Det här med glutamat i dagis- och skolmat! Ska våra barn äta det?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
7 juni, 2013

Tänk vad vi får i oss genom färdigmaten!! Det är inte bara socker i för höga doser. Det finns andra skrämmande ämnen i färdigmat som också påverkar kroppen på ett mycket negativt sätt. Och jag tänker på våra barn som redan från dagisåldern blir matade med detta skräp till halvfabrikat och färdigmat. Hur många skolor eller dagis lagar sin mat från grunden? Inte många, eller knappast några alls. Det är för dyrt!

Jag har själv arbetat på daghem under ett flertal år, och vet hur maten påverkar. Jag förstörde min mage under de åren. Kan ännu känna känslan när man ätit dessa färdiga köttbullar med brunsås ihoprört av pulver. Man mådde illa och hade ont i magen hela dagen. Eller pannkakor som smakade papper och kom färdiga som man bara skulle lägga på ett bläck och värma i ugnen. Den maten äter barnen varje dag! Jag kunde själv ta med egen lunch. Det kan inte barnen!

Ett av de ämnen som jag vill upplysa om är GLUTAMAT, som är en tillsats i färdigmat och mycket annat som chips, en del kryddor, buljong osv där det verkar som en smakförstärkare.

I kroppen finns 20 aminosyror varav en av dem är aminosyran glutamat. Glutamat behöver kroppen för musklernas och nervsystemets funktion och även för immunsystemet och mag-tarmfunktionen. I hjärnans fungerar den som en signalsubstans, och då i vätskan som omger hjärncellerna, de så kallade Gliacellerna. Glutamat är ingenting vi behöver tillsätta i maten, för kroppen kan själv tillverka ämnet i exakt den mängd den behöver.

Annons

Livsmedelsindustrin tillverkar dock ett kemiskt glutamat, vilket orsakar både skada och blir ett stort problem om man överkonsumerar och överdoserar allt för mycket.
Dom här gliacellerna har väldigt starka skyddsmekanismer. Men om skyddsmekanismerna blir allt för överbelastade, stiger glutamathalten i hjärnan vilket orsakar att glutamat öppnar cellväggen och släpper in calcium. Vilket dödar cellen.
Speciellt barn är känsliga mot glutamat, då deras små kroppar är mer känsliga för gifter. Dessutom påverkar glutamat starkt de delar av hjärnan som styr både motoriken och uppmärksamhet.

Det som gör glutamat så farligt är att det vid överkonsumtion fungerar som ett exitotoxin eller stimuleringsgift.
Effekten av exitoxin i hjärnan påminner mycket om droger som te x kokain, dock utan berusning vill jag tillägga. Man kan inte bli inte drogad, men däremot blir effekten att nervcellerna börjar att signalera okontrollerat till varandra. Glutamat ett nervgift, som kan ge hjärnskador. Och det är bevisat enligt internationella forskningsrön.

Glutamat ingår i högre doser i olika grillkryddor, smaksalter och finns i färdigmat, halvfabrikat, pulversåser, burksoppor osv, som så kallade smakförstärkare. Kolla förpackningarna noga, och välj bort E-ämnet E621, natriumglutamat. Även närliggande ämnen som innehåller glutamat hittar du nedan. Ibland står det dessutom bara smakförstärkare.

* E620 glutaminsyra
* E621 natriumglutamat
* E622 kaliumglutamat
* E623 kalciumdiglutamat
* E624 monoammoniumglutamat
* E625 magnesiumdiglutamat

Det finns även dolda benämningar på glutamat eftersom livsmedelsindustrin valt att dölja att de har glutamat i maten pågrund av det ökade köpmotståndet. Riktigt fult! Hydroliserat protein, hydroliserat soyaprotein och hydroliserat växtprotein så kallat spjälkat protein är också glutamat. Du kan också hitta dold glutamat i en del råvaror som tillexempel fryst kyckling. Kolla efter E441 och 407.

