Annons

Goda tekakor bakade på bovete

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
13 februari, 2014
Goda tekakor bakade på bovete

Häromdagen såg jag ett så spännande recept på tekakor i en tidning, så jag bara måste testa att baka det. Receptet kommer från boken ”Nytt bröd” och är skriven av Jessica Frej och Maria Blohm.

Jag har slutat att äta bröd sedan några år tillbaka, men ibland blir jag sååå sugen. Som i lördags då jag var på besök hos min kusin, och hon bjöd på en så jättegod fisksoppa med aoli och bröd. Jag kunde inte låta bli att smaka en liten bit.
Annars är det egentligen ingenting jag saknar så där jättemycket. Jag är van att hitta på alternativ till min frukost. Jag kommer dock testa några av de recept som fanns i tidningen och jag är jättesugen på att inhandla boken. För tekakorna blev supergoda. jag har dock bytt ut sirap till agavesirap, för jag vill inte ha socker i mitt bröd.

OBS!!
Innan du börjar måste du läsa här, så att du inte gör samma misstag som jag. En deg bakad på frö och utan mjöl beter sig INTE som en deg man bakar med mjöl. Jag gjorde misstaget att dels omvandla måtten till deciliter och hälla ner mer mjöl när jag tyckte att degen var för kladdig. Det ska man INTE göra. Man ska väga på hushållsvåg och degen blir kladdig, men det ordnar till sig efter att den har fått jäsa, och jäsa måste den göra i så många timmar som det står. Jag fick slänga första degen och göra nytt, för att jag inte földe instruktionerna.

Annons

mias_tekakor
Tekakor
12 g jäst
500 g mjölk (Jag vägde kannan på vågen och drog bort vikten från den när jag hällde i mjölk)
20 g olja (+ extra till utbakning)
20 agavesirap
100 g havremjöl (jag körde havregryn i min mixer, för jag hittade inte havremjöl i butikerna).
140 g bovetemjöl
1 tsk salt
2 krm brödkryddor
20 g fiberhusk

Gör så här:
Vispa ner jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn deg. Den blir lös, men ska alltså vara så. Låt degen jäsa i bunken med plastfilm över i 3 timmar.
Olja in händerna och bänken väl med exempelvis ekologisk rapsolja.Skär degen i 8 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med handen. Nagga dem lite med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Låt vila på plåten i 30 minuter. Gräddas mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem bli kalla innan du skär i dem.

Ha det fint! / Mia

12 februari, 2014 0
Vill du att dina barn ska äta genmanipulerad(GMO) föda?

images

SvD NYHETER skriver att GMO-Majs kan få klartecken i EU.

I EU-länderna kan man inte enas om huruvida man ska tillåta odling av en ny genmodifierad majs i unionen. Därför bollas frågan över till EU-kommisisonen, som inom kort väntas ge klartecken.

Sverige (vem det nu i Sverige som beslutar det över våra huvuden) anser att majsen ska tillåtas, eftersom varken EU:s myndighet för livsmedelsverket EFSA eller jordbruksverket har några invändningar.Men en majoritet av EU-länderna är emot, dock inte tillräckligt många för att blockera beslutet.

Annons

GMO-crops

Den här bilden hämtade jag på nätet. En stackars råtta som blivit matad med GMO-foder. Råttan är full av cancer. Och råttans ungar blir sterila. Eftersom att råttor får cancer och blir sterila, får människor och andra djur också cancer och våra barn blir sterila.
Det började också att växa hår ur råttornas munnar.

Cancer förstår vi! Sterilitet förstår vi. Men börjar det växa hår ur munnen och fibrer ur huden blir vi misstänksamma. Är det på riktigt eller är det science fiction? Orkar vi ta in det?

För jag har redan stött på offer som blivit sjuka av GMO och andra bekämpningsmedel.

Jag har mött människor i mitt arbete som har Morgellons sjukdom, en alldeles ny sjukdom för mig och många andra. Morgellon ger svåra sår och utslag på kroppen och alla med sjukdomen berättar om trådliknande hårda, långa maskar/fibrer, som är vassa som glas i ändarna som växer ut ur huden eller ur eksemliknande sår. Jag har haft flera samtal speciellt med en kvinna som har sjukdomen.

Annons

Det var när dessa människor berättade om sin sjukdom, som jag började intressera mig för varifrån sjukdomen kom. Många tror att det kommer från GMO och chemtrails. Och när jag började läsa om den, verkar det som om forskare snart kan tala om vad den beror på.

2007 var 10.000 familjer registrerade hos Morgellons Receach Foundation.

