsbitar
½ röd paprika,skuren i bitar
½ gul paprika,skuren i bitar
½ grön paprika,skuren i bitar
1 st rödlök, finstrimlad
Dressing:
2 dl cremefraiche
2 msk dijonsenap
2 msk osötad äppelcider
Salt och svartpeppar
Blanda grönsaker och dressing, servera på en gång.

 

Dela inlägget
Annons
21 januari, 2013 0
Lakritsglass med hallon!

Är inne i ett sug av sött just nu. Tur att det finns sötningsersättning när det sätter in, som kan stilla suget! Egentligen är det choklad jag suktar efter, men nu fick det duga med lite glass till kaffet. Har en hel burk med lakritspulver i skåpet, så nu ska här testas både det ena och andra med lakritssmak.

För övrigt är jag lite sur nu. Inte sur så jag är grinig dock! Jag är inte basisk. Ska basa på här med Basika ett basiskt granulatpulver, äta mer råkost, syrade grönsaker osv. Fast det gör jag ju redan. Kanske ta ett bad i bikarbonat? Why not?Varför? Läs mitt tidigare inlägg om bikarbonat.

Dessutom mätte jag mitt antioxidantvärde i helgen. Blev lite besviken för det var väldigt lågt. Jag som äter så bra mat, alltid lagad från grunden, med bra råvaror och frukt och grönt. Nu fick jag svart på vitt att det inte räcker. Precis som jag förespråkar för mina kunder varje dag. Man får inte i sig tillräckligt med vitaminer och antioxidanter genom kosten! Man måste äta kosttillskott för att få i sig det dagliga behovet av mineraler och vitaminer. Ja man lever inte alltid som man lär. Har inte ätit antioxidanter på ett tag så nu blir det Astaxin hela livet. Och Great Earth:s Super Multi Minerals och Q10! Ska verkligen boosta mig!

Om man gillar lakrits är den här glassen outstanding! Jag tog egentligen 2 msk lakrits när jag gjorde glassen, men minskar till 1 1/2 i receptet då jag och även min dotter tyckte det blev lite för mycket av det goda. Naturligtvis är det en smaksak, men var försiktig med lakritspulvret.

Annons

Lakritsglass med hallon:
5 dl grädde
5 msk sukrin melis
2 msk vaniljpulver
1 1/2 msk lakritspulver
1 msk bakepro
4 äggulor.

Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Koka upp grädden tillsammans med alla ingredienser utom äggulorna.
Separera äggulor från vitan och vispa ner det i gräddblandningen. Låt svalna.
Frys i form eller i glassmaskin. Servera med hallon. Mums!!!!!

Bakepro gör att glassen blir mer krämig och inte isig som den kan bli när man fryser i form. Tack Malin för tips!

Dela inlägget
Annons
18 januari, 2013 0
Goda LCHF- Snickers till kaffet!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

I dag kommer en god vän hem till mig på fika. Jag vet att hon inte äter socker, vete osv, och eftersom att jag hade lite ont om tid, gjorde jag några bitar med mörk choklad och nötter att ha som fikabröd. LCHF-snickers! Enkelt att göra och klart på nån timme, om man räknar med tiden i frysen. De blir väldigt goda men mäktiga, så man vill bara ha en liten bit, sen är man nöjd. 🙂 Perfekt!

20 bitar
250 gr 70% choklad
3 msk ekologiskt jordnötssmör utan salt

Annons

1 dl hackade, ekologiska, salta jordnötter

Bryt chokladen i mindre bitar och smält den över ett vattenbad eller i micron.
Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper och häll över den smälta chokladen. Sätt in i frysen och låt stelna. Ta fram och bre på jordnötssmör och strö över de hackade jordnötterna. Smält resten av chokladen och häll den över jordnötslagret. Ställ kallt igen. När chokladen har stelnat, skär den i bitar. Förvara kallt.

Trevlig Helg! 🙂

 

Dela inlägget
Annons
16 januari, 2013 0
Nybakade LCHF-bröd, till frukost i morse!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ibland blir jag sugen på bröd/ frallor istället för min vanliga frukost som oftast består av ägg, smoothie, youghurt och frukt eller grönsaker. I morse gjorde jag därför en sats med ”frukostfrallor”bakade utan vetemjöl. Eftersom att jag går upp så tidigt på morgonen numer, har jag tid att fixa flera timmar innan jag ska gå till jobbet. Förutom att gå ut med hunden en gång i timmen. Det tar tid att få valpen rumsren. Jag gör inte annat än springer ut och in och upp och ner för trappor! Är lite less om jag ska vara helt ärlig. Och trött! Ska man se positivt på det, så har dagarna blivit ca 3-4 timmar längre, vaken tid än innan jag köpte hunden.

Dessa småbröd blev så himla goda med smör och ost. Och det luktade nybakat bröd i hela lägenheten. Nice! Enkelt var det också. 🙂 Och det går utmärkt att frysa in dem.

ca 16 st frukostbröd LCHF

Annons

4 ägg
4 dl vatten
4 dl riven ost
1 msk kokosolja
4 dl pofiber
2 tsk bakpulver
4 msk fiberhusk
1/2 tsk fänkålskrydda
1/2 tsk anis
2 krm salt
4 msk frön: pumpa, sesam eller solros

1 ägg
Sesamfrö till topping

Gör så här:
Blanda allt ordentligt i en degbunke och låt svälla ca 15-20 minuter.
Rulla och forma till bullar och lägg på bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter. Jag ställde min plåt någonstans mellan längst ner och mitten.

Dela inlägget
Annons
Annons