Annons

Chokladtårtan och Chiauppdatering

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
26 juni, 2013
Chokladtårtan och Chiauppdatering

Tidigare i dag skrev jag om att jag skulle baka en chokladtårta och ha med som färdkost under resan, men jag tror inte att det blir något över, hahaha!

Jag kunde inte hålla mig utan provsmakade en bit, och den var verkligen jättegod. Det blir nog dagens middag! Det bästa med rawfooden är att man kan äta efterrätter som huvudrätt. Jag gjorde tårtbotten från receptet förutom att jag tillsatte paranötterna. Moussen freebasade jag då jag läst hennes recept en gång för att sedan inte orkat sätta på datan engång till utan bara gjorde.

IMG_5031
Chokladmoussetårtan

IMG_5033

Annons

Receptet:

Vill du imponera på dina vänner och laga en god och nyttig sommartårta?
Den här är full av nyttiga fetter, antioxidanter och mycket, mycket god. Om du vill, gör bara moussen och ät som t ex efterrätt.

Botten:
100gr mandel
100gr cashewnötter
6st paranötter
2 msk kokosfett, smält
2msk agavesirap
Mixa allt i matberedaren. Nötterna först. Bred ut i en pajform och ställ i frysen.

Chokladmousse:
2, 5 avokado
2dl kakaopulver
2 msk kokosfett, smält
Agavesirap
(Salt)
Mixa allt och smaka av. Mer sötma? Mitt kakaopulver var ganska bittert/ starkt. Smaka av!

När du är nöjd.  Bre ut över den frysta botten. Ställ tillbaka i frysen. Godast halvfryst. Dekorera med rawkakaonibs och jordgubbar.

Annons

Hur det går med Projekt CHIA? Från mycket dåligt till bra. De hasar inte ner längre så har gott mod på att det kanske kan bli något.

 

 

26 juni, 2013 0
Rastplatschematör

IMG_5030

 

Jag har mer eller mindre själv tagit på mig ansvaret som rastpatsschematör under vår semester. Bra, för då för alla bra mat och vila. Jag kollar extra noga efter rastplatser som är under tak och som har servering, så man kan gå in och köpa kaffe. Nu är det också viktigt med lekplats eller motsvarande.

Självklart laddar jag matsäck för hela resan, för det skulle aldrig falla mig in och gå och handla lunch på en vägkrog  eller mack.

Annons

Detta har jag tänkt till mat:
Rårissushi med avokado och gurka (och sparris?)
Chokladkaka. Ett recept jag hittade hos Alexandra på FitnessLifestyle. Jag gjorde hennes botten, fast jag pimpade min med extra antioxidanter genom att lägga i 6 paranötter i botten. 3 paranötter / dag ger ditt dagsbehov av selen.
Gröna smoothiesar
Riskakor

Och nu får vi hoppas att det inte har hänt så mycket på vägarna sedan 2010… Det skulle vara vanskligt om den rastplats, som jag spanat in, är borttagen.

Snart ska ni få höra vad jag ska ta med mig under en semester på obestämd tid. Och det är ganska mycket. Jag vill ha allt som jag är van med och så att vi kan laga mat…:D

Var vi ska åka? Till värmland, såklart.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
25 juni, 2013 0
Trial and error: Groddar chia

Jag blev påmind om att jag har glömt att visa / tala om vad Brian och AnnaMaria rekomenderade hur man kan grodda chia.

Så jag satte igång med projekt chiagroddning och ni får följa med. Fast nu får jag nu säga dont try this at home, för jag sitter och ser på mitt projekt och det ser helt misslyckat ut. :/// Men jag låter det vara och ser hur det går.

Deras recept:

1 st lerkruka, tydligen viktigt med lerkruka. Jag provade själv med något annat och allt bara rasade ner, fast lerkrukan verkar inte funka så bra den heller, men vi får se…

Annons

1 st tallrik
8 msk chiafrön

Blötlägg chia och smeta ut chiakletet på den uppochner vända krukan som du ställt på tallriken. Spraya några gånger med vattensprutan och vänta 5-8 dagar.

Så här gjorde jag

IMG_5017
Klockan 10:20: Blötläggning av chia påbörjas.
IMG_5018
Klockan 12:03: Kletet klart.
IMG_5022
Klockan 13:26: Krukan placerad på tallrik.
IMG_5023
Klockan 13:33: Kletet pålagt. Nu får vi bara vänta och se hur mycket som hasar ner…

Och 8 msk chiafrön är ALLDELES för mycket. Det blir mycket över.
Det gjorde jag ett annat projekt av:

Lade på fuktigt hushållspapper på en tallrik och sköt in under diskstället så att det blir mörkt.

Annons

Jag kan inte lova att detta blir bra, men jag provar. Ni som inte känner att ni har råd att misslyckas med chia som är så dyrt så följ bloggen så får ni se mitt lysande projekt eller vilken katastrof detta blir.