Annons

I USA lockar många restauranger idag sina gäster med mat som är fri från glutamat. Där har även forskare som undersökt barn med ADHD-liknande symtom upptäckt att de hade lagrat allt för mycket glutamat i hjärnan. Skräckläsning! I Thailand är det faktiskt förbjudet att tillsätta i maten. Men i Sverige och i EU är det fortfarande tillåtet. Jag tycker att EU är så snabba på att förbjuda olika naturmedel. Men nervgift ska vi alltså få äta? Varför blundar man för detta? Varför kan inte Sverige ta ett eget beslut om att förbjuda detta gift?

Vi människor kan skapa en överkänslighet mot glutamat, och vid överkonsumtion får vi sjukdomar av det. Det har visat sig att Glutamat i högre doser kan ge astma, diabetes, IBS, depressioner, övervikt, ADHD, autism och migrän.

Glutamat finns också naturligt i en del föda. Naturlig glutamat är ofta bundet i proteiner och som i kroppen tas upp långsamt till skillnad mot tillsatt kemiskt glutamat som i kroppen har ett snabbare upptag och når då lättare farliga nivåer.

Må så gott och ät glutamatfritt!

Trevlig helg! Mia 🙂

Annons

4 juni, 2013 0

Man kan skriva massor om socker, det vita giftet och dess skadliga inverkan på kroppen. Jag försöker undvika socker så gott det går. Men att bara ta bort det synliga sockret räcker inte. Man måste gå steget längre för att undvika även det gömda sockret. Socker som finns i den mat vi äter. Till exempel laga sin mat från grunden. Även en sån sak som dressingen du har på salladen, fruktyoghurten som du äter till frukost tillsammans med smörgåsen med ägg och kaviar.
Istället kan man ju äta yoghurt naturell och tillsätta färska bär eller frukt. Man kan baka sitt matbröd själv och laga all mat från grunden så vet man vad man har i maten. Det kan vara svårt ibland. Tillexempel när man ska laga en maträtt där det ska tillsättas någon tesked mango chutney. Ja då är man ju där igen. Färdigköpt chutney innehåller ju socker. Ska man behöva göra en chutney själv då för att slippa socker? Ja jag gör det. Eller kanske jag använder färsk mango istället och sötar med lite agavesirap i maten. Jag låter fantasin flöda och experimenterar fram smaker när jag står vid spisen. Oftast blir det jätte gott och känns fräschare. Maten blir ju så mycket renare och det blir din kropp också.

Att läsk innehåller socker vet vi redan. Men kanske inte HUR mycket ? 5 dl läsk innehåller 20-21 sockerbitar och 1 hg godis 14 stycken.

Vet du hur mycket socker du äter som du kanske inte tänker på? Det gömda sockret? Ta en vanlig frukost!
(Det är enklare att för sin inre syn se sockerbitar än socker i gram eller kilo. Det blir lite äckligare då).

Annons

Till exempel Kalles Kaviar, som man tycker bara ska innehålla salt, innehåller 2-3 sockerbitar per 100 g, 2 dl fruktyoghurt som man tycker bara ska innehålla bär och frukt, 5 sockerbitar. Ett glas Oboy på ca 2 dl innehåller 7 sockerbitar. Skulle du stoppa så många sockerbitar i ditt kaffe? Räkna då ihop allt man äter till frukost så som frukyoghyrt, kanske bröd, kanske ett glas oboy, frukostflingor eller kalaspuffar. Snacka om sockerchock redan i början av dagen !�
Så i mitt tidigare inlägg om socker, stämmer det faktiskt, när jag påstår att vi äter 40-50 kilo socker per person och år.https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/06/03/ma-sa-gottom-socker-och-dess-skadliga-inverkan/

Du hittar också det gömda sockret i:
Frukostflingor och musli. Mjukost, konserverad och torkad frukt, jouise, fruktyoghurt, färdiga fruktsoppor, ketchup, dressing, chips, såser och mat i pulverform, bröd osv, osv. Listan kan göras lång. Sen tillkommer det dessutom en massa otrevliga E-ämnen på det.

 

Ha en bra dag! / Mia 🙂

Dela inlägget
Annons
3 juni, 2013 0

Vet du om att vi svenskar äter ca 40-50 kg socker per person och år? Det är inte klokt!
URG!!!! Mår vi så bra av det? Eh?

Jag har tidigare skrivit om socker i flera inlägg, men tycker att det är en sak jag vill tjata om. Så jag förutspråkar det igen!

