Annons

Maränggrottor med lemoncurd och färska jordgubbar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
19 juni, 2013
Maräng med jordgubbar och passinsfrukt

Jordgubbar hör ju till midsommar. Och nu går det att få tag på riktigt fina svenska jordgubbar!
Jag har förberett lite godsaker och bland annat har jag gjort maränger som jag tänker fylla med
en lemon curd och servera med färska jordgubbar och glass. Den Lemon Curd jag gjort är från ett recept av Leila, men jag bytte ut socker mot sukrin. Supersmarrigt blev det!
Dessa godsaker ska man fylla precis innan servering, för att marängen inte ska bli seg, så jag förbereder
allt och tar med mig och gör klart på plats. Det här är riktigt, riktigt gott och kommer att göra succe i midsommar! 🙂

Maräng med jordgubbar och passinsfrukt
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Maränggrottor ca 8 st:
4 äggvitor
1 krm ättikssprit
1,5 dl sukrin
Muffinsformar av aluminium, små

Marängbakelser på plåt
Foto: Mia hagenmalm


Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna och ättikssprit till ett hårt skum. Vispa ner sukrin, lite i taget,
och fortsätt vispa tills smeten blir blank och tjock. Spritsa ner smeten i muffinsformarna. Gör kanterna högre så att du får en grop i mitten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sänk därefter värmen och eftergrädda ca 30 minuter. Öppna ugnsluckan och låt marängerna eftertorka, gärna över natten.

Lemon Curd
3 citroner, ekologiska
1,5 dl sukrin
50 g smör
2 ägg, eko
2 äggulor
1 msk maizena

Gör så här:
Vispa ägg och äggulor. Gnugga citronerna med vinäger för att få bort kemikalier, och tvätta/skölj sedan i vatten. Ta saften från två av citronerna och skalet från alla tre och koka upp. Rör ner smör och sukrin. Sila sedan allt så att du får en saft. Pressa även den tredje citronen och rör ut saften med maizena. Blanda citronsaften med citronsmöret i en kastrull och rör ner äggen. Låt sjuda tills du har en tjock kräm. Häll över i en ren skål och låt bli kall.

Strax innan servering:
Fyll marängerna med lemoncurd, garnera med ekologiska svenska jordgubbar som du delat och skeda över passionsfrukt.
Severa med glass eller grädde.

Annons

En trevlig midsommar önskar jag mina läsare! 🙂 / Mia

19 juni, 2013 0
RSC sjunger utanför Britt-Helenes hus i Rönninge

I lördags var jag i Årsta då The Entertainmen, den manliga halvan av Stjärnjulskören hade sin terminsavslutning. De gav en bejublande konsert i eftermiddagssolen på Årsta torg. Trevligt!

The Entertaimen sjunger på Årsta torg sommarne 2013
Foto: Mia Hagenmalm

Och Igår hade vi avslutning och fest med min kör Rönninge Show Chorus. Dock utan konsert, och nu väntar några månaders sommarlov innan vi drar igång igen i augusti. Det var en fin kväll igår, och jag var hemma nästan vid midnatt. Det ska bli skönt faktiskt att få lite vila, samtidigt som jag kommer att sakna att få sjunga och träffa alla mina fina körsystrar. Barbershopvärlden och kören är inte bara en hobby. Det är något mycket större och mer än så. En livsstil helt enkelt, som jag älskar!

RSC sjunger utanför Britt-Helenes hus i Rönninge
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Här sjunger några tjejer taggar på kvällskvisten. Ja det sjungs mycket när det är fest! Och här har bara kvällen börjat. 🙂

Ibland blir det lite stressigt mellan jobb och kör, men samtidigt vill jag äta ordentlig mat för att orka genomföra våra repetioner som kan vara ganska tuffa. Ja vi sjunger ju inte endast utan vi har en hel del koreografi i våra låtar. Rörelser och dans, samt sång på hög nivå är riktigt svettigt. Det ska inte bara se bra ut, vi måste ju låta bra också. Och fejset ska var på hela tiden. Vi blir ordentligt drillade av våra dirigenter. Inget fusk går igenom om man säger. Vi kan sjunga igenom en fras eller stycke 6-7 gånger innan de är nöjda. 🙂

Igår blev det en middag av det man tager vad man haver i kylen. Skivade en zucchini som jag stekte i olja med örtsalt, rev lite färska rödbetor och kokade sparris som jag gjorde en riktigt god dressing till. Till det åt jag några skivor parmaskinka.

Sparrisen skulle man mycket väl kunna använda som en läcker förrätt. Väldigt lyxigt att äta till middag så där på en tisdagskväll. 🙂

Sparris med citrusdresing:
1 knippe sparris
Dressing:
1 msk olivolja
1 msk honung
0,5 msk citronsaft
0,5 msk apelsinsaft
0,5 msk apelsin, skal av
herbamare örtsalt
chiliflakes

Annons

Gör så här:
Skär av roten på sparrisen och koka den några minuter i lite saltat vatten. Gnugga apelsinen i vinäger, vilket är ett bra sätt att avlägsna kemikalier/ bekämpningsmedel. Skölj sedan i vatten. Riv skalet från apelsinen. Blanda alla ingredienser till dressingen. Lägg upp den varma sparrisen på ett fat och toppa med dressing. Dekorera eventuellt med bitar av apelsin. Smaklig måltid.

