Livsmedelsindustrin tillverkar dock ett kemiskt glutamat, vilket orsakar både skada och blir ett stort problem om man överkonsumerar och överdoserar allt för mycket.
Dom här gliacellerna har väldigt starka skyddsmekanismer. Men om skyddsmekanismerna blir allt för överbelastade, stiger glutamathalten i hjärnan vilket orsakar att glutamat öppnar cellväggen och släpper in calcium. Vilket dödar cellen.
Speciellt barn är känsliga mot glutamat, då deras små kroppar är mer känsliga för gifter. Dessutom påverkar glutamat starkt de delar av hjärnan som styr både motoriken och uppmärksamhet.
Det som gör glutamat så farligt är att det vid överkonsumtion fungerar som ett exitotoxin eller stimuleringsgift.
Effekten av exitoxin i hjärnan påminner mycket om droger som te x kokain, dock utan berusning vill jag tillägga. Man kan inte bli inte drogad, men däremot blir effekten att nervcellerna börjar att signalera okontrollerat till varandra. Glutamat ett nervgift, som kan ge hjärnskador. Och det är bevisat enligt internationella forskningsrön.
Glutamat ingår i högre doser i olika grillkryddor, smaksalter och finns i färdigmat, halvfabrikat, pulversåser, burksoppor osv, som så kallade smakförstärkare. Kolla förpackningarna noga, och välj bort E-ämnet E621, natriumglutamat. Även närliggande ämnen som innehåller glutamat hittar du nedan. Ibland står det dessutom bara smakförstärkare.
* E620 glutaminsyra
* E621 natriumglutamat
* E622 kaliumglutamat
* E623 kalciumdiglutamat
* E624 monoammoniumglutamat
* E625 magnesiumdiglutamat
Det finns även dolda benämningar på glutamat eftersom livsmedelsindustrin valt att dölja att de har glutamat i maten pågrund av det ökade köpmotståndet. Riktigt fult! Hydroliserat protein, hydroliserat soyaprotein och hydroliserat växtprotein så kallat spjälkat protein är också glutamat. Du kan också hitta dold glutamat i en del råvaror som tillexempel fryst kyckling. Kolla efter E441 och 407.
I USA lockar många restauranger idag sina gäster med mat som är fri från glutamat. Där har även forskare som undersökt barn med ADHD-liknande symtom upptäckt att de hade lagrat allt för mycket glutamat i hjärnan. Skräckläsning! I Thailand är det faktiskt förbjudet att tillsätta i maten. Men i Sverige och i EU är det fortfarande tillåtet. Jag tycker att EU är så snabba på att förbjuda olika naturmedel. Men nervgift ska vi alltså få äta? Varför blundar man för detta? Varför kan inte Sverige ta ett eget beslut om att förbjuda detta gift?
Vi människor kan skapa en överkänslighet mot glutamat, och vid överkonsumtion får vi sjukdomar av det. Det har visat sig att Glutamat i högre doser kan ge astma, diabetes, IBS, depressioner, övervikt, ADHD, autism och migrän.
Glutamat finns också naturligt i en del föda. Naturlig glutamat är ofta bundet i proteiner och som i kroppen tas upp långsamt till skillnad mot tillsatt kemiskt glutamat som i kroppen har ett snabbare upptag och når då lättare farliga nivåer.
Må så gott och ät glutamatfritt!
Trevlig helg! Mia 🙂