Socker är farligt! Långt farligare än mättat fett till och med! Socker höjer nivåer av triglycerider som är en skadlig variant av LDL, det onda kolesterolet. Har man för högt kolesterol, kan det öka risken för hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och cancer.

Annons

Socker fräter inte bara på dina tänder! Socker gör ju kroppen sur också! Alltså sur, sur! Vi behöver vara mer basiska i våra kroppar, alltså ha en bra PH-balans. Ett syraöverskott kan vara orsak till en lång rad sjukdomar som ledvärk, gikt, cancer och inflammationer i kroppen.

Många går omkring och känner sig sjuka, trötta och hängiga, vilket faktiskt kan bero på en kost med mycket socker och snabba kolhydrater.

Vi blir försurade av det mesta som vi äter, men framför allt av raffinerade produkter som innehåller snabba kolhydrater som exempelvis vitt socker, vetemjöl, vitt ris, pasta osv.

Även känslor kan producera överskott av syror, så som stress, ångest, rädsla och ilska.
Är du lycklig blir du basisk! 🙂

Andra faktorer kan vara miljön, nikotin, parasiter, svamp som candida och faktiskt hur man andas/syresätter sin kropp.

Annons

En annan anledning kan vara att man av någon orsak har brist på matsmältningsenzymer och ett nedsatt matsmältningssystem. Brist på matsmältningsenzymer kan bero på både alltför basiks eller alltför försurad miljö, då de är väldigt PH-känsliga. Eller på någon magsjukdom förstås.

Vi behöver äta ca 75% av basbildande livsmedel och 25% surt för att kroppen ska hålla en bra PH-balans. En grundregel är att all frukt och grönt ger kroppen en mer eller mindre basisk reaktion och annan föda har en försurad inverkan på kroppen. Men man ska också ha i åtanke att man behöver både och.

Det finns redan forskat på att cancerceller förökar sig bättre i syrefattig och försurad miljö. Redan 1931 fick Otto Warburg Nobelpris för upptäckten att cancer inte kan överleva i en basisk miljö.

Må så gott! / Mia

Dela inlägget
Annons
1 juni, 2013 0
Strömming på vit fat med svart mönster
Strömming på vit fat med svart mönster
Foto: Mia Hagenmalm

Just nu går det att få tag på billig strömming här i Nynäshamn, så då passar jag på att köpa på mig. Jag tycker att det är så gott! 🙂 Och jag gillar gammal hederlig husmanskost. Av min nyinköpta strömming gjorde jag denna gång kräftströmming. Hittade ingen krondill som jag egentligen ville ha till fisken, så det fick bli dillfrön istället.

Kräftströmming:
600 g strömming, rensad
2 tsk salt

Annons

krondill eller
2 tsk dillfrö
2 msk dill, hackad
3 msk tomatpurè
1 dl vatten

Gör så här:
Salta den köttiga sidan av strömmingen och rulla ihop den. Lägg strömmingsrullarna tätt i en stor kastrull eller en traktörpanna. Strö över dillkronor eller dillfrö och hackad dill. Blanda tomatpurèn med vattnet och häll det över fisken. Låt sjuda under lock ca 10 minuter. Serveras kall med kokt potatis och en grönsallad.

Ha det gott!/ Mia 🙂

Dela inlägget
Annons
31 maj, 2013 0
Rabarberglass medjordgubbar i glasskål

I kväll ska jag på examensfest! Min fina kusin Lena har tagit sin rektorexamen. Så efter jobbet styr kosan ut mot Ingarö. Det ska bli så trevligt och kul att träffa tjocka släkten.

Jag hoppas bara att vädret blir bättre än vad det är nu här i Nynäshamn. Vi har endast 15 grader och molnigt, dimmigt.
Pratade med min väninna Veronica som bor i Sundsvall igårkväll. Där hade de 32 grader varmt och ungarna badade i polen.I Sundsvall? Där ska de ju ha kyligare än här kan man tycka. Men det är ofta så på våren och sommaren, att de har bättre väder än oss här i Stockholmsområdet. Vi bor i en gråzon. Hoppas på att värmen vandrar ner till oss också nu.