En studie är påbörjad av Centers for Disease Control (CDC). Man gör studien i norra Kalifonien där många patienter med Morgellons sjukdom bor. Många läkare hävdar att sjukdomen beror på parasiter, men ingen parasitmedicin vare sig läker eller botar sjukdomen. Numera verkar det som om kopplingen finns till genmanipulerat livsmedel (GMO) och att det är genmodifiering som orsakar sjukdomen. Forskare har upptäkt att fibrer från olika människor med sjukdomen såg anmärkningsvärt lika ut, trots att miljöfaktorer och arv inte på något sätt hör samman. Specialister på infektionssjukdomar hävdar att fibrerna tillhör svampsläktet efter att man studerat fibrernas DNA. Dessutom har man funnit ämnet Agrobakterium, som är släkt med gramnegativa bakterier som kan skapa genetiska förändringar på både växter och mänskliga celler.

Ni tror säkert att jag sitter och fablar eller att det har snurrat helt för mig.. Men jag har sett sjukdomen på nära håll, pratat med dessa drabbade, sjuka människor, sett deras sår och hur in i helvete dåligt de mår. Lunginflammation, förvirring, håravfall och eksem med vätskande öppna sår och fruktansvärd klåda. Dessutom blir de stackars drabbade av sjukdomen ofta klassade som om de var psykiskt sjuka, att de har orsakat sina eksem och sår själva. Att de själva har slitit av sitt hår. Jag tror knappast att man kan orsak sig sådan eksem själv. Men vet man inte vad det beror på, skyller man på att det är psykiskt.

/ Mia

Annons

Källa: Naturalls News
Zara Öhbergs blogg

Dela inlägget
Annons
12 februari, 2014 0
Choklad & hallonmoussetårta till Alla Hjärtans Dag

Igår kämpade jag hårt i köket till sent på kvällen med en helt ljuvlig hallonmoussetårta för att den skulle bli färdig till idag, så att jag kunde dekorera och fota den innan jag började mitt arbete. Tårtan ägnar jag Kureras läsare till Alla Hjärtans Dag! Tårtan funkar alldeles utmärkt att frysa in. Jag använder som vanligt inget socker eller vetemjöl, och alla ingredienser är ekologiska.

Jag använder sukrin melis istället för vanlig sukrin, eftersom att sukrin melis är som florsocker och smälter bättre än vanlig sukrin som kan kännas lite sockrigt och knastrigt i bakverk.

mias_tarta_460x330

Chokladkokostårta med hallonmousse

Annons

Botten:

75 g smör eller kokosfett
1 dl sukrin melis
2 ägg
100 g kokos, riven
0,25 g kakao
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Ugnstemperatur: 175 grader

Annons

Spänn fast ett bakplåtspapper i springform med löstagbar kant.Formen ska mäta ca 25 cm i diameter.
Pensla sidorna med lite kokosfett eller smör. Smält smör eller kokosfett och ställ åt sidan.
Vispa äggen med sukrin melis så det blir pösigt. Rör ner smör eller kokosfett.
Blanda kokos, fiberhusk och kakao tillsammans med bakpulver ordentligt i en annan skål. Rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut och låt kallna

 

Hallonmousse:

500 g hallon, frusna
2- 2 1/2 msk agar agarflingor (eller 5 gelatinblad)
1 äggvita
2 dl sukrinmelis ( 1+1dl)
2 dl vispgrädde
1 lime, saften av + skal

 

Annons

Gör så här:

Tina hallonen och mosa dem genom en finmaskig sil ovanpå en skål och låt saften rinna ner i skålen så att du får en slät hallonpurè. (OBS! Släng inte hallonkärnorna! Jag sparade och frös in dem. Kan vara bra att ha till exempelvis glass i framtiden).

Agarflingor: Lös upp agarflingorna i lite vatten och koka dem på svag värme ca 10-15 minuter. Beroende på hur stel gelé som önskas krävs olika mycket agar agar. En riktlinje är 2 msk flakes eller 2 tsk pulver till en halv liter vätska för en fast gelé. Är du osäker på mängden, ta lite mindre för säkerhets skull och ta upp en liten provklick av vätskan när den fortfarande är varm och låt stelna i kylskåp (tar bara någon minut). Tillsätt mer pulver om den är för lös, mer vätska om den är för hård.

Syliga ingredienser försvagar den stelnande förmågan hos agar agar, så om vätskan som man vill ska stelna är syrlig behöver man öka mängden agar agar. Här ingår ju både lime och hallon så du får prova dig fram.

Gelatinblad: Lägg bladen i kallt vatten ca 10 minuter.