Sparris på vitt fat med apelsindressing
Foto: Mia Hagenmalm

Ikväll kommer jag att ägna min tid i köket, för att fixa lite gott inför midsommar. Så du är välkommen att titta in under morgondagen eller eventuellt sent ikväll. Lite spännande bakverk utan socker förstås, och tips på plockmat står på agendan.

Ha en fin dag! Mia

 

Dela inlägget
Annons
17 juni, 2013 0
Kyckling med sesamfrön och grönsaker på vitt fat på en blå duk
Kyckling med sesamfrön och grönsaker på vitt fat på en blå duk
Foto: Mia hagenmalm

Ibland vill man att det ska gå fort att laga mat, och ibland tycker man inte att det gör något att det tar tid. Just nu är jag lite oinspererad, och har svårt att komma på något nytt och gott! Wok är ju gott!�
Jag föredrar att grönsakerna har kvar lite tuggmotstånd och då behåller de ju sina vitaminer bättre än när man kokar dem mjuka.

Marinerad sesamkyckling med nudlar
ca 2 portioner:

Annons

250 g glasnudlar
300 g kycklingfile
6 msk soja
3 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor, pressade
4 msk sukrin
1/2 dl rapsolja
2 morötter, skurna i smala stavar
100 g champinjoner
1/2 zucchini, i tunna bitar
50 g sockerärtor
1,5 msk sesamfrön
2st röd lök, i klyftor
1 knippe rädisor, skivade
Svartpeppar

Gör så här:
Koka glasnudlarna enligt förpackningen. Skölj i kallt vatten.
Skär kycklingen i tunna skivor. Blanda en marinad av soja, sesamolja, sukrin och vitlök och blanda hälften av marinaden med köttet. Krydda med peppar. Fräs först köttet så att det blir riktigt geneomstekt.

Kyckling i stekpanna
Foto: Mia Hagenmalm

Lägg sedan i rödlök och morotsstavarna och låt steka med någon minut.

Svamp, morötter och zucchini på vit fat med svarta ränder
Foto: Mia Hagenmalm

Lägg i zucchini och champinjoner och stek ytterligare någon minut. Tillsätt resten av marinaden, dra ner på medelvärme och lägg i sockerärtor och sesamfrön. Låt bli varmt. Du kan också blanda ner nudlarna direkt, men jag serverar dem vid sidan av.

Ha det bra! Mia 🙂

Annons

Dela inlägget
Annons
14 juni, 2013 0
Ja nu är jag här och trampar lite med onda ögat igen. 🙂
Denna gång vill jag belysa godis och dess innehåll. Godis innehåller socker naturligtvis, men också en hel del annat skräp som man kanske ska vara medveten om innan man stoppar i sig, eller sina barn. Och när man kollar E-ämnen, förstår man att det inte bara är sockret i godiset som gör barnen hyperaktiva eller agessiva, en så kallad sockertopp, när de ätit för mycket godis!
Har du någonsin läst på någon förpackning godis eller livsmedel, följt efter E-ämne:

KAN HA NEGATIV EFFEKT PÅ BARNS BETEENDE OCH KONCENTRATION?


I så fall innehåller godiset ett azo-färgämne. Nedan har du beteckningarna.
 

Annons

*para-orange E 110
*tartrazin E 102
*azorubin E 122
*nykockin E 124
*allurarött E 129
Dessa färgämnen- azofärger, måste ha en särskild markering, liksom det syntetiska färgämnet E-104, kinolingult som egentligen inte är ett azofärgämne.

Innan 1999 var azofärgämnen förbjudna i Svergie, men när vi gick med i EU blev de tillåtna!!!
Dock används inte azofärger i någon större utsträckning i Sverige. Däremot kan det förekomma i importerade varor från andra länder. Alla förpackade livsmedel måste innehålla en ingrediensförteckning på alla färgämnen varan innehåller. Först vilket färgämne, sedan E-nummer eller namnet på varje färg. Du hittar dessa azofärger i godis, läsk, marmelad och sylt som ett exempel. Men sedan finns det ju icke förpackade varor också som man ska se upp med. Tillexempel lösgodis och kakor men även i glass, räkor, restaurangmat och färdiglagad mat.En forskargrupp vid University of Southampton har undersökt 3-8 åringar och kopplat att färgade syntetiska tillsatser, så kallade azofärgämnen, kan ge både allergiska reaktioner, häftiga vredesutbrott, hyperaktivitet och koncentrationsproblem. Det finns dock ingen vetenskapligt bevis på detta då källorna är anonyma. Och eftersom att källan inte är vetenskapligt bevisat att ämnena är skadliga, har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Esa, bedömt att märka E-ämnen med en varningstext istället för att förbjuda dem..
Ännu flera E-ämnen som godis kan innehålla. Exempelvis surhetsreglerande medel: E330 och E331. mononatriumcitrat, vilket framställs på syntetisk (kemisk) väg och är ett majskoncentrat. Detta ämne innehåller också ett natriumglutamatliknande ämne vilket kan ge hjärnskador, aggresion och kramper vid överkonsumtion.
Ett annat färgämne som dock inte är ett azofärgämne är E-120, karminsyra, vilket används i godis och läsk, kan orsaka hyperaktivitet, agessivitet och sömnsvårigheter.
E 412, Guarkärnmjöl är ett förtjockningsmedel som vid överkonsumtion kan orsaka skador på tarmen.
Sorbitol E 420 är också ett förtjockningsmedel vilket kan orsaka sömnsvårigheter, hyperaktivitet och vredesutbrott.
Ja det är ju lördag i morgon.