Visst är det väldigt gott och somrigt med rabarber? I min trädgård, när jag hade en- hade jag rabarber. Det känns lite skumt att gå och köpa nu när jag inte har någon trädgård, men jag har inget val. Rabarber i kräm eller som soppa är så himla gott, men det är den faktiskt i glass också. Själv detoxar jag några dagar till, men jag kan ju bjuda på ett smarrigt helgrecept ändå! 🙂

Annons
Rabarberglass medjordgubbar i glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Rabarberglass med Philadelphiaost
300 g rabarber, späd
1/2 dl vatten
1 dl sukrin
1/2 dl sukrin melis
200 g Philadelphiaost
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 äggulor
3 dl vispgrädde
2 msk bakepro

Gör så här:
Skär rabarberna i tunna skivor och koka tillsammans med vatten och sukrin på svag värme tills det blir en purè. Låt svalna!
Vispa grädden i en skål och blanda philadelphiaosten med vaniljpulver, sukrin melis och bakepro i en annan skål. Vänd ner en äggula i taget i ostsmeten. Blanda sist ned grädden och den kalla rabarberpurèn. Rör om väl så att allt blandar sig. Frys i form med plastfilm över ca 3-4 timmar. Servera med bär! Jordgubbar och rabarber går väldigt fint ihop!:-)

Ha en trevlig helg!/ Mia

Dela inlägget
Annons
30 maj, 2013 0
Rödbetssoppa med smetana i vit tallrik med blåa blommor
Rödbetssoppa med ärtskott i vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Jag är inne på min femtonde dag med detox och det känns bara bättre och bättre. Jag försöker tänka mycket vegetariskt, och det fungerar fantastiskt. Det som är jobbigast är att hålla borta mejeriprodukter. Jag är galen i ost och yoghurt, men det funkar. Ost får jag vara utan, men jag har köpt substitut i form av soyayoghurt den här tiden och upptäckt att det är jättegott, faktiskt. Det är bara synd att allt mjölkfritt, inklusive laktosfria produkter ska behöva vara så förbannat dyrt. Jag är själv överkänslig, och en laktosfri produkt, som exempelvis yoghurt, är oftast åtta-tio kronor dyrare än vanliga mejeriprodukter i samma mängd.

Det mest påtagliga resultatet av detoxen är att jag känner mig piggare och har fått mer energi. Det mest märkbara är att jag gått ner i vikt. Jag är en person som har en ganska hög ämnesomsättning/ förbränning, och jag har alltid fått kämpa med att behålla mina kilo. Minsta slarv så rasar jag i vikt. När jag var yngre var jag nästan underviktig, trots att jag åt som en häst. I tonåren åt jag bananer med grädde varje kväll för att på så sätt försöka öka vikten. Det hjälpte föga. Efter 40-års åldern började jag dock bli mer normalviktig, men nu har jag märkt att mina jeans hänger löst runt midjan och alla frågar om jag tappat vikt. Ja, det har jag. Säkert tre kilo! Men nu får det räcka med det, för smalare vill jag inte bli. 🙂

Rödbetor är jag också galen i, och igår gjorde jag en rysk rödbetssoppa som var lite mer matig än den jag gjorde förra veckan. Denna innehåller även morot och vitkål. Riktigt nice kombo. Man ska servera smetana till soppan, om det ska vara riktigt ryskt. Själv toppade jag soppan med ärtskott, men min dotter fick smetana som klimp.

Annons

Borsjtj- Rysk rödbetssoppa
2 portioner:

3 rödbetor ca 250g
1 gul lök
1 morot
100 g vitkål
5 dl grönsaksbuljong, ekologisk
1 msk vinäger
1 lagerblad
vitpeppar och ev herbamare örtsalt
kokosolja eller rapsolja till stekning

Gör så här:
Skala rödbetor, lök och morot. Råriv och spara en av rödbetorna och strimla resten av grönsakerna i fina strimlor. Fräs i kokosolja ett par minuter. Tillsätt buljong, lagerblad och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme ca 30 minuter. När 5 minuter återstår av koktiden, lägg ner den rårivna rödbetan. Smaksätt med vinäger och eventuellt örsalt. Servera med smetana och-eller lite klippt persilja.

Ha det fint! /Mia

Dela inlägget
Annons
Annons