Vispa äggvitan och häll ner sukrin melis lite i taget. Den ska tjockna lite. Vispa grädden så att den blir fast.Riv limen och pressa ur saften och blanda med hallonpurèn och 1 dl sukrinmelis. Blanda ner äggsmeten. Ta upp gelatinbladen och smält i en gryta på svag värme. använder du agarflingor, se ovan. Häll ner smälta agarflingor eller det smälta gelatinet i lite av hallonblandningen och häll ner det i en tunn stråle i övrig hallonblandning medan du hela tiden rör. Vänd ner grädden.

Lossa botten från formens och diska och torka den. Fördela moussen i formen. Se tilla att den fördelar sig jämt genom att skaka formen lite. Ställ kallt några timmar.

Skär med varm tunn kniv runt kanterna i formen för att lossa tårtan. Lyft försiktigt bort kanten.

Smält choklad över ett vattenbad och häll ner i spritserform eller i en smörpapperstrut, klipp ett litet hål och spritsa mönster över tårtan med chokladen. Dekorera eventuellt med små rosor och blad. Lyft över tårtan på ett fat med hjälp av stekspade.

 

Ha en trevlig Alla Hjärtans Dag! 🙂

/ Mia

Dela inlägget
Annons
11 februari, 2014 0
Bovetegröt i skål med hallon&bananmos
Jag kommer just från sjukgymnasten som har gett mig en härlig massage på min onda rygg.
Bara för två veckor sedan hade jag jätteont och kunde knappt röra mig. Så bara släppte det successivt och nu har jag nästan glömt hur ont jag hade. Visst har jag besvär nu med, men inte alls på samma sätt. Det är tur att det finns hjälp att få, och att det hjälper. Ryggar, iallafall min rygg är det lite si och så med. Rätt var det är, så slår det till och blir ryggskott. Det gäller att hela tiden träna och hålla igång den.

Jag tycker att det är jätteviktigt med en bra frukost! Den ska vara god, mättande och innehålla både näring och bra fettsyror. Dels håller man sig mättare, man blir på bra humör och slipper blodsockersvängningar, vilket annars kan orsaka sötsug och hunger, och man orkar mer!

Min gröt, som jag kokade i morse, förberedde jag redan i går kväll. Denna gång blandade jag både bovete, quinoa, linfrön och chia. En frögröt helt enkelt. Både bovete och quinoa är väldigt protetinrika, så det mättar gott i magen. Bra fettsyror får du från chia och linfrön.

Annons
mias_bovetegrot

Frögröt med banan&hallonröra
1 dl bovete, helt
1 dl quinoa
1/2 dl linfrön
1/2 dl chiafrön
6-8 dl vatten
2 krm salt

Till servering:
1 mosad banan
1 dl hallon
ev kanel och pumpakärnor, blötlagda i vatten minst en halv timme.

Gör så här:
Bovete och quinoan måste man skölja ordentligt. Bovete häller du kokande vatten på, eller sköljer i kokhett vatten för att få bort ett rött färgämne(fagoperyn) som annars kan skada ögats slemhinna. Quinoa sköljer du grundligt i varmt vatten för att få bort ett saponiämne som finns ytterst i frönas skal. Annars smakar det väldigt bittert om quinoa. Blanda sedan alla frön och häll på dubbelt så mycket vatten som frön. Låt stå över natten. På morgonen har fröna sugit åt sig vatten, så slå av det som
finns kvar och mät upp nytt. Låt koka cirka 8 minuter.
Mosa bananen och mosa i hallon som tillbehör till gröten. Servera med mandelmjölk eller mjölk, kanel och pumpafrön.

Jag bakade igår. Jättegoda tekakor utan mjöl. Fantastiskt att det ändå kan smaka så bra. Återkommer med recept i vecka.

Annons

Ha det fint!/ Mia

Dela inlägget
Annons
10 februari, 2014 0

Svensk mjölk har sedan 2001 en GMO-policy som garanterar att svenska kor inte utfodras med GMO. Arla Foods använder sig inte av sojafoder i Sverige! Ännu! Men det verkar ändå som att det är på gång att importera GMO-soja för bete till djuren, och de jobbar på att GMO-sojan släpps fri även i vårt GMO-fria Sverige.

 

Det som gör mig så upprörd över GMO, alltså genmanipulerad föda är att det är bara så onaturligt som någonting kan bli. Människans galna påfund och uppfinning återigen en skapelse som inte har forskat på innan, utan man släpper den fri och sen forskar man efteråt och: Hoppsan! Det var visst inte så himla bra som vi trodde från början att det skulle vara. Oj då! Det dödar insekter, men även fåglar. Men för andra djur och människor är det nog ingen fara? Eller? Visste du att om man sätter upp till exempel en majskolv som är uppväxt naturligt och en majskolv som är GMO brevid varandra i naturen, så har de vilda djuren valt att endast äta av den naturliga majskolven, vilket säger mycket om GMO! Eller hur?