Ha en trevlig helg !/ Mia 🙂
Dela inlägget
Annons
14 juni, 2013 0
Potatis, äpple och valnötter i skål med dressing

Ibland vill man ha något fräscht till det man grillar. Jag brukar göra olika potatissallader, så det kommer säkerligen att bli ett återkommande ämne i bloggen i sommar. Lite kul att experimentera med smaker tycker jag. Det är så otroligt gott med färsk nypotatis! Bara att koka och äta som den är egentligen godast. Men den är också god som sallad. Denna potatissalladen gjorde jag förra helgen.

Äppeldressing:
1/2 äpple, grönt syrligt
0,5 olivolja
3 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger

Annons

1 tsk senapspulver, colemans
1äggula
himalaya-salt och svartpeppar
ev. chiliflakes

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplet. Skär i mindre bitar och mixa med övriga ingredienser i en matberedare eller mixer. Smaka av med salt och peppar. Häll upp på väl rengjord burk. Det som blir över kan du spara i kylskåp några dagar.

vit äppledressing i glasburk på blårutig duk
Foto: Mia Hagenmalm
Potatis, äpple och valnötter i skål med dressing
Foto: Mia Hagenmalm

Potatissallad med äppeldressing
2 portioner:
500 g färsk potatis
1/2 gurka
1/2 grönt äpple
50 g valnötter
Herbamare örtsalt
olivolja

Gör så här:
Sköjl och skrubba potatisen från jord. Koka upp vatten och lägg i potatisen. Sänk värmen och låt dem sjuda under lock ca 15 minuter. Låt den bli kall och dela den i mindre bitar. Rosta valnötterna med lite olivolja och salt i en het stekpanna. Låt svalna. Skiva äpple och gurka och blanda ner det tillsammans med potatis, valnötter och häll på dressing. Dränk dock inte salladen med dressingen. Servera med något gott grillat!?

Ha en trevlig, förhoppningsvis solig helg!/ Mia 🙂

Dela inlägget
Annons
13 juni, 2013 0
Jordgubbstårta

Vad tråkigt det blir på en skolavslutning när man får stå i regnet och frysa. Men! Det finns inget dåligt väder, bara fel kläder om man säger! Nu är det sommarlov för barnen! I Nynäshamn i allafall.

Min moster brukar ibland göra en tårta som jag tycker är så himla god. Botten är gjord på sockerkakssmet överdraget med maräng. Jag ville testa att göra denna tårta utan socker och vetemjöl, så gårdagskvällen ägnade jag åt att baka tårtbotten och höll sen tummarna till idag, att den skulle gå att äta. Det är lite vanskligt när man byter ut ingredienser. Man vet inte hur resultatet blir. Men! Tårtan blev väldigt god, så det var ett lyckat första försök. 🙂 Hemkommen från avslutningen fyllde jag den med vispad grädde och färska jordgubbar och mosade även i banan för att få lite sötma. Den här tårtan passar bra att bjuda på till kalas! Kanske till midsommar?

Jordgubbstårta 026

Evelyns avslutningstårta 8-10 bitar

Annons

Tårtbotten:
1,5 dl sukrin melis
5 ägg
125 g smält smör
1 dl vatten
1,5 tsk vaniljpulver
1dl fiberhusk
0,25 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål.
Häll ner i äggsmeten och slå ner smör och vatten. Blanda väl. Häll smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.

Maräng:
3 äggvitor
1 krm ättikssprit
1,5 dl sukrin

Gör så här:
Vispa äggvitorna tillsammans med ättikssprit tills det blir hårt och vitt. Det kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt sukrin melis och fortsätt att vispa ett tag till. Smeten ska bli som hårt vispad grädde. Bred marängen över ”sockerkakssmeten” och ställ in emellan nedre delen och mitten av ugnen på 175 grader ca 25-30 minuter.
När den svalnat, dela kakan på mitten så att du får två bottnar.

Fyllning:
500g jordgubbar.
6 dl grädde
1 banan

Annons

Gör så här:
Mosa jordgubbarna med gaffel. Ta hälften av bärmoset och mosa med en banan. Bre fruktpuren över en av tårtbottnarna. Ta den andra hälften av moset och blanda ordentligt med ca 3 dl av grädden. Bred det ovanpå bärmoset. Lägg över den andra botten och bred resten av grädden över. Dekorera med jordgubbar eller annan bär/ frukt.

Ha det fint! / Mia

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.