Kram på er alla chialovers!

 

Dela inlägget
Annons
25 juni, 2013 0
TGIF-metoden – lika effektiv som bantning.
Tänk dig att varje dag äta som om det vore fredag och njuta av det.
Underbart va?
Den nya TGIF metoden innebär inga uppforingar utan du får äta och njuta av det du är van vid. Vad sägs om pommesfrittes, beasås och en saftig köttbit? Eller entrecote?
Njut av maten, gärna ett par glas vin och franska ostar. Varför inte avsluta kvällen i soffan med en stor påse fredagsmys.

Annons

Metoden är enkel och beprövad. Du äter varje mål som om det vore fredag och festligt. Så enkelt är det. Ingen hållhake, ingen konstigheter bara enkelt gediget fredagsmys.

TGIF metoden är utformad och testad av doktorer i Tyskland och bara är har den 1 miljon nöjda användare. Var med du också!
Missa inte chansen till denna revolutionerade metod.

Precis som med vanlig bantning går ut upp i vikt så varför inte göra det med TGIF-metoden?
Dela inlägget
Annons
24 juni, 2013 0
Blastsmoothie

Du slänger väl inte det nyttigaste på grönsaken / rotsaken? Det är i blasten den mesta näringen sitter, så använd den. Tyvärr är oftast redan alla grönsaker stumpade när de kommer till butiken, synd. Men handlar du av bonden, producenten själv så passa på och fråga efter extra blast…;D

IMG_5009

 

Gör en blastsmoothie! Tex den här:

Annons

o,5 knippe rödbetsblast ( den andra hälften kan du blanchera och sedan tillsätta salt, citron och olja! Supergott!)
1 knippe rädisblast
1 fryst banan
1 kiwi
1,5 tsk renee voltaires superfruit mix (den gröna)
1 dm gurka, med skal
2 d kallt vatten

Lägg allt i mixern och kör! TJING E LING!

Detta blev en av de bättre jag gjort på sista tiden. Så lycka till!

 

Dela inlägget
Annons
23 juni, 2013 0

Jag kan nästan se mammas upprörda och undrande ansikte framför mig. Som så många gånger för ut. Fast den här gången talar vi i telefon.

– ”Åh stackars Leo och Alex de som inte äter mjölk. Åhh vad ska vi ge till dem?”
Detta mantra som har förföljt mig hela tiden under telefonsamtalet.
Vad ska vi ge till dem istället?

För henne är det verkligen ett problem, det där att inte äta / dricka mejeriprodukter. Hela hennes värld har rasat samman, hon är verkligen beskymrad och fundersam. Hon vet inte vad hon ska bjuda Leo och Alex på. De måste ju också ha efterrätt. Åhh stackarna.

Annons

Hon har verkligen gått in för att tycka synd om personer som inte är som vanliga. Å det är stackare hit och stackare dit. (Ni förstår vad det är synd om mig va?? Jag som BARA äter grönsaker?  – jag har desstuom växt upp med att vara en stackare och alltid, alltid fått någon annan mat. Även fast andra gänget ätit vegetariskt! Som ofta inte ens matchar, utan något helt annat. Precis som mantrat åhh vad ska vi ge till dig då?  Det ska göras någon annan mat som är ljusår från temat på festen.

Men varför göra det så svårt för sig?
Tillbaka till samtalet:
– Men mamma vad hade du tänkt laga för mat då?
-Ja, hamburgare och korv till barnen. (Korv till barnen, är inte hamburgare också barnmat?) Men ok!
Åhhh… vad ska vi ge till dig då? Du som inte äter någonting, å  din stackare…… blablabalablabala

– Ok, säger jag, vi ska göra hamburgare / korv på grillen. Du behöver inte tänka på mig. Jag tar med min egna mat. Men jag vill veta vad det är tänk för tema. Jag kan inte komma med ett grillspett, eller foliepaket är det är burgaredags!

För visst äter vegetarianer också hamburgare och vill inte ha något annat när vi ska ha sånt.
Jag har många, många gånger fått t ex grillspett när vi ska ha hamburgare eftersom jag inte äter kött. Men de har ju glömt att jag äter hamburgare. Så lite missförstånd och okunskap.

– Men vari ligger problemet då,med Leo och Alex? Det finns ju ingen mejeri i korven – möjligtvis i brödet?
– Men till efterrätten, suckar hon nästan besvärat…. å de äter ju inte glass, inte mjölk, inte de och inte de……

Annons

– Men varför köper du inte pinnglass då rå? Om du promt måste ha något till efterrätt. (Och ja det vill hon ju, eftersom hon vill vara en bra värdinna!)
– Isglass!
– Ja såklart säger ja.
– Kan du köpa den på vägen?
– självklart!

Så var det problemet slut. Fråga mig om du har en fundera om vad du ska ge till någon som är besvärlig! Thihii.

 

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.