Efter att ha gett råttor föda med GMO så ökade cancer nämvärt hos försöksdjuren och den andra generationen råttor blev sterila. Och inte bara skadeinsekter dör av GMO. Det gör även fåglarna och andra inseker som bin som står för pollenering av vår flora.

Annons

Allt detta är alltså framforskat för att göra växterna motståndskraftiga mot insekter och ogräsbekämpningsmedel.

All växtförädling är genetisk modifiering. Men det som sker i naturen av växterna själva, så kallad evolution är naturens egen inneboende kapacitet till förändring och utveckling. Så sklillnaden mellan
GM-gröda och GMO är att GMO inte har inte tillkommit på ett sätt som naturen själv använder sig av i sin utveckling. Genom GMO klarar man att korsa artbarriärerna. Det gör man genom att tränga igenom cellens kärna och sätta fast en gensekvens från ett annat rike än det egna på cellens gensekvenser. GMO-Grödan ser ut som vanligt men dess identitet för övrigt är förändrad.

Och nu till det äckligaste:
För att klara att tränga igenom cellkärnan använder man sig av e-coliebakterier, såna bakterier som hör hemma i din tarm och endast där. Ingen annan stans. Så äter du föda med GMO, eller matar kreatur med GMO får man alltså i sig tarmbakterier. Fy! Undrar vad det kan ställa till i framtiden? Vi är inte skapta att äta avföring vilket kan vara väldigt förödande.

Man skapar också växter med insektsdödande kapacitet och då använder man sig av en bakterie som är nära kusin till mjältbrandsbakterien. Detta lilla fanstyg heter Bacillus thuringiensis. Då blir GMO-majsen majs till utseendet, tarm till identitet och insektsgift till funktion. Frågan är vad det kan ställa till med i våra kroppar? Jag vill iallafall inte äta det! Vill du?

Annons

Jag har skrivit till Arla och uttryckt min åsikt om att de vill släppa på GMO och importera GMO-soja. Gör det du också:

http://www.arla.se/om-arla/kontakta-oss/tyck–onska1/

 

Källa: Tidningen Stockholms Fria
och Gmo-fritt Sverige

Annons

/ Mia

Dela inlägget
Annons
7 februari, 2014 0
Ruccolasoppa och hemmagjorda rotfruktschips

Igår kväll var jag så sugen på chips! Ja inte köpta, utan hemmagjorda. Det är faktiskt väldigt enkelt att göra egna. De blir mycket godare och nyttigare än köpta. Det är lite meck med det, men helt klart värt besväret. Nu ska jag bara försöka låta bli dem några dagar, för de är avsedda att äta framför TV:n och Mello i morgon.

Idag försov jag mig, och dottern blev hemma från skolan med ont i halsen. Det innebar att min goda kycklinggryta från igår blev hennes lunch istället för min. När man har bråttom på morgonen och inte har ingredienser hemma testade jag lite av; man tager vad man haver, och snabblagat måste det ju vara, så blev det faktiskt en ruccolasoppa som fick koka medan jag gjorde frukost och rusade ut med hunden.
ruccolasoppa
Ruccolasoppa 2 portioner:
5 potatisar, små
1 gul lök

Annons

2 vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
1 1/2 -2 buljongtärningar
8 dl vatten
200 g ruccola
Svartpeppar och herbamare örtkrydda

Gör så här:
Skala och skiva potatisen i mindre bitar. Hacka lök och vitlök och bryn den i kokosolja i en gryta. Den får inte ta färg. Häll på vatten, buljongtäningar och potatis. Koka potatisen mjuk. Ta av soppan och mosa potatisen lite. Lägg ner ruccolasalladen i den varma potatisbuljongen och kör med stavmixer direkt i grytan. Smaka av med herbamare örtkrydda och svartpeppar. Jättegott! 🙂

 

rotfruktschipsHemmagjorda rotfruktschips:
3 morötter
3 rödbetor
3 palsternackor
olivolja
salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva rotfrukterna i tunna, jämna skivor. Går bäst med mandolin.
Ta fram tre bakplåtar och lägg ut baklåtspapper. Pensla rotfruktssivorna med olivolja på båda sidor och lägg ut varje sort på egen plåt, en och en på bakplåtspapper.(De får inte ligga på varandra) Sätt in i mitten av ugnen ca 30-40 minuter, en plåt i taget. Morötterna tog längst tid att få färdiga, och du får kolla så att det inte bränns.Öppna ugnen ibland och släpp ut fukten.
När de är klara: Salta dem om du vill.

Annons

Ha en trevlig helg! / Mia

Dela inlägget
Annons
Annons